PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔嗲人 [打印本頁]

作者: Dalki    時間: 2012-7-22 07:45:03 PM     標題: 兔兔嗲人

兔兔點先會嗲主人多D ??

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-22 08:37:36 PM

依樣野要睇兔兔本身既性格
作者: 貓仔兔    時間: 2012-7-22 11:09:32 PM

唔好打,駡,溫柔對佢,同佢多啲傾計,摸頭頭,久而久之佢就會好嗲你!

我隻壞蛋兔初初抱都唔俾,但係而家會俾我抱住佢瞓10分鐘左右...真係好冧...所以你要加油呀!當然兔兔嘅性格都有影響啦,最重要唔好迫佢!
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-23 12:53:49 PM

我都好想知呀
我對佢真係好溫柔, 又成日同佢傾計, 佢會好乖咁訓低比我模, 但只限起兔籠裡面
一抱佢出黎, 佢就會掙扎 莫講話四腳朝天, 抱多陣都唔得呀, 即刻跳返入籠

作者: ccychoy    時間: 2012-7-23 04:57:28 PM

真系5好罵.要當兔兔係港孩甘
溫柔d同佢講野
之前我兔兔超嗲我.但因為我要做醜人我哥做哂好人.梳毛剪甲佢最增果d都系我做
而加變左出尼都5圍住我轉
雖然而加仲好嗲會舔我任我抱
但你會feel到5同左
作者: siutung    時間: 2012-7-23 05:18:04 PM

我隻兔兔中意比人抱多過係個籠到
我一行埋去個籠到佢就企起身
抱起佢就超嗲
作者: Dalki    時間: 2012-7-23 06:20:41 PM

吾知係米話得佢多~~! 佢吾"痴"我~!!
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-23 07:25:05 PM

siutung 發表於 2012-7-23 05:18 PM
我隻兔兔中意比人抱多過係個籠到
我一行埋去個籠到佢就企起身
抱起佢就超嗲 ...

咁好?我好妒忌你呀!
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-23 07:27:13 PM

ccychoy 發表於 2012-7-23 04:57 PM
溫柔d同佢講野
之前我兔兔超嗲我.但因為我要做醜人我哥做哂好人.梳毛剪甲佢最 ...

我地抱佢出黎多數都係剪腳甲,佢唔鐘意呀,所以佢成日跳返入籠,唔肯出黎玩
作者: siutung    時間: 2012-7-23 07:34:38 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-23 07:25 PM
咁好?我好妒忌你呀!

放兔兔o個時比你抱下
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-23 07:51:20 PM

siutung 發表於 2012-7-23 07:34 PM
放兔兔o個時比你抱下

哈哈哈,好呀
阿 b 識唔識四腳朝天?
作者: siutung    時間: 2012-7-23 08:00:48 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-23 07:51 PM
哈哈哈,好呀
阿 b 識唔識四腳朝天?

唔明 係唔係比人反轉肚肚咁抱??
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-24 06:04:26 PM

siutung 發表於 2012-7-23 08:00 PM
唔明 係唔係比人反轉肚肚咁抱??

係呀係呀, 咪就係反轉左咁囉
作者: siutung    時間: 2012-7-24 06:17:45 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-24 06:04 PM
係呀係呀, 咪就係反轉左咁囉

可以牙
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-24 06:32:57 PM

siutung 發表於 2012-7-24 06:17 PM
可以牙

我唔制呀我唔制呀, 點解你隻阿b咁乖架? 我反轉卒卒會換黎滿身傷痕
作者: siutung    時間: 2012-7-24 06:39:47 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-24 06:32 PM
我唔制呀我唔制呀, 點解你隻阿b咁乖架? 我反轉卒卒會換黎滿身傷痕 ...

之前佢都唔比 不過比我抱多兩抱就比我抱la
作者: siutung    時間: 2012-7-24 06:39:47 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-24 06:32 PM
我唔制呀我唔制呀, 點解你隻阿b咁乖架? 我反轉卒卒會換黎滿身傷痕 ...

作者: Dalki    時間: 2012-7-24 06:49:09 PM

siutung 發表於 2012-7-24 06:17 PM
可以牙

我個隻都可以反, 不過5 比掂!!
一反就催眠~!!
作者: siutung    時間: 2012-7-24 06:57:55 PM

Dalki 發表於 2012-7-24 06:49 PM
我個隻都可以反, 不過5 比掂!!
一反就催眠~!!

阿b可以任人魚肉
作者: Dalki    時間: 2012-7-24 07:09:15 PM

siutung 發表於 2012-7-24 06:57 PM
阿b可以任人魚肉

你養左幾耐???
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-24 07:26:48 PM

siutung 發表於 2012-7-24 06:39 PM

抱多兩抱就比你抱 , 我抱多廿次佢都唔比我抱 , 最多抱五分鐘, 佢又跳返入籠。
我好鐘意抱住佢, 佢望住我個樣好冧 可惜唔長久
作者: siutung    時間: 2012-7-24 08:07:13 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-24 07:26 PM
抱多兩抱就比你抱 , 我抱多廿次佢都唔比我抱 , 最多抱五分鐘, 佢又跳返入籠。
我好鐘意抱住佢, ...

阿b比人抱足1個鐘都得 最怕冇得比人抱
作者: siutung    時間: 2012-7-24 08:07:45 PM

Dalki 發表於 2012-7-24 07:09 PM
你養左幾耐???

兩個月多d
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-24 09:13:30 PM

siutung 發表於 2012-7-24 08:07 PM

唔該你呀,借你阿b黎呀,叫佢教下我卒卒,比我抱耐d啦

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-24 09:20:21 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-23 07:25 PM
咁好?我好妒忌你呀!

我個總理都係架, 自己走埋黎要我抱, 好痴我, 我行去邊, 佢就係後面跟住我
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-24 09:24:51 PM

siutung 發表於 2012-7-24 08:07 PM

總理又係, 仲要成日走上黎同我一訓, 好多時比佢d毛撩醒
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-24 09:34:40 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-24 09:20 PM
我個總理都係架, 自己走埋黎要我抱, 好痴我, 我行去邊, 佢就係後面跟住我

天呀!可唔可以借埋總理黎educate下我隻卒卒呀?每次我抱完佢,佢跳返入籠實dup地發老脾架。唉,我好錫佢架!
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-24 09:36:21 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-24 09:24 PM

羨慕死我啦
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-24 09:52:01 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-24 09:34 PM
天呀!可唔可以借埋總理黎educate下我隻卒卒呀?每次我抱完佢,佢跳返入籠實dup地發老脾架。唉,我好錫佢 ...

佢係咪性格本身係敢?  5鐘意人抱?
作者: siutung    時間: 2012-7-24 09:52:44 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-24 09:13 PM
唔該你呀,借你阿b黎呀,叫佢教下我卒卒,比我抱耐d啦

阿b:好牙 不過姐姐你要抱我嫁wor
作者: siutung    時間: 2012-7-24 09:54:09 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-24 09:24 PM

不過阿b唔會跟住我只會叫我抱佢
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-24 10:31:23 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-24 09:52 PM
佢係咪性格本身係敢?  5鐘意人抱?

佢以前(6個月大)會自己行出黎玩既,但看從我地幫佢剪甲後(6個月大後)或者係帶佢去睇醫生,佢就唔肯出黎玩啦,佢可能知道出黎就冇好野,所以唔敢出。
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-24 10:32:48 PM

siutung 發表於 2012-7-24 09:52 PM
阿b:好牙 不過姐姐你要抱我嫁wor

好呀,我帶埋你返屋企收養你啦,哈哈哈
作者: siutung    時間: 2012-7-24 10:34:56 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-24 10:32 PM
好呀,我帶埋你返屋企收養你啦,哈哈哈

阿b:我多左個媽咪
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-24 11:14:11 PM

siutung 發表於 2012-7-24 10:34 PM
阿b:我多左個媽咪

唉,我剛剛又抱左卒卒出黎,佢快到0.5秒跳返入籠啦
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-24 11:20:13 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-24 10:31 PM
佢以前(6個月大)會自己行出黎玩既,但看從我地幫佢剪甲後(6個月大後)或者係帶佢去睇醫生,佢就唔肯出 ...

總理係好純, 係我見既兔兔之中最聽話, 最得意, 脾氣最好, 最純既兔兔, 又5會同其它兔兔艾交, 同佢就算梳毛, 剪甲佢都好定, 同佢講1次5可以做既野就會聽, 所以我勁鐘意佢, 對我黎講佢係我命根禁制

佢亦係我禁多只兔兔之中最多人鍚, 最好兔緣既兔兔之一 , 管家婆一名

豬腳薑佢個籠獨立方係房入面, 剛黎到既時候, 小填格格5順超, 想去踩場, 兩次突然走去豬腳薑個籠前好大力dum地, 嚇到豬腳薑彈起, 總理見5對路, 知道小填格格嚇親豬腳薑, 佢走去同長公主咬耳仔, 跟住總理同長公主長期輪流訓係房門口, 小填格格每次想走去dum地, 佢地就彈起身同走去房門口, 行黎行去, 左住小填格格, 幾次都5成功之後, 小填格格亦放棄去蝦豬腳薑好好笑
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-25 12:11:26 AM

你就好啦,我好羨慕你呀!我諗係我唔識教卒卒,又或者係過份錫卒卒,所以佢蝦我同我老公呀!
唉.......不過我係唔會放棄架,我晚晚都會抱佢出黎,我希望我會感動到佢啦 wakakaka
作者: kwan104kwan    時間: 2012-7-25 12:36:22 AM

下!咁乖既!真係好呀!

作者: kwan104kwan    時間: 2012-7-25 12:38:16 AM

點解可以咁既?

我個兩隻最鐘意逃走!

作者: kwan104kwan    時間: 2012-7-25 12:40:25 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-24 11:20 PM
總理係好純, 係我見既兔兔之中最聽話, 最得意, 脾氣最好, 最純既兔兔, 又5會同其它兔兔艾交, 同佢就算梳 ...

你既兔兔好可愛!
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-25 01:13:47 AM

kwan104kwan 發表於 2012-7-25 12:38 AM
點解可以咁既?

我個兩隻最鐘意逃走!

5係只只好似總理同長公主敢, 小填格格5好話抱, 摸都5比摸, 佢一心情5好, 有野5順佢意, 想同佢梳毛都發好大脾氣, 5係走佬禁簡單, 係會周圍走, 搵可以咬起既野係敢擲, 跳上梳化, 床之類尿尿, 仲會發狂dum地, 佢5鐘意食既野, 放係佢個食物碗, 會推跌, 第2次再放會咬起擲到好遠, 跟住可以半日用個pat pat對住我

侏老板以前同小填格格都差5多, 不過, 無佢禁誇張, 佢5比摸我無逼佢, 佢做咩我無鬧佢半句, 大聲少少都無, 慢慢耐左, 佢而家肯比摸, 好左好多, 無咩請我食8月15
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-25 01:20:03 AM

DomDomPig 發表於 2012-7-24 11:14 PM
唉,我剛剛又抱左卒卒出黎,佢快到0.5秒跳返入籠啦

如果佢5鐘意比你抱, 你又係成日捉佢出黎要抱, 佢會越黎越抗佢
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-25 03:44:09 AM

DomDomPig 發表於 2012-7-25 12:11 AM
你就好啦,我好羨慕你呀!我諗係我唔識教卒卒,又或者係過份錫卒卒,所以佢蝦我同我老公呀!
唉.......不過 ...

其實真係要睇兔兔本身既性格架, 佢5比你抱, 你又係都要捉佢出黎, 佢會好抗拒, 因為佢好似比人逼佢做某D野一樣, 你籠門照打開, 5好再捉佢出黎抱啦, 佢願意出就出, 佢5出就有佢先啦

如果5係既話, 佢會認為一出黎都好慘, 比人捉去睇醫生, 剪甲, 要抱,  時間耐左, 佢會完全5肯出籠或者見你行埋去都怕
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-25 03:55:15 AM

DomDomPig 發表於 2012-7-24 09:34 PM
天呀!可唔可以借埋總理黎educate下我隻卒卒呀?每次我抱完佢,佢跳返入籠實dup地發老脾架。唉,我好錫佢 ...

外借總理服務

佢好鬼得意, 我怕比人捉走佢

如果真係敢, 我想死都有份
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-25 04:01:39 AM

siutung 發表於 2012-7-24 09:54 PM
不過阿b唔會跟住我只會叫我抱佢

我幾只兔兔都係得總理1個係敢, 反正我去邊佢就走去邊, 我坐佢又要坐係我附近, 好鐘意將個頭仔浸係我到, 我訓覺佢都好鐘意走上黎, 我一返屋企, 就係敢跳兔仔舞

阿B肯比你抱已經好幸福
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-25 04:08:24 AM

Dalki 發表於 2012-7-23 06:20 PM
吾知係米話得佢多~~! 佢吾"痴"我~!!

通常因為咩事你話佢?  同埋點話佢?
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-25 04:14:13 AM

ccychoy 發表於 2012-7-23 04:57 PM
溫柔d同佢講野
之前我兔兔超嗲我.但因為我要做醜人我哥做哂好人.梳毛剪甲佢最 ...

其實有關兔兔既一切起居, 檢查, 剪毛, 剪甲, 梳毛, 訓練同溝通都係我一個人做, 但我親力去做反而同兔兔關係仲好左, 好密切

長公主針灸, 打針都係我做, 佢好識性, 反而都好親我

我既朋友都話因咩解究我對佢地做兔兔最憎既野, 佢地仲禁痴我
作者: siutung    時間: 2012-7-25 10:33:57 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-25 04:01 AM
我幾只兔兔都係得總理1個係敢, 反正我去邊佢就走去邊, 我坐佢又要坐係我附近, 好鐘意將個頭仔浸係我到,  ...

我養阿b之前有養過一隻兔兔佢叫乖乖佢同總理一樣都係賓尼 不過乖乖已經去左彩虹橋la 雖然佢叫做乖乖但係佢一d都唔乖
不過佢會跟住我 試過有一次我沖涼 佢跳左入黎 搞到個肚仔濕左
佢成日唔比我媽抱  我媽咪抱完佢之後就會發我媽咪脾氣咬我媽咪腳指
作者: 愛糖糖    時間: 2012-7-25 10:59:40 AM

mo仔超五中意比我抱><
呀b 你又話教mo仔的><
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-25 12:54:24 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-25 03:44 AM
其實真係要睇兔兔本身既性格架, 佢5比你抱, 你又係都要捉佢出黎, 佢會好抗拒, 因為佢好似比人逼佢做某D野 ...

哎呀, 我想講呢, 其實我個兔籠係放起窗枱架, 唔係地下。 我地會開梳化床, 餔床單, 卒卒就會自己跳出黎。

我係未應該放個兔籠落地下, 等佢自己行出黎呢? 但係我冇咁多時間睇住佢, 我驚佢咬電線 (巳包晒膠) 咬傢俬呀
我都知我抱佢出黎, 佢唔鐘意, 好難為佢, 但係我好鍚佢, 我想抱佢呀, 哈哈
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-25 10:39:31 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-25 12:54 PM
哎呀, 我想講呢, 其實我個兔籠係放起窗枱架, 唔係地下。 我地會開梳化床, 餔床單, 卒卒就會自己跳出黎。  ...

你將個籠放返落地啦, 等佢自己走出黎, 我知你好鍚佢, 亦好想抱佢, 但對卒卒黎講, 佢5鐘意比人係籠捉出黎, 但你又係都敢做

如果你5鐘意既野, 有人係都要對你做, 就算佢係因為關心你, 錫你都好, 你都會5多鍾意

兔兔咬野在所難免, 你不如買個大圍栏, 栏住佢5去得既地方啦
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-25 11:03:56 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-25 10:39 PM
你將個籠放返落地啦, 等佢自己走出黎, 我知你好鍚佢, 亦好想抱佢, 但對卒卒黎講, 佢5鐘意比人係籠捉出黎, ...

我今晚冇抱佢啦,哈哈,其實係Dr.Ma叫我地抱多d,佢話兔兔抱抱下就比抱架啦。哈哈,但係我地既真誠打動唔到卒卒囉,好啦,我聽你話,我放棄抱佢出黎啦
作者: 愛糖糖    時間: 2012-7-25 11:46:33 PM

mo仔只會有危險
怕怕果時先會要我抱><
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-25 11:48:35 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-25 11:03 PM
我今晚冇抱佢啦,哈哈,其實係Dr.Ma叫我地抱多d,佢話兔兔抱抱下就比抱架啦。哈哈,但係我地既真誠打動唔 ...

因為卒卒佢以前肯比抱, 後來因為剪甲, 梳毛同要去睇醫生所以有抗拒,佢本身有個意識怕你抱佢起剪甲或放佢入出街袋, 所以5鐘意, 亦因此5鐘意出黎, 因為一出黎又要抱

如果好似依個情況, 你先要就係將個籠放返落地, 打開籠門, 等佢自由出入, 佢最初可能5肯出黎, 因為佢驚, 有介心, 你5好刻意捉佢出黎, 慢慢佢會好d肯出黎, 佢出黎既時候, 你5好得登去抱佢, 等佢自己慢慢周圍活動, 佢最初可能出黎一陣即刻入返去, 但耐左佢發覺原來出黎可以自己玩, 亦5一定係壞事, 你見佢比較安心, 再行埋去摸下佢, 如果佢走開你有佢, 5好走去捉佢, 重複敢做, 佢慢慢會好d, 會肯出黎任你摸, 日後當佢有足夠既安全感, 我相信佢一定會再比你抱

依個方法, 我曾經同幾個有你差5多經驗既兔友分享過, 佢地都有照住做, 而家佢地既兔兔好左好多, 當然時間有快有慢啦

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-25 11:52:23 PM

DomDomPig 發表於 2012-7-25 11:03 PM
我今晚冇抱佢啦,哈哈,其實係Dr.Ma叫我地抱多d,佢話兔兔抱抱下就比抱架啦。哈哈,但係我地既真誠打動唔 ...

可以既話, 最好係佢個籠出面加個圍栏比佢, 係佢籠以外既活動範圍, 敢樣佢會感覺5單止個籠, 佢就算出籠都有個安全保護地區, 敢樣有助增加佢出籠既信心, 慢慢可以將個圍栏拎走, 增加互動

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-25 11:54:44 PM

你卒卒因為佢有5好既記憶, 所以無得逼

我相信只要有耐心, 一定會有抱起美兔歸既一日
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-26 12:05:43 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-25 11:54 PM
你卒卒因為佢有5好既記憶, 所以無得逼

我相信只要有耐心, 一定會有抱起美兔歸 ...

多謝你呀,我會努力架
作者: DomDomPig    時間: 2012-7-26 12:09:04 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-25 11:48 PM
因為卒卒佢以前肯比抱, 後來因為剪甲, 梳毛同要去睇醫生所以有抗拒,佢本身有個意識怕你抱佢起剪甲或放佢 ...

你真係好細心又有愛心
我就係想買你之前介紹果個樹脂圍欄囉
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-26 12:11:48 AM

DomDomPig 發表於 2012-7-26 12:05 AM
多謝你呀,我會努力架

5好客氣, 我相信你有耐心一定可以如願以償
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-26 12:12:16 AM

DomDomPig 發表於 2012-7-26 12:09 AM
你真係好細心又有愛心
我就係想買你之前介紹果個樹脂圍欄囉

買啦買啦
作者: dongdong    時間: 2012-7-26 12:44:39 AM

我肯定我對隻兔溫柔過對個仔,因為隻兔不用做功課又不會頂嘴
作者: arkayhk    時間: 2012-7-26 02:17:37 PM

我都覺得兔兔o爹唔o爹人好睇佢本身性格.
我有一隻較乖.....我一走埋去佢屋企,佢就會走埋黎俾我摸頭同佢會用利"lum"我隻手..
但另一隻就好似好唔鍾意我咁,我一走埋去就彈開................ 好似驚我食左佢咁..
作者: dongdong    時間: 2012-7-26 05:31:20 PM

有時我真是會覺得對住舒服過對住個仔,開始明白為甚麼那些人寧願養兩三售狗狗也不要小孩。

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2