PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: [[急]]!!!!朱朱有胃氣..~_~ [打印本頁]

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-11 08:01:59 PM     標題: [[急]]!!!!朱朱有胃氣..~_~

我聽醫生係咁講..

朱朱唔比人摸肚..醫生話朱朱個肚住唔舒服
其他都冇乜問題..
之後佢就比左止痛藥,蠕腸藥(藥水),,消炎止痛藥,,蠕腸藥(膠囊藥),益生菌,去胃氣

佢仲話如果佢開始唔食野..d便便細左就要打比佢地,..(姐係要吊鹽水~_~)
如果好左三日後復診

我試過幫佢按肚仔..但係佢唔鍾意..(姐係一按,佢就唔舒服咁走開..)
佢直程好似小白個病~_~ (不過小白嚴重d..而且小白比按摩個肚..)

未睇醫生時佢仲很食菜,,依家連菜都唔食

已經食左藥..同餵左佢食草粉//

希望大家幫幫手..我應該點做??
我依家對吊鹽水好有陰影..- - 因為小白就係吊鹽水死左

作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-11 10:25:02 PM

咁即是佢一早食少左野?你而家一定要聽醫生講準時俾兔食藥,餵草粉同水,如果佢唔食菜,你試下剪碎菜菜加草粉加水捏成波咁睇下佢食唔食,要好好照顧佢呀!如果唔得唔好拖,明天帶佢再睇醫生, 一定要睇,咪等呀!
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-11 11:07:21 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-11 10:25 PM
咁即是佢一早食少左野?你而家一定要聽醫生講準時俾兔食藥,餵草粉同水,如果佢唔食菜,你試下剪碎菜菜加草粉加 ...

我諗佢係腸胃氣脹..
之前小白都試過..後尾比我按按下,之後就變返之前咁..
我依家狂係到幫我按摩肚肚..
睇下聽日有冇好左,如果佢仲係咁,我會帶佢去睇醫生架喇

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-11 11:52:23 PM

小白同朱朱既情況5同, 小白嚴重好多, 之前小白連便便都好長間無, 亦係情況好差先去睇醫生

朱朱5肯飲水, 你記得同佢填充水份, 5係佢肚仔入面既食物無法排出體外, 有飽足感, 5食野

佢5肯比你按摩肚仔, 你試下一到同佢講野一到按啦
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-11 11:58:42 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-11 11:52 PM
小白同朱朱既情況5同, 小白嚴重好多, 之前小白連便便都好長間無, 亦係情況好差先去睇醫生

朱朱5肯飲水, 你 ...

餵草粉果時,果d足唔足夠補充水份?
點知佢有冇飽和感呢?
佢依家很比我按個肚仔喇..
仲有..
醫生叫我長期開冷氣比佢..
夜晚果時我應該點做?
我想帶佢去間房到開..但係佢個籠大得制唔夠位擺..-
我打算將佢個廁所搬入間房..但係佢d水..同d草點算呢

聽日就係小白火化既日子..但係我又擔心朱朱有事
問題係有一個藥係早午晚餵..我驚午後既藥趕唔到返黎餵
因為火化係觀塘到,1點先要火化,我又唔知搞到幾點..
而且我又住係東涌..- -

作者: 花芝媽    時間: 2012-5-12 12:06:00 AM

搵ABC膠上面再放毛巾    放草係上面囉
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 12:10:14 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-11 11:58 PM
餵草粉果時,果d足唔足夠補充水份?
點知佢有冇飽和感呢?
佢依家很比我按個肚仔喇..

1. 要視乎你餵草粉有幾多水, 係朱朱都好幾無飲水, 小心脫水
2. 你5係換返朱朱之前個籠比佢用?  佢之前個籠一直都係放房
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 12:28:26 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 12:10 AM
1. 要視乎你餵草粉有幾多水, 係朱朱都好幾無飲水, 小心脫水
2. 你5係換返朱朱之前個籠比佢用?  佢之前個 ...

大慨餵幾多水? 佢好似2.8x kg
佢果間房冇人訓,所以果到冇冷氣-,-''
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 12:37:00 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 12:28 AM

你有無同醫生講朱朱依幾日係完全5飲水?  醫生點講?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 12:41:18 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 12:37 AM
你有無同醫生講朱朱依幾日係完全5飲水?  醫生點講?

佢話我比得太多菜佢食 所以佢先唔飲水
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 12:41:23 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 12:28 AM

你有無類似網板既野?   如果無, 你嘗試將個籠拆開, 拎其中一塊板放入有冷氣間房, 將水樽綁上去, 草既你就搵野裝住放埋入去啦
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 12:59:23 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 12:41 AM
你有無類似網板既野?   如果無, 你嘗試將個籠拆開, 拎其中一塊板放入有冷氣間房, 將水樽綁上去, 草既你就 ...

我已經將佢個籠搬左入黎..
只不過個門得小小空間比我出出入入
但係佢好似精神左,餵口都好左小小
可能有冷氣比佢吹,佢個屋企又係到
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 01:03:31 AM

朱朱佢一時'雞''呼''蛋咁,一時又伸隻腳出黎,一時又中槍訓..一時又爬左係到
其實佢係咪好返- -?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 01:12:25 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 12:59 AM
我已經將佢個籠搬左入黎..
只不過個門得小小空間比我出出入入
但係佢好似精神左,餵口都好左小小 ...

如果係因為食菜多左無飲水, 敢你睇下佢今晚無比菜佢飲5飲水?

你一般比咩菜朱朱食, 如果菜上面有花你要扎出黎, 5好比兔兔食

精神左咪好, 天氣禁熱, 無冷氣真係鬼慘
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 01:19:53 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 01:12 AM
如果係因為食菜多左無飲水, 敢你睇下佢今晚無比菜佢飲5飲水?

你一般比咩菜朱朱食, 如果菜上面有花你要扎 ...

我今日同前日比油麥菜,前日好似比菜芯(果時冇摘走d花)..
其他有d咩菜有可能會引起腸胃氣賑~_~?
我想避免食果d菜..因為小白之前都有呢個問題..依家就倫到朱朱
佢依家食多左草..一開始便便變細粒左,之後又變返大粒(依家呢個時間仲未見佢柯便便)
依家仲唔見佢飲水~_~
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 01:26:42 AM

聽日係小白火化既日子..我應該點~_~?
我又唔係幾放心朱朱..- -
作者: Dylan    時間: 2012-5-12 01:43:51 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 01:19 AM
我想避免 ...

http://mini-house.info/thread-45-1-1.html
你睇睇可以幫到你
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 02:21:26 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 01:19 AM
我想避免 ...

大部份蔬菜既花含有大量原素, 其中某D菜花有特殊成份, 對人雖然影響好微, 但對兔兔黎講係有危險, 更會引致健康出現問題,  所以5可以比兔兔食

菜心上面既花含有大量生物碱物質同芥子甙會令兔兔產生毒素, 對消化系統有害
而且係種植期間, 菜花部份會吸引好多昆蟲覓食, 當中亦有可能吸引有毒既昆蟲, 會將毒素留係菜花上面

另外, 如果比兔兔食蕃茄, 蕃茄一定要完全熟透, 未熟既青色蕃茄同蕃茄頂部綠色部份既枝葉含有番茄碱, 同薯仔入前面既龍葵素既毒性接近, 會引起兔兔中毒

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 02:23:07 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 01:26 AM
聽日係小白火化既日子..我應該點~_~?
我又唔係幾放心朱朱..- -

小白火化既日期可5可以推遲?

而家朱朱既情況真係要留意, 另你有無屋企人可以幫你睇住照顧朱朱?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 02:25:04 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 02:23 AM
小白火化既日期可5可以推遲?

而家朱朱既情況真係要留意, 另你有無屋企人可以幫你睇住照顧朱朱? ...

大慨要推到幾日?
佢到依家都仲未飲水..依家連便便都冇..
洗唔洗迫佢飲水~_~?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 02:28:30 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 02:21 AM
大部份蔬菜既花含有大量原素, 其中某D菜花有特殊成份, 對人雖然影響好微, 但對兔兔黎講係有危險, 更會引 ...

咁我叫我呀媽以後唔好買有花既菜先
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 02:32:42 AM

醫生話好左既話 最遲三日黎..如果兔兔有咩問題就打比佢地..
但係我要星期6火化,.星期日就打比醫生復診..
因為我琴日同今日都冇返學~_~''
我唔想星期一又要請假- -''(復診)..

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 02:33:16 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 02:28 AM
咁我叫我呀媽以後唔好買有花既菜先

另外, 如果比兔兔食蕃茄, 蕃茄一定要完全熟透, 未熟既青色蕃茄同蕃茄頂部綠色部份既枝葉含有番茄碱, 同薯仔入面既龍葵素既毒性接近, 會引起兔兔中毒

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 02:40:12 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 02:32 AM
醫生話好左既話 最遲三日黎..如果兔兔有咩問題就打比佢地..
但係我要星期6火化,.星期日就打比醫生復診..
因 ...

你屋企有無人可以帶朱朱復診或代你去參加小白既火化儀式?

或者你放學之後先去呀?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 02:45:50 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 02:33 AM
另外, 如果比兔兔食蕃茄, 蕃茄一定要完全熟透, 未熟既青色蕃茄同蕃茄頂部綠色部份既枝葉含有番茄碱, 同薯 ...

放心 我一次都冇餵過佢食蕃茄
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 02:46:50 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 02:25 AM
大慨要推到幾日?
佢到依家都仲未飲水..依家連便便都冇..
洗唔洗迫佢飲水~_~? ...

推幾多日我真係5敢講, 你屋企有無人可以幫你睇住朱朱或代你去參加小白火化既儀式?

你睇下朱朱既便便咩色?  會5會係墨汁禁黑? 好干? 硬實?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 02:48:48 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 02:40 AM
你屋企有無人可以帶朱朱復診或代你去參加小白既火化儀式?

或者你放學之後先去呀? ...

我4點幾先放學~_~
又住係東涌,,夠唔夠時間去?
兔兔全都係我負責..我驚我屋企人唔知點同醫生講佢既狀況..
我洗唔洗迫佢飲水呢..因為佢冇開始柯便便~_~?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 02:52:24 AM

佢d便便黑色的..同硬實的
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 02:59:46 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 02:52 AM
佢d便便黑色的..同硬實的

同佢未5飲水之前一樣?  定係而家黑左硬左同實左?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 03:01:52 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 02:48 AM
我4點幾先放學~_~
又住係東涌,,夠唔夠時間去?
兔兔全都係我負責..我驚我屋企人唔知點同醫生講佢既狀況..

噢, 敢聽日小白火化有無人可以代你去?

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 03:11:23 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 02:59 AM
同佢未5飲水之前一樣?  定係而家黑左硬左同實左?

係 同之前飲水一樣
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 03:12:09 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 03:01 AM
噢, 敢聽日小白火化有無人可以代你去?

我呀媽.同我兩個呀妹
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 03:16:20 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 03:11 AM
係 同之前飲水一樣

敢你不如聽日留係屋企睇住朱朱, 小白火化交比你屋企人

如果朱朱聽日情況無改善, 你就再搵醫生
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 03:20:16 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 03:11 AM
係 同之前飲水一樣

你將草粉用菜汁開稀D餵佢飲啦, 餵5ml比佢啦

你餵佢飲既時候, 5好將朱朱反轉4腳朝天餵, 另外, 續少少餵, 每次大約0.3ml
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 03:23:22 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 03:16 AM
敢你不如聽日留係屋企睇住朱朱, 小白火化交比你屋企人

如果朱朱聽日情況無改善, 你就再搵醫生 ...

我岩岩同左屋企人講 我想問下洗唔洗帶小白鍾意食既野去呢?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 03:24:35 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 03:20 AM
你將草粉用菜汁開稀D餵佢飲啦, 餵5ml比佢啦

你餵佢飲既時候, 5好將朱朱反轉4腳朝天餵, 另外, 續少少餵,  ...

但係佢很食草wor..
會唔會飽得制~_~?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 03:27:04 AM

係呀..我想問下兔兔生腳枕,腳蒼
用咩藥膏搽~_~?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 03:33:06 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 03:24 AM
但係佢很食草wor..
會唔會飽得制~_~?

敢你就直用菜汁加水比佢飲
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 03:33:28 AM

其實佢有呢d病,係咪因為唔見左小白~_~?
我一開門,佢就沖出去周圍走
係咪搵緊小白呢~_~?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 03:34:21 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 03:23 AM
我岩岩同左屋企人講 我想問下洗唔洗帶小白鍾意食既野去呢?

帶少少啦, 如果小白平日玩開既玩具, 都可以拎埋去, 係表示一下心意
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 03:35:28 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 03:27 AM
係呀..我想問下兔兔生腳枕,腳蒼
用咩藥膏搽~_~?

係腳枕定腳蒼?  朱朱有腳蒼?  如果係有問題, 復診同醫生講埋

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 03:36:45 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 03:34 AM
帶少少啦, 如果小白平日玩開既玩具, 都可以拎埋去, 係表示一下心意

嗯..咁我叫呀媽帶d食物過去..
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 03:39:29 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 03:35 AM
係腳枕定腳蒼?  朱朱有腳蒼?  如果係有問題, 復診同醫生講埋

我都唔知 我就知佢個腳 得小小毛蓋住 睇得出粉紅色  我掂果時佢就搐左隻腳~_~
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-12 03:49:30 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 03:39 AM
我都唔知 我就知佢個腳 得小小毛蓋住 睇得出粉紅色  我掂果時佢就搐左隻腳~_~ ...

可能係腳沈, 不過反正睇開醫生, 順便睇埋啦
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 03:55:08 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-12 03:49 AM
可能係腳沈, 不過反正睇開醫生, 順便睇埋啦

我問過醫生點解佢呼吸得咁勁
醫生話因為我少抱佢所以緊張得制..
但係我岩岩抱佢返房果時
佢一邊呼吸得好勁 仲係到叫- -!!係咪 因為驚得制?
其實正唔正常- -?

作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 10:59:57 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 03:55 AM
但係我岩岩抱佢返房果時

佢可能係熱同驚所以唔鍾意你抱佢...佢到而家有無便便?無/少都要帶佢睇dr.你餵左佢飲幾多水?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 04:43:07 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 10:59 AM
佢可能係熱同驚所以唔鍾意你抱佢...佢到而家有無便便?無/少都要帶佢睇dr.你餵左佢飲幾多水? ...

我唔知點算好..
晏就..朱朱冇再柯便便
我打比旺角醫療中心去預約..
但係要18歲去得..我又未夠
我屋企人又唔想出
我真係唔知點算..
我呀媽話琴日先去完,依家又去..
d藥仲未食哂..
之後又話小白..
佢話如果我唔3番4次都睇醫生
睇下..小白死左..如果唔去..佢都唔洗咁早死
唉..我唔知點算..
最衰我唔夠18歲啦~_~

不過朱朱很食草..食草粉都好合作..

作者: Dylan    時間: 2012-5-12 07:19:37 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 04:43 PM
我唔知點算好..
晏就..朱朱冇再柯便便

係唔係NPV非牟利獸醫服務協會要18歲先睇得呀~_~?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 09:41:08 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 04:43 PM
我唔知點算好..
晏就..朱朱冇再柯便便

去番9龍啦...y 無端端去旺角?睇開架嘛,咁兔兔去會好辛苦架,你自己帶佢去啦!你差幾多18呀

另而家去大圍都得... 唉...同屋企人講佢係一條命黎架...
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 09:43:26 PM

無屎屎係好危險架....
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 10:12:20 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 09:41 PM
去番9龍啦...y 無端端去旺角?睇開架嘛,咁兔兔去會好辛苦架,你自己帶佢去啦!你差幾多18呀

另而家去大圍 ...

因為9龍就黎關門
所以佢叫我去24小時既醫院睇..
佢叫我去旺角動物醫療中心
個醫生話朱朱冇便便係因為冇乜食草..
叫我多d比草佢食..
之後佢叫我餵蠕動藥(藥水),益生菌
其他都唔洗餵(醫生話兔兔食咁多藥唔好)
佢話朱朱冇乜野..
咁我洗唔洗3日後去返9龍復診- -??
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 11:12:20 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 10:12 PM
因為9龍就黎關門

梗係要覆診,如果佢仲係無屎要即刻睇,邊個叫你停藥?旺角?嗰間野好唔得架!千萬咪聽!你餵番藥啦,我隻有次腸停,都好多藥,有消炎止痛咁,兔肚疼唔食野架!你中午有無餵兔食藥食草粉,水有無餵?佢有無食菜?便便有幾多?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 11:45:02 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 11:12 PM
梗係要覆診,如果佢仲係無屎要即刻睇,邊個叫你停藥?旺角?嗰間野好唔得架!千萬咪聽!你餵番藥啦,我隻有次 ...

佢睇黎好返左,一去小白個籠果到..
柯左勁多便便,都有柯尿..
都食左幾多草架
琴日擺係小白個籠既菜.佢岩岩食左
我今日全部藥都有餵佢(夜晚就餵左蠕蟲藥姐..)益生菌今朝餵左,其他藥都要餵?
d水係連埋草粉..
咁洗唔洗再餵返佢食藥?
都要復診?_?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-12 11:51:31 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 11:45 PM
佢睇黎好返左,一去小白個籠果到..
柯左勁多便便,都有柯尿..
都食左幾多草架

咁如果有便便你留意下啦!藥y
要停?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-12 11:55:33 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-12 11:51 PM
咁如果有便便你留意下啦!藥y
要停?

個醫生話..兔兔食更多藥唔好- -..
個醫生話佢冇乜問題..
咁我洗唔洗去返9龍復診~_~?
我岩岩餵返佢冇食果d藥啦
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-13 11:50:07 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 11:55 PM
個醫生話..兔兔食更多藥唔好- -..
個醫生話佢冇乜問題..
咁我洗唔洗去返9龍復診~_~?

咁佢回復正常未?其實如果覆診好似穩陣啲.....
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-13 11:56:00 AM

貓仔兔 發表於 2012-5-13 11:50 AM
咁佢回復正常未?其實如果覆診好似穩陣啲.....

我諗住聽日復診..
自從小白走後..我覺得朱朱好冇精神~_~''
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-13 12:08:51 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-13 11:56 AM
我諗住聽日復診..

係會架!你多啲陪佢好快會無事...加油呀!好好照顧佢..
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 01:38:04 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-13 11:56 AM
我諗住聽日復診..

朱朱由小白走左之後, 小白走左係有影響, 但都開始5係幾舒服, 梗係無精神
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 01:49:02 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 10:12 PM
因為9龍就黎關門

建議你去返一直睇開既醫生, 因為突然去另一個醫生到睇, 佢5清楚兔兔本來既情況

就算去5返之前睇開冒醫生, 都選擇返有醫開兔兔多既醫生比較好

兔兔既消化系統好特別, 就算只係食好少草同草粉, 都會有便便, 5會完全無

兔兔一旦超過12個鐘完全無便便好嚴重, 腸停, 而且因為無便便, 毒素無法排出體外, 身體入面會產生可以致死既毒素, 同時會對肝臟做成極大傷害

無論任何小動物同人食藥多都係5好, 但要視乎實際需要, 如果兔兔5需要依既藥, 醫生都5會開比兔兔食啦
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 01:51:09 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-12 03:55 AM
但係我岩岩抱佢返房果時

你係點抱朱朱?

同埋如果5係餵草粉同按摩就5好去抱佢啦
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-13 03:17:16 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-13 01:49 PM
建議你去返一直睇開既醫生, 因為突然去另一個醫生到睇, 佢5清楚兔兔本來既情況

就算去5返之前睇開冒醫生 ...

依家佢再冇柯便便啦..我諗住今日去9龍復診架..
不過冇位比我復

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-13 03:20:05 PM

佢冇便便  但係佢好放鬆咁訓係到.. 又時中槍
其實佢點解會咁..?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 03:23:28 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-13 03:17 PM
依家佢再冇柯便便啦..我諗住今日去9龍復診架..
不過冇位比我復

噢, 九龍最快幾時有位?  

老實講, 我有d懷疑你之前去旺角診所到底係咪專業睇兔兔, 因為見你講個醫生既說話, 有d奇怪

九龍無位, 搵大圍睇急診呀
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-13 03:35:04 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-13 03:23 PM
噢, 九龍最快幾時有位?  

老實講, 我有d懷疑你之前去旺角診所到底係咪專業睇兔兔, 因為見你講個醫生既說 ...

聽日3點半, 我唔知大圍間醫院點去..
其實我都好懷疑-_-
佢淨係話要食多d草..之後話腳枕既問題
佢話兔兔盡量唔好放出黎活動
之後又話係個籠擺d木棣- -''
我覺得佢唔識醫兔兔-,-
所以我冇聽佢既講去停止其他藥比佢食

雖然朱朱冇柯便便,但係佢又食盲腸便
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 03:51:17 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-13 03:20 PM
佢冇便便  但係佢好放鬆咁訓係到.. 又時中槍
其實佢點解會咁..?

兔兔就算5舒服都係會敢訓
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 04:04:16 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-13 03:35 PM
其實我都好懷疑-_-

大圍去到沙田 / 大圍火車站轉的士啦

木糠就肯定好, 因為太碎啦, 會對呼吸系統5好, 不過, 因為籠底好硬, 所以可以放粗木屑 (即兔協用緊那種, 兔協有得賣) 或者carefresh, 係可以減輕兔兔腳板既壓力, 能夠舒緩腳枕問題

如果係用粗木屑, 5好用松木同紅杉木既木屑, 因為含有一種叫「酚」(Phenols)既物質, 會影響兔兔既呼吸系統同肝臟健康

另外, 如果兔兔有用廁所, 最好將個隔網拎走, 因為隔網既鐵絲會同腳板磨擦, 會甩毛同腳枕問題惡化為腳蒼

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 04:08:14 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-13 03:35 PM
其實我都好懷疑-_-

朱朱又無便便, 你最好同佢睇急診啦

大圍珍禽異獸及寵物醫院
http://www.taiwaiexotic.com/cn_facilities.html
新界大圍積信街75號地下
電話: 2687-1030
傳真: 2687-1077
急診 : 9339-6842
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-13 04:11:03 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-13 04:04 PM
大圍去到沙田 / 大圍火車站轉的士啦

木糠就肯定好, 因為太碎啦, 會對呼吸系統5好, 不過, 因為籠底好硬,  ...

問題我媽唔去= =''
佢話呢排乘日都去醫院..琴日醫生都冇事啦 朱朱返到黎咪又柯返便便
個醫生唔知點解按下按下 返到黎去又柯返便便(果時仲係醫生面前柯尿同一粒便便- -'')
我呀媽話我大驚小怪..因為琴日朱朱都冇柯便便,之後返黎又有返..
所以我呀媽覺得呢似都係咁= =!!

講下講下 依家佢又有便便
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 04:17:33 PM

其實我都好懷疑-_-

你係咪係東涌?

你可以上去search一下個詳細地圖, 佢有個建議路線資料

我上google地圖查左一下 :
http://maps.google.com.hk/

附件: map.JPG (2012-5-13 04:16:16 PM, 32.83 KB) / 下載次數 50
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0MDl8NWNkZTlkOWZ8MTcxNTQyNzY2NHwwfDA%3D
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-13 04:20:48 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-13 04:11 PM
問題我媽唔去= =''
佢話呢排乘日都去醫院..琴日醫生都冇事啦 朱朱返到黎咪又柯返便便
個醫生唔知點解按下 ...

anyway, 敢你留意佢既情況同實際需要再做決定啦
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-14 09:52:55 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-13 04:11 PM
問題我媽唔去= =''

佢有幾多便便呀?我隻兔腸慢嗰時我keep住count佢有幾多,結果正常原來有3百幾粒一日,佢只係1.31kg,你可以用呢個做參考,當然你嗰隻大隻啲應該多啲,咁如果未去到正常水平,都要勸媽咪同你去...仲有無其他信得過嘅大人可以陪你呀?
作者: 小黑與我    時間: 2012-5-14 12:51:54 PM

問題我媽唔去= =''

朱朱而家點呀?? 有無便便? 幾時去覆診呀??
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-14 07:44:09 PM

小黑與我 發表於 2012-5-14 12:51 PM
朱朱而家點呀?? 有無便便? 幾時去覆診呀??

今日去完..
醫生話佢個肚冇咁脹啦
不過d腸仲麻麻地
佢幫朱朱減少藥既分量
餵少左幾包藥
依家剩係餵,益生菌,兩包蠕動藥
繼續餵草粉.如果佢食左多d既草.就咁慢慢減少分量
唔洗再去復診啦=]

我想問兔兔食唔食得車前草?
就咁餵比佢食!?

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-14 08:11:40 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-14 09:52 AM
佢有幾多便便呀?我隻兔腸慢嗰時我keep住count佢有幾多,結果正常原來有3百幾粒一日,佢只係1.31kg,你可以 ...

要去衡量同評定兔兔既消化系統同便便係咪正常, 係要同兔兔自己往日既食量, 食咩同便便量黎比較

因為兔兔食5同牌子, 份量, 種類既牧草, 蔬菜既種類, 份量, 干糧牌子份量, 餵食草粉量, 飲水量以及兔兔個別正常消化既系統都係有所影響, 所以應同朱朱正常時候比較現時既情況係比較合適
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-15 01:19:01 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-14 08:11 PM
要去衡量同評定兔兔既消化系統同便便係咪正常, 係要同兔兔自己往日既食量, 食咩同便便量黎比較

因為兔兔 ...

佢食野少左,飲水都少左,便便都少左,不過都係大大粒好硬實..
其實係咪真係小白走左先搞到佢咁呢
因為小白未走之前佢仲好地地..
琴晚正常左小小..便便都多左..食草既分量都多左,同活潑左好多
但係今日睇完醫生佢又變返咁喇..

唉..我都唔知點好~_~
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-15 01:35:53 AM

仲有..
佢今晚唔知咩事..
狂係到中槍訓-_-''
咁其實正唔正常..

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-15 01:39:14 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-15 01:19 AM
佢食野少左,飲水都少左,便便都少左,不過都係大大粒好硬實..
因為小白 ...

小白係咪都係同朱朱一樣都係腹脹?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-15 01:49:27 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-15 01:39 AM
小白係咪都係同朱朱一樣都係腹脹?

小白好似係停腸..
不過佢之前都有腹脹
不過比我按左一日..
第2日就好返
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-15 01:55:19 AM

佢有時爬係到..郁都唔郁真係好恐怖
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-15 05:09:35 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-15 01:49 AM
小白好似係停腸..
不過佢之前都有腹脹
不過比我按左一日..

醫生同你講講過小白腹脹好返???
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-15 05:15:39 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-15 01:35 AM
仲有..
佢今晚唔知咩事..
狂係到中槍訓-_-''

可能5舒服, 精神體力5夠又攰所以訓得多, 不過, 好難以兔兔係點樣訓分別健康狀況係咪正常
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-15 08:15:19 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-15 01:19 AM
因為小白 ...

醫生有無話朱朱腹脹既原因?

兔兔腹脹係健康問題, 同情緒無關

朱朱因為腹脹無咩食草, 而消化系統要透過吸收足夠既纖維, 先可以運作正常, 否則胃腸道蠕動減緩, 小白既離開係對朱朱有影響, 但5係因為敢而病

其實你同朱朱去睇醫生既時候已經5係arm arm先出問題, 只係小白離開既時候, 朱朱既問題更加明顯而已......

而朱朱既情況并5係最初期, 腹脹初期係會食欲下降, 腸胃吸收纖維量少令蠕動減慢, 繼而影響胃同盲腸將氣排出體外

部份兔兔連水都5點飲, 令身體出現脫水既情況, 因為體內脫水令食糜係胃腸入面無化消化, 分解, 吸收同將食物正常移動

同時脹氣會係胃腸入面不停返動, 返動既時候兔兔會出現肚痛, 腹痛既情況

脫水到某一個程度會令胃同盲腸既物質就會壓得愈緊密, 便便會開始變得非常黑, 硬, 實同干

兔兔慢慢就5食野, 便便會越黎越黎細, 再而停止便便

因為消化系統無法正常運作同排便, 令毒素留係體內, 害菌就會坐大增生, 抑制盲腸裡正常既益菌, 而害菌所產生既氣體會令兔兔肉體上有極度疼痛, 有D

梭狀菌仲會產生致死既內毒素, 而肝臟係負責分解有毒既物質, 所以腸胃停滯既問題, 會對肝臟做成損害

腹脹同胃腸停滯既病情會好反覆, 有時見到兔兔"突然"好左好多, 并5表示已經完全康復, 亦5可以掉以輕心, 一定要仔細觀察同照顧, 而且需要完成整個治療過程
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-15 06:23:23 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-15 05:09 AM
醫生同你講講過小白腹脹好返???

小白腹脹
第2日好返
佢食好多草..又飲水.同正常一樣.
所以我冇帶佢去睇醫生
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-15 06:26:22 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-15 08:15 AM
醫生有無話朱朱腹脹既原因?

兔兔腹脹係健康問題, 同情緒無關

佢冇講點解會腹脹
琴日就話佢個肚仔冇再脹
體重都上升左..
佢剩係將之前d藥減少左分量
有d仲唔洗食..
不過佢很食草同食菜
但係都繼續餵佢食草粉
醫生仲話唔洗再復診..

作者: mimkey5566    時間: 2012-5-15 08:37:13 PM

依d係朱朱既便便
健唔健康??

附件: 20120515_202651.jpg (2012-5-15 08:36:57 PM, 74.01 KB) / 下載次數 51
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0MjN8ZThhOWYyOWJ8MTcxNTQyNzY2NHwwfDA%3D

附件: 20120515_202644.jpg (2012-5-15 08:36:16 PM, 78.24 KB) / 下載次數 53
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0MjJ8MThiYzM3MDl8MTcxNTQyNzY2NHwwfDA%3D
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-15 10:15:16 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-15 08:37 PM
依d係朱朱既便便
健唔健康??

睇相分5到架, 因為只見到一粒粒, 要你自己去比較或者比醫生睇

另外見到有一粒便便上有毛, 你留意下兔兔其它便便會5會都有毛啦, 如果多既話, 你要留意下, 兔兔可能食落肚既毛毛過多, 亦有可能係佢平日接觸既野有毛髮類似既物質食左落肚

如果係平日接觸物件既毛毛要留意一下, 因為依類物質無法消化, 會塞腸
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-15 10:19:14 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-15 10:15 PM
睇相分5到架, 因為只見到一粒粒, 要你自己去比較或者比醫生睇

另外見到有一粒便便上有毛, 你留意下兔兔 ...

嗯,,.我會多d留意下架啦..
其實佢腹脹洗唔洗注意d咩呢!?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-15 10:24:54 PM

mimkey5566 發表於 2012-5-15 06:26 PM
佢冇講點解會腹脹
琴日就話佢個肚仔冇再脹
體重都上升左..

敢你根據朱朱個實際需要去決定點做啦, 不過, 兔兔腸胃問題有時會好反覆, 如果回覆正常當然最好, 若果情況5穩定或未完全康復, 最好都係返去搵醫生
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-16 01:32:19 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-15 10:19 PM

朱朱平日既餐單係點?  即係你平日會比咩朱朱食?  份量係幾多?

你平日會比咩菜朱朱食 ?  菜心, 油麥菜以外仲有其它菜嗎?
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-16 02:08:49 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-16 01:32 AM
朱朱平日既餐單係點?  即係你平日會比咩朱朱食?  份量係幾多?

你平日會比咩菜朱朱食 ?  菜心, 油麥菜以 ...

多數比草,(5~10)幾塊唐生菜,(2~5)幾條車前草冇啦~_~
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-16 11:04:39 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-16 02:08 AM
多數比草,(5~10)幾塊唐生菜,(2~5)幾條車前草冇啦~_~

車前草一星期三塊左右就夠架喇!^^
作者: mimkey5566    時間: 2012-5-16 11:27:12 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-16 11:04 AM

哦…咁我咪比左勁多比佢.
佢會吾會有事架
我哩排可能夜晚先復你地
因為朱朱咬斷左網路連線=_=
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-17 12:55:36 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-16 11:27 PM
佢會吾會有事架
我哩排可能夜晚先復你地

佢有無事最重要睇佢便便,胃口同活動,要多啲留意下...佢而家食日西藥未呀?你一定要餵佢食日西啲藥呀,腸胃問題會番發亦易會有手尾架!^^
加油!
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-17 01:32:44 AM

貓仔兔 發表於 2012-5-16 11:04 AM

新鮮既車前草有大棵細棵, 所以我5用幾多塊黎做標準, 大塊同細塊份量都可以差1倍

車前草每次食用份量約15克, 需連續食用3-5日先有一定作用

15克車前草約4湯匙

車前草最大功效係花穗同入面既種子, 每次可以餵大約5cm左右

新鮮同干既車前草都可以, 如果兔兔5鐘意食, 亦可以用車前草煲水比佢飲, 效果一樣

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-17 01:42:40 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-16 02:08 AM

你平日淨係比1種菜唐生菜?  

如果無食干糧, 只係食用一種菜, 容易做成營養失衡既問題

另新鮮既車前草有大棵細棵, 所以我5用幾多塊黎做標準, 大塊同細塊份量都可以差1倍

車前草每次食用份量約15克, 需連續食用3-5日先有一定作用

15克車前草約4湯匙

車前草最大功效係花穗同入面既種子, 每次可以餵大約5cm左右

新鮮同干既車前草都可以, 如果兔兔5鐘意食, 亦可以用車前草煲水比佢飲, 效果一樣

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-17 01:49:12 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-16 11:27 PM
佢會吾會有事架
我哩排可能夜晚先復你地

如果佢依兩日無出現軟便或肚瀉, 5洗太擔心

不過, 你先停2星期再比車前草佢食啦

朱朱今日點呀?  係咪一切正常?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-17 02:48:04 AM

mimkey5566 發表於 2012-5-15 10:19 PM

兔兔腹脹有好多原因, 如果可以, 你最好問問醫生朱朱係咩原因導致腹脹

你平日就淨係比T草同幾條菜朱朱?  有無比干糧?

如果你無比干糧朱朱食, 你每日起碼要比3種以上既菜佢食, 先可以維持身體營養所需

最常見腹脹既原因係兔兔消化不良, 令食物長期停留係胃腸內, 形成脹氣

曾患腹脹既兔兔, 很容易復發, 所以即使接受治療後康復既兔兔, 日後要多加注意 :
- 兔兔吸收粗纖維量, 如果吸收纖維量不足, 腸胃蠕動不足, 令食糜無法排出體外, 時間長, 會產生脹氣
- 攝取水份量, 兔兔食既都係干物, 必需透過吸收水份將干物軟化, 若飲水量不足, 會令干物無法完全消化, 會停留係腸內, 足夠既水份可以有效疏通腸道, 促進排便
- 常同兔兔輕輕按摩腹部, 有軟化便便既作用, 亦可以刺激腸道蠕動, 加速便便排出
- 多比菜菜, 因為菜菜多汁同易消化, 慢慢續漸增加兔兔食量
- 要勤替兔兔梳毛, 以免兔兔吞下過多毛髮
- 兔兔日常用品避免有毛質, 如毛質玩具, 地毯之類
- 每日要提供足夠時間比兔兔運動, 保持腸胃蠕動正常
- 有某D兔兔有食墊材既習慣, 你留意一下朱朱會5會敢樣, 因為食墊材多, 而且消化系統5好既兔兔會消化5到
- 餵食定時定量 (即蔬菜, 干糧要定量, 5好時多時少)
- 兔兔食既干草必需新鮮, 品質良好, 枯草不宜比兔兔食, 會易產生 腸胃問題
- 如果朱朱飲食回復正常, 最好仍持續餵朱朱食草粉一段時間, 份量可以不多, 一日2至3克, 有效調理腸胃
- 部份兔兔因為口味問題或腸胃不好, 不論任何牌子既T草都食5多, 若朱朱平日食T草不多, 除左比T草外, 你可以嘗試混其它草比佢食, 補給營養同纖維吸收
可以混
* Oxbow Meadow Hay (有機牧草) 依種草入面其實混合好多種5同既草, 其中一種係Alfafa, 餵前要先抽出黎, 5好比朱朱食
* Oxbow Orchard Grass (果樹草)
* APD High Mountain Grass (高山草)
依3草較香, 可以引起兔兔食慾, 你可以嘗試一下

在此, 祝願朱朱早日康復

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2