PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 關於籠的安全! 希望養鼠或準備養鼠的朋友都入黎睇睇!! [打印本頁]

作者: [小穎]    時間: 2009-6-28 08:20:16 PM     標題: 關於籠的安全! 希望養鼠或準備養鼠的朋友都入黎睇睇!!

琴日我隻鼠發生左一件悲劇,我起床後如常去睇下我隻鼠鼠,點知一行埋去見到佢半天吊左晌籠內!!
我係用ab倉鼠籠既,籠門晌籠頂果種!籠門方兩邊都希個U型凹位(見圖) 我隻鼠鼠既右腳就攝左落去個凹位度喇!於是成隻鼠半天吊左晌度喇,我唔知佢已經吊左幾耐喇!
我立即諗辦法拎返佢隻腳出黎,但係個凹位實在太窄,我用左成半個鍾先救到鼠鼠,其間佢痛到不停大叫,佢仲企圖想咬斷自己隻腳添!我真係好驚好心痛!!:050:
救返佢出黎後我立即打電話去DR.BETTY度,但由於同鼠鼠做手術太複雜,佢地就叫我去大圍睇喇!
最後去左大圍WALK IN睇DR.PETER,佢話鼠鼠斷左腳,但同鼠鼠做駁腳手術風險好大,只可開消炎藥同止痛藥俾佢,睇下佢可唔可以自己好返!一星期後要返去覆診,但如果到時鼠鼠佢自己好唔返就要切腳!!:050:
另外醫生話最好用魚虹/膠箱等等倉鼠爬唔到既野做籠,不過要留意通風!!
今次診金: $698 ,另要再覆診。
經過哩件事,我真係好後悔買哩個籠,如果我有察覺到哩個籠有危險,就唔會發生悲劇!!!
希望各位準備養鼠既朋友買籠時要細心睇清楚個籠有無危險,最唔好買哩種籠俾鼠鼠!!
而已經養緊鼠鼠又用哩類籠既朋友,最好換籠喇,如果唔換的話,都希望你地折走二樓,唔好令鼠鼠有機會爬上籠頂!!
唔想鼠鼠發生意外,唔想因小失大的話,請盡快換一個鼠鼠爬唔到既籠!!

鼠鼠隻腳就係攝左晌度,腳晌出面,鼠晌入面半天吊

唔好再用哩一類籠喇:

觀迎轉貼,希望有更多人注意籠既安全!
作者: TinG    時間: 2009-6-28 08:46:46 PM

我既白白都係用哩只籠ga ..
佢細個戈時只腳仔都 sip 左係籠邊既上下位 ..
作者: Tommy123    時間: 2009-6-28 09:33:01 PM

我係用緊 AB 大籠 , 養左好耐都無發生過任何意外 .
* 8 個 AB , 1 個 ALEX 籠 .  7 熊仔 , 2 小銀 .

有網既籠都好難避免佢地琴黎琴去 .

不過我覺得 , 鼠鼠好少會系籠既上面夾親 .
作者: shing637    時間: 2009-6-28 09:50:17 PM

我之前都係用呢隻籠
同你發生同一樣既情況t^t
只不過位置唔同
作者: 0772    時間: 2009-6-28 10:33:59 PM

alex都好似有個類似既籠@@.`

不過係1樓有個門同個2樓高d.

但都係2樓同條梯有lonlonlala.
作者: Vicky    時間: 2009-6-28 10:59:23 PM

我之前用ALEX籠,都發生咁既情況,不過係ZIP住左佢既牙,吊住係個籠到,過左無幾耐,佢都唔得了......
作者: hh0    時間: 2009-6-28 11:23:33 PM

多謝你既提醒, 大家要注意下

我用pet home, 大部份膠既, 隧道又係膠
只有少少鐵欄通風, 隻鼠無咩機會卡腳
相對上安全好多,
作者: pise1228    時間: 2009-6-28 11:43:03 PM

死啦.我隻波子都用緊呢隻籠,點算呀??
作者: wesky    時間: 2009-6-28 11:51:48 PM

搵d 野包住果個位  唔好俾機會佢爬去果度
作者: CARIO870119    時間: 2009-6-28 11:59:46 PM

樓主你真係好有錢???  $698真貴∼  
作者: [小穎]    時間: 2009-6-29 12:16:36 AM

死啦.我隻波子都用緊呢隻籠,點算呀??
pise1228 發表於 2009-6-28 11:43 PM

最好換過個!!
唔換的話就要拆走2樓,因為2樓同籠頂太接近,佢地好易爬上去,就算唔係kick到腳,萬一晌籠頂趺落黎都好危險啦,係咪??
作者: [小穎]    時間: 2009-6-29 12:25:42 AM

樓主你真係好有錢???  $698真貴∼  
CARIO870119 發表於 2009-6-28 11:59 PM

=.=
$698只係第一次診金,下星期仲要去覆診:050:
我無錢架,哩排仲好窮....但唔通睇住佢斷腳都唔理,由得佢自生自滅咩??
作者: wesky    時間: 2009-6-29 12:32:40 AM

尊敬你 :010:
作者: [小穎]    時間: 2009-6-29 12:35:06 AM

尊敬你 :010:
wesky 發表於 2009-6-29 12:32 AM

haha多謝你!! ^^ :014:
作者: aR婷    時間: 2009-6-29 12:10:35 PM

希望你ge鼠鼠快d好la!:020::020:
作者: [小穎]    時間: 2009-6-29 12:37:24 PM

嗯嗯!! 多謝你!! ^^
佢而家都好活躍,好似唔知自己隻腳傷左咁,成日都想出黎玩,俾佢激死!!
作者: mi127950    時間: 2009-6-29 03:28:49 PM

我之前用個款籠係有2層..
而佢地之間有條梯..
我隻鼠鼠就係個條梯既接博位吊住隻腳..
不過發現得早..無事
之後我轉用膠籠..
方便又安全.____.
作者: y3826609    時間: 2009-6-29 06:08:35 PM

嗯嗯!! 多謝你!! ^^
佢而家都好活躍,好似唔知自己隻腳傷左咁,成日都想出黎玩,俾佢激死!!
[小穎] 發表於 2009-6-29 12:37 PM

照咁睇你隻鼠應該好快好番:078:
作者: leewaiki    時間: 2009-6-29 07:27:57 PM

我唔係用呢隻籠
不過我個籠個門口都係響上面頂ge
係個門口開果時係上面全個籠頂黎ge
希望你ge鼠鼠快d好番喇^^
作者: 儀Jaiii`    時間: 2009-6-29 08:28:29 PM

我隻囡都試過1次!!
kick左1陣..佢都放棄左捉住其他鐵線等我黎救佢 - -
作者: chaucahu123    時間: 2009-6-30 03:39:20 PM

我用厘一隻籠!!
唔知安唔安全呢??
作者: ★Ocean★    時間: 2009-7-2 09:17:27 PM

我個種籠呀:050::050:
作者: TinG    時間: 2009-7-2 11:08:00 PM

我都係用哩個GA
又難洗又容易壞
但係吾太 GANGER 既
係上面吾通風姐
但係有人既鼠係個轉轉到行吾番出泥 @@
作者: tth94    時間: 2009-7-3 06:13:04 PM

我係用lee個籠....不過肥b無野.....
因為我拆左個2樓 ~
作者: kam4530    時間: 2009-7-9 11:31:05 PM

我都係呀,但我隻bb仔仲細唔識爬- -
作者: leo``    時間: 2009-7-27 12:17:05 PM

omg...我係用緊e個籠...
作者: yori    時間: 2009-7-29 03:00:58 AM

我都係用緊大約E類ge籠...
不過冇發生過事...
我D仔女好勁架= =
就算冇2樓都會上到籠頂架-口-''
作者: asd26900200    時間: 2009-12-21 08:33:07 PM

我有呢種呀!!!!!!!!!
作者: Y0611    時間: 2010-10-30 09:22:58 PM

雖然我5係用呢隻籠
係我果隻都有好似樓主個籠咁GE位
不過個位好高下
我諗鼠鼠都爬5到上去-.-
作者: 呀茂整餅餅    時間: 2011-7-3 08:20:37 PM

呢隻籠既第3層安唔安全..鼠鼠會唔會跳落黎架{:3_84:}

作者: pigskin    時間: 2011-11-16 04:54:45 PM

隻倉鼠點樣爬到架, 都幾高個喎

作者: Insomniahk    時間: 2012-12-13 10:07:15 AM

好貴
好傷
多謝提點

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2