PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 今日見到一隻無耳兔 [打印本頁]

作者: kongmayu    時間: 2014-1-8 06:49:22 PM     標題: 今日見到一隻無耳兔

今日喺旺角寵物便便見到隻無耳又無咗一隻手嘅殘障兔兔,真係好可憐
其實一直都想同呀B搵番個伴(唔係繁殖)
問下個sales,佢話要買野買滿$1000就免費送,再唔係就比正價$580 orz
最衰今個月訂咗一箱timothy,無晒錢。。。
大家經過寵物便便可以睇下隻兔兔,係黃色短毛嘅,真係好慘,唔知係咪天生係咁,我掛住計下自己有幾多錢剩都無問到點解會搞成咁,唉諗起隻兔兔都心up。。。
作者: crystal55445    時間: 2014-1-8 07:03:37 PM

边間寵物店?
作者: hh0    時間: 2014-1-8 07:15:35 PM

寵物便便呀,旺角果間?
作者: kongmayu    時間: 2014-1-8 08:24:47 PM

crystal55445 發表於 2014-1-8 07:03 PM
边間寵物店?

旺角嘅寵物便X/寵X便利
作者: kongmayu    時間: 2014-1-8 08:25:08 PM

hh0 發表於 2014-1-8 07:15 PM
寵物便便呀,旺角果間?

係呀,今日見到的
作者: redcarrot    時間: 2014-1-8 11:59:11 PM

咩品種黎架
作者: kongmayu    時間: 2014-1-9 12:52:51 AM

redcarrot 發表於 2014-1-8 11:59 PM
咩品種黎架

係殘障兔兔,唔係品種
作者: ppoppo29108    時間: 2014-1-9 02:37:40 PM

我前日都去旺角買兔兔用品時,見到一隻黃色短毛無耳兔兔,但我冇留意到牠無了一隻手 =[ 好可憐呀><

作者: kongmayu    時間: 2014-1-9 03:33:47 PM

ppoppo29108 發表於 2014-1-9 02:37 PM
我前日都去旺角買兔兔用品時,見到一隻黃色短毛無耳兔兔,但我冇留意到牠無了一隻手 =[ 好可憐呀><
...

我哋見到嘅應該係同一隻!真係好慘,我諗除非係真心鐘意兔仔又有愛心嘅人,否則未必會有人買。。。唉
唔知如果最後都係無人買佢的話,寵物便便會點處置。。。最衰我唔夠錢,唉
作者: warm_warm    時間: 2014-1-9 04:22:51 PM

其實可唔可以各位兔友一齊買野滿1000元,咁樓主就可以帶兔兔返屋企啦!

作者: ppoppo29108    時間: 2014-1-9 05:42:55 PM

warm_warm 發表於 2014-1-9 04:22 PM
其實可唔可以各位兔友一齊買野滿1000元,咁樓主就可以帶兔兔返屋企啦!

我讚成
作者: ppoppo29108    時間: 2014-1-9 05:51:40 PM

昨日我已經買了一包草草,屋企現在有三包,木粒都有二包, 可以買多一,兩包草都得O既
作者: lovin_gloria    時間: 2014-1-9 07:27:23 PM

我而家睇緊隻兔兔,摸過佢,佢好乖,仲舔我個鼻同手
好想帶佢返去,但我已經有3隻了,希望有兔友快d帶佢返去啦
作者: lovin_gloria    時間: 2014-1-9 07:50:02 PM

我都可以夾份買野。^^
作者: kongmayu    時間: 2014-1-9 08:46:11 PM

warm_warm 發表於 2014-1-9 04:22 PM

係喎可以夾份買野!多謝你嘅提議呀,你真係好好人!!!!
夾幾多都得架,多多益善少少無拘!我會買包alfafa同timothy,已經大概三百蚊,希望能成事!我一定會好好照顧佢!
可以pm我
真係好多謝你咁熱心!
作者: kongmayu    時間: 2014-1-9 08:47:35 PM

ppoppo29108 發表於 2014-1-9 05:51 PM
昨日我已經買了一包草草,屋企現在有三包,木粒都有二包, 可以買多一,兩包草都得O既 ...

好多謝你咁熱心呀,已經買咗咁多野仲肯幫我,真係超好人!!!!
夾幾多都得架,多多益善少少無拘!我會買包alfafa同timothy,已經大概三百蚊,希望能成事!我一定會好好照顧佢!
可以pm我
真係好多謝你咁熱心呀!
作者: kongmayu    時間: 2014-1-9 08:51:55 PM

lovin_gloria 發表於 2014-1-9 07:27 PM
我而家睇緊隻兔兔,摸過佢,佢好乖,仲舔我個鼻同手
好想帶佢返去,但我已經有3隻了,希望有兔友快d帶佢返 ...

我今日又去睇佢,走嗰陣大概7點半!話唔定我有同你擦身而過!
我睇佢嗰陣有幾個男仔指住佢話:"嘩,佢隻耳死咗去邊呀?好搞笑!"嬲得我!佢哋個心就真係唔知死咗去邊!

多謝你咁熱心呀!

作者: lovin_gloria    時間: 2014-1-9 09:35:14 PM

我買貓沙,如果無岩既牌子就買草
作者: mizumi    時間: 2014-1-9 10:03:28 PM

我可以買6包Burgess excel田園小食, $240, 必要時買多幾包都得
作者: KathyChan    時間: 2014-1-9 10:41:31 PM

但係果間野D兔兔好多都有病 你帶左佢回家後 記得book次bodycheck呀!!

(買野就幫你唔到啦.. 我家隻b食開apd/ oxbow 果度無得買)
作者: KathyChan    時間: 2014-1-9 11:07:49 PM

我係獨立義工黎.
plan左會去營救兔兔
所以請你地hold住唔好買野先
如果你地買野黎換兔
姐係變相鼓勵佢地利用殘障既兔仔黎賺錢
我地會勸佢比我地帶走 帶兔兔去睇醫生先
另外
呢間店 出名係黑店
所賣既兔好多都有病
請大家一齊抵制佢
作者: mizumi    時間: 2014-1-9 11:11:53 PM

KathyChan 發表於 2014-1-9 11:07 PM
我係獨立義工黎.
plan左會去營救兔兔

Kathy, 你幾時會行動? 因為我好擔心隻兔兔會比佢哋舖頭拎走咗,你知佢哋幾間舖D兔仔係搬黎搬去架,其實用咩方法救走隻兔兔都好,我只係擔心我哋趕唔切救佢
作者: KathyChan    時間: 2014-1-9 11:12:55 PM

mizumi 發表於 2014-1-9 11:11 PM
Kathy, 你幾時會行動? 因為我好擔心隻兔兔會比佢哋舖頭拎走咗,你知佢哋幾間舖D兔仔係搬黎搬去架,其實用咩 ...

我聽日就去啦!
作者: kongmayu    時間: 2014-1-9 11:17:54 PM

mizumi 發表於 2014-1-9 10:03 PM
我可以買6包Burgess excel田園小食, $240, 必要時買多幾包都得

好呀!多謝晒你咁熱心幫忙呀!

你可以pm我
真係唔該晒呀!!!
作者: kongmayu    時間: 2014-1-9 11:20:18 PM

KathyChan 發表於 2014-1-9 11:07 PM
我係獨立義工黎.
plan左會去營救兔兔

其實我都非常討厭五方集團,所以從來無喺佢哋鋪頭買過野,我都知咁係變相鼓勵佢哋,但真係唔忍心見兔仔受苦。請問你可唔可以聽日就去勸佢哋?如果唔得的話,我再星期六去
作者: kongmayu    時間: 2014-1-9 11:21:15 PM

mizumi 發表於 2014-1-9 11:11 PM
Kathy, 你幾時會行動? 因為我好擔心隻兔兔會比佢哋舖頭拎走咗,你知佢哋幾間舖D兔仔係搬黎搬去架,其實用咩 ...

嗯嗯,非常同意,擔心佢哋覺得賣唔出/麻煩/影響鋪面之類的就將兔兔拎走
作者: KathyChan    時間: 2014-1-9 11:21:18 PM

kongmayu 發表於 2014-1-9 11:20 PM
其實我都非常討厭五方集團,所以從來無喺佢哋鋪頭買過野,我都知咁係變相鼓勵佢哋,但真係唔忍心見兔仔受 ...

我聽日會去..
希望成功 有咩消息 我會再通知大家

作者: warm_warm    時間: 2014-1-9 11:25:42 PM

kathy 加油呀!!
希望兔兔可以成功被救出!!
也希望karen可以收養到兔兔!!
d兔兔真係好可憐呀><

如果有可以幫到忙既地方就出聲啦!!
作者: kongmayu    時間: 2014-1-9 11:28:15 PM

KathyChan 發表於 2014-1-9 11:21 PM
我聽日會去..
希望成功 有咩消息 我會再通知大家

請問你介唔介意pm你電話比我?我覺得五方未必會咁好心(當然如果肯係最好),但如果你勸唔到,我都想第一時間知,因為我哋夾錢同買籠都要時間,最緊要救到兔兔
作者: lovin_gloria    時間: 2014-1-9 11:31:04 PM

各位加油!!
作者: kongmayu    時間: 2014-1-9 11:32:32 PM

warm_warm 發表於 2014-1-9 11:25 PM
kathy 加油呀!!
希望兔兔可以成功被救出!!
也希望karen可以收養到兔兔!!

希望能順利救出!
都好多謝你咁關心兔兔同熱心幫忙!

亦都要多謝Kathy加入幫忙!
作者: poorguy2    時間: 2014-1-9 11:42:16 PM

其實我有時會響兔協,sr,mini呢幾間,其他唔買,因為佢地比較有良心
另外果幾間衰野比人睇既兔好似好乖其實好多人買左出事,所以大家養兔既唔好幫佢地買野
作者: kongmayu    時間: 2014-1-9 11:44:02 PM

poorguy2 發表於 2014-1-9 11:42 PM
其實我有時會響兔協,sr,mini呢幾間,其他唔買,因為佢地比較有良心

我都係喺mini同8號兔買,謝絕五方集團
作者: JOE198732    時間: 2014-1-10 03:28:24 AM

如果買野我有8折喎
作者: JOE198732    時間: 2014-1-10 03:28:54 AM

可能有得同佢傾傾
作者: kongmayu    時間: 2014-1-10 10:24:25 AM

JOE198732 發表於 2014-1-10 03:28 AM
如果買野我有8折喎

多謝你!我今日去問下,睇下係計折後1000定係點,多謝你咁熱心!
作者: poorguy2    時間: 2014-1-10 01:06:20 PM

其實未養兔兔可以上論壇搵有需要既人,亦可去兔協,兔協一定絕左育同埋有適當照顧而且免費,養緊既同幾間有良心既店比出面平又,或者甚至上網買滿二至三百都免費送貨,何必手痕要去果d衰店買之後搞送貨,晒錢晒時間,成日去果頭都唔駛啦,mini 8號 都響果度,遠dd兔協佢地其實價錢同黑心店唔差多少,而且會撥部分去養收養左既幾十隻兔仔,仲有意義
作者: kongmayu    時間: 2014-1-10 01:55:58 PM

poorguy2 發表於 2014-1-10 01:06 PM
其實未養兔兔可以上論壇搵有需要既人,亦可去兔協,兔協一定絕左育同埋有適當照顧而且免費,養緊既同幾間有 ...

我唔係為咗想養多隻兔而想要呢隻無耳兔,我係真係想收養呢隻咁可憐嘅兔兔。我話一直都想幫我家兔兔搵個伴,意思係我本來就有打算養多隻。mini zoo有好多兔協無嘅野,8號兔我係去屯門嗰間,距離我屋企5分鐘路程。我唔係唔想去兔協,但我一個女仔真係無辦法將30L嘅紙粒由旺角托番屯門
作者: ak12345678977    時間: 2014-1-10 04:33:45 PM

poorguy2 發表於 2014-1-10 01:06 PM
其實未養兔兔可以上論壇搵有需要既人,亦可去兔協,兔協一定絕左育同埋有適當照顧而且免費,養緊既同幾間有 ...

樓主講話想救隻無耳兔,而間店就要買滿1000$野先可送果隻無耳兔比佢。

唔係想去果度買野,亦都唔係想養多隻兔。

重點係救隻兔,而家有義工話去同店鋪傾可唔可以無條件放兔。如果唔得樓主就可能要行plan B買滿1000野先救到隻兔。

而唔係特登去果度買野,請兔友了解。
作者: warm_warm    時間: 2014-1-10 05:41:08 PM

請問有新消息嗎?
我一陣會出兔協拿東西,睇下需唔需要幫忙夾錢買野
作者: kongmayu    時間: 2014-1-10 09:54:35 PM

好多謝大家咁關心咁熱心,我今日去到寵物便便嗰陣,隻兔仔已經無咗。。。
我問個sales,個sales支支吾吾咁話:"啊。。。嗰隻兔仔。。。比熟客買走咗lu"
我唔知寵便呢D咁嘅店係咪真係有熟客,可能真係有,真係比熟客買走咗,不過亦有可能係佢哋D人有睇到呢個forum/facebook有人post嘅消息,驚有義工介入會搞大件事,所以收起咗。。。之前有兔友話驚兔兔會唔知去咗邊,估唔到真係一語成纖
可能我陰謀論啦,不過明明上晝仲見到,下晝就突然無咗,而且個sales眼神都真係幾閃縮。。。佢坦蕩蕩D我都仲可能會信
唉,唔知兔兔去咗邊呢。。。我都真係幾失望,已經籌到一千蚊,準備買籠,連兔兔改咩名我都諗好咗。。。
寵便/五方嘅人,如果你哋真係收埋咗嘅,不如放番出嚟啦,今次我會直接買咗佢架啦!(唔好意思呀義工,但我真係好喜歡嗰隻兔兔)

不過真係好多謝咁多位咁熱心,願意幫忙!!!!見到眾多兔友一呼百應,真係好感動!多謝晒你哋呀!!!
作者: ak12345678977    時間: 2014-1-10 10:06:16 PM

kongmayu 發表於 2014-1-10 09:54 PM
好多謝大家咁關心咁熱心,我今日去到寵物便便嗰陣,隻兔仔已經無咗。。。
我問個sales,個sales支支吾吾咁 ...

唔緊要啦,你都好有心的了!希望隻兔兔可以好好過活啦!
作者: kongmayu    時間: 2014-1-10 10:17:28 PM

ak12345678977 發表於 2014-1-10 10:06 PM
唔緊要啦,你都好有心的了!希望隻兔兔可以好好過活啦!

多謝你!
作者: ppoppo29108    時間: 2014-1-11 12:03:56 AM

樓主..之前我同你講話見到呢隻兔兔0既!(同你見到相同的...)請問同時有隻兩黑色兔兔和無耳兔一起,兩隻黑色兔兔被人買咗未呀?唔使擔心,可能真係有人買咗呢...因為其中有隻一黑色兔兔我都好喜歡,但我都好留意無耳兔兔..因為佢真係好得意^^希望無耳兔兔搵到一個好主人我諗一諗因我再不能再養多隻,我隻兔兔太頑皮了...
作者: ppoppo29108    時間: 2014-1-11 12:13:55 AM

RE:雖然我隻兔兔好頑皮,我會養到佢一生一世
作者: kongmayu    時間: 2014-1-11 01:41:52 AM

ppoppo29108 發表於 2014-1-11 12:13 AM
RE:雖然我隻兔兔好頑皮,我會養到佢一生一世

頑皮兔好呀,活潑啲得意啲!
咁你仲有無興趣買黑色兔兔?因為我聽日都會出旺角,可以幫你睇
作者: ppoppo29108    時間: 2014-1-11 03:19:11 PM

kongmayu 發表於 2014-1-11 01:41 AM
頑皮兔好呀,活潑啲得意啲!
咁你仲有無興趣買黑色兔兔?因為我聽日都會出旺角,可以幫你睇 ...

我只是覺得黑色果隻兔兔好得意,但未有打算養多一隻,因為我隻兔兔可能唔鍾意我養多一隻(呷醋),但也謝謝你幫我睇下隻兔兔
作者: warm_warm    時間: 2014-1-13 09:08:24 PM

衷心希望兔兔是被有心人收養了!!!
祝福兔兔有幸福快樂的生活!!!
作者: kan1017kan    時間: 2014-1-14 11:19:15 PM

我去金魚街買野都係去 I LOVE RABBIT
我覺得都幾好
作者: redcarrot    時間: 2014-1-15 01:18:51 AM

唔見左了...比人買左?
作者: cheesi    時間: 2014-1-25 08:45:51 PM

我隻兔今年都歲幾,雖然試過偷偷地係我枕頭下尿尿,但我都會錫佢!隻黑色兔兔我之前同男朋友行街都想買,不過同我隻兔未必同他夾到先無買

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2