PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 一些關於墊籠底既問題. [打印本頁]

作者: vickoauth    時間: 2012-7-2 10:22:45 AM     標題: 一些關於墊籠底既問題.

咁多位兔友你地好第一次開post.
一直都係呢個網站爬文
學到好多你地分享的養兔兔知識.thanks!!

我用平底籠養兔兔ga,但想兔兔係籠時腳仔舒服d
有個疑問,舖care fresh定係用布套住ABC膠墊好d呢?
呢個天氣用vetbed墊籠底會唔會太熱ga?
P.S.兔兔已經識去廁所的.

作者: vickoauth    時間: 2012-7-2 10:25:21 AM

第一次開post好長氣 唔好意思哎
希望大家能夠俾小小意見同經驗分享我na thanks.
作者: syt174698    時間: 2012-7-2 01:44:08 PM

首先,你要肯定兔兔會唔會咬布同ABC膠,有部分兔兔會咬膠,食左膠會腸塞,你想安全D,舖木砂同木槺,再舖大量草係籠裡面,兔兔食草會方便同埋會比用草架同草球食得多D,你要用VET BED,呢個天氣,一定要開冷氣
作者: sal    時間: 2012-7-3 12:14:24 PM

我的方法有兩種:
~~大前提是我的兔兔不咬膠,不咬毛巾~~
1. 用3M浴室防滑墊舖底, 上面加毛巾
2. 用包書膠包住厚地毡,上面加毛巾
未懂去厠所的話,會在角位加carefresh
作者: vickoauth    時間: 2012-7-8 04:28:05 AM

syt174698 發表於 2012-7-2 01:44 PM
首先,你要肯定兔兔會唔會咬布同ABC膠,有部分兔兔會咬膠,食左膠會腸塞,你想安全D,舖木砂同木槺,再舖大量草係 ...

咁我諗vetbed都係天氣凍d先買俾兔兔.
對電線or膠好似冇咩反應
不過對毛巾就會不斷咬咬咬
所以墊唔到大毛巾..
而家都係舖大量草係籠裡面,
我諗或者舖木砂同木槺呢個方法ok wor安全d
唔該哂你既提議
作者: vickoauth    時間: 2012-7-8 04:34:02 AM

sal 發表於 2012-7-3 12:14 PM
我的方法有兩種:
~~大前提是我的兔兔不咬膠,不咬毛巾~~
1. 用3M浴室防滑墊舖底, 上面加毛巾

我既兔兔對毛巾好似有仇咁ga
因為之前都想墊大毛巾,但失敗-0-
你係有教過兔兔唔好咬
定佢本身對毛巾冇興趣?好叻ar.

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2