PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: help!岩岩抱兔兔發現佢下面.... [打印本頁]

作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 12:04:44 AM     標題: help!岩岩抱兔兔發現佢下面....

其實29號雪比去左8號兔到剪毛,之後帶雪比回家除中,拎左佢出黎睇睇,抱起發現佢下面好似流左少少血咁,但乾左,之後已經打左好多個電話比8號兔老闆,因個時以經係夜深,所以第2日就即刻帶左佢去比個老闆睇,個老闆話,剪個時可能個姐姐high到佢,只係敏感..無需要查藥..
之後雪比都好驚比人反轉,岩岩我終於反到佢, 發現佢下面依家係咁,到底係咩情況?係正常定點?

附件: 1拷貝.png (2012-8-10 11:57:09 PM, 198.31 KB) / 下載次數 356
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjUxODN8ZTJkY2I4MGF8MTcxNjM0NzExNHwwfDA%3D
作者: syt174698    時間: 2012-8-11 12:18:45 AM

呢張圖唔係咁清楚,睇唔你你所講邊度流血,只係見到紅左少少咁,你去邊間8仔剪毛呀??
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 12:23:23 AM

syt174698 發表於 2012-8-11 12:18 AM
呢張圖唔係咁清楚,睇唔你你所講邊度流血,只係見到紅左少少咁,你去邊間8仔剪毛呀?? ...

屯門雅都...我依家影多張!!
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 12:40:02 AM

佢係紅左,但係係正常定點?
大近對吾到蕉,剩係影到咁...

附件: D2.png (2012-8-11 12:38:54 AM, 177.25 KB) / 下載次數 78
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjUxODV8ZmU1MWI2Mjd8MTcxNjM0NzExNHwwfDA%3D

附件: D1.png (2012-8-11 12:38:54 AM, 179.25 KB) / 下載次數 73
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjUxODR8N2M3ZWFkMjV8MTcxNjM0NzExNHwwfDA%3D
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 01:46:40 AM

雪比ma 發表於 2012-8-11 12:40 AM
佢係紅左,但係係正常定點?
大近對吾到蕉,剩係影到咁...

你可以再講詳細d麻?

而家係影相個位置係紅左之外仲有點?  附近位置有無腫起?  佢痛5痛?
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 01:53:16 AM

我雖然5係現場, 但個人根據你轉述個老闆講既野, 好有疑問 :

1. 如果無整親兔兔, 何來會流血?  流血係要整親先至有

2. 既然係high到佢, 同敏感有咩關係?  點會有敏感引起流血問題?

如果未發生依件事之前, 雪比5係對比人反轉禁抗拒, 但而家突然有依個改變, 好明顯兔兔因為曾經比人反轉之後有5好既經歷, 先會敢啦
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:22:11 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 01:46 AM
你可以再講詳細d麻?

而家係影相個位置係紅左之外仲有點?  附近位置有無腫起?  佢痛5痛? ...

剩係影個個位置紅左
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:26:35 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 01:53 AM
我雖然5係現場, 但個人根據你轉述個老闆講既野, 好有疑問 :

1. 如果無整親兔兔, 何來會流血?  流血係要整 ...

雪比之前點反都好乖唔會郁!除非摸佢肚仔!
個個老闆睇完就話無流血話我睇錯只係紅左,我以經話真係好似流過血,但係佢講多次話只係敏感紅左!同埋佢話自己養左兔好似8,9定10幾年,叫我唔洗擔心,好快會好返,所以我先無投訴。
依家只係過左12日,我係咪應該再投訴?
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:35:27 AM

我個時仲買左佢個480美容set!一共6次,只係做左一次,我以後都唔夠膽比佢比人剪,我係咪應該打電話去投訴叫佢退錢!
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 04:00:58 AM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:22 AM
剩係影個個位置紅左

我見你張相影有問題既部份, 有一條紅色既線, 你細心同用手摸下係咪有條"痕"敢既野
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 06:14:18 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 04:00 AM
我見你張相影有問題既部份, 有一條紅色既線, 你細心同用手摸下係咪有條"痕"敢既野 ...

摸落好似有得分開咁, 我岩岩照住圖入面既箭咀方向想禁開少少睇清楚,
佢就好大反應即刻走佬,辛苦佢,我即刻比佢食幾淡零食補數,佢先冷靜d

附件: d3.png (2012-8-11 06:11:12 AM, 196.34 KB) / 下載次數 57
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjUxODZ8ZjY0OWUzMjl8MTcxNjM0NzExNHwwfDA%3D
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 06:29:35 AM

雪比ma 發表於 2012-8-11 06:14 AM
摸落好似有得分開咁, 我岩岩照住圖入面既箭咀方向想禁開少少睇清楚,
佢就好大反應即刻走佬,辛苦佢,我即刻 ...

如果係敢, 就好明顯整親個, 無啦啦或者照個老板講只係敏感絕對5會有敢既情況
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 06:33:38 AM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:26 AM
雪比之前點反都好乖唔會郁!除非摸佢肚仔!
個個老闆睇完就話無流血話我睇錯只係紅左,我以經話真係好似 ...

如果我係你一定會同佢理論同要退$, 事實好明顯係佢地公司失誤導致依個問題, 即使佢養左兔兔100年都好, 事實係有問題就有問題, 5係佢一句話自己養左8-9年兔兔就當打圓場, 好似5係咩一回事
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 06:53:04 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 06:33 AM
如果我係你一定會同佢理論同要退$, 事實好明顯係佢地公司失誤導致依個問題, 即使佢養左兔兔100年都好, 事 ...

過左12日,佢會唔會屈我自己整成咁,又或者係到係咁兜,我10點會打去同個老闆理論!我怕佢唔肯倍償!黑心商人!

另一方面我想問雪比既傷口應該等佢自己好定點?
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 07:08:12 AM

雪比ma 發表於 2012-8-11 06:53 AM
過左12日,佢會唔會屈我自己整成咁,又或者係到係咁兜,我10點會打去同個老闆理論!我怕佢唔肯倍償!黑心商人! ...

你屋企有無碘酒之類既野, 如果有既話, 你用碘酒同水稀釋 1: 2.5用棉簽查下佢有問題既位啦

如果打電話5得, 你有時間落去鋪頭講, 你一定要實牙實齒同佢講,仲要重覆當日既對話, 同埋講返我之前同你講既疑問, 同兔兔有整親後有埋口既狀況, 你5好比佢話自己有幾多年養兔既經驗大返你

佢可能蝦你係細佬女, 你5夠惡, 上次我隔離屋有個女仔同小天去某寵物店剪毛, 情況同你差5多, 佢打電話同老闆講攪5掂, 後尾佢好5嬲, 我咪叫佢搵大人同佢落鋪頭攪, 最後都退返$
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 07:11:27 AM

過左12日,佢會唔會屈我自己整成咁,又或者係到係咁兜,我10點會打去同個老闆理論!我怕佢唔肯倍償!黑心商人! ...

我好鬼憎依種人
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 07:32:49 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 07:08 AM
你屋企有無碘酒之類既野, 如果有既話, 你用碘酒同水稀釋 1: 2.5用棉簽查下佢有問題既位啦

如果打電話5得 ...

我諗我會打個電話比佢先!
之後佢唔倍,我先落鋪頭講,我洗唔洗帶埋隻兔去同佢對質?我屋企人個個都要返工,無大人陪我...
我怕嗌唔贏,但係點都好,我覺得點都要佢退返480蚊黎!
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 07:33:44 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 07:11 AM
我好鬼憎依種人

佢自己都有養兔,點解可以咁無良心推卸責任!
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 08:02:22 AM

雪比ma 發表於 2012-8-11 07:33 AM
佢自己都有養兔,點解可以咁無良心推卸責任!

養兔既人5等於有良心, 就算佢對自己既兔兔好, 5等於對其它人養既兔兔好, 而且佢做生意既心態, 擺明係利字當頭, 如果佢本身真係對兔兔好, 絕對5可能會聽到你話只兔兔剪毛後有問題, 佢都好似5當一回事, 好過份
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 08:03:51 AM

雪比ma 發表於 2012-8-11 07:32 AM
我諗我會打個電話比佢先!
之後佢唔倍,我先落鋪頭講,我洗唔洗帶埋隻兔去同佢對質?我屋企人個個都要返工,無 ...

係呀, 你打左比佢睇下咩環境先

錢當然要佢退啦
作者: 貓仔兔    時間: 2012-8-11 09:54:00 AM

你帶隻兔睇dr.先,因為唔知傷口深唔深,有無發炎,睇完有證據唔係high親同敏感,係損左,連獸醫$都叫佢賠埋啦!最重要處理左兔兔傷口先,記得攞單呀!^^
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 10:12:14 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 08:03 AM

錢當然要佢退啦

我未講完,佢就同我講, 叫我拎去鋪頭比佢睇一陣!仲叫我吾洗擔心.!!我諗佢好明顯知我搵佢傾既目的!
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 10:30:15 AM

雪比ma 發表於 2012-8-11 10:12 AM
我未講完,佢就同我講, 叫我拎去鋪頭比佢睇一陣!仲叫我吾洗擔心.!!我諗佢好明顯知我搵佢傾既目的! ...

肯定知啦, 佢心虛
作者: wendy    時間: 2012-8-11 10:39:01 AM

我未講完,佢就同我講, 叫我拎去鋪頭比佢睇一陣!仲叫我吾洗擔心.!!我諗佢好明顯知我搵佢傾既目的! ...

如果真係佢自己唔小心整親隻兔兔,就應該認o左佢啦,做咩又要你帶隻兔兔落去,又要反轉佢,實嚇屎兔囉,好可憐!唔係剪到佢,又點會無原無故會有血漬?敏感會出血o既咩!

我又係聽同見到好多呢d事實,所以我寧願自己慢慢剪或者去一間可以睇住佢o地剪o既,我見過兔協係可以留低睇o架,咁樣我會放心好多,起碼有咩事都可以即時投訴佢或者帶隻兔仔走,唔好再比佢o地教飛!

希望你隻兔兔快d好番,唔好有心理陰影就好囉!
佢o地真係會有陰影o架,因為我試過有一次好唔小心剪指甲剪深o左,因為我隻兔兔掙扎囉,錯手剪深o左,攪到佢流o左少少血,但係之後個幾星期摸佢手仔,佢都好抗拒,攪到我好內疚呀
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 10:40:36 AM

你記得落到去佢同你講咩都好, 你都記得一定要退$, 5好比佢帶你遊花園, 或者隨便講d野打發你同打圓場

因為佢好明顯係奸商壞蛋一名

作者: wendy    時間: 2012-8-11 11:03:58 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 10:40 AM
你記得落到去佢同你講咩都好, 你都記得一定要退$, 5好比佢帶你遊花園, 或者隨便講d野打發你同打圓場{:3_7 ...

贊成!唔好再比佢教飛呀

同埋好似貓仔兔咁講,應該帶兔兔去比醫生check一check,證明佢係比利器所傷,有證有據,講起o黎都有力d!
不過,如果佢身有米,同埋仲有少少良心的話(希望),應該唔會留難你o既!
希望你順順利利可以攞番d $$,又唔使攪到兔兔驚驚啦!

作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 11:41:00 AM

貓仔兔 發表於 2012-8-11 09:54 AM
你帶隻兔睇dr.先,因為唔知傷口深唔深,有無發炎,睇完有證據唔係high親同敏感,係損左,連獸醫$都叫佢賠埋 ...

屋企人返哂工..暫時問唔到佢地拎住...
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 11:44:57 AM

wendy 發表於 2012-8-11 10:39 AM
如果真係佢自己唔小心整親隻兔兔,就應該認o左佢啦,做咩又要你帶隻兔兔落去,又要反轉佢,實嚇屎兔囉, ...

我依家好心up見到佢,岩岩佢見到我換3,即刻狂dum地..應該知又要出去...其實我好唔想帶佢出,今次一定要拎個公道!
一陣我一定會警告佢要細力d對佢..!! 一暴力,我一定會搶返隻兔跟住鬧死佢!
佢點兜都好,始終整到就整到,我理得佢high到定點,事實整到就一定要倍錢!
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 11:48:12 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 10:40 AM
你記得落到去佢同你講咩都好, 你都記得一定要退$, 5好比佢帶你遊花園, 或者隨便講d野打發你同打圓場{:3_7 ...

好可憐呀佢個樣!!搞到我唔想帶佢出去.... 出一出飛的返黎,應該無事掛
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 12:01:47 PM

捉雪比落袋個時,佢係屋企狂跑,真係好驚..平時都未至於唔比我捉.!
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 12:11:10 PM

岩岩見到雪比個驚樣真係好火,直接打過去鬧個老闆!佢就話正常兔仔出過1次街見到個袋都會驚!跟住我話,佢之前出過好多次街都未試過驚到咁!直接一放落個袋就走,跟住呢埋! 跟住佢就係咁解釋話想我帶隻兔去比佢,佢會比藥水我查, 我就話, 我知,但係依家好明顯係你地剪傷我隻兔!責任係你地到,係咪應該退錢?跟住佢又係咁講廢話,跟住我話,總之事實上係你地剪傷我隻兔, 我要既係退錢,仲有個5次我都吾會再夠膽比你地剪! 跟住佢就話,咁口同鼻"淆"係無用既, 我地做左生意咁耐,剪過咁多隻兔都無事, 你不如帶張卡黎我退返錢比你! 跟住就話唔好意思跟住就cut左線, 88都無!
作者: siutung    時間: 2012-8-11 12:28:23 PM

阿B:雪比你有冇事牙
作者: siutung    時間: 2012-8-11 12:30:24 PM

所以我一直都唔中意8號兔
作者: siutung    時間: 2012-8-11 12:33:12 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 07:08 AM

如果打電話5得 ...

如果係咁我第一時間叫我媽咪去 其實我知道雪比ma講緊邊個 我都好憎佢
作者: siutung    時間: 2012-8-11 12:35:14 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 08:03 AM

錢當然要佢退啦

唔退咪打去消委會告佢
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 12:51:24 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 12:11 PM
岩岩見到雪比個驚樣真係好火,直接打過去鬧個老闆!佢就話正常兔仔出過1次街見到個袋都會驚!跟住我話,佢之前 ...

佢撞正你好彩, 如果換轉係我, 佢就大劑, 我最鬼憎依種老闆, 我都好鬼嬲, 離晒普, 明明上次已經係有事, 佢仲要扮專家企圖想避免責任, 佢可能知你養兔兔5係好耐, 咪話佢養左好多年依樣野黎大你

佢5退$, 係我肯定告佢, 仲要將依單野發佈出去, 5好有人再中招
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 12:54:27 PM

siutung 發表於 2012-8-11 12:33 PM
如果係咁我第一時間叫我媽咪去 其實我知道雪比ma講緊邊個 我都好憎佢

如果係我, 當時都鬧獲佢金, 想帶我遊花園, no way, 粗俗d都要講句 "依種老闆, 禁q衰"
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 12:55:25 PM

siutung 發表於 2012-8-11 12:35 PM
唔退咪打去消委會告佢

無錯, 仲要爆埋比傳媒, 將單野攪大去, 5好比佢繼續遺害人間
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 12:57:21 PM

岩岩見到雪比個驚樣真係好火,直接打過去鬧個老闆!佢就話正常兔仔出過1次街見到個袋都會驚!跟住我話,佢之前 ...

我會同個老闆講 : 你地做生意禁耐兔兔都無事, 敢我替依d兔兔高興, 但我只知道而家我只兔兔係有事囉
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 01:46:57 PM

岩岩去左8號兔,我入到去見到有客,我以經好好人等個客走左我先同佢講.
我仲好好禮貌同佢講岩岩真係唔好意思,係電話到惡左..
跟住都無乜野,佢就拎左隻成年兔女出黎比我睇
佢:你個隻就一定吾係剪傷,正常下面都係咁既!
我:但我見到入面有血架WO!
串樣..個樣當我講廢話)
佢:呀妹,你咁做人唔得架!
佢:拎住我張卡話,拿你做左1次姐,我退返無做個5次錢比你
我:下!你有剪個次剪傷我隻兔!唔退錢?
佢:咁你事實係有錢呀嘛
我:但係你剪傷左我隻兔,我醫藥費已經無計你!依家仲唔退錢?
佢:所以我咪叫你帶隻兔黎囉,我諗住比D藥水佢查下架嘛,你要哂錢帶佢睇獸醫我唔阻你
我:咁姐係有整傷佢啦,退錢囉
佢:呀妹你咁做人唔得架!
我:咁事實你係有整傷嘛,我都係實話實說姐
佢:我都係實話實說,個個一定唔係傷口,呀妹你咁做人唔得架
我:我都幫襯左你地2,3年, 如果唔係真係剪傷,我點會咁樣講
佢:我地都開左好多年架啦,你都識講幫襯我地咁耐,我地好有信譽架
拎左D錢出黎,數比我睇)
佢:拿!呢到一共480蚊! 我地無差你野架啦!
佢:呀妹,你有無會員卡呀?
我: (比佢)
佢: (收埋張卡)
跟住我就走!
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 01:52:05 PM

我有打算唱衰佢,佢咁樣對D兔仔都得,擺到明係剪傷,如果唔係點解當初話敏感,依家又話想比藥水我查?
好多野佢都前言不對後語,真係擺到明係見我細恰我!
我唯一驚既係,如果唱衰佢,因為我做佢VIP個時填左張資料,有我地址,我怕佢搵上門OR一陣唔知點對付我!
個老闆係極度似黑社會大佬!
呢D人, 同佢買野就態度咁好,
依家係佢做錯野,要佢退錢就態度轉變,佢都幾火爆,如果我唔係細路女,我一定會駁落去!

仲有,岩岩醒起仲有D對話

我:我以經上網放埋相問左好多人, 個個都話呢個係傷口黎!
佢:網上面D人你都信 (串樣+笑)

我未見過D咁狗既人,其實佢比錢咪得,洗吾洗鬧我一倫!
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 01:53:29 PM

siutung 發表於 2012-8-11 12:35 PM
唔退咪打去消委會告佢

佢岩岩真係想唔退! 仲講到我呃佢咁, 係咁話我咁做人唔得!
咁唔通好似佢呢D商人咁無良心做人,對動物咁暴力就叫岩?搞笑!
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 01:59:14 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 12:51 PM
佢撞正你好彩, 如果換轉係我, 佢就大劑, 我最鬼憎依種老闆, 我都好鬼嬲, 離晒普, 明明上次已經係有事, 佢 ...

咁希望大家幫幫手發佈出去,
因為佢分店有4間!但其實所有員工都係個幾個,老闆就通常周圍走,
佢D員工好明顯訓練不足先會剪傷兔!
下一隻兔又唔知會係邊個咁唔好彩!
8號兔好多好似我呢D養寵物新手既人幫襯!
佢真係黑店黎!D野貴人10-20蚊!

佢同人講無剪傷過兔姐,唔代表真係無!好似我咁就係一個好例子!
個老闆真係好惡,而且得我一個,雅都又咁偏僻,我岩岩其實好驚比佢捉去打...所以我先肯收口,雖然都係駁左幾句,但都係事實!

講真佢岩岩自己都踢爆自己! 佢拎隻兔出黎比我睇,
個隻兔女同我隻兔女下面好明顯一d都唔同,佢個隻白雪雪,無血痕,
我呢隻?不但有條紅線.入面仲有血架!睇圖都見到!
仲講到我屈佢錢咁!

作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:03:36 PM

siutung 發表於 2012-8-11 12:33 PM

可惜我屋企人要返工,只可以自己好勇咁去追討D倍償,岩岩真係好驚!!
上網睇有D人話個老闆好人,我當初都以為係,因為佢肯解答我好多問題!
但係依家發現.有錢搵梗係好人啦!
睇到佢真面目就知佢扮出黎...
份人係點見人見智啦..睇佢今次明明剪傷我隻兔仲係到駁, 仲要鬧我一餐先心息.
仲收埋人地張vip卡,應該標左我入blank list,就知咩人啦!

作者: wesky    時間: 2012-8-11 02:05:20 PM

就咁睇你上載既圖, 果個似係便便位? 真係睇唔到佢有冇整傷或有血, 可能圖片太濛
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:07:30 PM

wesky 發表於 2012-8-11 02:05 PM
就咁睇你上載既圖, 果個似係便便位? 真係睇唔到佢有冇整傷或有血, 可能圖片太濛 ...

個個人話係vv位黎, #4個2張清d 好清楚睇到條紅線入面係紅好多
雪比唔比我禁開佢下面睇,我輕輕扯開少少,佢即刻跑得勁快咁呢埋.應該好痛...以前佢邊到都比我店架!!

作者: wendy    時間: 2012-8-11 02:09:45 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 01:53 PM
咁唔通好似佢呢D商人咁無良心做人,對動物咁暴力 ...

唉,老細,你咁做人都唔得o架!
呢頭話無事,o個頭又話比藥水兔兔搽!
又話帶兔兔去睇醫生係哂錢
一個唔好彩發炎(touch wood),邊個負責先?你咁做人好唔得囉!
遇到呢d人,真係火都o黎
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:10:15 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:03 PM
可惜我屋企人要返工,只可以自己好勇咁去追討D倍償,岩岩真係好驚!!
上網睇有D人話個老闆好人,我當初都以為 ...

所以我點都唔會去
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:11:04 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 01:53 PM
咁唔通好似佢呢D商人咁無良心做人,對動物咁暴力 ...

好想告佢LO
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:11:26 PM

wendy 發表於 2012-8-11 02:09 PM
唉,老細,你咁做人都唔得o架!
呢頭話無事,o個頭又話比藥水兔兔搽!
又話帶兔兔去睇醫生係哂錢 {:3_130 ...

佢岩岩比錢我個刻講左句,我地以經無差你野, 我諗暗地裡大約意思係話,雪比之後有咩事都唔關佢事!好賤
作者: wesky    時間: 2012-8-11 02:11:40 PM

果個位係會紅紅地, 粉粉地咁, 尤其膚色較淺既兔, 果個部位好敏感, 大部份兔仔都唔鍾意人攪佢 (好敏感架嘛)
除左紅之後, 果個位表面上有冇明顯傷口或暗紅色既結焦(血乾後)既情況??
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:12:05 PM

siutung 發表於 2012-8-11 02:10 PM
所以我點都唔會去

好在無帶雪比去,唔係一陣佢掟落地下,話係我自己整跌都得架啦!
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:15:34 PM

wesky 發表於 2012-8-11 02:11 PM
果個位係會紅紅地, 粉粉地咁, 尤其膚色較淺既兔, 果個部位好敏感, 大部份兔仔都唔鍾意人攪佢 (好敏感架嘛)
...

個時佢剪完之後, 我同我朋友真係見到有血"some"出黎!跟住用紙巾幫佢印..
依家過左12 日剩係見到好似張圖咁,埋左口 同一路都紅紅地.. 本身唔係咁!
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:19:04 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 12:54 PM
如果係我, 當時都鬧獲佢金, 想帶我遊花園, no way, 粗俗d都要講句 "依種老闆, 禁q衰" ...

都唔明呢個人點做人 咁見錢開眼
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:19:35 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 12:55 PM
無錯, 仲要爆埋比傳媒, 將單野攪大去, 5好比佢繼續遺害人間

係FACEBOOK講埋
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:22:16 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:12 PM
好在無帶雪比去,唔係一陣佢掟落地下,話係我自己整跌都得架啦!

佢呢D人都冇人性
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:23:51 PM

siutung 發表於 2012-8-11 02:19 PM
係FACEBOOK講埋

我已經係自己fb share左! 希望唔好再有兔仔好似雪比咁,有一世既陰形!
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:24:57 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 01:52 PM
我有打算唱衰佢,佢咁樣對D兔仔都得,擺到明係剪傷,如果唔係點解當初話敏感,依家又話想比藥水我查?
好多野佢 ...

你有嘅係道理 我相信佢做唔到D咩 到時睇下你報左警D警察幫邊個
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:27:29 PM

siutung 發表於 2012-8-11 02:24 PM
你有嘅係道理 我相信佢做唔到D咩 到時睇下你報左警D警察幫邊個

真係好過份,唔係剪傷完隻兔比d藥水返去查就可以當無事發生! 個d利器又唔知有無消毒,一陣感染點算?
唔係隻隻都好似雪比咁好彩無感染乜野!如果中左招.之後手尾長就大獲!
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:28:26 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 01:59 PM
咁希望大家幫幫手發佈出去,
因為佢分店有4間!但其實所有員工都係個幾個,老闆就通常周圍走,
佢D員工好明顯 ...

佢個間野不嬲都係黑店黎嫁LA 下次我同你去一間 我同個老闆好FD 佢好好人 D野平過8號兔
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:29:49 PM

siutung 發表於 2012-8-11 02:28 PM
佢個間野不嬲都係黑店黎嫁LA 下次我同你去一間 我同個老闆好FD 佢好好人 D野平過8號兔 ...

置樂既?鋪頭仔?
作者: wesky    時間: 2012-8-11 02:33:28 PM

有時間學下自己同佢修毛同剪甲,  咁就唔駛擔心俾人整傷
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:35:26 PM

wesky 發表於 2012-8-11 02:33 PM
有時間學下自己同佢修毛同剪甲,  咁就唔駛擔心俾人整傷

我本身係諗住第1次比人剪,之後係格離偷師,之後就自己剪, 點知第1次比人剪就出事.!
作者: wendy    時間: 2012-8-11 02:37:47 PM

如果兔仔出街o既經驗係愉快o既,佢一見個袋又點會有唔好o既回憶而嚇到唔肯入袋o丫!
我兔兔第1次出街做body check,第2次出街做絕育手術,我都驚佢會不快回憶而怕o左個袋,所以第3次帶佢睇醫生入袋時我都好擔心(好似係我有陰影至真 ),我需唔需要換過個袋呢?好彩佢見到個袋無驚驚,仲好順利入袋o忝!
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:38:09 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:29 PM
置樂既?鋪頭仔?

係牙                             

作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:39:08 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:27 PM
真係好過份,唔係剪傷完隻兔比d藥水返去查就可以當無事發生! 個d利器又唔知有無消毒,一陣感染點算?
唔係隻 ...

你可以告佢嫁LA
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:39:46 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:23 PM
我已經係自己fb share左! 希望唔好再有兔仔好似雪比咁,有一世既陰形!

+我FB [email protected]
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:40:31 PM

wendy 發表於 2012-8-11 02:37 PM
如果兔仔出街o既經驗係愉快o既,佢一見個袋又點會有唔好o既回憶而嚇到唔肯入袋o丫!
我兔兔第1次出街做bo ...

我之前都帶過佢出街幾次, 都無事架!好乖入袋,
今次真係好明顯有問題!
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:41:24 PM

siutung 發表於 2012-8-11 02:39 PM
你可以告佢嫁LA

告就難d啦,人地4間鋪,佢賣d野咁貴.日日賺咁多..大把本錢同我打.. 一陣輸既係我..
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:44:39 PM

siutung 發表於 2012-8-11 02:39 PM
+我FB

加左..哇=3=你好細個
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:45:35 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:41 PM
告就難d啦,人地4間鋪,佢賣d野咁貴.日日賺咁多..大把本錢同我打.. 一陣輸既係我.. ...

呢d咁嘅人 真係想打佢
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 02:46:45 PM

siutung 發表於 2012-8-11 02:45 PM
呢d咁嘅人 真係想打佢

無良心, 等天收!
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:48:21 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:46 PM
無良心, 等天收!

約然未報 時辰未到
作者: siutung    時間: 2012-8-11 02:48:50 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:44 PM

14歲               
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 02:53:06 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:15 PM
個時佢剪完之後, 我同我朋友真係見到有血"some"出黎!跟住用紙巾幫佢印..
依家過左12 日剩係見到好似張圖 ...

我睇到你張相, 有問題既位置皮膚顏色明顯同其他位置5同, 而且仲有條好似"狠"既野, 你都有摸佢, 好似人埋口一樣, 如果無整親過無可能敢樣

兔兔每日會清潔自己身體好多次, 由其傷口之類, 兔兔好鐘意去"lam", 兔兔整親到而家有12日, 本身傷口5深, 有少少血兔兔"lam"得多, 就會連少少血跡都無埋, 道理等同人整親少少, 日日洗手, 傷口都5會有血跡同結焦

我覺得如果係敏感既話無可能出現條"埋口"既野

再加上雪比未發生依件事同而家, 佢對人反轉同對出街產生既恐懼, 兔兔突然有禁大改變, 當中肯定係發生過5好既事, 無啦啦5會敢樣

間鋪頭無問題同雪比無比佢地整親, 打死我都5信, 分分鐘佢地同雪比剪毛期間好粗魯對佢都5奇

上次你係咪同依間野買ALFFY兔糧
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 02:58:15 PM

siutung 發表於 2012-8-11 02:45 PM
呢d咁嘅人 真係想打佢

我都好想

叫豬腳薑用連橫無敵兔三腳踏獲金佢, 跟住, 總理用頭頂除教訓佢一獲
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 03:00:24 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:41 PM
告就難d啦,人地4間鋪,佢賣d野咁貴.日日賺咁多..大把本錢同我打.. 一陣輸既係我.. ...

去消費者委員會到佢, 再5係去法援, 順手將依單野揚開去
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-11 03:01:12 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 02:44 PM

你地都好細個, 我年紀大啦
作者: siutung    時間: 2012-8-11 03:01:51 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 02:58 PM
我都好想

叫豬腳薑用連橫無敵兔三腳踏獲金佢, 跟住, 總理用頭頂除教訓佢一獲 ...

叫阿b用咬咬功咬死佢
作者: wendy    時間: 2012-8-11 03:23:04 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 02:58 PM
我都好想

叫豬腳薑用連橫無敵兔三腳踏獲金佢, 跟住, 總理用頭頂除教訓佢一獲 ...

妹妹,你咁做兔唔得o架!要出埋兔拳先得o架嘛
打到佢跌低,就請佢飲杯「珍珠奶茶」
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 05:46:45 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 02:53 PM
我睇到你張相, 有問題既位置皮膚顏色明顯同其他位置5同, 而且仲有條好似"狠"既野, 你都有摸佢, 好似人埋 ...

係!根本上佢地知道係剪親我雪比,只係唔想倍償先死口唔認!
開頭話敏感,跟住又話比藥水查傷口,咁佢自己同自認剪親我雪比無分別, 如果係敏感, 洗咩查藥水?
我去個時仲見佢放定支藥水係櫃台, 之前我倉鼠有傷都係查個隻,我記得佢同我講係消毒藥水,話係獸醫到買既,咁如果真係敏感,點解查消毒傷口個隻藥水?
包糧係佢地到買!
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-11 05:49:40 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-11 03:00 PM
去消費者委員會到佢, 再5係去法援, 順手將依單野揚開去

佢私底下已經倍償左比我,比錢我個時仲話以後都無差我任何野
咁我去消費者委員會到,由於佢已經倍左錢,未必會接納我投訴,或者好易告唔入
作者: 貓仔兔    時間: 2012-8-12 12:19:50 AM

雪比ma 發表於 2012-8-11 05:49 PM
咁我去消費者委員會到,由於佢已經倍左錢,未必 ...

所以我叫你帶兔睇dr,佢就無得咁惡....如下次要等有客係度至同佢傾,佢會扮好人,亦會快快退$怕俾人知,而且有人望住你亦安全啲...而家我都係建議你帶佢睇獸醫,搞好個傷口先....
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-12 02:05:38 AM

貓仔兔 發表於 2012-8-12 12:19 AM
所以我叫你帶兔睇dr,佢就無得咁惡....如下次要等有客係度至同佢傾,佢會扮好人,亦會快快退$怕俾人知, ...

好啦,我會帶佢去睇醫生..thank!絕對無下次,我以後剩係敢自己剪,同之後唔係緊急都唔敢再帶佢出街,因為佢真係好驚..
作者: wendy    時間: 2012-8-12 09:53:02 AM

除o左退$$,佢肯賠$$比你?咁即刻佢都記得自己衰o左咩啦
佢間舖有咩掂?糧又唔掂,生殼牛;美容又唔掂,剪傷兔兔!
引用阿蘇一句說話:執o左佢啦

我都覺得貓仔兔講得好o岩,雖然得你一個女仔,真係唔使同佢客氣,應該趁有客係度當面投訴佢(我都係咁),你人身仲更安全,同埋等d客知道佢咁衰,衰又唔肯認,仲要鬧人。如果帶埋有埋醫生紙都唔到佢抵賴,到時你講o野都會大聲d,唔使驚佢!我記得以前係報紙投訴版睇過一個投訴,事主隻狗狗比寵物店剪到流血,事主接狗狗時發現,店員死口唔認,於是事主即時影低佢,再帶狗狗去睇醫生檢傷,仲去埋消委會、網上及投訴版投訴呢件事。雖然最終事主係投訴版記者陪同下先至拗到比番醫療費用,但已經令好多人知道呢件事。
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-12 10:06:07 AM

wendy 發表於 2012-8-12 09:53 AM
佢間舖有咩掂?糧又唔掂,生殼牛;美 ...

佢剩係退返美容錢比我!講到咩都唔關佢事咁!話如果我帶佢去睇獸醫係我自己哂錢,
比錢我個時仲話以後無欠我野,姐係話雪比之後有咩病佢都唔會負責!

最衰我個時無影抵D罪証!!又無錄佢音..今次好在雪比最後無咩事!唔係?佢一定要負責!
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-12 08:30:31 PM

我既意思, 係話如果個老板5退$先告佢

作者: all_loving_it    時間: 2012-8-12 08:40:10 PM

wendy 發表於 2012-8-12 09:53 AM
佢間舖有咩掂?糧又唔掂,生殼牛;美 ...

間鋪頭係衰, 但我覺得一樣還一樣, 5好咩都賴晒佢地, 包糧個膠袋外發現有只谷牛5可以就敢話係間鋪頭做成, 買返黎開封後點儲存係個好大問題, 更何況樓主有檢查過包糧, 入面係無谷牛, 佢只係用野夾好, 好大可能只谷牛真係路過或者因為儲存問題引起

作者: all_loving_it    時間: 2012-8-12 08:46:46 PM

雪比ma 發表於 2012-8-11 05:46 PM
係!根本上佢地知道係剪親我雪比,只係唔想倍償先死口唔認!
開頭話敏感,跟住又話比藥水查傷口,咁佢自己同自 ...

咪係囉, 我見到張相, 同佢講既野, 都覺得有問題, 根本好矛盾

不過, 今次係個經驗, 第日真係5好未試過佢既服務就直接去買套票之類, 可以既話, 自己學下同兔兔美容, 佢地簡單既身體檢查, 真係好有用, 上次我聽你講佢地話兔兔轉糧可以直接一次過轉, 都覺得係有問題, 佢老板仲好意思話自己養左好耐兔兔, 係佢可能養左好耐, 不過, 佢都係做錯, 好心佢教下d職員先
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-12 08:49:55 PM

雪比ma 發表於 2012-8-12 10:06 AM
佢剩係退返美容錢比我!講到咩都唔關佢事咁!話如果我帶佢去睇獸醫係我自己哂錢,
比錢我個時仲話以後無欠我 ...

如果要再追討醫生$, 又係要同雪比落去, 單純只有一張醫生紙, 無個受害一方在場, 就算法律上都係5成立, 我個人認為今次係一個教訓, 但係我一定5會再帶兔兔落去依間野到, 佢已經有陰影, 落去一次驚一次, 佢會不安同5開心, 無論咩都好, 一切以兔兔為大
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-12 11:17:11 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-12 08:46 PM
咪係囉, 我見到張相, 同佢講既野, 都覺得有問題, 根本好矛盾

不過, 今次係個經驗, 第日真係5好未試過佢 ...

我睇雪比依家個樣,佢比較放心比我店,
所以我會自己剪,雖然以後剪佢某d部位會比較有難度
佢養得耐都無用,養得耐唔代表真係識好多野,佢既職員做野咁易出錯,就代表老闆好有問題
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-12 11:21:13 PM

all_loving_it 發表於 2012-8-12 08:49 PM
如果要再追討醫生$, 又係要同雪比落去, 單純只有一張醫生紙, 無個受害一方在場, 就算法律上都係5成立, 我 ...

為左哄返佢,我買左好多新玩具同佢玩,佢好開心~
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-12 11:28:37 PM

雪比ma 發表於 2012-8-12 11:21 PM
為左哄返佢,我買左好多新玩具同佢玩,佢好開心~

兔兔開心返就好, 敢都係值得
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-12 11:41:07 PM

雪比ma 發表於 2012-8-12 11:17 PM
我睇雪比依家個樣,佢比較放心比我店,
所以我會自己剪,雖然以後剪佢某d部位會比較有難度
佢養得耐都無用, ...

咪係囉

係依件剪毛事件上, 可以睇出個老闆好有問題, 出左問題5願意承擔, 又5肯去承認, 佢既職員咪有樣學樣, 如果個老板5係敢, d職員又何來會敢

所以, 我話5好比佢講養幾多年兔大到你

初初剪係會有難度, 習慣左會好好多, 同佢剪既時候, 雪比同你熟, 可能會摟計, 郁黎郁去, 而且佢剪毛既時候試過發生5好既野, 佢可能會好緊張你5好就敢用把較剪直接剪

你同雪比剪既時候, 用密齒梳將要剪既毛長度固定, 5好拎走把梳

佢剪毛附近同要剪毛既位置鋪上毛巾, 就可以剪

如果一個5小心真係失手同雪比郁黎郁去走佬都好, 都5會整親佢

可以既話, 搵野遮住佢對眼, 佢見5到無敢驚
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-13 12:05:06 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-12 11:41 PM
咪係囉

係依件剪毛事件上, 可以睇出個老闆好有問題, 出左問題5願意承擔, 又5肯去承認, 佢既職員咪有樣學 ...

我打算每次剪完都用野食獎勵下佢!等佢下一次會願意D比我剪,同無咁驚~
用密齒梳固定個方法都幾好WO!但係唔係用手拎起一執慢慢剪架咩?
其實佢都幾乖,之前佢個身有D好細粒黑色既野,跟住獸醫開左藥幫佢滴~
要滴夠3個月,我上次幫佢滴個時佢都唔會亂郁,佢應該知道好重要!好乖
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-13 12:13:29 AM

岩岩我係d糧入面,驚見呢d!上次明明cheak左無架wo!!唔通睇留眼!
請問呢樣野知唔知係咩黎?我係咪應該買過包糧

附件: g1g1.png (2012-8-13 12:11:21 AM, 212.05 KB) / 下載次數 34
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjUxOTZ8NWM5MzgyMTZ8MTcxNjM0NzExNHwwfDA%3D
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-13 12:26:58 AM

雪比ma 發表於 2012-8-13 12:13 AM
岩岩我係d糧入面,驚見呢d!上次明明cheak左無架wo!!唔通睇留眼!
請問呢樣野知唔知係咩黎?我係咪應該買過包糧 ...

查實我都5知張相入面依d係咩黎

大5大粒?  你上次check既時候, 如果都無, 突然出現依d野, 實在...... 好奇怪

佢個樣同糧差禁遠無理由之前睇5到

係我就會買過包
作者: all_loving_it    時間: 2012-8-13 12:31:20 AM

雪比ma 發表於 2012-8-13 12:05 AM
我打算每次剪完都用野食獎勵下佢!等佢下一次會願意D比我剪,同無咁驚~
用密齒梳固定個方法都幾好WO!但係唔 ...

敢要睇你點剪方便, 反正5好比剪刀既部份接觸到兔兔就可以

用密齒梳係將毛固定一個位置, 因為佢既齒好密, 基本上, 就算放手5渣住把梳, 佢都5會甩

因為我有只兔兔好緊張, 我都係用依個方法同佢剪, 直接剪落去, 肯定經佢走佬期間會出事
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-13 01:06:05 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-13 12:26 AM
查實我都5知張相入面依d係咩黎

大5大粒?  你上次check既時候, 如果都無, 突然出現依d野, 實在.. ...

其實個幾粒野有少少似花~
算啦包糧都唔係好貴,買過包安全D= =!唔省得!
作者: 雪比ma    時間: 2012-8-13 01:14:08 AM

all_loving_it 發表於 2012-8-13 12:31 AM
敢要睇你點剪方便, 反正5好比剪刀既部份接觸到兔兔就可以

用密齒梳係將毛固定一個位置, 因為佢既齒好密 ...

我估到邊隻梳!!我到時會試下用呢個方法幫佢剪!
答我咁多問題仲要咁詳細!真係唔該哂你!!
其實肚下面D毛洗唔洗剪? 到時如果唔係好需要,我都唔想反轉佢! 可能剩係敢剪佢背隻位d毛...

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2