PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 好擔心 [打印本頁]

作者: BonnieLee    時間: 2013-2-19 08:48:33 PM     標題: 好擔心

毛啦啦不斷甩耳仔甩到卡卡聲,右耳下垂。但又無抓耳仔。平時痕會抓下。
唔知係咪有嘢入咗去。
book了明早見Dr.Ma
  image.jpg image.jpg

附件: image.jpg (2013-2-19 09:49:50 PM, 1002.29 KB) / 下載次數 81
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjY0Nzd8ODBkZWM3OTV8MTcxNTM2MTY3OHwwfDA%3D

附件: image.jpg (2013-2-19 09:49:17 PM, 1.19 MB) / 下載次數 92
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjY0NzZ8NmYyMGFkZTN8MTcxNTM2MTY3OHwwfDA%3D
作者: wesky    時間: 2013-2-20 01:06:34 AM

甩到卡卡聲 可能耳道發炎了, 希望唔嚴重啦
作者: Insomniahk    時間: 2013-2-20 09:46:25 AM

佢係長毛的
可以考慮下少啲野係地面
例如草束起、玩具什物吊起 或 者用時先放入去等佢瞓覺時有啲空地
會乾爽啲 同 埋少啲蚊蟲 濕氣無咁重 跌野入耳仔機會都細啲

PS 我地比鼠兔籠中加了中層的樓梯呀 踏板呀 同埋 房間
都係等佢自己時多些空間
大肶 阿Dee 都係長毛,但係檢查耳仔都係乾爽無耳屎

作者: Insomniahk    時間: 2013-2-20 09:51:58 AM

唔使咁擔心
太緊張對你身心有損
做長輩要保持自己身心開闊
先可以照顧到後輩
作者: BonnieLee    時間: 2013-2-20 11:54:59 AM

有了結果。耳仔發炎。
抹片上是皮膚細菌。因潮濕細菌增加而起。

ps我已經開行抽濕機都咁
2星期後去覆診。現在要食藥同滴藥水。
希望快d好返啦。
作者: BonnieLee    時間: 2013-2-20 12:08:02 PM

Insomniahk 發表於 2013-2-20 09:46 AM
佢係長毛的
可以考慮下少啲野係地面
例如草束起、玩具什物吊起 或 者用時先放入去等佢瞓覺時有啲空地

好。等我拎走佢隻公仔先。其實佢個籠除廁所水樽外只得一隻公仔。
作者: Suzanne    時間: 2013-2-20 12:35:32 PM

祝毛啦啦早日康復, 及早治療是好事,, 唔好太擔心啊!

要將毛啦啦用過的物品全部洗一洗,消消毒同曬曬太陽。呢排都要開開冷氣, 辛苦你啦~~
作者: siudao0831    時間: 2013-2-20 01:09:20 PM

最近天氣潮濕,冷氣同抽濕機都要輪流開呀~

另外,不如你考慮裝草架比毛啦啦,草草係太潮濕環境下會有細菌滋生。用過物品都要徹底消毒啦。

希望毛啦啦早日康復, 加油毛啦媽
作者: wesky    時間: 2013-2-20 01:35:15 PM

幸好唔嚴重,祝早日康復
我有朋友隻兔經常發炎,黎緊要做開耳道手術
耳道發炎最主要係潮濕加細菌滋生,修短耳道外面的毛,有助耳道通風,對發炎康復有幫助〜
作者: BonnieLee    時間: 2013-2-20 04:41:27 PM

siudao0831 發表於 2013-2-20 01:09 PM
最近天氣潮濕,冷氣同抽濕機都要輪流開呀~

另外,不如你考慮裝草架比毛啦啦,草草係太潮濕環境下會有細菌 ...

用草架佢會食好少草
作者: ching`    時間: 2013-2-20 04:44:26 PM

仲有咩症狀GA?我兔兔耳仔有小量皮屑,但耳仔入面好乾淨又冇紅腫../_\
作者: Insomniahk    時間: 2013-2-20 05:16:07 PM

BonnieLee 發表於 2013-2-20 11:54 AM
有了結果。耳仔發炎。
抹片上是皮膚細菌。因潮濕細菌增加而起。

Okay la
發炎好易好番

或者轉吓位
可能佢個位比較少空氣流通呢?

放心啦!笑吓啦!佢有排同你玩呀!
作者: yancyan520    時間: 2013-2-20 05:34:41 PM

兔兔你要藥到病除丫!!

作者: siudao0831    時間: 2013-2-20 05:54:11 PM

BonnieLee 發表於 2013-2-20 04:41 PM
用草架佢會食好少草

等毛啦啦慢慢適應啦,佢仲好細個,可以慢慢教,等佢學,只要你有耐性同心機就ok啦~

去兔協買一個兩件個款草架,其實都好用ga~ 我個女都用緊

加油加油加油~~~

附件: 20130112_021034.jpg (2013-2-20 05:56:03 PM, 360.92 KB) / 下載次數 54
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjY0Nzh8MzY5ODRjNjR8MTcxNTM2MTY3OHwwfDA%3D
作者: hh0    時間: 2013-2-20 07:38:30 PM

唔係好明點樣甩到卡卡聲
作者: all_loving_it    時間: 2013-2-20 08:24:43 PM

Insomniahk 發表於 2013-2-20 09:46 AM
佢係長毛的
可以考慮下少啲野係地面

到依刻我仍死心不息再一次強烈建議閣下唔好再整咩踏板同跳板之類, 你仲一再係到講有咩好處, 事實上, 你所建立既小天, 兔兔既居住環境完全唔合格, 比小寵多D生活空間并唔係好似你咁做, 現實中好多兔兔同小天因為依類設施而受傷, 斷骨多不勝數, 亦在此請求你唔好再係依度教壞人
作者: chingling1203    時間: 2013-2-20 09:16:41 PM

毛啦啦要快D好番....
毛啦媽都要放鬆D..開心D....咁樣毛啦啦感覺到....都會快D好
加油!!!
作者: Suzanne    時間: 2013-2-20 09:26:42 PM

all_loving_it 發表於 2013-2-20 08:24 PM
到依刻我仍死心不息再一次強烈建議閣下唔好再整咩踏板同跳板之類, 你仲一再係到講有咩好處, 事實上, 你所 ...

嗚嗚嗚,總理媽,再支持妳!!!!

我都好想講呀~~~~~~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!佢可唔可以收聲架!!!!!!!!!!!!!!
作者: BonnieLee    時間: 2013-2-23 01:23:44 PM

siudao0831 發表於 2013-2-20 05:54 PM
等毛啦啦慢慢適應啦,佢仲好細個,可以慢慢教,等佢學,只要你有耐性同心機就ok啦~

去兔協買一個兩件個款 ...

我都係買哩款呀。
作者: raywong521    時間: 2013-2-23 02:18:28 PM

香港本身就潮濕,春天後仲會越來越濕,一係長開冷氣,抽濕機,一係就保持室全空氣留通,唔好將兔兔放係死角位,盡量放係一d空氣留通,而又唔係直接比風吹到既地方,兔籠附近唔好放咁多雜物~

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2