PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 啊b 好偏食..... [打印本頁]

作者: KathyChan    時間: 2012-5-18 11:36:48 AM     標題: 啊b 好偏食.....

係咁既
見好多兔友都話一日最好比到3隻菜兔兔食,
咁我就放膽比兔兔食唔同既菜..
(因為本身只係比菜心油墨菜,唐生菜佢食 一次一種..)

經過觀察之後, 發現佢好多菜都唔中意食=.="
波菜,通菜 唔食,
蕃茄都唔中意!!

佢現時最中意羅馬生菜@@
唐生菜,菜心(仲要睇佢好唔好食,老少少既就唔食-__-)
油墨菜 , 小堂菜(只係食葉=_=)

真係唔知點樣一日比3隻菜佢丫 >___<
日日食果幾隻又怕佢營養失衡wor!

唔該大家比d意見我T^T

作者: Dylan    時間: 2012-5-18 11:53:23 AM

A!比比吓,試吓試吓,就會試,試試吓就會食架喇.要經過多次重複測試同驗證,先至會有好既效果,比多d時間同耐性試試啦.包你有滿意既效果
作者: KathyChan    時間: 2012-5-18 11:59:25 AM

Dylan 發表於 2012-5-18 11:53 AM
A!比比吓,試吓試吓,就會試,試試吓就會食架喇.要經過多次重複測試同驗證,先至會有好既效果,比多d時 ...

姐係就算佢今次唔食..下次再比?
我尋晚通菜放左成晚=.= 今朝見佢冇食過=_=
作者: Dylan    時間: 2012-5-18 12:13:00 PM

KathyChan 發表於 2012-5-18 11:59 AM
姐係就算佢今次唔食..下次再比?
我尋晚通菜放左成晚=.= 今朝見佢冇食過=_= ...

兔兔開頭對1d菜會好反感,但係第2次會唔太抗拒,之後慢慢會鐘意食.
bB第1次知道我食榴槤,即刻彈開,第2次就哄吓哄吓,第3次重好想食添,跳上sofa偷偷lam我隻碟
作者: KathyChan    時間: 2012-5-18 12:20:58 PM

Dylan 發表於 2012-5-18 12:13 PM
兔兔開頭對1d菜會好反感,但係第2次會唔太抗拒,之後慢慢會鐘意食.
bB第1次知道我食榴槤,即刻彈開 ...

睇黎我要再努力下

但點解我第一次比番茄佢,佢食晒一片, 第2次比佢,佢唔食既

BTW, 兔兔食得榴槤 架咩~~

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-18 12:26:52 PM

Dylan 發表於 2012-5-18 11:53 AM
A!比比吓,試吓試吓,就會試,試試吓就會食架喇.要經過多次重複測試同驗證,先至會有好既效果,比多d時 ...

依個方法5係只只兔兔都有用, 以我侏老板同小填格格為例, 5理嘗試幾次都好, 5食就5食, 仲要係成碗都5食

再放多2次, 直頭發脾氣將D菜咬起, 掉開

同佢放返落去, 又再掉過, 跟住狂DUM地, 好誇張
作者: Dylan    時間: 2012-5-18 01:01:58 PM

KathyChan 發表於 2012-5-18 12:20 PM
睇黎我要再努力下

其實榴槤係比我食架,而唔係比佢食架.
榴槤糖份超高,水溶性纖維,熱量,蛋白質同脂肪都唔少,人都唔可以食得多啦.
所以兔兔就唔好食喇
作者: Dylan    時間: 2012-5-18 01:07:33 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-18 12:26 PM
依個方法5係只只兔兔都有用, 以我侏老板同小填格格為例, 5理嘗試幾次都好, 5食就5食, 仲要係成碗都5食

...

原來兔兔會禁刁蠻,1d都唔乖
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-18 01:34:21 PM

Dylan 發表於 2012-5-18 01:07 PM
原來兔兔會禁刁蠻,1d都唔乖

我又5覺得佢地刁蠻, 唔乖wo, 佢地至少5會咬我, 咬爛野, 算好啦

佢地只係有要求, 有時掉轉黎諗, 若果自己好憎食既野, 5鐘意聞既味, 但有人偏偏係敢逼自己食, 逼自己聞會點.......

有時兔兔5食某d野未必一家係偏食, 有時係自己健康因素, 自然有個警號, 所以會5食

屋企有個超順得人既總理同長公主, 有兩只好有要求既侏老板同小填格格中和番下

只不過係兔兔, 可以想佢地點.......
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-18 02:04:04 PM

KathyChan 發表於 2012-5-18 12:20 PM
睇黎我要再努力下

有時兔兔5食某d野未必一家係偏食, 有時係自己健康因素, 自然有個警號, 所以會5食

我有個朋友佢第1次比蕃茄只兔兔食, 兔兔食

但隔2日再比5食

佢兔兔腸胃5係太好, 我有同佢講如果腸胃5好既兔兔5好比蕃茄佢食, 佢5信, 仲話人地d兔兔都係敢食, 又5見有問題

佢比完第1次, 兔兔第2日開始就食少左草

同時比蕃茄, 菜兔兔, 兔兔有食菜, 就係5再食蕃茄

到左第3日兔兔仲無胃口

佢就同兔兔去睇醫生

結果兔兔真係消化不良

因為蕃茄有大量可溶性收斂劑等成分, 會同胃酸發生反應, 凝結成不溶解既塊狀, 容易引起胃腸脹氣, 產生腹痛問題

同時蕃茄含有大量膠質, 果質等物質, 對胃部有問題既兔兔, 容易引致消化不良

因此有腸胃問題既兔兔不宜食用蕃茄

作者: KathyChan    時間: 2012-5-18 05:33:38 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-18 02:04 PM

我有個朋友佢第1次比蕃 ...

原來兔兔咁聰明架?  
咁我都係比其他菜佢試好D..唔好再比佢食佢唔中意既野先

作者: KathyChan    時間: 2012-5-18 05:35:13 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-18 12:26 PM

...

睇黎怇真係好唔中意WOR 咁`
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-18 05:44:19 PM

KathyChan 發表於 2012-5-18 05:35 PM
睇黎怇真係好唔中意WOR 咁`

係呀, 無辦法啦, 佢地對食有要求, 可能夢想係做兔兔界食家

佢地兩個係比較大反應

好直腸直肚, 5會轉彎活角, 同我一樣
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-18 06:01:57 PM

KathyChan 發表於 2012-5-18 05:33 PM
原來兔兔咁聰明架?  
咁我都係比其他菜佢試好D..唔好再比佢食佢唔中意既野先

當然有D兔兔單純5鐘意所以5食

但有D兔兔好勁, 真係識分, 係佢本能反應

所以兔兔如果係飲食上有某d反應, 都可以反映佢既健康, 由其係突然改變

行為同習慣突然轉變, 當然有可能係心理因素, 但有時係佢健康出現問題既警報

如果兔兔一向都好聽話只會係廁所便便尿尿, 突然5用廁所, 去到其它地方去,
- 有可能係兔兔關節既問題, 上廁所辛苦
- 腎臟出現問題, 趕5切去廁所
- 5用廁所不單止, 仲要尿尿完坐係尿尿上面, 5係一定因為熱, 有可能兔兔泌尿系統出現問題或膀胱有結石引致失禁

平日5咬野既兔兔, 突然一反常態,
- 見野就咬, 兔兔有可能係牙齒過長
- 係木, 紙之類就咬, 可能身體入面粗千維5足夠
- 突然鐘意咬同食毛質既野, 有可能係食毛症或者係異食辟問題

兔兔如果食返自己既圓便, 除左無聊, 過口隱之外, 亦有可能係千維不足

所以發現兔兔突然出現某d行為問題, 要留意一下佢既身體狀況

作者: KathyChan    時間: 2012-5-19 12:46:53 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-18 06:01 PM
當然有D兔兔單純5鐘意所以5食

但有D兔兔好勁, 真係識分, 係佢本能反應

多謝你有用既資料啊~!!!!

西利
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-19 02:43:52 PM

雖然你兔兔好鐘意食羅馬生菜, 但都5好比太多佢食, 因為佢含鈣量較高, 比芹菜, 紅菜頭仲要高出差5多一倍

比兔兔食既菜, 除左要去衡量糖份問題以外, 鐘5鐘意食, 含鈣量亦係好緊要

兔兔攝取過多鈣質, 會對健康產生問題
作者: KathyChan    時間: 2012-5-19 10:57:09 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-19 02:43 PM
雖然你兔兔好鐘意食羅馬生菜, 但都5好比太多佢食, 因為佢含鈣量較高, 比芹菜, 紅菜頭仲要高出差5多一倍

比 ...

咁幾耐比一次佢先安全呢,,?

2星期1次得唔得?

另外我想問呢,

之前帶雲尼拿覆診,,

醫生話佢咀角生癬,剃左毛,食緊藥同有藥水抹緊。

之後我係論壇見到鼠尾草有抗菌作用,岩岩係citysuper買左盒新鮮既

我想問下兔兔一星期可以食幾多次,同埋食幾多架?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-19 11:20:00 PM

KathyChan 發表於 2012-5-19 10:57 PM
咁幾耐比一次佢先安全呢,,?

2星期1次得唔得?

你每次大約比3塊佢食啦, 無話幾耐先係安全, 每次5好太多

儘量搵其它菜比佢睇下兔兔食5食

你可以嘗試下將菜切碎晒拌勻, 睇下佢食5會食晒

而小棠菜佢如果淨係食葉, 你試下係食菜之前, 先淨餵梗比佢

鼠尾草每次大約食15克到

一星期可以食兩次
作者: KathyChan    時間: 2012-5-19 11:40:17 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-19 11:20 PM
你每次大約比3塊佢食啦, 無話幾耐先係安全, 每次5好太多

儘量搵其它菜比佢睇下兔兔食5食

我都有夾埋唐生菜果D比佢架~
但佢中意一條條食
唔中意我切碎

咁荷蘭芹呢...?
因為我都有買荷蘭芹..
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-20 01:08:22 AM

KathyChan 發表於 2012-5-19 11:40 PM
但佢中意一條條食
唔中意我切碎

唐生菜可以食, 含鈣量同羅馬生菜差多

荷蘭芹都可以食

但5可以多, 你比芹菜佢食啦,

好有益

含鈣量比生菜低一半

敢無法, 你渣汁比佢飲

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-20 01:12:56 AM

KathyChan 發表於 2012-5-19 11:40 PM
但佢中意一條條食
唔中意我切碎

你阿女可能好孝順, 怕你同佢切菜會攰親, 所以得登表現鐘意1條條食, 5想你辛苦

5食小棠菜D梗, 留返比你食, 等你食多D菜健康好D, 你睇佢對你幾好
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-20 06:05:17 AM

但佢中意一條條食
唔中意我切碎

荷蘭芹都可以食

但5可以多, 因為鈣含量好高, 你比芹菜佢食啦,

好有益

含鈣量比生菜低一半

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-20 11:25:27 AM

我隻卡卡都系偏食.正系好鬼鐘意食油墨菜,生菜一般.肚餓先食.唐生菜放左一日先食...
白菜一D都吾SO,菜心未試過.我媽話夏天菜心吾系太好食
所以我都試過佢鐘意食咩.但系佢對油墨菜一見鐘情..佢都系食葉先..個頭要第朝我吾比菜菜佢食.佢先食.
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-20 10:06:56 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-20 11:25 AM
我隻卡卡都系偏食.正系好鬼鐘意食油墨菜,生菜一般.肚餓先食.唐生菜放左一日先食...
白菜一D都吾SO,菜心未試 ...

你比邊種生菜佢食?
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-20 11:19:48 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-20 11:25 AM

油麥菜既蛋白質含量高, 鈣質含量亦5低, 5可以比兔兔經常, 食太多, 對佢健康5好

另外, 你所講既生菜, 如果係西生菜, 兔兔5食得, 對佢消化系統5好
作者: KathyChan    時間: 2012-5-21 11:36:29 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-20 11:19 PM
油麥菜既蛋白質含量高, 鈣質含量亦5低, 5可以比兔兔經常, 食太多, 對佢健康5好

另外, 你所講既生菜, 如 ...

SUKI~ 我想問你係邊度CHECK到菜既鈣質架
作者: KathyChan    時間: 2012-5-21 11:38:14 AM

我唔敢比太多油墨菜佢食
好似好甜咁...  

作者: KathyChan    時間: 2012-5-21 11:43:37 AM

白菜  如果下次再比~白色果PART 唔好比佢食

我之前唔知  啊B又食左..結果腸停睇E生..

菜心E+ 都唔當造..

佢地好醒架.. 會唔食

但如果D菜心靚既話佢會食得好快
作者: KathyChan    時間: 2012-5-21 11:44:59 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-20 06:05 AM
荷蘭芹都可以食

但5可以多, 因為鈣含量好高, 你比芹菜佢食啦,

芹菜..係咪姐係西芹@@?!
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-21 06:44:55 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-20 11:19 PM

另外, 你所講既生菜, 如 ...

普通個隻生菜,吾系西生菜,但佢對其他菜冇咩興趣咁.咁應該咩菜比多D?
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-21 06:47:23 PM

KathyChan 發表於 2012-5-21 11:43 AM
白菜  如果下次再比~白色果PART 唔好比佢食

我之前唔知  啊B又食左..結果腸停睇E生..

白色個到吾食得嫁?幸好佢吾食姐..
油墨菜會太甜?
小棠菜卡卡又吾系太鐘意食,..而家真系吾知比咩菜佢食...
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-21 07:59:55 PM

KathyChan 發表於 2012-5-21 11:44 AM
芹菜..係咪姐係西芹@@?!

芹菜係中國種 - 葉梗較幼較細較長, 好多賣既時候根部仲係到
每100公克芹菜既營養含量 :

蛋白質

脂肪

碳水化合物

胡蘿蔔素

維生素A

維生素B

維生素C

維生素E

0.6g

0.1g

4.8g

45mg

29mg

5mg

60.05mg

4mg

2.21mg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

西芹係外國種 - 通常一大棵或者切開一半黎賣, 超市都有, 一棵都相當粗大, 葉梗粗厚, 實心, 好爽口, 好多人做SALAD都會落西芹, 或者酒樓都會有西芹炒鮮魷之類, 亦有人用黎渣汁飲
每100公克西芹既營養含量 :

蛋白質

脂肪

碳水化合物

胡蘿蔔素

維生素A

維生素B

維生素C

維生素E

2.2g

0.3g

3g

170mg

54mg

240mg

10.03mg

10mg

3.8mg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

其實芹菜同西芹是同科, 係食用價植同療效方面都好接近, 但芹菜既含鈣量同蛋白質較低, 對兔兔黎講芹菜比西芹為好, 兔兔攝取過多鈣質, 會做成身體含鈣量過多, 引致腎臟同泌尿系統問題
而攝取過多蛋白質同碳水化合物, 會做成腸胃問題

西芹及芹菜既食用治療效 :
1. 含酸性的降壓成分,對兔兔靜脈注射有明顯降壓作用  
2. 子中分離出的一種鹼性成分,對動物有鎮靜作用
3. 是高纖維蔬菜, 經腸內消化後會產生一種木質素或腸內脂物質, 是一種抗氧化劑, 高濃度時可抑制腸內害菌, 還可以加快腸道蠕動, 有助排便

如果食用芹菜或西芹不能同時食用以下蔬菜 :
蕃茄, 青瓜, 南瓜, 菊花

由於含有木質素, 因此長期軟便及肚瀉既兔兔不宜食用, 否則有可能引致"下莉"

附件: 西芹.jpg (2012-5-21 07:41:05 PM, 10.83 KB) / 下載次數 55
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0Mzl8YzdjYmFkYzV8MTcxNjI0OTQ0NnwwfDA%3D

附件: 芹菜.jpg (2012-5-21 07:40:39 PM, 12.48 KB) / 下載次數 54
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjQ0Mzh8MzI2ZmMyZWV8MTcxNjI0OTQ0NnwwfDA%3D
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-21 08:16:58 PM

KathyChan 發表於 2012-5-21 11:36 AM
SUKI~ 我想問你係邊度CHECK到菜既鈣質架

我係"蔬食五穀營養療效大全"既書到查

但比兔兔食既蔬菜5只著眼含鈣量, 當中既蛋白質同碳水化合物含量亦係好重要

太多既蛋白質同碳水化合物, 會引起過肥同腸胃問題
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-21 08:18:00 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-21 06:44 PM
普通個隻生菜,吾系西生菜,但佢對其他菜冇咩興趣咁.咁應該咩菜比多D?

比咩菜兔兔食, 你要去多d地方搵, 慢慢比佢嘗試
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-21 09:48:59 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-21 08:18 PM
比咩菜兔兔食, 你要去多d地方搵, 慢慢比佢嘗試

OK..
作者: KathyChan    時間: 2012-5-22 01:03:23 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-21 08:16 PM
我係"蔬食五穀營養療效大全"既書到查

但比兔兔食既蔬菜5只著眼含鈣量, 當中既蛋白質同碳水化合物含量亦 ...

本書好似好有用!!

係咩書局度買架?  

我都想買本
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-22 08:10:26 PM

KathyChan 發表於 2012-5-22 01:03 PM
本書好似好有用!!

係咩書局度買架?  

我兩年前去台灣時候買, 5知香港有無

我遲D有時間整理好兔兔食得既蔬果, 藥草連照片同營養維生素含量資料, 再上黎出POST

作者: all_loving_it    時間: 2012-5-22 08:16:09 PM

KathyChan 發表於 2012-5-22 01:03 PM
本書好似好有用!!

係咩書局度買架?  

有某D蔬菜係對兔兔好有益, 不過, 同時對有某些健康問題既兔兔係不適宜, 所以了解蔬果既特性, 營養含量係必需
作者: KathyChan    時間: 2012-5-22 08:41:42 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-22 08:10 PM
我兩年前去台灣時候買, 5知香港有無

我遲D有時間整理好兔兔食得既蔬果, 藥草連照片同營養維生素 ...

好呀好呀

我等你個POST...我9月都會去高雄呀

唔知高雄有無得買呢
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-22 08:46:54 PM

KathyChan 發表於 2012-5-22 08:41 PM
好呀好呀

我等你個POST...我9月都會去高雄呀

到時去睇下, 不過, 幾年前5知仲有無
作者: KathyChan    時間: 2012-5-22 08:53:24 PM

all_loving_it 發表於 2012-5-22 08:46 PM
到時去睇下, 不過, 幾年前5知仲有無

要去搵下
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-22 09:19:36 PM

KathyChan 發表於 2012-5-22 08:53 PM
要去搵下

祝你好運, 你阿B到時去寄養?

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2