PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 大家同兔仔相處咗幾耐才嘗試抱佢? [打印本頁]

作者: BonnieLee    時間: 2013-1-14 10:29:43 AM     標題: 大家同兔仔相處咗幾耐才嘗試抱佢?

因為我現在只是摸摸毛啦啦~
但又唔知幾時先開始抱抱佢好~
因為之後想自己幫佢梳毛剪甲~
怕佢唔慣我抱會更大掙扎。
如果真係搞唔掂就去兔協。但d期超full
所以想了解吓大家同兔仔相處咗幾耐才嘗試抱佢?

作者: Insomniahk    時間: 2013-1-14 11:19:25 AM

其實都無所為多少日
都係互信和經驗
其實佢唔係太年長
可以早點開始
習慣了便成
作者: BonnieLee    時間: 2013-1-14 11:50:37 AM

Insomniahk 發表於 2013-1-14 11:19 AM
其實都無所為多少日
都係互信和經驗
其實佢唔係太年長

今晚就試試先~
掙扎都唔俾佢走有用嗎?
作者: Hitan    時間: 2013-1-14 12:12:59 PM

BonnieLee 發表於 2013-1-14 11:50 AM
今晚就試試先~
掙扎都唔俾佢走有用嗎?

毛啦啦幾多歲呀?
想當年我個寶仲係 1.5 個月大既時候我都係夾硬抱佢架
仲要喺床上面搵被包住, 等佢冇得走...
不過成年左既兔好有佢地既性格, 會比較難啲架喇
作者: BonnieLee    時間: 2013-1-14 01:35:55 PM

Hitan 發表於 2013-1-14 12:12 PM
毛啦啦幾多歲呀?
想當年我個寶仲係 1.5 個月大既時候我都係夾硬抱佢架
仲要喺床上面搵被包住, 等佢冇得走 ...

因為佢年齡不詳
兔協姐姐估佢1歲
作者: siudao0831    時間: 2013-1-14 04:03:59 PM

我小朋友係兔協領返咗屋企4個月我都未同佢剪到甲, 依家都係同佢返協會剪, 期一定好full,我每次預早book定2個月, 唔好期望book到星期六日或放咗工時間,因為長期都full的。

你兔兔返咗屋企唔係太長時間, 唔好咁快抱佢, 因為佢可能未熟晒環境, 比多少少時間佢。如果你夾硬抱, 佢會有戒心的。我小豆之前我唔會勉強抱佢,但佢有腳枕要搽藥膏就不得不抱, 佢都千萬個唔願意。

要記住, 佢地係大自然係被捕獵嘅一層, 如果佢唔願意的話, 唔好勉強,依個時間你要同佢建立互信。加油啦!

PS: 如果你真係有疑問, 打電話返協會搵義工幫手或查詢啦^^
作者: BonnieLee    時間: 2013-1-14 04:49:16 PM

siudao0831 發表於 2013-1-14 04:03 PM
我小朋友係兔協領返咗屋企4個月我都未同佢剪到甲, 依家都係同佢返協會剪, 期一定好full,我每次預早book ...

毛啦啦都有腳枕。不過好咗vetbed佢舒服好多~
作者: siudao0831    時間: 2013-1-14 05:22:32 PM

BonnieLee 發表於 2013-1-14 04:49 PM
毛啦啦都有腳枕。不過好咗vetbed佢舒服好多~

咁就好啦, 小豆因為咬vetbed的, 我用其他方法墊籠底比佢。其實腳枕無損, 間中用凡士林搽就ok啦

作者: BonnieLee    時間: 2013-1-14 05:44:25 PM

siudao0831 發表於 2013-1-14 05:22 PM
咁就好啦, 小豆因為咬vetbed的, 我用其他方法墊籠底比佢。其實腳枕無損, 間中用凡士林搽就ok啦
...

我越睇POST越擔心。
今晚點都要抱佢梳吓腳底毛睇吓有無惡化。
作者: fluffy    時間: 2013-1-14 05:56:37 PM

2.  相處1星期
作者: WingBe    時間: 2013-1-14 08:05:20 PM

我B仔都算系領養...
1星期左右就試下抱佢....
當然好抗拒啦佢...剪甲都系搵人剪...
唔好抱太密....間中抱佢上大臂先習慣下....
宜家養左半年...佢終於肯畀我抱陣...(自願既)
作者: 小黑與我    時間: 2013-1-14 09:45:02 PM

一見面就抱
當時佢地都無反抗〜
阿女細個時已好嗲,到而家都仲成日要我抱住佢瞓
阿仔大大下就唔鍾意人抱,抱十秒八秒都好勉強
作者: CheryleHK    時間: 2013-1-14 10:08:51 PM

毛啦啦好可爱啊,同我只Fluffie仔有D似tim
抱抱的话一周左右吧,我是第三四天的时候试着用手喂兔兔吃东西,让它尽快习惯我D味,
等它没有那么害怕就试试抱抱它。。。

作者: Hitan    時間: 2013-1-15 12:28:21 AM

BonnieLee 發表於 2013-1-14 05:44 PM
我越睇POST越擔心。
今晚點都要抱佢梳吓腳底毛睇吓有無惡化。

你今晚抱佢抱成點呀?其實唔需要太擔心
只要你保持冷靜唔驚,兔兔係會感受到你冇敵意架
不過如果你自己都好驚,兔兔 sense 到唔對路,佢就一定走為上著
比啲時間同佢相處,同佢解釋你要對佢做啲咩,點解你要咁做等等,有時都會有用架
比心機呀!
久而久之,當佢地認定左你,咁你就做咩都得

作者: BonnieLee    時間: 2013-1-15 09:59:19 AM

Hitan 發表於 2013-1-15 12:28 AM
你今晚抱佢抱成點呀?其實唔需要太擔心
只要你保持冷靜唔驚,兔兔係會感受到你冇敵意架
不過如果你自己都 ...

昨晚失敗
可能前一晚幫佢梳咗几下毛。
昨晚摸佢佢驚要梳毛,所以慢慢溜走。
今晚再試試。
作者: Insomniahk    時間: 2013-1-15 10:00:41 AM

BonnieLee 發表於 2013-1-14 11:50 AM
今晚就試試先~
掙扎都唔俾佢走有用嗎?

我提議抱下又放走下
或可以抱上大肶坐下
慣咗
佢都費事走啦!

作者: Insomniahk    時間: 2013-1-15 10:01:44 AM

siudao0831 發表於 2013-1-14 04:03 PM
我小朋友係兔協領返咗屋企4個月我都未同佢剪到甲, 依家都係同佢返協會剪, 期一定好full,我每次預早book ...

4個月?

作者: Hitan    時間: 2013-1-15 11:57:03 AM

BonnieLee 發表於 2013-1-15 09:59 AM
昨晚失敗

嘩哈哈, 慢慢溜走咁利害?!!!!!
好叻好醒目呀佢
作者: Hitan    時間: 2013-1-15 12:05:55 PM

不過話時話, 想當年我試過好絕咁抱到我個寶寶超高
高到佢驚死唔敢亂郁, 唯有乖乖比我抱住
但呢啲高難度動作千祈唔好亂試!
萬一佢真係掙扎你又捉唔實, 等陣跌親斷手腳仲大件事
作者: MonicaWong    時間: 2013-1-15 12:11:11 PM

BonnieLee 發表於 2013-1-15 09:59 AM
昨晚失敗

唔駛失望,我兩仔野返黎3個星期,阿仔就黏人,好快就抱到,阿囡都而家我兩公婆都抱唔到,只有用alfafa草引佢先會上大脾!我都覺得要慢慢黎,同佢玩有多d就得。
作者: BonnieLee    時間: 2013-1-16 09:52:10 AM

昨晚在大脾舖了毛巾,用菜引毛啦啦爬上黎,開頭佢驚驚地,踩一步上黎就拖走條菜。
之後我將條菜放近我身,佢就爬上黎。
但我無捉住佢,只係用手托住佢patpat。食完佢就走。
再引多次,又係同樣只托patpat。
菜已吃完,但佢已敢主動走上黎,可以俾我攬10秒,又走又再返黎。
來來回回,試過摸佢,佢又慢溜。可能佢覺得我摸佢係想幫佢梳毛。
(但毛要日日梳,不過我見佢咁抗拒昨晚已沒梳,我怕佢食咗d毛落肚,同埋我只梳到背同尾毛)
來回咗3次事情就發生啦!
佢開始不斷抓毛巾,我來不及舖返好,佢已當我條裙係毛巾狂抓,之後咬。
我"呀〜"咗一聲佢快閃。
隔住厚裙同絲襪都腫咗。
不過我會努力,同加强保護
作者: Hitan    時間: 2013-1-16 10:14:29 AM

BonnieLee 發表於 2013-1-16 09:52 AM
昨晚在大脾舖了毛巾,用菜引毛啦啦爬上黎,開頭佢驚驚地,踩一步上黎就拖走條菜。
之後我將條菜放近我身, ...

哈哈哈, 可能佢覺得你呢個奴才餵菜餵得太慢, 仲要大爺佢爬上爬落咁辛苦
作者: wmkcnw    時間: 2013-1-16 03:20:28 PM

鼓勵大家去兔協學抱佢, 梳毛同剪甲. 唔係佢地反抗會整親佢地.

自已學埋用電剪同佢剪毛, 因為兔協真係好FULL, 同埋我隻野好怕出街, 出街返黎就唔開心匿埋幾個鐘. 所以我自己同佢剪甲, 梳毛, 剪毛, 一手包辦.
作者: BonnieLee    時間: 2013-1-16 05:10:44 PM

wmkcnw 發表於 2013-1-16 03:20 PM
鼓勵大家去兔協學抱佢, 梳毛同剪甲. 唔係佢地反抗會整親佢地.

自已學埋用電剪同佢剪毛, 因為兔協真係好FUL ...

之前在兔協帶返黎前上過護理班。
毛啦啦今天才到我家一星期。所以要d時間同佢建立關係
我會努力嘗試。
作者: Insomniahk    時間: 2013-1-17 11:29:28 AM

成功抱過未呀?
作者: BonnieLee    時間: 2013-1-17 12:00:06 PM

Insomniahk 發表於 2013-1-17 11:29 AM
成功抱過未呀?

之前在兔協成功抱過2次。
現在在家想真正與牠建立關係,所以慢慢來。唔會強迫牠。
作者: Hitan    時間: 2013-1-17 12:27:30 PM

BonnieLee 發表於 2013-1-17 12:00 PM
之前在兔協成功抱過2次。
現在在家想真正與牠建立關係,所以慢慢來。唔會強迫牠。 ...

比啲耐性慢慢一步步黎啦
可以試下多啲用手餵佢食草, 食菜...
多啲坐喺地下等佢八卦行埋黎...
多啲同佢玩, 就算唔同佢玩都至少要喺佢視線範圍內出現, 等佢習慣你既存在
久而久之佢就會同你 friend 底任你玩

作者: wmkcnw    時間: 2013-1-17 01:49:40 PM

我果兩隻6個月前抱佢無乜反抗, 大個左就唔鍾意我抱. 不過我唔理, 照抱下佢, 之後俾零食 "慰勞" 佢地.
作者: ollelam    時間: 2013-1-18 03:10:33 AM

我果隻係兔協領養返黎
一個月,只係抱過一次
作者: Hitan    時間: 2013-1-18 08:36:01 AM

點解你地一個二個講到屋企啲兔好似好惡死同好得人驚咁架...

又唔比掂又唔比抱...
仲要郁啲就出手爪同出口咬

兔兔應該係啲好 sweet 既小動物黎架嘛??!!!
唉, 好彩我個仔仔好乖乖, 任搞唔嬲...
細細個第一次見, 已經肯比我同我啲朋友抱

到而家大個仔仲係咁粘人

http://www.youtube.com/watch?v=pyL0yEs-ka8
作者: BonnieLee    時間: 2013-1-18 09:47:01 AM

Hitan 發表於 2013-1-18 08:36 AM

又唔比掂又唔比抱...

羨慕,希望有一天毛啦啦都咁痴我同兔爸啦
作者: Hitan    時間: 2013-1-19 12:53:50 AM

BonnieLee 發表於 2013-1-18 09:47 AM
羨慕,希望有一天毛啦啦都咁痴我同兔爸啦

放心啦,只要你比多啲時間同耐性同佢相處,一定可以!
作者: kazas    時間: 2013-4-25 05:22:19 AM

又唔比掂又唔比抱...

而家先睇到你呢段片,真係非常非常羨慕。。。

呢段時間無論我坐在地上,睡在沙發,還是坐左牠身旁,
佢也一樣無視我,繼續無視我,依然無視我。
佢由寵物店帶回家都好一段時間,我諗其實佢已經習慣左我既存在,
只不過係佢眼中我係一個低下既物種,而佢亦對低下物種所作既任何行為不感興趣而已。
作者: coolgirl6275    時間: 2013-4-30 03:21:53 AM

又唔比掂又唔比抱...

好羨慕你
我個仔除左係寵物舖同一返黎頭幾日任摸任抱之外。。
基本上而家係無可能坐/企定定比人抱
不過見到佢胃口好。。又活潑
健健康康咁我已經好開心
作者: jamais1213    時間: 2013-4-30 09:56:49 AM

可能係因為性別問題吧??
我家的男兔兔比較抗拒……但女兔兔就會很喜歡、不過2隻都會俾我抱{:soso_e154:}
作者: Hitan    時間: 2013-4-30 10:54:05 PM

kazas 發表於 2013-4-25 05:22 AM
而家先睇到你呢段片,真係非常非常羨慕。。。

呢段時間無論我坐在地上,睡在沙發,還是坐左牠身旁,

我諗未必嘞...
因為我個衰仔想當年啱啱番我屋企嗰陣都唔比抱架...
我開頭都係強行要抱佢...
整整下, 佢就知道比我抱係冇危險...
而且比我抱仲可以享受 massage session...
於是乎佢就自自然鍾意痴埋黎...
情況我諗同 teach and treats 既原理差不多
作者: MinBo    時間: 2013-5-3 12:36:47 AM

我大約都係一星期左右LA,要識得抱,唔係佢會怕左以後唔比你抱
作者: yinyin19940    時間: 2013-7-27 12:50:17 AM

因為我系領養既關係 系要6moths
作者: Carly    時間: 2013-9-7 12:30:07 PM

其實只要佢唔會好唔鍾意就OK.佢接受到你就得架啦.都冇話一定要幾多日既(可以試下係抱佢之前比佢聞下你隻手摸下佢)

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2