PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔好似唔多鍾意我~ [打印本頁]

作者: fluffy    時間: 2012-10-24 05:36:00 AM     標題: 兔兔好似唔多鍾意我~

在三個星期之前, 我曾經多番思量, 排除萬難, 傾盡自己的一切錢財... 去買&帶我這心愛的兔兔回家~

我不明白如何養兔 所以我不斷的四出探討, 亦在不同的 forum 爬文/出 post 請教養兔之道...
本以為我和兔兔可以好 happy 的一起生活, 好好共處... 然而一切卻事與願違

因為經過三個星期的相處後發覺兔兔不太喜歡我, 不但對我不揪不睬 還經常咬我
是我不夠耐心嗎? 還是我在哪一處出了錯而惹怒他呢?  

為此, 我內心受到了嚴重的打擊... 感覺尤如給好友背叛一樣的痛苦~

我很愛我的兔兔, 但情况何以如此?  
兔兔仍然對我存有戒心嗎?  仍然不認同我是他的伙伴嗎?

作者: syt174698    時間: 2012-10-24 07:52:11 AM

兔兔性格不一樣,你只養了三星期,仲要比多D耐性同愛心,經常同兔兔傾計,摸下頭仔,日子長左,對你戒心亦會少左。我家三只兔兔,其中兩只養了三年,有時見到佢哋攤抖,諗住同佢哋玩,誰不知即刻逃跑,但之後又會望住你,呢樣嘢好奇怪。樓主,你唔使擔心,兔兔始終會感受到你既愛

作者: hh0    時間: 2012-10-24 09:25:11 AM

或者你未了解你兔兔既性格,可能佢覺得被騷擾,唔係被愛。咩情況下咬你?狠狠咬同雞啄咬都唔同,你養左好短時間,唔使咁灰心,多D了解兔兔喜愛什麽,例如愛被摸頭仔,你可以隔住籠摸佢頭仔,唔好伸手入籠或強行抱,兔兔對你無戒心自然就唔怕你,到認得你仲會走近籠邊等你俾糧俾草,到時你就心都甜曬啦,唔好氣餒呀。
作者: 奶茶媽    時間: 2012-10-24 10:28:09 AM

係咪你成日抱佢呀
大部份兔都唔鐘意比人抱架

作者: siudao0831    時間: 2012-10-24 10:31:59 AM

你好,我都係新手養兔仔嘅~ 我兔兔係响兔協領養,大概係我屋企住左一個多月啦~ 初時覺得佢好乖,好快學識去廁所,只係有時會頑皮,咬籠,咬圍欄。但佢好唔鐘意人抱,最近加上係換毛季節,我見佢成日"lam"自己,好怕好怕佢食毛毛落肚仔,就好想勤啲同佢梳毛。

我知道我一直都抱唔到佢,每次我伸手想抱佢,佢一感覺到我指頭掂到佢肚仔,佢就一支箭走咗去。我試過夾硬抱佢,只係換嚟比佢咬到我手損腳瘀。最後,我打電話比兔協嘅義工,佢哋比我補堂再學抱學梳毛學指甲。星期日,我就同兔兔去上堂,返到去,我好比心機去學,佢都好合作,比我試,本以為之後都可以好好照顧佢。

點知當晚返到屋企,我同佢講: "你今日好叻,可以比我抱你,不如我地依家再試下?" 點知換來佢轉頭一口咬落我手,又咕我><"

平時佢一有咩唔滿意,佢已經又咬又咕又撲,每次佢反抗,我都會按佢係地同佢講唔好,同佢講咁做係唔啱。但點知係兔協上完堂返屋企之後,佢變本加厲咗。我好嬲,我放大喉嚨鬧咗佢兩日,又無再好似之前咁摸佢同錫佢頭仔......

其實,我依家真係好唔開心,好想喊,我唔知道佢係唔係已經唔鐘意我。我唔想做一個寵壞小朋友嘅主人,但我依家真係唔識做..... 希望各位可以指教,Thanks~
作者: Suzanne    時間: 2012-10-24 11:16:12 AM

我自己隻兔兔都係兔協領養,快一個半月。真係隻隻兔兔o既性格、脾氣都不一樣, 但始終係自己小朋友, 無論佢地脾氣幾差同難捉摸都好, 請繼續忍耐和堅持下去。這種事情真的需要時間。以我家的兔兔來說, 個個都讚佢超乖,超級友善及好相處。但兔仔始終有其天性, 再好相處的兔多都有咬人和扭計的時候。

我初初養佢時都好心急,又見到佢好得意,成日都想抱佢。真係唔誇張, 我兩隻手臂好多傷口, 流血試過, 瘀到發黑都試過。可能真係我地人類太一廂情願吧....  我甚至覺得佢只當我係一個food supplier.  直至後來, 佢受傷整親,我帶佢出去睇醫生, 估唔到佢全程扭我抱抱, 雙眼係咁望住我。  我當時明白到,佢已把我當成一個信任對象。我真的好感動。

我也觀察到, 原來抱兔兔姿勢也是關鍵。如果你抱佢的姿勢錯誤,令佢地覺得唔舒服,佢地都會咬人。同埋, 夜晚係佢地活躍時候,佢地好想自己玩, 如果你抱佢,佢咪嬲囉…

一個月都未夠,時間尚短,千萬不要說這些沮喪的說話,加油!!!

P.S:我個朋友大概一年前執左隻兔兔養,一年過去, 隻兔兔依然成日咕佢,咬佢地一家人,我個朋友依然好錫佢。有一樣事情好明顯,雖然兔兔咬家人, 但對外人態度更加不同。我想...大概每隻兔仔的表達方式都不一樣吧...
作者: siudao0831    時間: 2012-10-24 11:38:13 AM

To: Suzanne,你兔兔都係兔協領養嗎? 佢叫咩名呀? 我兔兔係協會時叫Kitty,依家叫小豆啊~ ^^
作者: VeraC    時間: 2012-10-24 11:40:52 AM

我都係新手,養左2個月左右.
我之前都同樓主一樣,為左兔兔睇左好多資料,準備左好多野.希望兔兔可以好 happy 的一起生活, 好好共處.
但事實係佢唔多show我,一摸就走,雖然無咬我,但係佢不揪不睬ge態度真係令我
不過我都接受左,唔係話我放棄同佢好好共處,而係我接受左兔兔性格可能就係咁,
佢唔係貓唔係狗,係兔仔,兔書都有講佢地係慢熱,好cool咁,
所以請樓主比多d時間,耐性,兔兔會知你係對佢好架!!
就好似早幾日我坐兔兔隔離佢lam我隻腳,真係心都融埋 (兔書講姐係向我示好,我信架!!佢開始鐘意我!!)

我而家都抱唔到兔兔架,不過我又無所謂,慢慢黎啦~比d時間大家!!
共勉之
作者: Suzanne    時間: 2012-10-24 11:48:29 AM

siudao0831 發表於 2012-10-24 11:38 AM
To: Suzanne,你兔兔都係兔協領養嗎? 佢叫咩名呀? 我兔兔係協會時叫Kitty,依家叫小豆啊~ ^^ ...

我隻兔兔叫Della啊!!! 而家都係叫Della, 佢而家認得自己個名啦~~
作者: siudao0831    時間: 2012-10-24 12:13:04 PM

Suzanne 發表於 2012-10-24 11:48 AM
我隻兔兔叫Della啊!!! 而家都係叫Della, 佢而家認得自己個名啦~~

Della? 賓尼兔Della嗎?  原來你係佢新主人,好開心識到你啊~ Della佢真係好乖,好鐘意比人摸頭仔ga~
作者: Suzanne    時間: 2012-10-24 12:20:27 PM

siudao0831 發表於 2012-10-24 12:13 PM
Della? 賓尼兔Della嗎?  原來你係佢新主人,好開心識到你啊~ Della佢真係好乖,好鐘意比人摸頭仔ga~  ...

Great to meet you here too!!!!!!!佢真係好乖,偶爾任性。 我地一摸佢個頭,佢就會趴底, 之後要我地一連串按摩…  佢而家唔多會咬我啦....
作者: siutung    時間: 2012-10-24 12:32:32 PM

Suzanne 發表於 2012-10-24 12:20 PM
Great to meet you here too!!!!!!!佢真係好乖,偶爾任性。 我地一摸佢個頭,佢就會趴底, 之後要我地一連串 ...

I SEE HER TOO
作者: siudao0831    時間: 2012-10-24 12:42:50 PM

Suzanne 發表於 2012-10-24 12:20 PM
Great to meet you here too!!!!!!!佢真係好乖,偶爾任性。 我地一摸佢個頭,佢就會趴底, 之後要我地一連串 ...

如果小豆可以咁乖,唔咬我就好啦~ 嗚,好啦~ 經過你鼓勵後,我返屋企同小豆和好如初啦~ 新手主人嘅我真係有好多問題,識到你傾下真係好開心~
作者: lovin_gloria    時間: 2012-10-24 12:44:10 PM

我家wego都係差不多...養左佢幾個月, 對我唔係好理會, 一摸佢就走(除非佢扒o係度休息緊), 不過我都抱住個心態係兔兔比較慢熱, 同埋我都同自己唔緊要, 俾多d耐性同愛心, 終有一日佢會感受到我既愛
作者: WingBe    時間: 2012-10-24 12:50:15 PM

lovin_gloria 發表於 2012-10-24 12:44 PM
我家wego都係差不多...養左佢幾個月, 對我唔係好理會, 一摸佢就走(除非佢扒o係度休息緊), 不過我都抱住個心 ...

B仔既態度同WEGO都系1樣
唔系休息緊都唔會畀我摸//
有時佢走尼撩我..抱佢OR摸佢都會走
唔知佢想點

見佢D便便好多毛..想幫佢梳毛又唔俾
作者: siudao0831    時間: 2012-10-24 12:56:14 PM

WingBe 發表於 2012-10-24 12:50 PM
B仔既態度同WEGO都系1樣
唔系休息緊都唔會畀我摸//
有時佢走尼撩我..抱佢OR摸佢都會走

你好~ 想請問平時你會用咩方法幫兔仔梳毛? 我兔兔唔比我抱,我只可以梳到佢背背啲毛~
作者: Suzanne    時間: 2012-10-24 03:10:36 PM

siudao0831 發表於 2012-10-24 12:42 PM
如果小豆可以咁乖,唔咬我就好啦~ 嗚,好啦~ 經過你鼓勵後,我返屋企同小豆和好如初啦~ 新手主人嘅我真係 ...

係囉....新手壓力幾大下! 呼~~~~~~~~~~~~~

講起兔兔梳毛問題, 真係要兩個人。我成身都傷
作者: siudao0831    時間: 2012-10-24 04:01:50 PM

Suzanne 發表於 2012-10-24 03:10 PM
係囉....新手壓力幾大下! 呼~~~~~~~~~~~~~

講起兔兔梳毛問題, 真係要兩個人。我成身都傷 ...

你都好啊,可以二人合力,我得一個人jar~ 依家重要每個月帶佢返兔協剪甲同梳肚仔毛
作者: Suzanne    時間: 2012-10-24 04:52:32 PM

siudao0831 發表於 2012-10-24 04:01 PM
你都好啊,可以二人合力,我得一個人jar~ 依家重要每個月帶佢返兔協剪甲同梳肚仔毛  ...

我晚晚都會幫佢梳毛毛, 梳背好順利,梳腳底同肚肚就.....

但我而家都可以一個人應付到, 慢慢學,佢都慢慢習慣。(雖然佢次次都逃亡……)
作者: WingBe    時間: 2012-10-24 05:19:31 PM

Suzanne 發表於 2012-10-24 04:52 PM
我晚晚都會幫佢梳毛毛, 梳背好順利,梳腳底同肚肚就.....

但我而家都可以一個人應付到, 慢慢學, ...

勁a...
可以分享心得嗎

我都系單拖幫佢...每次只有等佢趴低梳背毛
肚仔同腳仔我系掂不得的
作者: siudao0831    時間: 2012-10-24 05:45:53 PM

WingBe 發表於 2012-10-24 05:19 PM
勁a...
可以分享心得嗎

Me too Della Mama 請指教啊~ 我兔兔好野蠻ga~ 夾硬嚟佢會惡到好似老虎仔咁~ 我都唔知佢係唔係女仔嚟ga~
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-10-24 06:34:36 PM

我養左卡卡半年.初初黎個陣我爸摸佢都成日咕咕.E幾個月開始先吾咕我爸'
同埋佢初初黎完全吾鐘意出黎...黎左3個月到,一放即出..同埋玩左陣就好安心系指定位置扒系到休息.HAHA
仲有,佢肯出黎之後成日上我張床懶尿...比我地話個幾次(2個月到)之後都冇..而家玩夠識得返入籠.

作者: 花芝媽    時間: 2012-10-24 07:05:43 PM

3個月 時間太少了  
我快2年佢米又係好驚我  見到我就好似見鬼甘退後  但佢唔會沖埋黎咬我
作者: WingBe    時間: 2012-10-24 09:15:38 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-10-24 06:34 PM
我養左卡卡半年.初初黎個陣我爸摸佢都成日咕咕.E幾個月開始先吾咕我爸'
同埋佢初初黎完全吾鐘意出黎...黎左 ...

除左上床同咕之外//我b仔都做齊哂..

就系唔鍾意so我
作者: WingBe    時間: 2012-10-24 09:15:39 PM

卡卡KaKa`; 發表於 2012-10-24 06:34 PM
同埋佢初初黎完全吾鐘意出黎...黎左 ...

就系唔鍾意so我
作者: Suzanne    時間: 2012-10-24 11:04:32 PM

我都係初哥咋.... 我凈係知要夾實佢, 同埋一定要make sure當反轉佢時,佢個背要有好的承托力, 佢先有安全感。
作者: ccychoy    時間: 2012-10-25 05:10:26 PM

傾盡自己的一切錢財?甘大吉利是病左點...
我兔兔初初亦一有機會就咬我腳指.但過左幾個月之後熟左就好嗲.仲可以俾我抱兔兔訓
你摸多d兔兔等兔兔知你好.
作者: yancyan520    時間: 2012-10-26 03:38:25 PM

其實兔兔都好有靈性架,佢比貓狗天性就係向野外,所以比人抱呢個動作對於佢地黎講係個好危險,覺得好似俾敵人捉左咁,兔兔爭扎,逃命...我個八妹養左佢差唔多年幾兩年,佢對我都係好抗拒,不過比起岩岩到步o個時都好大分別,同埋開始慢慢了解佢既性格同脾氣,真係唔簡單架!就好似等如屋企多個小朋友,要照顧要了解同諒解
兔兔主人!加油丫!兔兔的一輩子已經向你手上
作者: 小賢者R    時間: 2012-10-26 07:27:33 PM

想起當初,,執到隻被遺棄既兔仔..日日都咬我 -,- 經過一個月既相處,,先慢慢抱到上手~
作者: all_loving_it    時間: 2012-10-27 03:01:40 AM

傾儘一切所有?  咁兔兔有咩事你點安排?  睇醫生吾少$

我知你系學生, 但你有無去搵份PART TIME?  你夠16歲, 好多PART TIME都請, 只要你肯做, 吾怕辛苦就一定搵到

養得佢, 就要預備好一切......

你系咪吾夠耐心?  
系, 3個星期對你黎講可能好耐, 但對兔兔黎講只系好短時間, 短到未完全習慣新既環境

你去到一間新學校, 識左新同學3個星期, 你會吾會就完全好相信所有同學?  當個同學系你知己死黨?

每只兔兔性格吾同, 你只兔兔都已經好好, 我曾經有只兔兔最長用左年半先可以打動佢, 佢吾只系咬人同不揪不睬咁簡單, 系你諗到諗吾到既野都發生, 唯一可以做系以無限耐心, 真心, 愛心對待佢地, 依樣野系本份
作者: Bube    時間: 2012-10-29 11:36:08 PM

唔好氣餒呀~
感情可以慢慢培養架嘛
先了解下佢既生活習性
唔好夾硬抱佢
可以先響餵食時 摸摸佢  佢肯比你摸你就一邊摸一邊讚佢乖~
平時多d 同佢講野 (溫柔d)
又或者 你唔著既舊衫可以放入籠 比佢習慣一下你既味道~
我新買既寶貝兔  我都係咁樣做
一切都要耐性同時間~
加油呀

作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-10-31 03:04:29 AM

WingBe 發表於 2012-10-24 09:15 PM

就系唔鍾意so我

卡卡有得食邊個都so..
作者: WingBe    時間: 2012-10-31 12:19:08 PM

食完走ga la…
卡卡無甘做咩
作者: 卡卡KaKa`;    時間: 2012-11-27 11:54:08 PM

我同我屋企人返黎,卡卡第一時間都貼系籠轉黎轉去.問拎食AH,叫我地放佢出黎玩咁
卡卡食完會出黎玩HAHA,有時就扒系到比我地玩.

作者: AliceWong    時間: 2012-11-28 08:57:33 AM

我養左4-5個月,我昨日只不過佢放草入去,都比佢咬到出血!被咬的都未出聲,佢就係禁咕我,好似講到係我錯禁
作者: sukipuppy    時間: 2012-11-28 11:39:45 AM     標題: RE: 兔兔好似唔多鍾意我~

你要加油呀,有多D耐性同佢相處,我都係養左咕吱一年,男仔黎講佢都曳嫁,會咕唔識嘅人,人地大力少少對佢佢會發老脾,多數係醫生同剪甲姐姐,佢發我脾氣時唔咬我,不過會用背脊對住我,又不停抓地下黎發洩
佢都唔比抱不過好鐘意比人摸,我開頭個半年因為返工都少同佢相處,只係餵完草同糧摸下就去訓了,有d忽略左佢所以唔會好close,但係我之後多左叫佢,一邊叫佢一邊用手餵佢食糧,佢依家一聽到個名就會應,多d摸佢同溫柔同佢講下野,佢會開始信任你,你同兔兔都做得到嫁
作者: sukipuppy    時間: 2012-11-28 11:40:16 AM

仲有佢真係咬你,細力定咬到流血都要立即同佢講 好痛呀,唔可以咬人嫁! 雖然佢唔識聽你講,但佢識職你語氣,上次咕吱興奮到咬左我一下,我咁同佢講佢眼定定停左企係到,好似聽緊我教訓佢咁
作者: WingBe    時間: 2012-11-28 06:49:52 PM

sukipuppy 發表於 2012-11-28 11:40 AM
仲有佢真係咬你,細力定咬到流血都要立即同佢講 好痛呀,唔可以咬人嫁! 雖然佢唔識聽你講,但佢識職你語氣 ...

哈哈..痛唔痛我都扮哂野系到嗌.....

跟住b仔走過尼睇下我咩事時..我又搞佢...跟住佢就會走去5so我....hahaha
作者: sukipuppy    時間: 2012-11-29 01:57:32 PM

WingBe 發表於 2012-11-28 06:49 PM
哈哈..痛唔痛我都扮哂野系到嗌.....

跟住b仔走過尼睇下我咩事時..我又搞佢...跟住佢就會走去5so我....ha ...

Hahaha又搞佢,佢唔咬多你一啖都比面喇
作者: DomDomPig    時間: 2012-11-30 01:21:42 PM

AliceWong 發表於 2012-11-28 08:57 AM
我養左4-5個月,我昨日只不過佢放草入去,都比佢咬到出血!被咬的都未出聲,佢就係禁咕我,好似講到係我錯 ...

我老公同你既情況一樣
你加草果時模模佢頭仔, 另一隻手加草, 比佢知你係加草姐, 唔係攪佢地盤, 睇睇會唔會好D
作者: DomDomPig    時間: 2012-11-30 01:23:24 PM

sukipuppy 發表於 2012-11-28 11:39 AM
你要加油呀,有多D耐性同佢相處,我都係養左咕吱一年,男仔黎講佢都曳嫁,會咕唔識嘅人,人地大力少少對佢 ...

同意
真係要好似教仔咁教兔仔, 做野要訓話, 乖乖時耍模下佢鍚下佢, 我地鍚兔兔, 兔兔真係知架

作者: blythepicca    時間: 2012-12-3 09:35:26 PM

加油呀!兔兔好慢熱架,比多d時間佢丫~你的愛佢一定感受到架

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2