PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 網上訂兔兔益生菌Protexin Bio Lapis for Rabbit! [打印本頁]

作者: Sylvie_Law    時間: 2012-7-26 10:57:14 PM     標題: 網上訂兔兔益生菌Protexin Bio Lapis for Rabbit!

各位兔友有福了!!!!
前排發現左個website可以訂Protexin Bio Lapis for Rabbit 黎HK!!!!
不過順便想問Protexin Bio Lapis for Rabbit 同 Protexin Pro Fibre for rabbit有咩分別?.?
我前排order左, 未送到。唔知要等幾耐-.-

http://www.petprescription.co.uk/species/rabbit%20and%20small%20mammal/?page=0&limit=100
作者: kwan104kwan    時間: 2012-7-26 11:16:57 PM

唔知幾錢呢?
作者: 小黑與我    時間: 2012-7-26 11:55:10 PM

嗰支Protexin Fibreplex for rabbits係咪平時喺診所俾嗰隻纖維膏?
好似平過診所
作者: Sylvie_Law    時間: 2012-7-27 12:17:20 AM

我諗係所有vet用開gei牌子黎。
但係shipping fee都幾貴下。
£14.99=HKD 183
可以夾埋一齊訂!!!!

我都只係想買d看門口炸。
作者: ccychoy    時間: 2012-7-27 07:19:10 PM

係米可以夾埋一齊訂?
我想訂
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-27 09:14:33 PM

你有無問佢到期日係幾時?

依只牌子可以放既時間5長, 而且依間野係分銷商, 佢地拎貨返黎本身都有一段時間, 寄黎香港既路程又要一段時間

作者: all_loving_it    時間: 2012-7-27 10:06:44 PM

BIO LAPIS同PRO-FIBER既分別 :

BIO LAPIS係益生菌, 入面同時含有維他命, 電解質同酵素
可兔兔腸胃不適, 軟便, 肚瀉, 無胃口, 脹氣, 有助腸胃蠕動, 平衡腸胃入面既正常狀態, 如果兔兔有肝腎問題, 亦可以用作輔助治療

PRO-FIBER係千維素
如果兔兔身體攝取千維不足, 好易受蚊蟲攻擊, 易得經蚊蟲傳染既病, 可用於兔兔腸慢, 腸胃脹氣問題

上面兩種補給品只可以用係應急方面, 係未睇到醫生之前使用, 兔兔出現不適, 無胃口之類都必需去睇醫生, 因為兔兔無胃口可以由好多因素所成形, 包括, 肝腎, 口腔, 牙仔......
作者: Sylvie_Law    時間: 2012-7-28 01:38:14 AM

ccychoy 發表於 2012-7-27 07:19 PM
係米可以夾埋一齊訂?
我想訂

我已經order左la~你可以等我收到貨等report再同其他人夾。
作者: Sylvie_Law    時間: 2012-7-28 01:45:25 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-27 09:14 PM
你有無問佢到期日係幾時?

依只牌子可以放既時間5長, 而且依間野係分銷商, 佢地拎貨返黎本身都有一段時間,  ...

其實呢間野gei customer service 都唔錯,有問必答。
過期日子我就冇問,因為我見dr. ma度拎gei益生菌都可以keep成大半年。
等我收到貨再話比你地知O唔OK la, 我都係買黎應急用gar jei~
如果過期日係得幾個月我都會賣比急需gei兔友。唔選擇送係因為運費真係好貴.../_\
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-28 01:59:03 AM

Sylvie_Law 發表於 2012-7-28 01:45 AM
其實呢間野gei customer service 都唔錯,有問必答。
過期日子我就冇問,因為我見dr. ma度拎gei益生菌都 ...

我5洗上網訂, 因為我有個朋友係外國, 佢可以同我跟PROTEXIN間公司直接買, 平過同新鮮過經分銷箱訂
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-28 02:02:16 AM

Sylvie_Law 發表於 2012-7-28 01:45 AM
過期日子我就冇問,因為我見dr. ma度拎gei益生菌都 ...

而且佢係香港外國兩邊走, 每個月返黎香港1次, 所以都順便幫我帶返香港, 連運費都可以節省
作者: Sylvie_Law    時間: 2012-7-28 02:26:39 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-28 02:02 AM
而且佢係香港外國兩邊走, 每個月返黎香港1次, 所以都順便幫我帶返香港, 連運費都可以節省 ...

你真係幸福!!!

點解香港冇gar....去vet度買又唔知得唔得。
我都係怕兔兔晚上,診所唔開門或Dr. Ma full booking時有咩事用gar炸。
因為見到d post唔係個個vet識睇兔兔怕隨便搵vet兔兔會出事
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-28 02:49:08 AM

Sylvie_Law 發表於 2012-7-28 02:26 AM
你真係幸福!!!

因為依兩只野, 其實係要醫生處方, 所以就敢買5到, 不過, 你同兔兔去睇vet或者body check買埋應該可以

如果同佢地上網係外國買, 收到既時候, 一旦有咩問題, 要換退貨會好麻煩
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-28 02:50:41 AM

Sylvie_Law 發表於 2012-7-28 02:26 AM
你真係幸福!!!

敢5係一定要睇DR. MA麻, 有幾個睇兔兔醫生都幾好
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-28 12:22:17 PM

你真係幸福!!!

係呀, 我都覺得自己好幸福

其實, 你既然係外國到訂, 點解5直接同PROTEXIN間公司訂
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-28 12:31:39 PM

我個人認為平同貴, 你賣比人收返$係好正常, 你都係要比$買返黎
作者: ccychoy    時間: 2012-7-28 06:37:32 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-27 10:06 PM
BIO LAPIS同PRO-FIBER既分別 :

但5系日日食可以增強抵抗力?
作者: Sylvie_Law    時間: 2012-7-29 01:35:46 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-28 12:31 PM
我個人認為平同貴, 你賣比人收返$係好正常, 你都係要比$買返黎

因為Protexin一定要醫生處方先可以買

睇開Dr. Ma唔想隨便轉醫生。
作者: Sylvie_Law    時間: 2012-7-29 01:38:22 AM

ccychoy 發表於 2012-7-28 06:37 PM

我自己覺得呢d始終係藥黎,動物同人一樣日日食gei話到時d菌習慣左會變種仲大鑊有排醫。
不過我諗一個星期一次都ok gei...
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-29 10:45:56 AM

ccychoy 發表於 2012-7-28 06:37 PM

如果兔兔無事無幹, 係5需要食依D野, 只要比返兔兔應該食既野就得

PROTEXIN佢依只益生菌入面有電解, 無事仲咩要食電解呢?  如果正常黎講, 除非係兔兔健康有需要, 比益生菌做調理保健, 5係既話, 根本5需要日日食

PRO-FIBRE係千維, 兔兔正常係透過飲食之中攝取所需千維素, 如果無需要食依2樣野, 醫生都5會開比兔兔, 道理等同兔兔無事, 都5會日日食草粉
作者: ccychoy    時間: 2012-7-29 05:02:52 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-29 10:45 AM
如果兔兔無事無幹, 係5需要食依D野, 只要比返兔兔應該食既野就得

PROTEXIN佢依只益生菌入面有電解, 無事 ...

oxbow出左隻加強免疫系統補充劑
系草餅尼
我兔兔抵抗力低.成日鼻濕濕
好5好食?
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-29 08:14:47 PM

ccychoy 發表於 2012-7-29 05:02 PM
系草餅尼

係點個樣?  係咪一樽樽?
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-29 08:31:16 PM

Sylvie_Law 發表於 2012-7-29 01:35 AM
因為Protexin一定要醫生處方先可以買

睇開Dr. Ma唔想隨便轉醫生。

如果情況5係太急, 當然睇返兔兔睇開既vet會比較好, 但如果真係急既話, 又未即刻約到睇開既vet, 就要睇住另一個兔醫先, 不竟兔兔有時有事上黎, 有時會比較急, 要把握黃金時間去治療
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-29 08:34:24 PM

ccychoy 發表於 2012-7-29 05:02 PM
系草餅尼

你兔兔除左好多時鼻濕濕之外, 仲有無其它問題
作者: ccychoy    時間: 2012-7-29 10:42:12 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-29 08:14 PM
係點個樣?  係咪一樽樽?

係樽樽.sr個網有
作者: ccychoy    時間: 2012-7-29 10:42:55 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-29 08:34 PM
你兔兔除左好多時鼻濕濕之外, 仲有無其它問題

但好容易病
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-30 01:29:54 AM

ccychoy 發表於 2012-7-29 10:42 PM

但好容易病

如果你兔兔經常個鼻有分泌物, 你可以比紫錐花提取物同雲芝膠囊佢食, 每次比1/6粒既分量就可以

依兩樣可以加強呼吸道系統同抵抗力

另O記那種當零食比佢好啦, 一星期一至兩粒好
作者: ccychoy    時間: 2012-7-30 06:59:45 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-30 01:29 AM
如果你兔兔經常個鼻有分泌物, 你可以比紫錐花提取物同雲芝膠囊佢食, 每次比1/6粒既分量就可以

依兩樣可 ...

紫錐花提取物同雲芝膠囊?
人食果d?系米一食開就5停得?
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-30 07:32:36 PM

ccychoy 發表於 2012-7-30 06:59 PM
紫錐花提取物同雲芝膠囊?
人食果d?系米一食開就5停得?

係人食果D

初初連續食1個月, 之後可減少份量次數, 亦5係5停得, 可以停既

1日1-2次, 每次1/6份量
作者: ccychoy    時間: 2012-7-31 03:35:35 PM

all_loving_it 發表於 2012-7-30 07:32 PM
係人食果D

初初連續食1個月, 之後可減少份量次數, 亦5係5停得, 可以停既

你既兔兔有食開?甚麼牌子?
洗5洗問下醫生先比兔兔食?
作者: all_loving_it    時間: 2012-7-31 11:13:42 PM

ccychoy 發表於 2012-7-31 03:35 PM
你既兔兔有食開?甚麼牌子?
洗5洗問下醫生先比兔兔食?

兔兔佢地分別有食緊雲芝, 五色靈芝同蟲草
如果係雲芝係食緊維特健靈

份量 :
雲芝, 靈芝 : 每樣每日各1/3粒
蟲草 : 每日1/2粒
總理因為好大只, 所以每樣份量亦多一倍

另因為佢地有各方面健康問題, 所以佢地有食開一個完善既藥草同香草配方

你可以問下醫生都得
作者: ccychoy    時間: 2012-8-1 11:24:21 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-31 11:13 PM
兔兔佢地分別有食緊雲芝, 五色靈芝同蟲草
如果係雲芝係食緊維特健靈

我兔兔得1.0xkg
一盒大約幾$?
即系食左一個月可以耐d先俾eg:一星期?
甘如果停系米慢慢停?
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-2 01:09:16 AM

ccychoy 發表於 2012-8-1 11:24 AM
我兔兔得1.0xkg
一盒大約幾$?
即系食左一個月可以耐d先俾eg:一星期?

維特健靈會比較貴, 因為每次我一買就買幾樣, 幾樽, 如果無記錯好似差5多係400一樽,

市面上有其它牌子會比較經濟, 有時萬靈有做依類保健食品優惠, 買一送一, 你有時間可以去睇下

你只係侏儒兔, 身體5係有大問題, 每次食1/5至1/6粒都已經夠, 1樽有幾十粒, 可以食好耐架啦

你可以第1個月每日比1-2次, 跟住可以按情況將次數減少, 之後1星期比1次都得

依類係天然食品, 就算以後因為各種因素兔兔停食, 5會有咩問題

我自己既兔兔本身佢地體質較差, 好易5舒服, 即使無咩大健康問題既總理由於佢已5歲, 比較大個, 抵抗力較差, 所以我都照比佢食

作者: ccychoy    時間: 2012-8-2 10:51:53 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-2 01:09 AM
維特健靈會比較貴, 因為每次我一買就買幾樣, 幾樽, 如果無記錯好似差5多係400一樽,

市面上有其它牌子會 ...

系米隻隻牌子都岩兔兔食?
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-2 09:15:54 PM

ccychoy 發表於 2012-8-2 10:51 AM
系米隻隻牌子都岩兔兔食?

係呀, 不過, 最好選購較大同有信譽既牌子, 會比較有品質保證

1只小型兔兔, 一樽可以食好耐, 攤開黎計, 一日都5洗幾多$
作者: Sylvie_Law    時間: 2012-8-4 12:28:27 PM

已經收到貨喇!!!!exp day 14年5月!!!!!

我上網check過話pro-fibre可以日日比兔兔食,不過份量最好問vet
作者: ccychoy    時間: 2012-8-5 03:47:53 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-2 09:15 PM
係呀, 不過, 最好選購較大同有信譽既牌子, 會比較有品質保證

1只小型兔兔, 一樽可以食好耐, 攤開黎計,  ...

紫錐花提取物都系可以系萬寧買到?
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-5 06:26:31 PM

Sylvie_Law 發表於 2012-8-4 12:28 PM

我上網check過話pro-fibre可以日日比兔兔食,不過份量最好 ...

我知上網係敢寫, 但兔兔無事根本5需要比囉, 就算係VET都5會建議兔兔無事日日比佢食

兔兔無事無干, 比返佢本來應該食既野已經好好
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-5 07:44:39 PM

ccychoy 發表於 2012-8-5 03:47 PM
紫錐花提取物都系可以系萬寧買到?

我之前有個朋友係賣個人保健用品既地方買到, 兔協我都見過有, 你可以打去兔協問而家仲有無
作者: mizumi    時間: 2012-8-6 01:14:58 AM

Sylvie_Law 發表於 2012-8-4 12:28 PM

我上網check過話pro-fibre可以日日比兔兔食,不過份量最好 ...

我都想要最少十包八包黎看門口呀? 請問平均幾錢一包? 仲可以同你share嗎?
作者: siutung    時間: 2012-8-6 01:24:31 AM

all_loving_it 發表於 2012-7-28 01:59 AM
我5洗上網訂, 因為我有個朋友係外國, 佢可以同我跟PROTEXIN間公司直接買, 平過同新鮮過經分銷箱訂 ...

幾$??
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-6 02:03:37 AM

siutung 發表於 2012-8-6 01:24 AM
幾$??

我無係網上訂過, 5知樓主買幾$
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-6 02:20:59 AM

幾$??

其實你係咪問我個朋友買幾$?

大約係分銷商7折既價錢
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-6 02:22:39 AM

幾$??

你可以上樓主比條link到睇睇, 入面有5同product既detail同價錢資料

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2