PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 緊急 希望大家可以幫下我隻兔仔 [打印本頁]

作者: siuki1005    時間: 2013-3-30 10:29:32 PM     標題: 緊急 希望大家可以幫下我隻兔仔

就系尼段新聞 話最新既沙士連兔仔都會傳染到 令到男朋友既爸爸話堅決吾養 我吾想放棄養佢 吾想將佢放系動物酒店 令佢無自由無人陪甘 我地雖然只系養左短短7個月 但我地仲想同兔仔一直過到生命結束 所以我想搵一個一樣甘鐘意兔仔既人幫我地養住 寄養期至少一個月 寄養期間兔仔所用既費用我都會負責    兔仔名:白雪 品種:獅子兔 一歲 十分健康

附件: IMG-20130330-WA0013.jpg (2013-3-30 10:13:22 PM, 81.8 KB) / 下載次數 181
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjY3NTF8ZTdjYTk4OTV8MTcxNTkyNDc2N3wwfDA%3D

附件: IMG-20130330-WA0013.jpg (2013-3-30 10:20:18 PM, 81.8 KB) / 下載次數 183
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjY3NTJ8Zjc2Yjk4YWF8MTcxNTkyNDc2N3wwfDA%3D
作者: ching`    時間: 2013-3-30 10:38:37 PM

我覺得呢..其實搵人幫真的有點難道..唔係話呢度D人唔好...而係好多案例都係咁最後不了了之
作者: MIA    時間: 2013-3-30 10:41:19 PM

其實我都想深入了解清楚最新既沙士連兔仔都會傳染到!
我唔想因為呢件事令到人類對兔仔有偏見!兔兔好無辜!
作者: siuki1005    時間: 2013-3-30 11:02:33 PM

ching` 發表於 2013-3-30 10:38 PM
我覺得呢..其實搵人幫真的有點難道..唔係話呢度D人唔好...而係好多案例都係咁最後不了了之 ...

我真心想搵個有心 我都希望1-2星期探一次 都吾想成日麻煩到幫我地既主人 其實最小都只系養30日 因為等我考完試 我都會同我爸爸講養兔仔 只要佢應承我就會接兔仔返屋企
作者: ching`    時間: 2013-3-30 11:04:44 PM

我睇佢就寫話多種動物,只係寫左其中幾種..但人傳人下就係兔仔會傅SARS..

作者: siuki1005    時間: 2013-3-30 11:06:42 PM

MIA 發表於 2013-3-30 10:41 PM
我唔想因為呢件事令到人類對兔仔有偏見!兔兔好無辜 ...

系!!就系只系佢一句話兔仔都感染到就令到我隻兔仔搞到甘 又吾講清楚傳播途徑 而且講到好似養兔仔就會染到甘 又吾會講下話注意多d環境衛生就可以果d避免方法
作者: siuki1005    時間: 2013-3-30 11:07:03 PM

MIA 發表於 2013-3-30 10:41 PM
我唔想因為呢件事令到人類對兔仔有偏見!兔兔好無辜 ...

系!!就系只系佢一句話兔仔都感染到就令到我隻兔仔搞到甘 又吾講清楚傳播途徑 而且講到好似養兔仔就會染到甘 又吾會講下話注意多d環境衛生就可以果d避免方法
作者: siuki1005    時間: 2013-3-30 11:10:00 PM

ching` 發表於 2013-3-30 11:04 PM
我睇佢就寫話多種動物,只係寫左其中幾種..但人傳人下就係兔仔會傅SARS..

仲要登系頭條 講到好恐怖甘
作者: wesky    時間: 2013-3-30 11:23:22 PM

我屋企人都有提
只有野生嘅兔仔先有機會感染,新聞講
如果屋企果隻有,而佢又無出過街同野生動物接觸,唯一傳播途徑就係你自己或屋企人....

作者: unik    時間: 2013-3-30 11:23:44 PM

siuki1005 發表於 2013-3-30 11:02 PM
我真心想搵個有心 我都希望1-2星期探一次 都吾想成日麻煩到幫我地既主人 其實最小都只系養30日 因為等我 ...

唔好怪我多口,  但若然你爸爸到最後都唔應承,  你有乜打算?
作者: 斑斑媽    時間: 2013-3-30 11:24:12 PM

睇過段片....佢有提醒人唔好食野味......都冇話接觸就會有........唔食咪唔會有囉
作者: wesky    時間: 2013-3-30 11:27:22 PM

有啲報章無寫清楚,好易引起遺棄潮....
作者: siuki1005    時間: 2013-3-30 11:33:08 PM

wesky 發表於 2013-3-30 11:23 PM
我屋企人都有提
只有野生嘅兔仔先有機會感染,新聞講
如果屋企果隻有,而佢又無出過街同野生動物接觸,唯一 ...

真的?系邊度既新聞?我要快d搵比佢睇^^
作者: siuki1005    時間: 2013-3-30 11:40:15 PM

unik 發表於 2013-3-30 11:23 PM
唔好怪我多口,  但若然你爸爸到最後都唔應承,  你有乜打算?

吾緊要 我都有諗過 我爸爸有話過考完試可以比我養狗 當然我會將狗轉做這隻兔仔 只系未知我爸爸對兔仔既感覺如何 如果佢真系吾比 我會考慮送比個真系鐘意兔仔既主人
作者: siuki1005    時間: 2013-3-30 11:43:25 PM

斑斑媽 發表於 2013-3-30 11:24 PM
睇過段片....佢有提醒人唔好食野味......都冇話接觸就會有........唔食咪唔會有囉 ...

佢爸爸系怕兔仔會自己病之後就造左d沙士病毒傳播比家人 報紙真系講d吾講d
作者: siuki1005    時間: 2013-3-30 11:49:17 PM

wesky 發表於 2013-3-30 11:27 PM
有啲報章無寫清楚,好易引起遺棄潮....

系!相當討厭!!而且佢既圖片仲要系寵物店既兔仔 只會引起兔仔恐慌
作者: Suzanne    時間: 2013-3-30 11:50:13 PM

自己係屋企養的兔仔,好地地點會中SARS呀?又唔會同外界接觸,叫爸爸想清楚先啦!

不過不過,如果你仲係學生,無經濟能力,無咩牙力。難聽勸句,你要有兩手準備,為你隻兔兔搵多一條後路。我不認為你搵foster之後,可以咁ideally可以說服到你爸爸養返佢。
作者: raywong521    時間: 2013-3-31 12:04:29 AM

其實,養隻兔兔又不是什麼大不了的事情,唔明白點解d父母咁自私,都無諗清楚個問題,就話唔要兔兔,咁唔通,阿爸,阿媽老果陣,有病有痛都會變成負累,咁d仔女又掉阿爸,阿媽出街,定係由得阿爸阿媽自生自滅,不過,教得d仔女咁易放棄,他朝因果循環,都無野好講啦~
作者: syt174698    時間: 2013-3-31 12:11:37 AM

可唔可以搵個藉口帶兔兔做Body check,順便問一下,等你屋企人知道唔會咁易傳染,會唔會好D?

作者: siuki1005    時間: 2013-3-31 12:13:09 AM

Suzanne 發表於 2013-3-30 11:50 PM
自己係屋企養的兔仔,好地地點會中SARS呀?又唔會同外界接觸,叫爸爸想清楚先啦!

不過不過,如果你仲 ...

男朋友的爸爸就是這樣害怕 兔仔會自己造出病毒
以往兔仔生病和日常開支都系我比 經濟能力ok
而我爸爸好錫我 希望可以氹到佢吾養狗養兔仔
作者: siuki1005    時間: 2013-3-31 12:18:47 AM

raywong521 發表於 2013-3-31 12:04 AM
其實,養隻兔兔又不是什麼大不了的事情,唔明白點解d父母咁自私,都無諗清楚個問題,就話唔要兔兔,咁唔通,阿爸, ...

如果男朋友爸爸好似你甘諗就好!一味諗住放棄而吾系睇清成件事先
作者: siuki1005    時間: 2013-3-31 12:21:59 AM

syt174698 發表於 2013-3-31 12:11 AM
可唔可以搵個藉口帶兔兔做Body check,順便問一下,等你屋企人知道唔會咁易傳染,會唔會好D?
...

好建議! body check貴貴都比 只希望醫生會講出吾會甘易傳染 而吾系吾清楚吾知道等等既說話
作者: MIA    時間: 2013-3-31 12:26:23 AM

其實係咪要帶佢去驗血先知有冇SARS?
作者: syt174698    時間: 2013-3-31 12:45:52 AM

siuki1005 發表於 2013-3-31 12:21 AM
好建議! body check貴貴都比 只希望醫生會講出吾會甘易傳染 而吾系吾清楚吾知道等等既說話 ...

到時,你帶你男朋友一齊佢,等佢說服佢爸爸,你自己有經濟能力,最壞打算咪將兔兔搬番自己屋企,自己屋企人點都會到體諒你同兔兔境況
作者: siuki1005    時間: 2013-3-31 01:02:32 AM

syt174698 發表於 2013-3-31 12:45 AM
到時,你帶你男朋友一齊佢,等佢說服佢爸爸,你自己有經濟能力,最壞打算咪將兔兔搬番自己屋企,自己屋企人點 ...

但我驚醫生會講有機會 吾清楚果d說話
作者: 花芝媽    時間: 2013-3-31 03:21:35 AM

帶埋你老豆去睇醫生   由醫生同佢講         本身健康既無啦啦點會有沙士       兔仔都係屋企多   係到係人傳比兔仔                     仲有報紙既野不嬲有大作大..   
食鼻屎夠話增加低抗力 ...  仲話夜訓D人聰明D ..     唔通遲下話食兔屎可以低抗沙士   又會食咩  
作者: DomDomPig    時間: 2013-3-31 03:29:44 AM

其實好多病毒都係人傳人,唔通唔同屋企人住咩?
好地地屋企隻兔仔點會有SARS? 兔兔唔會自己製造SARS, 只會自己痾屎
希望你可以說服到你爸爸,等兔兔有個家
作者: syt174698    時間: 2013-3-31 10:49:30 AM

相信保持清潔同個人衛生,傳染機會可以減低,你屋企人會明白,期待你有好消息比大家知。
作者: ccychoy    時間: 2013-3-31 01:14:18 PM

兔仔都會傳染但並不是宿主!!不可以偏概全
而且而加仲系試管實驗,

我同你一樣有同一問題,考dse,家人看到新聞都有異議
但應該要有自主權
堅持!!

作者: siuki1005    時間: 2013-3-31 05:13:00 PM

多謝大家 依家初步講左會受感染並吾系宿主 佢無太大反應亦無講堅決反對 如果再有反對 我會進一步去搵醫生 說服力較大 多謝大家!!!!
作者: siuki1005    時間: 2013-3-31 05:15:12 PM

2012-08-07 15.03.04.jpg
尼隻就系我既兔仔 真系好可愛

附件: 2012-08-07 15.03.04.jpg (2013-3-31 05:14:19 PM, 40.53 KB) / 下載次數 40
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjY3NTR8ZTc0OTgxMzl8MTcxNTkyNDc2N3wwfDA%3D
作者: MonicaWong    時間: 2013-3-31 06:22:16 PM

佢咁可愛,你點可以忍心放棄佢?。you must fight for it
作者: ching`    時間: 2013-3-31 06:43:07 PM

我同你一樣今年DSE 我自己同BABA講左呢個新聞..相反佢好冷靜..XD
仍一向好憎人唔要動物所以佢聽完冇咩反應,樓主加油AR
作者: all_loving_it    時間: 2013-3-31 08:23:05 PM

siuki1005 發表於 2013-3-31 05:15 PM

我想問既係既然只兔兔係你, 點解會養係你男友屋企?  而唔係你屋企?

仲有養之前, 你男友有無同屋企人商量過, 佢地同意之後先將佢帶返屋企?
作者: all_loving_it    時間: 2013-3-31 08:36:00 PM

siuki1005 發表於 2013-3-31 12:13 AM
男朋友的爸爸就是這樣害怕 兔仔會自己造出病毒
以往兔仔生病和日常開支都系我比 經濟能力ok
而我爸爸好 ...

既然你都話只兔兔係你, 咁你就有責任去說服你爸爸接受只兔兔, 依個係你既責任同本份
作者: siuki1005    時間: 2013-4-1 01:28:52 PM

MonicaWong 發表於 2013-3-31 06:22 PM
佢咁可愛,你點可以忍心放棄佢?。you must fight for it

真系好可愛^^依家無提話吾好養^^
作者: siuki1005    時間: 2013-4-1 01:29:57 PM

ching` 發表於 2013-3-31 06:43 PM
我同你一樣今年DSE 我自己同BABA講左呢個新聞..相反佢好冷靜..XD
仍一向好憎人唔要動物所以佢聽完冇咩反應, ...

甘好 希望尼件事可以快d告一段落>
作者: siuki1005    時間: 2013-4-1 01:40:06 PM

all_loving_it 發表於 2013-3-31 08:23 PM
我想問既係既然只兔兔係你, 點解會養係你男友屋企?  而唔係你屋企?

仲有養之前, 你男友有無同屋企人商量 ...

系我同我男朋友既 買果時男朋友好鐘意 所以養系佢屋企 我都成日去佢屋企同兔仔玩 又一齊清潔下 一開始男朋友爸爸都幾鐘意隻兔仔 一得閒就會同兔仔玩 系直到睇左段新聞之後就講反對 不過我地解釋左比佢聽之後 佢無講吾養果d說話
作者: MonicaWong    時間: 2013-4-1 02:35:51 PM

siuki1005 發表於 2013-4-1 01:40 PM
系我同我男朋友既 買果時男朋友好鐘意 所以養系佢屋企 我都成日去佢屋企同兔仔玩 又一齊清潔下 一開始男 ...

我都建議爭取養返係自己屋企好d, 當然我希望你同你男朋友能夠長長久久,但你地年紀仲細,萬一分開嘅話,撫養權歸邊個?既然今日要面對你男朋友爸爸反對,你應該好好為兔兔作好打算!

加油! 唔好放棄咁可愛嘅兔兔。
作者: all_loving_it    時間: 2013-4-1 09:58:37 PM

siuki1005 發表於 2013-4-1 01:40 PM
系我同我男朋友既 買果時男朋友好鐘意 所以養系佢屋企 我都成日去佢屋企同兔仔玩 又一齊清潔下 一開始男 ...

請恕我直言, 就算只兔兔唔可愛, 有殘缺, 養得佢就點都唔應該唔要佢, 今次依件唔要兔兔風波一事當係告一段落, 但希望透過今次件事, 你同男友都要正面面對, 日後再有咩事既時候, 你男友同佢屋企人會唔會又提出唔要兔兔, 如果佢都唔敢包, 那請你接返兔兔去照顧

真心講句, 由始至終, 我亦覺得平日無事, 對自己無咩影響要對兔兔好, 係非常容易, 但去到覺得影響到自己, 就會唔想要只兔兔, 希望, 你可以明白一樣野, 你地每講一次唔要佢, 想送走佢, 就係傷害兔兔一次, 令佢經常處於怕比你地拋棄既恐懼中而生活

我所講有無同屋企人商量既意思, 係有無同父母取得共識, 無論咩情況之下都唔會放棄兔兔, 而唔係平日同佢玩下就算, 希望你可以借依件事, 好好去同男友屋企人有共識, 如果佢爸爸無法答應, 咁真心希望你可以將兔兔接返屋企去照顧
作者: MIA    時間: 2013-4-2 12:51:59 AM

all_loving_it 發表於 2013-4-1 09:58 PM
請恕我直言, 就算只兔兔唔可愛, 有殘缺, 養得佢就點都唔應該唔要佢, 今次依件唔要兔兔風波一事當係告一段 ...

講得好岩,講得好好,好感動
作者: MIA    時間: 2013-4-2 01:24:46 AM

近排我係垃圾站附近拾獲一隻被人遺棄0既兔仔,佢有病睇佐醫生都未好返,暫住係男友家,直到依單新聞出現,我同我男友都吾會放棄佢,連諗都冇諗過,我男友家人都驚驚地!跟住我男友都冇理佢D家人,我都好放心!
我男友本身吾係甘鐘意養兔仔,但我男友都肯照顧兔仔,但係你男友係咪一個鐘意兔仔0既人,如果係鐘意甘就放棄,我覺得你男友好過份囉!...養之前你地吾係諗清楚咖咩,無論發生咩事都吾會放棄佢地!
希望你吾好放棄隻兔兔!
作者: wm20472    時間: 2013-4-3 03:30:21 PM

唔好放棄呀, 做得佢主人, 已經做好心理準備照顧佢一世
我們是一個負責任的主人
作者: lazybunny    時間: 2013-4-3 04:25:07 PM

兔兔唔出街又點會有Sars, 主人傳比兔仔就會...
不如叫佢老竇索性唔好出街唔好同人接觸
如果佢咁怕死的話...
作者: DomDomPig    時間: 2013-4-3 05:59:15 PM

MIA 發表於 2013-4-2 01:24 AM
近排我係垃圾站附近拾獲一隻被人遺棄0既兔仔,佢有病睇佐醫生都未好返,暫住係男友家,直到依單新聞出現,我同 ...

你心地好, 男友都心地好, 兔兔比你執到, 從此兔兔就係寶
作者: DomDomPig    時間: 2013-4-3 06:01:10 PM

siuki1005 發表於 2013-3-31 05:15 PM

你隻兔兔咁可愛豬, 邊捨得唔要佢呀?

作者: smallpotatofung    時間: 2013-5-1 06:23:27 PM

香港都未出現新沙巿個案,
唔明點解你爸爸會咁驚
養得寵物就要一生一世
千萬唔好唔要佢囉

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2