PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔排這樣的便便是生病了嗎? [打印本頁]

作者: sweet0122    時間: 2013-4-26 09:47:46 PM     標題: 兔兔排這樣的便便是生病了嗎?

大家好!我是新手兔媽,近幾日我的囡囡(3個月大)排的便便與以往的不一樣。

她的便便是軟身的(她有時會不小心踩到便便,便便就扁了黏住籠底),有點臭,形狀不規則,大小不一,較以前的便便細粒

我初初以為她是食得太多A草所以排軟便,但停了A草只給T草和幼兔糧她吃後,便便還沒有改善
剛剛還發現有些便便附著黏液...

請問各位兔爸兔媽,我的囡囡是生病了嗎?她其他一切如常的,還是和以往一樣吃得多、喝得多

附件: 20130426_211336.jpg (2013-4-26 09:42:17 PM, 1.79 MB) / 下載次數 147
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjY5NTd8MjA1MGJkYTR8MTcxNTcxOTc0NHwwfDA%3D

附件: 20130426_211646.jpg (2013-4-26 09:38:13 PM, 1.76 MB) / 下載次數 150
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjY5NTZ8YTkyNTdiZGF8MTcxNTcxOTc0NHwwfDA%3D

附件: 20130426_221058.jpg (2013-4-26 10:13:43 PM, 1.86 MB) / 下載次數 156
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjY5NTh8NzBiYjYwMDh8MTcxNTcxOTc0NHwwfDA%3D
作者: Suzanne    時間: 2013-4-26 10:38:21 PM

That would be a bad news for you.

你隻兔九成九腸蠕動出現問題,再拖就生命結束,快book醫生!
作者: sweet0122    時間: 2013-4-26 10:54:02 PM

Suzanne 發表於 2013-4-26 10:38 PM
That would be a bad news for you.

你隻兔九成九腸蠕動出現問題,再拖就生命結束,快book醫生! ...

咁大件事?!>o<""
我上星期先帶完佢睇dr. ma做body check,醫生仲話佢好健康無問題的> <
我聽日先打去book唔知即日有無位...希望囡囡唔好有事T^T
作者: syt174698    時間: 2013-4-26 11:06:47 PM

你最好帶埋兔兔既便便比獸醫睇
作者: sweet0122    時間: 2013-4-26 11:12:47 PM

syt174698 發表於 2013-4-26 11:06 PM
你最好帶埋兔兔既便便比獸醫睇

好的,謝謝你!

另外想問除左dr. ma,仲有無其他九龍區睇兔兔既獸醫介紹?我驚聽日dr. ma full booking> <"
作者: Suzanne    時間: 2013-4-26 11:41:52 PM

Dr.Hugh聽講都唔錯㗎~~

其實兔仔嘅嘢好難講,
我隻仔星期二睇完dr.ma,當時馬醫生仲話佢肚子情況好好,星期三就脫水,又拿拿臨打尖去睇馬醫生
作者: sweet0122    時間: 2013-4-26 11:54:25 PM

Suzanne 發表於 2013-4-26 11:41 PM
Dr.Hugh聽講都唔錯㗎~~

其實兔仔嘅嘢好難講,

謝謝你!

請問有dr. hugh診所地址同聯絡電話嗎?萬分感謝!>.<

其實佢最初係做完body check果日就唔多妥,出街果時驚到震騰騰,返到屋企定晒形唔食野,過左約2個鐘度先肯食返,但d便便就開始唔一樣,初初我以為佢係因為第一次出街驚得濟先咁。過左幾日雖然佢又變番食得訓得,但d便便都無改善,咁我就開始停A草,點知今日仲差左....真係好擔心佢>.<
作者: wesky    時間: 2013-4-26 11:59:35 PM

sweet0122 發表於 2013-4-26 11:54 PM
謝謝你!

請問有dr. hugh診所地址同聯絡電話嗎?萬分感謝!>.<

HERE:
http://petkd.net/yp.php?mod=view&id=360
作者: sweet0122    時間: 2013-4-27 12:04:22 AM

wesky 發表於 2013-4-26 11:59 PM
HERE:
http://petkd.net/yp.php?mod=view&id=360

謝謝你!> <
聽日如果book唔到dr. ma就帶囡囡睇dr. hugh
作者: all_loving_it    時間: 2013-4-27 12:15:28 AM

兔兔便便附有黏液, 好大可能係腸炎或細菌性感染, 嚴重可引致死亡, 所以儘快安排睇醫生
作者: all_loving_it    時間: 2013-4-27 12:19:28 AM

sweet0122 發表於 2013-4-26 11:54 PM
謝謝你!

如果你有草粉/益生菌, 就而家餵左比兔兔食先
作者: raywong521    時間: 2013-4-27 01:29:32 AM

兔兔既便便唔正常,帶埋兔便比醫生睇~

作者: sweet0122    時間: 2013-4-27 01:47:47 AM

all_loving_it 發表於 2013-4-27 12:19 AM
如果你有草粉/益生菌, 就而家餵左比兔兔食先

無啊>.<"
而家淨係俾T草佢,佢都有食,而且見佢飲好多水,聽日會一早book醫生,謝謝你!^^
作者: sweet0122    時間: 2013-4-27 01:50:19 AM

raywong521 發表於 2013-4-27 01:29 AM
兔兔既便便唔正常,帶埋兔便比醫生睇~

我諗住聽日包晒成個底盤d便便俾醫生睇,希望佢唔會嫌核突
作者: BieChan    時間: 2013-4-27 11:35:09 AM

睇左醫生未呀?

作者: wesky    時間: 2013-4-27 11:41:57 AM

SEE SEE
http://www.medirabbit.com/EN/GI_diseases/drop/Drp_en.htm
作者: daibobo    時間: 2013-4-27 01:36:34 PM

好大機會係  過多GE 盲腸便, 試下比少D糧佢, 可能佢汲取過多carbohydrate: http://www.americananimalcare.com/caring_rabbit_intermittent.html
不過去睇下醫生會穩陣D
作者: freeling820    時間: 2013-4-29 01:46:46 PM

睇左醫生未?
作者: sweet0122    時間: 2013-4-30 12:42:40 AM

謝謝各位兔爸兔媽^^

帶左囡囡睇醫生了,dr. ma話佢係因為換毛期成日lam自己d毛毛清潔所以食左d毛塞住d腸,開左d草粉、纖維膏、益生茵,叫我多d同佢梳下毛,等佢唔洗食咁多落肚

佢食左藥排左好多便便,雖然d便便都仲係尖尖地、大小粒夾雜,但明顯多左好多大大粒的

本來佢精神好左,但今日下晝又見佢好累咁成日孵蛋,無乜點食草兼好少便便,夜晚餵佢食完藥佢過左陣就開始多便便同有番胃口

最驚嚇係見到佢食carefresh!!!其實之前都見過佢個頭仔翁落堆carefresh度,但以為佢係lam番d草碎食就無理佢,但今晚見佢真係成舊carefresh紙碎咬入口嚼嚼(今次無睇錯,因為o岩o岩清完籠,無草碎o係籠的)我即時掃走晒d carefresh......

所以我懷疑其實佢係因為食左carefresh先塞住腸胃
作者: Bube    時間: 2013-5-1 02:21:00 AM

個為食豬咁為食呀{:soso_e134:}
咁你要諗下計仔幫下佢喇

或者買一個用膠網底既廁所
再唔係用尿片改善下啦~
{:soso_e154:} 仲要提醒下佢 叫佢唔好食墊材丫
作者: raywong521    時間: 2013-5-1 02:26:02 AM

咁真係要認真留意下兔兔,兔兔要再教育,墊材係用黎吸尿尿,唔係食既
作者: sweet0122    時間: 2013-5-1 02:58:10 AM

Bube 發表於 2013-5-1 02:21 AM
個為食豬咁為食呀
咁你要諗下計仔幫下佢喇

佢真係好為食,成日聽到膠袋聲就以為有野食每次俾糧同A草佢都餓鬼投胎咁,T草就第一時間揀晒d穗穗黎食,食到個肚仔脹卜卜就倒地覺覺不過真係估唔到連carefresh都食,照計應該唔好味嘛

其實係我之前佈置個籠唔好,佢未學識去廁所,成日o係籠邊尿尿,所以我用carefresh攝籠邊吸尿(見下圖),點知隻曳曳豬就拎黎食

試過就咁用尿片,佢又發狂咁咬條邊,仲吞左少少膠落肚....所以而家d尿片拎黎鋪底盤...= =lll

附件: 20130423_224322.jpg (2013-5-1 02:50:47 AM, 2.38 MB) / 下載次數 48
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjcwMDN8MjRjNTkyMDJ8MTcxNTcxOTc0NHwwfDA%3D
作者: sweet0122    時間: 2013-5-1 03:03:50 AM

raywong521 發表於 2013-5-1 02:26 AM
咁真係要認真留意下兔兔,兔兔要再教育,墊材係用黎吸尿尿,唔係食既

佢好似仲未識聽我講野咁,有時佢做錯野,我大聲叫"NO",佢會定一下,跟住繼續做....我打佢個pat pat仔,佢又好似唔知我做咩打佢咁,牛咁眼咁望住我,跟住又再繼續做....我都無晒佢符
作者: Bube    時間: 2013-5-1 11:22:58 AM

睇到你個籠既佈置
邊邊位唔用 carefresh 都得呀
怕尿漬可以用少少白醋去清洗  (要過水)
平時可以係用毛巾抹走d污糟野
{:soso_e120:} D毛色好令

作者: raywong521    時間: 2013-5-1 12:57:47 PM

好鐘意你兔兔既色啊~我巳前都有一隻咁樣色既兔兔,係一隻大家兔

其實而家咁樣放carefresh,唔放都得,放多d兔兔出黎玩,可以既話換過d底板,兔兔企走平平既地面會唔舒服,同埋易有腳枕~
作者: sweet0122    時間: 2013-5-2 08:50:08 PM

Bube 發表於 2013-5-1 11:22 AM
睇到你個籠既佈置
邊邊位唔用 carefresh 都得呀
怕尿漬可以用少少白醋去清洗  (要過水)

衰豬好鐘意o係籠邊尿尿,有時見到佢想尿時拍佢pat pat,佢會識去廁所尿。但我見唔到果時,佢就成時偷偷o係籠邊尿,通常朝早起身同埋夜晚返屋企就會見到籠邊濕晒

呢個搗蛋鬼試過幾次跳入草架尿尿,我已經換第四個草架了。由最初既Jusco $12 鐵籃到之後既月餅盒同膠籃,總之佢pat pat坐得落既佢都會跳入去尿尿卒之要買個扁身既佢個pat pat唔夠位塞落去既陶瓷草架先解決到個問題

我日日清籠都有用白醋抹佢尿尿過既地方(除左廁所),但就無過水,唔知係咪就係漏左呢個步驟所以佢仲聞到味,又o係果d地方尿番呢

我都好少見呢隻色既兔兔,但買佢果陣最吸引我既係佢既大眼睛同長長睫毛,好羨慕
作者: sweet0122    時間: 2013-5-2 09:05:03 PM

raywong521 發表於 2013-5-1 12:57 PM
好鐘意你兔兔既色啊~我巳前都有一隻咁樣色既兔兔,係一隻大家兔

其實而家咁樣放carefresh,唔放都得,放多d兔 ...

嘻,通常少有d既色都好受歡迎

而家無放carefresh o係籠邊了,但每日清籠都用多好多廁紙抹佢d尿,日日d尿都多到水浸咁,流唔到落底盤既就留曬o係籠邊條隙,臭bun bun我物色緊個平底既新籠,暫時加左塊雲石板同草席等佢訓得舒服d先

附件: 20130502_210237.jpg (2013-5-2 09:04:49 PM, 2.51 MB) / 下載次數 50
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjcwMTN8ZDc2ZTVkZTd8MTcxNTcxOTc0NHwwfDA%3D
作者: raywong521    時間: 2013-5-2 09:39:41 PM

在家既時候放兔兔出黎玩多d啊~兔兔會好開心架,仲有可能會跳舞添
作者: sweet0122    時間: 2013-5-2 09:57:03 PM

raywong521 發表於 2013-5-2 09:39 PM
在家既時候放兔兔出黎玩多d啊~兔兔會好開心架,仲有可能會跳舞添

有啊,每日都會放佢出黎一陣,第一次放佢出黎佢就跳兔仔舞,好可愛
而家佢慣左出來玩,日日一到咁上下時間就咬籠門,嘈住要出黎,以前佢好乖乖唔會咬籠的
作者: raywong521    時間: 2013-5-2 10:09:59 PM

sweet0122 發表於 2013-5-2 09:57 PM
有啊,每日都會放佢出黎一陣,第一次放佢出黎佢就跳兔仔舞,好可愛
而家佢慣左出來玩,日日一到 ...

兔兔悶啊嘛~咁樣係活潑既表現,我每日返到屋企,兔兔就可以自由行架喇~郁動多d,健康啊~
作者: sweet0122    時間: 2013-5-2 11:45:30 PM

raywong521 發表於 2013-5-2 10:09 PM
兔兔悶啊嘛~咁樣係活潑既表現,我每日返到屋企,兔兔就可以自由行架喇~郁動多d,健康啊~ ...

其實兔仔既生活都真係好悶,又無得好似倉鼠咁有個轆跑下,唔放佢出籠既話佢除左食、訓、便便同尿尿之外就無咩好做,係有時咬下玩具咁。有時見佢眼光光飲左豬肉湯咁發o牛o豆都戥佢慘慘,但可惜屋企太細又多野,無得俾佢全天候自由活動
作者: Suzanne    時間: 2013-5-3 12:07:02 AM

兔仔每天至少有3~4個鐘自由活動, 子非魚,焉之魚之不樂,地方唔需要好大好大,可以比佢地舒展下就OK.

不過都係果一句啦!  無論養狗也好兔仔也好,最緊要地方要整潔! 太多雜物真係會唔多好。
作者: Insomniahk    時間: 2013-5-9 05:20:02 PM

少少腸胃不適
照顧好便可以

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2