PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 新手養兔 [打印本頁]

作者: oyingo    時間: 2012-6-16 09:17:47 PM     標題: 新手養兔

我諗住養兔仔,但係用品同埋糧食都希望大家比比意見
我想用momi 1st cut同埋momi a草.糧就excel幼兔.各一半比兔兔食?
而籠底就想用備長碳尿片同麥草粒.而wc就麥草粒
咁如果佢個身有臭味.係咪都唔可以用專用沖涼粉幫佢沖,因為我以前d鼠鼠都係咁用.
因為我係新手,睇左兔兔寶典,但都有以上既問題.唔該

作者: Adriannelcy    時間: 2012-6-17 02:05:01 AM

籠底我一向唔俾料 。。。淨係去廁所個角落頭放木康同貓砂 。。。
唔使沖涼粉 。。。佢自己會清理自己 。。。最重要保持籠的清潔 。。。
作者: ccychoy    時間: 2012-6-17 11:01:05 AM

如果未學識去wc籠底就要用料.但一d兔兔會咬尿片尼食.如果食既話就5用得
未夠六個月無限提供a草及一些t草.糧每次1-2匙每日兩次
只要每日梳毛就可以保持乾淨.5好用乾洗粉.
一些兔兔可能因發情期都會有異味.如果你覺得臭可以定期幫兔兔清臭線
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-18 01:01:07 AM

尿片同麥草粒兔兔都可能會食,尤其是後者係用草做,兔兔會勁食,雖然產品制造商話食左無問題,但係最好都唔好用,幼兔未識去厠所籠底可以用carefresh,建議買平底籠,因為豬仔板嗰啲兔兔易有腳瘡,但平底都要鋪毛巾/carefresh,可以預防兔企硬地生命腳瘡機會...
另外,除左買兔之外,可以考慮領養...
養之前,儲定約5000元兔兔基金俾佢睇dr.用,養得就要家人同意,有愛心同埋兔有事一定要照顧左佢先,希望你可以成為一個盡責嘅兔奴!^^
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-18 01:03:14 AM

Adriannelcy 發表於 2012-6-17 02:05 AM
籠底我一向唔俾料 。。。淨係去廁所個角落頭放木康同貓砂 。。。
唔使沖涼粉 。。。佢自己會清理自己 。。 ...

籠底都要墊毛巾/carefresh/地毯等,因兔腳跟平底籠摩擦會令兔生腳枕/瘡,因為兔係要企軟地的!
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-18 01:04:37 AM

ccychoy 發表於 2012-6-17 11:01 AM
如果未學識去wc籠底就要用料.但一d兔兔會咬尿片尼食.如果食既話就5用得
未夠六個月無限提供a草及一些t草.糧 ...

有兔友問了獸醫,兔是不用替他們清臭腺的...
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-18 04:36:10 AM

貓仔兔 發表於 2012-6-18 01:04 AM
有兔友問了獸醫,兔是不用替他們清臭腺的...

要睇情況

如果兔兔本身體味5大, 係5需要清臭腺

但有部份雌性既兔兔, 特別係發情期間, 體味係較重, 因為佢既分泌物多

如果係依個情況之下, 就需要同兔兔清臭腺

作者: all_loving_it    時間: 2012-6-18 05:27:56 AM

草方面 :
T 草  :  無限量供應比兔兔, 份量係兔兔身型大小既兩倍 (以渣實計算)
A草  :   6個月以下既幼兔, 每日可以比兔兔體型大細既1/3份量 (以渣實計算)
干糧 :  每日可以比1-2湯匙
6-8個月大 : 要開始慢慢同佢減A草既份量
8個月以上既成兔 : 停餵A草, 轉食成兔糧, 可以開始慢慢比新鮮既蔬菜

8個月以下既幼兔因為消化系統較為敏感, 生果同新鮮既蔬菜都5好比兔兔食

墊材方面, 要好視乎兔兔既需要 :
- 如果籠入面已經放夠墊材, 就5需要放尿片, 因為尿片吸濕量好少, 如果有人睇住兔兔可以及時同佢換已尿濕既尿片, 5係既話, 兔兔再企/訓係上面, 反而會整污jo佢

作者: all_loving_it    時間: 2012-6-18 05:28:24 AM

墊材可以選擇carefresh, 木粒, 紙粒同兔協用開既大片木屑, 麥草粒
有部份兔兔好鐘意食麥草粒, 如果你觀察兔兔有依個情況, 就選擇其他類別既墊材

但某d兔兔5會走去食麥草粒, 反而好鐘意食木粒, 紙粒, 如果係敢你一定要同佢馬上換走, 因為依幾種墊材食落肚, 係會塞腸, 極之危險

因為每只兔兔佢地都有5同既喜好同習慣, 所以要依靠兔爸兔媽去細心觀察, 再尋找一個對兔兔最好既照顧方式

- 廁所方面 :
可以既話, 最好連個隔網都拎走, 對兔兔既腳仔有好處, 佢企上去得舒服d, 容易學識d

兔兔會自己清潔身體, 5需要刻意用沖涼粉同佢沖, 因為市面上既兔兔沖涼粉大多含化學物質, 而且會係使用過程中令兔兔吸入粉末, 對佢既呼吸系統5好

其實只要保持籠, 廁所既清潔衛生, 基本上都5會有咩味

有部份雌性既兔兔既分泌物較多, 就會有較大陣體味, 如果係敢, 你同佢清理臭腺即可

作者: all_loving_it    時間: 2012-6-18 05:41:54 AM

另外, 你需要準備一D兔兔方面既應急品 :

<可於獸醫診所購買>
1) OXBOW / APD營養草粉
2) 1ml 餵食針筒

<藥房可以買到>
3) 無色既生理鹽水
4) 碘酒
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-18 05:50:22 AM

貓仔兔 發表於 2012-6-18 01:01 AM
尿片同麥草粒兔兔都可能會食,尤其是後者係用草做,兔兔會勁食,雖然產品制造商話食左無問題,但係最好都唔 ...

用咩墊材要經過觀察兔兔對墊材既反應 :
- 有某D兔兔5食麥草粒, 但走去食木粒或紙砂之類, 食左落肚會塞腸, 好危險

作者: Dylan    時間: 2012-6-18 12:25:06 PM

你要預留金錢,假期.如果兔兔 desex 或者病咗,要請假去帶兔兔睇醫生同睇住佢.
作者: oyingo    時間: 2012-6-18 06:43:03 PM

我想養男仔.但係男都要絕育?
因為我覺得佢地要絕育好慘,所以先唔養女仔
同埋我想買果寵係抽屜黎,會唔會好d
作者: ccychoy    時間: 2012-6-18 06:59:08 PM

oyingo 發表於 2012-6-18 06:43 PM
同埋我想買果寵係抽屜黎, ...

試過用抽屜
大洗果時超難洗.洗到我成隻野甘= ="
作者: ccychoy    時間: 2012-6-18 07:04:40 PM

男仔生癌機會無女仔甘高.但一有事醫藥費當然高la
但發情前絕左可以防噴尿.un人等壞習慣
我隻b就未絕.噴尿果時真公可以噴到幾米遠.牆果d漬真系激死
作者: Dylan    時間: 2012-6-18 10:08:20 PM

唔絕育又無得交配,重可憐!脾氣差!母兔生產身體虛弱
作者: Dylan    時間: 2012-6-19 03:08:38 PM

哩d資料希望以幫到你啦

病例
最近,我有2隻雄性兔兔(8 和9 歲) 帶來看病由於他們有不對稱睾丸與睾丸腫了一個月左右。他們的睾丸有硬結節樣, 但精神, 胃口飲食一切正常。

其中之一的陰囊潰爛因為腫大的睾丸拖在地上行走, 潰爛的陰囊有輕微滲血, 觸診並沒有發現睾丸有熱或痛楚, 只是腫大的睾丸不能推回腹腔.

該診斷的計畫─ 包括驗血,胸腔x 光和手術;驗血結果正常. 肺部X 光沒有明顯的擴散或陰影. 手術後睾丸被送病理檢驗, 結果是睾丸間質細胞產生良性腫塊手術順利和麻醉穩定。

他們手術後都已返回複診. 兔兔主人報告兔兔似乎更快樂,更好動,胃口也好過之前. 其中一個兔兔體重比之前有增加.

這兩個病例再一次強調雄性兔兔絕育手術的重要性. 兔仔最早一般可接受手術的年齡為6個月至9個月. 越年輕進行手術越快康復, 手術涉及的麻醉風險亦較低.

概述
睾丸腫瘤是相對比較少見

睾丸間質細胞產生良性腫塊

惡性腫瘤罕見

年齡
通常老雄兔(> 6歲)

病症
一個或兩個睾丸膨脹

變化中的一個或兩個睾丸的一致性可能會導致不規則的輪廓

睾丸增大,結節

減少生育/生產精子

體重下降

發病率
沒有絕育的雄性兔

診斷
初步診斷基於觸診-睾丸大、結節

明確診斷活檢和組織病理學檢查

治療
絕育/閹割和組織病理學

閹割-兔去勢手術指征包括隱睾症、睾丸瘤樣病變和陰囊及睾丸損傷的控制,
有助於降低男性之間的侵略

預防性絕育可在超過6個月進行

預後
良好

作者: oyingo    時間: 2012-6-19 09:29:28 PM

我等左幾個星期兔協都冇回答,今日去左元朗q  pet睇,,
有隻幾健康,眼鼻都冇問題,只係腳有啲唔乾淨,
咁得唔得,但佢脾氣好似唔好,我俾手佢聞,佢咬個籠,最後佢兩隻手拈個籠,望住我,仲用利整我,
咁算係咩,我幾鍾意佢,但怕脾氣唔好
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-19 11:37:33 PM

oyingo 發表於 2012-6-19 09:29 PM
我等左幾個星期兔協都冇回答,今日去左元朗q  pet睇,,
有隻幾健康,眼鼻都冇問題,只係腳有啲唔乾淨,
咁 ...

不如打去兔協問下,可能佢地太忙,未得閒打俾你...

你睇嗰隻會用脷lam你,應該都好乖,但係,所有兔兔都會發脾氣(有性格嘛),你一定要接受到至得...
作者: oyingo    時間: 2012-6-25 09:06:45 PM

如果紅眼既兔仔 ,有冇咩特別需要照顧定飲食
會唔會特別惡
作者: syt174698    時間: 2012-6-25 11:46:43 PM

oyingo 發表於 2012-6-25 09:06 PM
會唔會特別惡

兔兔眼睛顏色,取決於自身色素,紅眼睛與兔兔的性格不可混為一談,有D兔兔藍眼,黑眼,我家三個寶貝都係黑眼,視乎你能否接受兔兔眼睛顏色同佢性格,每隻兔兔自己有佢性格,不過大多數對兔兔日子耐左,都識蝦主人
作者: oyingo    時間: 2012-6-28 07:35:48 PM

今日去問寵物店,佢話用品同兔仔,加埋大約千八,我想問佢有冇呃我
有咩一定要買?籠,at草,草架,水樽,wc,食物盆,梳,備長碳尿片,紙砂,維他命水同沖涼粉
仲有冇野漏,我準備寫張清單
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-28 08:39:51 PM

oyingo 發表於 2012-6-28 07:35 PM
今日去問寵物店,佢話用品同兔仔,加埋大約千八,我想問佢有冇呃我
有咩一定要買?籠,at草,草架,水樽,w ...

維他命水同沖涼粉都唔使買,反而要買草粉(apd/oxbow),個籠一定要夠大呀!!!
草架而家出嘅都好細,根本唔岩兔兔用,去家品店買個仲好,另外,尿片可能兔兔會食,買細包試下先好...兔糧都係買細包得喇,水樽最好係粉紅色嗰隻,夠靜唔漏水,記住磨牙石都唔使買架!=="
你去兔兔寳典睇下先啦...
作者: oyingo    時間: 2012-6-28 11:31:31 PM

我岩岩睇左喇,唔該
但兔兔唔係要維他命?但佢地好似唔識自己整,維他命丸都唔洗?
水樽係咩名,同埋糧可唔可以用西班牙既cucpi 好似幾好,因為q pet冇oxbow
草粉係咪佢病先用?
唔該
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-29 12:46:05 AM

oyingo 發表於 2012-6-28 11:31 PM
我岩岩睇左喇,唔該
水樽係咩名,同埋糧可唔 ...

唔使專登食維他命,因為兔糧有好多營養,你講嗰隻我兔兔bb時都有食,都ok,不過佢隻成兔糧就有好多兔兔唔食得嘅野喇!而其他兔友多數食oxbow,。至於草粉,係最好買定係屋企,兔兔腸胃有啲咩事,就可以餵佢食,兔仔腸胃有事可以幾個鐘就死,你一定要做好準備。另外,你要去睇埋寶典其他野,例如腸慢等,都對養兔有好大幫助的,個水樽係 Marukan,350ml的。
另外買針梳要揀針頭有粒粒包住(仲要包得好)因為兔bb毛薄,好易整親!加油呀!
作者: oyingo    時間: 2012-6-29 01:01:39 AM

草粉係寵物店買,定e生好
因為我book body check都應該會好耐
我會加油,兔奴進發
作者: oyingo    時間: 2012-6-29 01:04:42 AM

買左針梳仲洗唔洗按摩梳
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-29 03:47:08 AM

oyingo 發表於 2012-6-28 07:35 PM
有咩一定要買?籠,at草,草架,水樽,w ...

5需要比維他命之類, 沖涼粉亦5需要

而兔兔既用品有好多個價位, 要視乎你簡邊d, 可按個人能力購買, 好似水樽由二十幾蚊到過百蚊都有

作者: all_loving_it    時間: 2012-6-29 03:53:17 AM

我岩岩睇左喇,唔該

兔兔身體所需要既維他命可以係兔糧同日常飲食之中攝取, 正常5需要額外再比維他命佢地食, 除左某部份身體健康有問題, 并且經醫生處方先需要, 你所講身體5識制做維他命, 係天竺鼠同葵鼠, 佢地係身體無法自己制做維他命C, 所以佢地需要額外補給, 而兔兔係5需要, 只要比返兔兔應該食既野, 就係對佢地最好最合適

作者: all_loving_it    時間: 2012-6-29 04:00:26 AM

我岩岩睇左喇,唔該

兔糧方面, 以選擇淨糧, 粗千維含量不少於22%以上, 我無比個cucpi既, 可以考慮APD, OXBOW, N.E., MOMI, 你5係一定要去Q-PET到買

草粉方面, 兔兔平日飲食正常, 健康既時候5需要比佢食, 但最好都係買黎看門口, 因為兔兔5舒服既時候會5願食野, 依個時候就要你人手餵食, 否則兔兔無野落肚, 會腸停腸慢, D便便會積聚腸胃入面, 如果兔兔超過8個鐘5食野, 無便便或大量食糜積累體內, 會產生致死毒素或因急性脂肪肝死亡
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-29 04:02:45 AM

oyingo 發表於 2012-6-29 01:04 AM
買左針梳仲洗唔洗按摩梳

針梳係可以將打結既毛髮梳理, 將死毛梳出, 而按摩梳最有用既時候就係兔兔換毛既時候, 因為換毛會甩好多毛, 佢一梳就可以將死毛依附係按摩梳到, 好好用
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-29 04:07:17 AM

oyingo 發表於 2012-6-29 01:01 AM
草粉係寵物店買,定e生好
因為我book body check都應該會好耐
我會加油,兔奴進發 ...

如果係寵物店到, 只有APD草粉可以買到, 有部份寵物店係有OXBOW, 不過, 一定要有醫生紙先買到

獸醫一般都係出售OXBOW既草粉

如果你去寵物店買APD草粉, 你要注意到期日, 因為APD個期都幾短, 一般都係3-4個月

而OXBOW個期就耐好多
作者: all_loving_it    時間: 2012-6-29 04:11:59 AM

oyingo 發表於 2012-6-25 09:06 PM
會唔會特別惡

兔兔眼既顏色係受身體本身既色素影響, 飲食方面都係一樣, 5需要特別照顧

兔兔同人一樣, 都有5同既性格, 5會因為紅眼就特別惡
作者: oyingo    時間: 2012-6-29 11:54:24 AM

唔該哂你丫,
咁我就買針同按摩梳喇
咁依家咁熱,洗唔洗買雲石?
雲石,鋁定冰種好
如果係雲石會唔會太凍,凍親
作者: oyingo    時間: 2012-6-29 11:34:33 PM

同埋我想買2kg momi a草
另外買36oz momi 1st cut
因為我睇文見到bb都要俾t草
但分量7 a草 3t草,得唔得
作者: 貓仔兔    時間: 2012-6-30 09:48:18 AM

oyingo 發表於 2012-6-29 11:34 PM
同埋我想買2kg momi a草
另外買36oz momi 1st cut
因為我睇文見到bb都要俾t草

應該係食t草為主,a草早晚一執就得!^^
作者: oyingo    時間: 2012-6-30 09:52:44 AM

佢係bb 唔係a草咩
我睇文果陣話要多啲營養既?
咁係咪多t草,3a草 夠唔夠
作者: Adriannelcy    時間: 2012-8-30 10:04:56 PM

貓仔兔 發表於 2012-6-18 01:03 AM
籠底都要墊毛巾/carefresh/地毯等,因兔腳跟平底籠摩擦會令兔生腳枕/瘡,因為兔係要企軟地的! ...

我冇鋪 。。但一隻都冇生播 。。
作者: 貓仔兔    時間: 2012-9-9 04:01:03 PM

Adriannelcy 發表於 2012-8-30 10:04 PM
我冇鋪 。。但一隻都冇生播 。。

咁好彩?不過墊番係好啲架!不過有時腳底毛毛會遮住腳枕,要check清楚呀!當然我都希望你啲兔兔無事啦!^^
作者: DomDomPig    時間: 2012-9-9 11:50:25 PM

貓仔兔 發表於 2012-9-9 04:01 PM
咁好彩?不過墊番係好啲架!不過有時腳底毛毛會遮住腳枕,要check清楚呀!當然我都希望你啲兔兔無事啦!^^ ...

我都冇鋪呀,好彩隻腳仔冇事。
其實我好想鋪毛巾架,但卒卒起晒勢咁咬我驚咬下咬下唔覺意吞落肚塞住條腸就慘啦

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2