PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 成兔食邊隻兔糧好呢? [打印本頁]

作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-30 11:02:23 PM     標題: 成兔食邊隻兔糧好呢?

兔兔就黎一歲喇,我想揀隻對兔兔好嘅兔糧俾佢,請問oxbow Bunny Basics T 定 Organic rabbit 好啲呢?定其實有其他更好選擇呢?我有聽過兔兔去到某個年齡要食organic菜菜,對肝好啲,糧係咪又一樣呢?而家兔兔每日食一平匙糧渣,成兔糧見到都成3-4bl 有無細包賣呢?如果無,唔知自己要少少捐俾兔協得唔得架?

另大家嘅兔兔又食邊隻成兔糧呢?謝謝大家嘅意見!^^
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-30 11:32:30 PM

卡卡食oxbow成兔糧.佢每日食2餐,一餐一匙
佢最鐘意食糧..吾夠一分鐘可以食哂.除非吾肚餓.我冇試過比其他糧佢食.成日我拎巳經睇實哂.
d糧真系幾香!
作者: mizumi    時間: 2012-5-30 11:54:46 PM

我兔豬食 apd timmy rabbit 糧, 佢都幾鐘意食
以前食 oxbow, 後尾唔知點解佢食食吓冇乜興趣, 所以就轉 apd, 同佢慢慢轉糧, 用咗成半個月時間
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-30 11:54:58 PM

如果對兔兔最好黎講, 踏入成兔年紀, 就5比干糧比兔兔食, 最好以各類蔬菜同草草代替

嚴格來說, 干糧對成兔係零食既一種 (除非部份體重過輕既兔兔以外)

每日比3種以上不同既蔬菜, 并提供各種不同牧草比兔兔, 已經可以足夠維持身體所需

兔兔身體既健康係要由細開始就需注意, 5係到年紀大先開始注意
作者: all_loving_it    時間: 2012-5-30 11:56:32 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-30 11:32 PM
佢最鐘意食糧..吾夠一分鐘可以食哂.除非吾肚餓.我冇試過比其他糧 ...

如果對兔兔最好黎講, 踏入成兔年紀, 就5比干糧比兔兔食, 最好以各類蔬菜同草草代替

嚴格來說, 干糧對成兔係零食既一種 (除非部份體重過輕既兔兔以外)

每日比3種以上不同既蔬菜, 并提供各種不同牧草比兔兔, 已經可以足夠維持身體所需

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-31 08:11:50 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-30 11:56 PM

嚴格來說,  ...

但系我糧同草一齊比,佢一定食哂D糧先..
咁即系吾好比糧???

作者: wesky    時間: 2012-5-31 10:25:03 AM

乾糧主要係提供乾草無既各種身體所需的維他命、礦物質等,詳情睇返營養標籤。乾草既維他命含量可以話係~0
如兔兔要戒糧,先決條件係你每日都能夠提供三種以上既蔬菜。係無咩菜食既日子,仍可以俾返適量既兔糧,補充乾草缺乏的營養。
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-31 11:41:39 AM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-5-30 11:32 PM
佢最鐘意食糧..吾夠一分鐘可以食哂.除非吾肚餓.我冇試過比其他糧 ...

咁即是basic t?其實我好難做到俾3隻菜佢,又唔會成日煮飯,買菜都係為左隻兔渣,所以都有需要餵兔糧...
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-31 11:42:47 AM

mizumi 發表於 2012-5-30 11:54 PM
我兔豬食 apd timmy rabbit 糧, 佢都幾鐘意食
以前食 oxbow, 後尾唔知點解佢食食吓冇乜興趣, 所以就轉 apd, ...

Apd 好大包wor,咁咪食好耐?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-31 11:45:23 AM

all_loving_it 發表於 2012-5-30 11:54 PM

嚴格來說, 干糧對成兔 ...

3種菜好難呢,而家一雪櫃都係菜,過左兩日我又唔俾兔食又少煮飯....
作者: 貓仔兔    時間: 2012-5-31 11:46:35 AM

wesky 發表於 2012-5-31 10:25 AM
乾糧主要係提供乾草無既各種身體所需的維他命、礦物質等,詳情睇返營養標籤。乾草既維他命含量可以話係~0
...

咁你隻兔有無食兔糧同食邊隻呢?
作者: hh0    時間: 2012-5-31 12:07:03 PM

我 5隻食左1年oxbow, 之後轉左apd, 依家都食左5年了
作者: Dylan    時間: 2012-5-31 12:14:13 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-31 11:41 AM
咁即是basic t?其實我好難做到俾3隻菜佢,又唔會成日煮飯,買菜都係為左隻兔渣,所以都有需要餵兔糧... ...

糧對成兔黎講唔係太好,一來太多營養,二來難消化,3來對牙齒不好,令腸胃負擔重.除非是有肝腎病,需要多d營養.
單係牧草,1杯500 ml包含3種蔬菜,已經足夠攝取每日所需營養,維生素.
其實就算唔煮飯,都可以好簡單,買3種菜菜,每種半斤,放入雪櫃,每日食幾多洗幾多,食完先再買.
作者: 小黑與我    時間: 2012-5-31 01:06:17 PM

我對仔女係食oxbow 糧gei~ 每日食一匙左右啦,
另外再食兩至三種菜, 而家成個雪櫃d 菜都係俾佢地食架囉, 我買完都無份食
應該會開始慢慢幫佢地減糧了
作者: Dylan    時間: 2012-5-31 01:30:12 PM

Oxbow organic 好d

Nutrition

N.E.  Mazuri
     Timmy Rabbit

APD Timmy
     Rabbit Pellets

Oxbow Bunny  Basics/
    T Adult Rabbit Food

Oxbow
     Organic Pellet

粗蛋白 Crude Protein min

15%

14.5%

14%

12%

粗脂肪 Crude Fat min

2.5%

2%

2%

2%

粗纖維 Crude Fiber min

25%

22%

25%

23%

粗纖維 Crude Fiber max

30%

29%

25%

水份 Moisture max

10%

12%

鈣質 Calcium min

0.8%

0.5%

0.35%

0.6%

鈣質 Calcium max

1.3%

1%

0.85%

0.9%

作者: KathyChan    時間: 2012-5-31 05:47:01 PM

啊B食緊APD , 早晚一餐, 每餐半湯匙~

其實比唔比糧,要好睇你比唔比到足夠菜佢`

如果唔係日日比到3隻, 真係KEEP 返食糧會好D...

起碼冇咁易營養失衡

之前我都擔心食糧會對佢唔好 但DR.MA 就話以我咁既份量既糧係OK 可以KEEP住比~~

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-5-31 06:42:43 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-31 11:41 AM
咁即是basic t?其實我好難做到俾3隻菜佢,又唔會成日煮飯,買菜都係為左隻兔渣,所以都有需要餵兔糧... ...

系個隻AH..我都好難比到3種菜比卡卡食..因為屋企每晚食一種菜..就買埋比卡卡食..
系..卡卡要繼續食兔糧
作者: mizumi    時間: 2012-5-31 08:47:38 PM

貓仔兔 發表於 2012-5-31 11:42 AM
Apd 好大包wor,咁咪食好耐?

APD 一包6磅, 其實唔係好大包咋, 只要儲存得好, 都可以食好耐
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-1 01:43:51 AM

KathyChan 發表於 2012-5-31 05:47 PM

兔兔應5應該食干糧5單止要去考慮食菜夠5夠, 如果係一D腸胃比較差既兔兔應以蔬菜黎代替干糧, 若果每日無法滿足5蔬菜變化既需求, 可以考慮減少餵食干糧份量而增加蔬菜量
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-1 01:47:59 AM

貓仔兔 發表於 2012-5-31 11:46 AM
咁你隻兔有無食兔糧同食邊隻呢?

我長公主同小填格格因為肝腎問題, 所以有食干糧, 食N.E., 早晚各一湯匙

總理同侏老板就無食
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-2 10:52:01 AM

hh0 發表於 2012-5-31 12:07 PM
我 5隻食左1年oxbow, 之後轉左apd, 依家都食左5年了

嘩,咁你隻兔兔已經七歲了?^^
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-2 10:53:31 AM

Dylan 發表於 2012-5-31 12:14 PM
糧對成兔黎講唔係太好,一來太多營養,二來難消化,3來對牙齒不好,令腸胃負擔重.除非是有肝腎病,需要 ...

我都嘗試下俾3種菜,不過未必日日得...
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-2 10:54:55 AM

小黑與我 發表於 2012-5-31 01:06 PM
我對仔女係食oxbow 糧gei~ 每日食一匙左右啦,
另外再食兩至三種菜, 而家成個雪櫃d 菜都係俾佢地食架囉, 我 ...

我已經減左一匙,但係我每日俾一至兩種菜,會唔會唔夠營養?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-2 10:55:43 AM

Dylan 發表於 2012-5-31 01:30 PM
Oxbow organic 好d

噢,多謝你嘅資料呀!^^好詳細!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-2 10:57:44 AM

KathyChan 發表於 2012-5-31 05:47 PM

如果dr都話ok,咁我呢個兔奴就唔太擔心喇!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-2 11:00:23 AM

all_loving_it 發表於 2012-6-1 01:43 AM
兔兔應5應該食干糧5單止要去考慮食菜夠5夠, 如果係一D腸胃比較差既兔兔應以蔬菜黎代替干糧, 若果每日無法 ...

明白日西,我會try 下可唔可以俾3種佢,如果嗰日唔得就俾兔糧!^^
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-2 11:01:49 AM

mizumi 發表於 2012-5-31 08:47 PM
APD 一包6磅, 其實唔係好大包咋, 只要儲存得好, 都可以食好耐

我諗真係食勁耐呢!一日兔只食一匙渣..哈哈...
作者: hh0    時間: 2012-6-2 09:18:26 PM

貓仔兔 發表於 2012-6-2 10:52 AM
嘩,咁你隻兔兔已經七歲了?^^

最細1隻5歲至最大1隻6歲半。我會一路keep 住俾糧,早晚一匙,認同呢個份量係正常,無必要戒糧。
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-4 12:06:53 AM

hh0 發表於 2012-6-2 09:18 PM
最細1隻5歲至最大1隻6歲半。我會一路keep 住俾糧,早晚一匙,認同呢個份量係正常,無必要戒糧。 ...

呢個都係一個幾好嘅參考...最重要都係兔兔健康快樂咁成長,我會好好考慮大家嘅意見!謝謝呀!
作者: snow2ling    時間: 2012-6-4 04:26:01 PM

貓仔兔 發表於 2012-6-2 10:53 AM
我都嘗試下俾3種菜,不過未必日日得...

其實一日比3種唔同既菜佢真係有d難度喎..
街市最少都要買半斤, d菜又唔係擺得好耐
自己又冇乜煮飯...........
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-4 08:49:08 PM

snow2ling 發表於 2012-6-4 04:26 PM
其實一日比3種唔同既菜佢真係有d難度喎..
街市最少都要買半斤, d菜又唔係擺得好耐
自己又冇乜煮飯....... ...

都係架,而且每種菜都有唔同營養, 一定要食得均衡至得....
作者: snow2ling    時間: 2012-6-5 09:33:09 AM

3種唔同既菜... 咁你地比開d咩野菜佢食架?
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-5 11:56:38 AM

snow2ling 發表於 2012-6-5 09:33 AM
3種唔同既菜... 咁你地比開d咩野菜佢食架?

菜心,油墨菜,羅馬生菜,小棠菜,白菜,番茜,唐生菜,另外亦有俾香草兔兔,如鼠尾草,薄荷,Rosemary同車剪草,至於好甜嗰啲如紅羅白,蕃茄等我就無俾,因為對腸胃唔好,所以其實我都怕我偏重某些蔬菜,兔兔有某些營養吸收唔到(而且未必做到3種菜)...所以會俾佢食一餐兔糧囉...
作者: snow2ling    時間: 2012-6-5 02:09:21 PM

我通常都係買生菜同菜心.. 會唔會唔夠營養呢?

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2