PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 因為個位好出名的專欄醫生誤診!!我既兔兔離開左我 [打印本頁]

作者: Tulip    時間: 2013-10-30 12:18:09 AM     標題: 因為個位好出名的專欄醫生誤診!!我既兔兔離開左我

我既兔兔3歳幾就黎4歳,佢身體一直好健康除左2個月前發現佢生牙瘡但已經係
個個好出名既M醫生到做左手術!剝左佢4隻牙仔!

一直都相安無事,直到3星期前又發現佢牙瘡返發就即刻帶兔兔睇M醫生
未見M醫生前我一路好驚,驚佢又有好大機會要開刀做手術...
到睇完M醫生後,Dr話唔需要立刻做手術,開左一星期藥俾兔兔叫我觀察佢一個禮拜
咁我好開心啦因為放下心頭大石,希望佢唔駛開刀少D痛苦同suffer

好啦到左覆診個日即係10月20號
都未出發就已經發現兔兔隻右眼有膿,好可憐
咁即刻去M醫生到(我以為M醫生會安排即日同佢做手術因為我覺得佢好嚴重!!)
點知阿M醫生同兔兔打左5支針咩抗生素個D,同我講手術風險好高下好大機會會救唔到隻眼,就叫我帶兔兔先返屋企第2日返黎做手術!
咁我信佢啦好無奈咁帶兔兔返屋企
點知過左幾個中,兔兔隻眼就惡化,多左膿行路唔穩...
我好驚又好擔心,即刻打去M醫生診所問佢攞急症referral 啦
個姑娘竟然好冇禮貌咁同我如果我搵急症就一定要cancel我聽日手術既期!!
好無奈真係好無奈!!
最後我帶兔兔去左pets central睇
個獸醫第一時間同我講佢好嚴重點解咁遲先帶佢黎!
我O晒咀!跟著獸醫同我講依家唯一可以做就係幫佢抽左眼裏面D膿先因為可以做手術既醫生已經收晒工...最快要第二日
係冇得選擇既情況之下我唯有接受佢既建議
之後等左個幾中,可以去睇兔兔啦
但當我一見到佢時我當堂嚇到喊左出黎
佢有半隻眼足足半隻眼凸左出黎好紅好恐怖
獸醫手術做到一半要被迫中止,因為眼球後面有野迫緊隻眼出黎
又同我解釋張X光片,其實兔兔唔單止下面D牙發炎連上面D牙都發炎,亦因為咁先會令到D膿去隻佢隻眼到...

最後佢要留院觀察我亦係凌晨4點收到佢過身既消息...

其實我一開始就認為牙瘡返發點解唔盡快做手術!
要兔兔返屋企觀察一星期已經令到佢病情嚴重惡化!!
根本M醫生D手術期就full到爆點解佢從來唔refer我兔兔去其他診所!!!
由第一次覆診就冇同佢做詳細檢查,個時好可能上面D牙已經感染同發炎!
兔兔仲係好年輕佢病到咁都仲肯食野同飲水,佢好想可以活下去!

但願兔兔可以係彩虹橋開開心心咁生活!
忠告同建議各兔兔主人如果兔兔有病最好睇多個醫生!
出名既唔一定好!!!

作者: shu_wun    時間: 2013-10-30 01:18:55 PM

RIP..... =[
作者: Tulip    時間: 2013-10-30 03:45:18 PM

真係好SAD同好嬲個獸醫,又話個獸醫有幾好,我個寶貝女因為咁就走左啦!
我到依家仲未平伏到心情.... T^T
作者: cc227    時間: 2013-10-30 04:28:26 PM

Take care! RIP
作者: Optcrazytracy    時間: 2013-10-30 05:16:22 PM

R.I.P.
.........
作者: Holiday    時間: 2013-10-31 04:19:15 PM

我隻"仔仔"都係上星期四走了, 他走得太突然, 我都同你一樣未可以接受到他離開,
不過我們大家要堅強, 希望你努力囡囡唔想你傷心, 他們永遠在心中. 我知道自己不會再有信心養
兔兔, 仔仔會是我為一了. R.I.P.  
希望你的囡囡和我的仔仔在"彩虹橋"成為朋友.

作者: billlo88    時間: 2013-11-1 09:55:34 AM

我完全認同樓主,[出名既唔一定好]!一個人做唔曬,多到做唔(設),佢已經開始分唔開嚴重性高低,希望佢唔會又用甚麼個別事件張事情淡化,因為對我而言已是醫療失誤。
最後願兔兔 R.I.P.  
你都要take care!!
作者: Tulip    時間: 2013-11-1 10:19:05 AM

Holiday 發表於 2013-10-31 04:19 PM
我隻"仔仔"都係上星期四走了, 他走得太突然, 我都同你一樣未可以接受到他離開,
不過我們大家要堅強, 希望 ...

如果有得揀,我真係唔捨得兔兔去彩虹橋...
不過,希望兔兔可以係個度識多D朋友仔啦....因為以前得佢一個JA

WISH YOUR 仔仔 RIP
作者: Tulip    時間: 2013-11-1 10:23:22 AM

billlo88 發表於 2013-11-1 09:55 AM
我完全認同樓主,[出名既唔一定好]!一個人做唔曬,多到做唔(設),佢已經開始分唔開嚴重性高低,希望佢唔 ...

完全認同!!!

所以我決定要TAKE ACTION. 投訴佢專業疏忽,仲會搵朋友加多封律師信!希望獸醫公會個邊會做野啦!
作者: billlo88    時間: 2013-11-1 10:47:57 AM

Tulip 發表於 2013-11-1 10:23 AM
完全認同!!!

所以我決定要TAKE ACTION. 投訴佢專業疏忽,仲會搵朋友加多封律師信!希望獸醫公會個邊會做野 ...

做你要做的事,你要堅強。
作者: LittleBunny    時間: 2013-11-1 11:01:59 AM

Rest in peace

如果你有返去睇急診或者比較好,雖然姑娘話會取消手術期(不是醫生問題),情況危急的話,醫生都會優先急救做手術,押後其它診症,當日已做手術第日自然就唔駛再做

PetCentrxl 話無醫生做手術但佢又做?過程係點有冇睇?有冇問過佢識唔識醫兔? Dr. Hugh 都好過Pet Centrxl

Anyway rip..

作者: billlo88    時間: 2013-11-1 12:03:34 PM

"個姑娘竟然好冇禮貌咁同我如果我搵急症就一定要cancel我聽日手術既期!!" 這個姑娘已經比我感覺你唔見我医生(M),你好自為之。無再去refer(M)如何安排,自把自為,佢唔係医生,可來知分輕重,這是最錯一點。用這全無愛心姑娘,佢真係家山發。
作者: Tulip    時間: 2013-11-1 12:37:48 PM

billlo88 發表於 2013-11-1 12:03 PM
"個姑娘竟然好冇禮貌咁同我如果我搵急症就一定要cancel我聽日手術既期!!" 這個姑娘已經比我感覺你唔見我医 ...

Exactly!!!!

RE: little bunny
果時根本冇可能返去睇急診,因為已經好夜,同埋個日朝早覆診時已經好嚴重!
DR. M 仲要拖多我一日,一晚既變化可以好大!更何況係一日!!

係其他網友得知自從DR M自己出黎開診所之後,佢既SERVICE已經大不如前!
相信有其他兔友亦都有同感!我只係想提醒大家唔好淨信醫生既判斷!自己都要分析一下有幾嚴重!
如果得罪佢D FANS, IM SO SORRY!
我只係想分享我既EXPERIENCE
作者: Tulip    時間: 2013-11-1 12:48:08 PM

雖然我冇陪個女去覆診...但佢一睇完返黎我已經嬲到震!咁嚴重都仲可以等第2日先做手術...
think about it ....?

我個日仲要發住高燒同佢睇急症.....
作者: Dallask    時間: 2013-11-1 01:08:49 PM

RIP
唔係想講風涼話,但其實兔兔經過2位醫生手,又喺pet central度做咗閉門手術,究竟死因係咩、當中有否涉及醫療失當、有的話又係邊位醫生出錯。。。我哋行外人真係唔知,所以你去告啦,我相信真金不怕紅爐火,Dr.Ma係無做錯嘅就唔會有事,宜家得你單方面一個講又無專業知識對佢亦唔公平。希望你投訴完亦會將結果post喺度,係Dr.Ma錯嘅,可以比大家一個警惕,唔係佢錯嘅,亦可以還佢一個公道。祝你嘅兔兔安息。
作者: lovin_gloria    時間: 2013-11-1 01:34:50 PM

Dallask 發表於 2013-11-1 01:08 PM
RIP
唔係想講風涼話,但其實兔兔經過2位醫生手,又喺pet central度做咗閉門手術,究竟死因係咩、當中有否涉 ...

我認同呢位兔友講既野

樓主會唔會兩邊獸醫都了解清楚晒先會好d? 一邊話唔需要做手術住, 但另一邊又話要做手術, 各有各原因, 同埋樓主知唔知做手術會唔會有d咩風險呢? 有冇事前了解清楚先做決定?

我都好希望樓主去了解清楚後, 會俾我地一個交代, 夠竟成件事係點, 結果又會係點
作者: billlo88    時間: 2013-11-1 02:04:43 PM

我目前只會體量兔主心情,故要將所有事情發生到現在,向"香港獸醫管理局:http://www.vsbhk.org.hk/chi/complaint.htm"作出投訴,所有有關的診所不單只是醫生並包括有關工作人員,都要接受調查。
作者: billlo88    時間: 2013-11-1 03:36:01 PM

我好了解兔主當時的心急情况,自已心愛的兔兔出事而且不是甩毛,吃少了草之類小問題,用時間去慢慢做所謂事前了解,邊個唔知做手術有風險,而我們從那了解清楚真實情况,當然唯一就是医生。我地唯一要信亦係医生,只要兔兔有事,就是第一時間跑去見医生,而醫生的advice亦等於你的decide.咁你會唔會為了所謂要 "事前了解清楚先做決定"而跑回家上網爬文? 要一個鐘? 半日? 甚至乎一個星期之後才有決定。你更無須向這裏任何人作交代,只要將結果公佈,然後還誰一個公道。。
作者: Tulip    時間: 2013-11-1 03:47:28 PM

billlo88 發表於 2013-11-1 03:36 PM
我好了解兔主當時的心急情况,自已心愛的兔兔出事而且不是甩毛,吃少了草之類小問題,用時間去慢慢做所謂事 ...

I don't have to report the result to anyone here. I'll do what I think its right, the Vet Board will investigate, check, discuss, analyse the whole case. Then they will come out with a professional judgment and decision regarding to this complaint.

Billo88: thank you so much for your understanding. You've said what I want to say!
作者: billlo88    時間: 2013-11-1 03:54:52 PM

Tulip 發表於 2013-11-1 03:47 PM
I don't have to report the result to anyone here. I'll do what I think its right, the Vet Board wi ...

你要安心和堅強面對往後一切啊。
作者: lovin_gloria    時間: 2013-11-1 05:33:34 PM

billlo88 發表於 2013-11-1 03:36 PM
我好了解兔主當時的心急情况,自已心愛的兔兔出事而且不是甩毛,吃少了草之類小問題,用時間去慢慢做所謂事 ...

你好, 我講既野, 唔係想引起argue

我只係認同另一位兔友講既野
轉左醫生, 而手術當中既過程會唔會引致咩變化你又唔知
留院觀察既過程又會唔會因為手術唔成功而出現拼發症呢?

事前了解清楚, 當然係指手術呢樣野啦
跟據樓主講話m醫生講過風險好大, 會無左隻眼呢樣野, 已經有提出左俾樓主知個情況, 我唔知pxt central醫生有冇同樓主講個風險大唔大, 如果醫生同我講, 兔兔手術過程中有機會因為麻醉藥, 或有細菌感染,或拼發症會出現危險引致身亡,咁你會唔會俾兔兔去做?

另外, pxt central既醫生係咪識醫兔兔呢?有冇兔友知道?

所講既交代, 係指樓主投訴完, 希望會公開個結果, 都係俾大家之後睇到去思考同參考返個case.
作者: billlo88    時間: 2013-11-1 06:07:47 PM

你先問自己,你會唔會俾?兔仔有一線希望救活而你因為以上風險因素而放棄嗎?医生應該俾佢己經是佢最好訣定,我可以做只有相信。
作者: Dallask    時間: 2013-11-1 06:40:29 PM

billlo88 發表於 2013-11-1 06:07 PM
你先問自己,你會唔會俾?兔仔有一線希望救活而你因為以上風險因素而放棄嗎?医生應該俾佢己經是佢最好訣定 ...

其實單信任何一方嘅說法都唔公平,最公正嘅係交比有關當局,用佢哋嘅專業知識嚟定論,你喺度激動、同兔友爭論係無意義嘅。樓主嘅標題係某醫生誤診,誤診對醫生嚟講係好嚴重嘅指控,唔能夠單憑對樓主嘅sympathy就作出定論,兔友希望客觀看事亦好合理,你無需一一反駁,總之一切有待有關當局裁決
作者: billlo88    時間: 2013-11-1 10:20:39 PM

我之前已表達過 "我目前只會體量兔主心情,故要將所有事情發生到現在,向"香港獸醫管理局:http://www.vsbhk.org.hk/chi/complaint.htm"作出投訴,所有有關的診所不單只是醫生並包括有關工作人員,都要接受調查。"
但對於"事前了解清楚先做決定"之類風涼話(佢話唔係),但對我而言極之反感.
作者: 明日媽    時間: 2013-11-1 10:29:18 PM

首先要講句RIP先,希望小兔兔係彩會快樂!
不過我都想講句,pxt central係唔識醫兔架!大家嘅兔兔如果有咩事都唔好去囉!十隻有九隻都係入面長眠
作者: sweet0122    時間: 2013-11-2 01:10:45 AM

兔兔RIP>.<希望樓主都能早日平伏心情@@

我覺得交由獸醫公會調查亦未嘗不可,因為我地始終無醫兔既專業知識,好難判斷究竟有關獸醫做得o岩唔o岩。由公會既專業人員調查就最公正。

我隻兔兔都幫襯過M醫生幾次,就算閒日都好多客,多數都係帶貓貓同兔兔去睇病。醫生真係case接case無停過。可能多客既關係,醫生講完兔兔既問題同治理方法就擰轉面入資料落電腦...搞到我仲有d兔兔既問題(平時護養果d)都唔好意思問...但我見過唔少blog友抱住兔兔同M醫生影相post上網,可能佢地去果時醫生無咁忙吧.....

其實香港識醫兔兔既獸醫唔多,而識講廣東話既更少....所以都無乜選擇=.="
作者: Dallask    時間: 2013-11-2 01:10:58 AM

billlo88 發表於 2013-11-1 10:20 PM
我之前已表達過 "我目前只會體量兔主心情,故要將所有事情發生到現在,向"香港獸醫管理局:http://www.vsbhk ...

你當然可以感情用事,"只"體會兔主心情,但你唔能夠反過來話人哋客觀理性分析唔啱,如果唔同兔主企埋同一陣線大罵獸醫就係"講風涼話"。係咁的話香港唔洗有法庭啦,未審先判,一定係受害人啱晒
作者: billlo88    時間: 2013-11-2 03:23:48 AM

Dallask 發表於 2013-11-2 01:10 AM
你當然可以感情用事,"只"體會兔主心情,但你唔能夠反過來話人哋客觀理性分析唔啱,如果唔同兔主企埋同一 ...

你有冇攪錯,由頭到我無講過獸医講風涼話,而家係你屈我,你快啲由頭到尾再小心看一次,你跟本更失去理智去評撃我.你呢種先叫做理性呀,我真係大開眼界.
作者: billlo88    時間: 2013-11-2 03:53:48 AM

Dallask 發表於 2013-11-2 01:10 AM
你當然可以感情用事,"只"體會兔主心情,但你唔能夠反過來話人哋客觀理性分析唔啱,如果唔同兔主企埋同一 ...

由頭到尾我同樓主無大罵獸医講風涼話,你而家同含血噴人有乜分別,你腦海內已自建構你個人圖像,將我們填入你想像畫面內.
作者: billlo88    時間: 2013-11-2 04:05:05 AM

由這一刻開始,你呢種人唔值得我再作回應,你可以繼續對我作任何評撃,但唔可以屈樓主.
作者: Dallask    時間: 2013-11-2 06:39:52 AM

billlo88 發表於 2013-11-2 03:23 AM
你有冇攪錯,由頭到我無講過獸医講風涼話,而家係你屈我,你快啲由頭到尾再小心看一次,你跟本更失去理智去評 ...

呃,麻煩你睇多次你24樓個留言好嗎?係你先指兔友講風涼話嘅。而且由始至終大家都係理性討論,邊有針對你個人或樓主?請唔好resort to人身攻擊,亦請保持冷靜,謝謝
作者: billlo88    時間: 2013-11-2 09:43:08 AM

真係頂你唔順,之前明明話我和樓主罵獸医,現在就話我罵兔友,你講過乜野你無洒記憶.只有你還在人身攻撃,我只不同意其他兔友的看法.你真係不知所為.
作者: billlo88    時間: 2013-11-2 09:46:17 AM

#24:係我唔同意#21的說法,你說她是獸医嗎?
作者: Dallask    時間: 2013-11-2 10:48:39 AM

billlo88 發表於 2013-11-2 09:46 AM
#24:係我唔同意#21的說法,你說她是獸医嗎?

#24 "...之類嘅風涼話(佢話唔係)"
我並無對你作出任何人身攻擊,你覺得有嘅話請你明確指出係邊一句。由始至終只有你話我失去理智、不知所"謂",又稱呼我為"你呢種人"
作者: Tulip    時間: 2013-11-2 03:16:38 PM

Dallask 發表於 2013-11-1 01:08 PM
RIP
唔係想講風涼話,但其實兔兔經過2位醫生手,又喺pet central度做咗閉門手術,究竟死因係咩、當中有否涉 ...

究竟邊一個講風涼話唔該自己睇清楚!
由始至終我無公開個位專欄醫生係邊個,係你自己對號入座!
從頭到尾我只係勸各位兔友當發現自己兔兔有問題時可以睇多個醫生!

至於個位"專欄醫生"有冇negligence,你自行判斷!我冇可能阻止你諗乜
我認為佢有,去vet board file complain亦冇問題亦都唔駛同大家交待。

你咁客觀既話,你試下企係我角度諗下先啦!唔該!

作者: Tulip    時間: 2013-11-2 03:20:55 PM

billlo88 發表於 2013-11-2 09:43 AM
真係頂你唔順,之前明明話我和樓主罵獸医,現在就話我罵兔友,你講過乜野你無洒記憶.只有你還在人身攻撃,我只 ...

好多謝你體諒我的心情!

你都唔需要為個D fans勞氣,再講落去都冇意思...
作者: billlo88    時間: 2013-11-2 06:03:44 PM

Tulip 發表於 2013-11-2 03:20 PM
好多謝你體諒我的心情!

你都唔需要為個D fans勞氣,再講落去都冇意思... ...

多謝你..堅强点
作者: yinyin19940    時間: 2013-11-3 10:51:27 PM

我無睇過DR.MA
只係睇過DR.BETTY (已無做)
我地做得兔媽 就緊係想自己既仔女可以長命
正所謂[養兒一百歲 長憂九十九].

今次我諗都係例外
我相信DR.MA有咁樣口碑[醫德]都唔會差得去邊既
其實你可以去驗屍 就會知咩原因而咁..
當然我唔希望咁做 :0(
作者: lovin_gloria    時間: 2013-11-4 10:30:39 AM

billlo88 發表於 2013-11-1 10:20 PM
我之前已表達過 "我目前只會體量兔主心情,故要將所有事情發生到現在,向"香港獸醫管理局:http://www.vsbhk ...

"同埋樓主知唔知做手術會唔會有d咩風險呢? 有冇事前了解清楚先做決定?"
唔好意思, 我嗰句係咁樣既, 我再覆已經講到明係"手術前"!

其實我都係想客觀去講, 但billlo88你既言語有點過激
我好明白樓主而家既兔兔離去係好傷心好痛心, 相信好多睇左呢個post都想知道, 係咪真係存在住樓主講既"個位好出名既專欄醫生誤診"
香港識醫兔既真係好少, 我都唔希望我既兔兔有事上黎, 真係搵唔到個值得信賴既獸醫, 但唔可以單憑樓主所講既就去話m醫生有問題, 所以先話希望樓主到最後有咩結果都好, 都post返上黎俾其他兔友知道

最後我想講既係, 如果獸醫咁同我講, 話風險好大, 我諗我未必會做手術, 我唔想兔兔咁痛苦, 又唔知兔兔會唔會喺手術途中因為咩事而離開我

希望你都留意, 樓主前後係睇過2位唔同既醫生, 兩位醫生講既野都唔同, 但已經有兔友講pxt central係唔識醫兔, 所以真係唔知會唔會係因為咁既原因, 而令兔兔離去...
作者: Tulip    時間: 2013-11-4 08:22:25 PM

lovin_gloria 發表於 2013-11-4 10:30 AM
"同埋樓主知唔知做手術會唔會有d咩風險呢? 有冇事前了解清楚先做決定?"
唔好意思, 我嗰句係咁樣既, 我再覆 ...

the last i have to say! i will not comment on your reply anymore!

pet cxxtral is dr. m clinic referral!!
作者: yancyan520    時間: 2013-11-5 06:27:05 PM

RIP...
兔兔彩虹橋上都唔願見到佢媽媽唔開心
同埋 感激你將兔兔呢件事 同兔友們分享
因為我一直接收番黎既資訊都係M醫生有幾好有幾細心
有時真係會聽多就以為係真
我明白兔兔一有事上黎既無助感..一心相信醫生..點知結果不如理想..
撐住!!
作者: 明日媽    時間: 2013-11-5 08:23:43 PM

M醫生為人係點,我相信有睇開嘅兔媽都知,加上我地又唔係當事人,當中發生咩事無人知,如果單憑一方片面之詞就判對方死刑,咁樣唔係好理知,亦都唔公平,而且大家應該保持中立的態度對待事件
作者: wtfdanny    時間: 2013-11-9 09:55:08 PM

睇完你第一個post, 想問幾樣野:

1. 你話你兔兔一路都好健康直至突然出牙瘡, 你確定係一路都健康? 有無做年檢? 每日有無食兩個兔兔size既草? 定係食兔糧零食多? 如果你既兔兔日日都食大量既草少食兔糧零食而都仲突然兩個月前有牙瘡, 咁你既兔兔都真係好黑仔下

2. 你既兔兔有牙瘡嚴重到要剥牙, 即係連磨牙都無用, 你呢個時候先帶佢去睇醫生, 你係咪照顧佢都出左問題?

3. 你帶兔兔去睇呢位醫生, 係因為你之前已經睇過? 還是你聽人講佢好出名而睇佢? 如果而家你後悔俾呢位醫生醫你既兔兔, 咁你又有無後悔當初帶佢去睇之前先睇睇呢位醫生既醫術同醫德評價? 更有趣既係如果你之前有為兔兔做年檢, 相信你一定有睇開某位醫生, 何解今次咁冒險轉第二位醫生?

4. 你覺得一位醫生是否下下叫你開刀就係好, 還是先俾你食藥再睇睇好? 正如係大陸,下下叫你先吊鹽水, 還是先開藥再望聞問切比較好?

不幸地, 我個人認為以上4個問題的答案都是  否, 所以結論係, 你兔兔既離世, 你很有可能疏忽照顧, 咁我是否可以先去報警查你?

睇完你呢一大段:
""其實我一開始就認為牙瘡返發點解唔盡快做手術!
要兔兔返屋企觀察一星期已經令到佢病情嚴重惡化!!
根本M醫生D手術期就full到爆點解佢從來唔refer我兔兔去其他診所!!!
由第一次覆診就冇同佢做詳細檢查,個時好可能上面D牙已經感染同發炎!
兔兔仲係好年輕佢病到咁都仲肯食野同飲水,佢好想可以活下去!""
        我差D以為你先係兔醫, 更有趣既係你話要呢位醫生轉介你去第二位醫生, 我相信會有兩種情況, 一係第二位醫生醫返好, 你會話個位醫生廢無料到要轉介第二個, 醫唔返就一係會話佢轉介左個更差的, 或者現在話佢延遲轉介, 反正而家你兔兔離開你, 你需要搵代罪羔羊, 即係個D又要馬兒好又要馬兒不吃草, 又要威又要帶頭盔既人, 不肯面對自身責任, 我比較建議你唔好再領養任何兔仔, 免得再有兔仔受苦

忠告同建議各兔兔主人如果兔兔有病最好睇多個醫生!.......你又有無睇多個醫生? 還是你第一次帶兔兔睇醫生?

敢問
你領養還是買你既兔兔? 你兔兔每日是否70%食兩個或以上兔兔size既草, 20%新鮮蔬菜, 少許兔糧, 適當飲用水? 有否定期梳毛剪甲? 每天清寵? 抱佢同佢傾偈同佢玩?

本人兩隻賓尼兔都係由兔協領養, 每次檢查都係牙齒健康, 巨胃, 便便大粒金黃, 我唔敢講話我好錫自己對仔女, 但最少佢地健康幸福地成長

不過, 聞說有主人俾新鮮雞肉自己既兔兔食, 我地呢D問題似乎都係小巫見大巫

另外, 你有無將你同醫生及姑娘既所有對話都俾大家知道? 還是只將對自己有利認為自己岩既部份列出? 以偏蓋全, 掩耳盜鈴唔係正確面對自身問題既態度

最後, 你當然可以去獸醫公會投訴佢, 而我好相信你絕不會係第一或最後一個投訴佢既人, 但可以肯定咁講,   經過咁多投訴佢都仲可以自己開舖做生意, 咁多投訴佢既生意都係俾多12個鐘佢都做唔完, 咁多投訴咁多主人都仍然願意將自己既寵物送羊入虎口, 咁多投訴而黎黎去去都係得你同另一友主人唱雙簧, 呢D投訴, 都真係.......

如果你既兔兔下一世都係兔兔, 希望佢有更好更舒適既生活環境, RIP
作者: eggegg990    時間: 2013-11-26 12:11:13 PM

wtfdanny 發表於 2013-11-9 09:55 PM
睇完你第一個post, 想問幾樣野:

1. 你話你兔兔一路都好健康直至突然出牙瘡, 你確定係一路都健康? 有無做年 ...

其實你無需這樣說得咁盡啊!他已失去囝囡。
作者: MIA    時間: 2013-11-30 03:55:40 PM

我兔兔睇過一次dr.ma,平時都係睇開dr.Hugh
我都好同情樓主嘅心情,都好希望能夠查出成件事嘅真相
作者: wongcarrot    時間: 2013-12-15 01:14:32 AM

Hello,各位兔友,通常一見到這些問題,當然兔兔不在,都很傷心,而所見到醫療的問題也十分常見亦會搞得很不快!我想說的是每位獸醫也有一套冶療方法,他們亦有高手低手,除了兔兔能否醫冶外,醫生與兔父母之間的信任很重要,醫生所講的任何判症,大家都唔會識,識就唔駛睇醫生,而信任唔係一朝一夕,靠平時小病時,甚至bodycheck時去溝通,係,呢個醫生出名,但令兔父母唔舒服,即得不到信任,佢無論做什麽都會懷疑,如果一位你信任的醫生最後都係救唔返兔兔,因為你信任佢,你會心服囗服,而就算投訴,真的會有結果嗎?佢地不凊楚兔兔病況,當時情況,會中肯嗎?對我來說,投訴只是給發洩。在此與其他兔友共勉,我覺得兔兔病,大多數都是人為照顧疏忽,包括我自己,因為手術後,疏忽了天氣温度,兔兔手術後體質較弱而患了好難斷尾的上呼吸道感染。還有醫生是人,不是神。
作者: Yuki78    時間: 2014-1-5 07:30:32 PM

我之前的兔子都是下巴生瘡,找了個出名的西人H醫生,我還接受醫生的建議用最好的藥,順便給兔子body check,他說牠好健康食了葯便好,食了葯瘡是收細了,但不久牠更突然走埋!
所以到現在我都不知道是什麼問題!

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2