PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 2個月多摩天使BB [打印本頁]

作者: Winnie    時間: 2009-10-4 02:46:31 AM     標題: 2個月多摩天使BB

今日在旺角無良寵物店(出名黑店),聽到一隻摩天使求救的叫聲,使得我走進去,之後見到店員的反應&態度,我也不想在此多說,(因很長篇,當時也不只我說,而內容也與領養無關。)不只一隻這樣,而是很多隻,但那隻摩天使不斷向我求救,我借故要看,但之後店員放回去,摩天使立即被另一隻咬,尾巴就快扯斷,店員見到也不阻止,掉頭就走,我便立即問:買了之後是否把牠隔離?她說:當然,已經是客人的了。我便立即說:我買了牠!但我要遲些取是否可以(因為我一直也沒想過養狗,因家中有倉鼠)?她說沒問題便打算立即開單,我便叫她先把「我的」摩天使取出來,(因不想牠再被打和咬!)她取出來時還對牠說:姐姐見你被打心痛呀!我一抱狗狗,牠便4隻手摟著我不放,震晒。我心想:你明明見到也不教一下另一隻或阻止,難怪這店被稱黑店,就算狗狗沒生病,也被打傷啦!
1)幸好摩天使在台灣入口,有出入口証明(我已對過資料),2009年9月29日入境,店員說昨天才到舖,健康(如不健康就不能入口)
2)是男仔,說是2個多月
3)有晶片、已打一針
4)未絕育(我要求領養者必須帶摩天使絕育,因此必須有住址証明、接受一次家訪和簽一份絕育同意書,放心絕育費由我出。)
5)未知是否能和小孩相處,不過在我手上很乖,沒吠過,只發出細小的回應(但牠沒理店員,因此我不知牠是否每個人也親親),會反轉讓我摸牠肚子。
6)請留言或PM
7)不用錢、不用任何費用。

P.S.因為狗仔還在籠物店,沒有相,請見諒。
作者: wesky    時間: 2009-10-4 09:32:54 AM

真係好黑....
幫你 FORWARD
作者: q1w2e3r4    時間: 2009-10-4 10:52:49 AM

樓主咁有愛心,希望你同你的寵物都:038:
作者: Winnie    時間: 2009-10-4 11:34:49 AM

RE q1w2e3r4: 其實可以的話我想養埋狗狗,我有信心可以給牠幸福(雖然沒經驗),不過我怕牠吠叫會嚇親我的倉鼠,令牠們不安,所以post出領養。
作者: Winnie    時間: 2009-10-4 11:38:21 AM

2# wesky

之前已目擊數次有警察到場的了。
作者: 黑布娃娃    時間: 2009-10-4 12:34:53 PM

即係你買左啦!??
係咪一間好近賣魚蛋既店!?有2邊有狗仔賣既店??
作者: wesky    時間: 2009-10-4 12:53:11 PM

只要令狗狗習慣聲音, 知道係咩聲, 就唔會亂吠, 有得教既
作者: TinG    時間: 2009-10-4 05:15:32 PM

um  等我問下d 朋友先.
作者: TinG    時間: 2009-10-4 07:45:59 PM

winnie 你不如自己照顧吧
比左人始終吾會放心, 同埋我有好多朋友戾係屋企有狗都有鼠,
zizi 都有 member 都係咁. 我諗慣左就可以的了.
如果真係吾得既話,先比人吧
作者: Winnie    時間: 2009-10-4 09:12:02 PM

6# 黑布娃娃

我已買了,但未帶回家。

轉角是有賣魚蛋的,有文具店那邊。
作者: Winnie    時間: 2009-10-4 09:16:03 PM

7# wesky

我也希望好似日本那邊youtube上的能鼠貓、鼠狗,什至鼠蛇也能共同生活。
作者: Winnie    時間: 2009-10-4 09:26:40 PM

9# TinG

你幫我問問朋友先吧!

如果到養養下發現真的和鼠鼠處不來,再給別人領養,我怕狗狗以為自己不乖才被我遺棄,導至不肯接受新主人呢!因為牠是BB,而且真的很乖很乖!我不想牠有不愉快的「童年」。

或者有點麻煩,但可以請你問問那些能鼠狗一起生活(要和洽,並不是單純養這又養那,便當作能一起生活那種),他們是怎樣訓練的?
作者: wesky    時間: 2009-10-4 09:35:14 PM

雖然我無同時養狗同鼠既經驗, 不過我覺得應該無太大衝突吧
有些人屋企同時養狗, 兔, 魚, 龜, 龍貓哩......
如果你真係教唔掂, 可以帶佢去上狗隻訓練堂, 依家先買本養狗既書睇下
作者: 黑布娃娃    時間: 2009-10-4 10:12:01 PM

6# 黑布娃娃

我已買了,但未帶回家。

轉角是有賣魚蛋的,有文具店那邊。
Winnie 發表於 2009-10-4 09:12 PM

咁我知你講邊隻啦!!
我星期6都有去果到,果個寵有2隻的,一隻大一隻細D~
細果隻係成日叫的~大果隻有時咬下佢條尾,但我見只係咬幾下咋哦=3=
我E為佢地玩玩下咋~因為我見好多細狗狗都成日咬其他狗既耳仔咁~
作者: hamstertroy    時間: 2009-10-4 11:16:58 PM

其實真係冇咩衝突o架咋, 鼠籠擺房, 最好唔好俾狗狗接觸到鼠鼠啦
狗同貓就話姐, 同鼠就唔好有正面接觸喇, 始終你唔知狗狗會唔會突然當鼠鼠係食物或者玩具
又或者有時唔一定係有心, 可能係無情力呀果D...

所以我覺得你自己養返都得啦, 正常唔會見到面, 你自己小心D就okay!

作者: Winnie    時間: 2009-10-5 11:27:47 AM

13# wesky

我已經去書局看了很多書,大概已知道如何養狗,也致電問了大圍診所有關狗狗的健康和身體檢查的問題。

因為養鼠之前看過書本,說狗和貓不可和鼠、兔等這類一起養,因狗吠會令倉鼠受驚,而貓會見到走動的東西便「抓」來玩。

昨天我突擊探狗狗(本身店員說去探之前先打電話),去到15分鐘才出來,我聽到有吹風機聲,問做什麼,她說洗乾淨腳仔才給我抱,心想:已過了大半天,如果我不出來探牠是否不會清潔?其間我說可能會提早接牠(之前說等打第2針後才接),因會安排做身體檢查,己問了獸醫。她便說可以,之後見到她去了和其他店員說要call老闆接狗狗,之後對我說:狗狗會到老闆家住到我來接牠為止,因為店舖多狗也怕有病傳染到(這樣說等於她已自爆有些狗有問題...)。因她說有1個月保證,而我也說會立即做body check,可能真的怕有事我會追究吧!
作者: Winnie    時間: 2009-10-5 11:56:06 AM

14# 黑布娃娃

不知你是否見到我呢?或者你看到時較早,情況未嚴重,我見到是明顯是大狗因細狗爭地盤的打架,隻大狗咬住BB尾巴,由左下角(近我的那面)被拖至左上角,BB還沒吠只是悲鳴,BB擺脫後走掉,但大狗再大口咬下,再由左下角至左上角再拖至右上角,被按住咬...當然當時被了摩天使外,其他大部份也是這樣,也有有反抗的BB,如果這每一隻我也不忍心買下,根本不可能,也助長黑店,不過我是在街外聽到一種細小的悲嗚,下意識走進去,之後見到牠。
作者: Winnie    時間: 2009-10-5 11:57:13 AM

15# hamstertroy

我是怕狗狗吠叫令鼠鼠不安。
作者: Winnie    時間: 2009-10-5 11:59:50 AM

16# matilda

請考慮清楚是否會照顧狗狗終老。
作者: 黑布娃娃    時間: 2009-10-5 01:45:01 PM

其實我都想養嫁~我呢幾日都有上網睇點養狗~
但我住公屋~我只可偷偷養~(我果邊有好多人都有養~)
作者: crystal_xd    時間: 2009-10-5 04:22:08 PM

唔好比住公屋的,
比人發現會拎隻狗狗去人道,
我都係建議樓主自己養返,
不如樓主你考慮下自己養啦,
鼠鼠同狗狗冇接觸就ok嫁啦,
吠唔吠呢d野都係睇你點教,
同埋狗狗吠我覺得鼠鼠都唔驚的,
網上面好多狗販等衰人,
會領養佢之後拎去賣比人,
你同狗狗相遇都係一種緣份,
你養返佢啦~

作者: Winnie    時間: 2009-10-5 05:01:36 PM

21# 黑布娃娃

Sorry,多人養並不等於可以,如果萬一不幸地有人投訴,那便害了狗狗。
作者: Winnie    時間: 2009-10-5 05:15:56 PM

22# crystal_xd

我也看定情況再下定論,因為昨天突擊該店看狗狗,真的很黑,正在考慮是否暫住寵物酒店較好。

因為之前書本有寫,倉鼠受驚會影響壽命,所以有倉鼠賣的店不會賣貓和狗。

我當然也想自己養啦!那麼多隻被打,我只感到(還要在店外)牠向我求助。不過我怕最終影響鼠鼠,也害了狗狗,所以才物色有否更好的新主人。
作者: 乂穎乂    時間: 2009-10-5 09:02:15 PM

有冇相呀?
我fd想養
驚佢太大隻
作者: wesky    時間: 2009-10-5 10:31:53 PM

個人覺得影響唔係太大, 只要離狗遠少少就 OK
自己養, 你會愛鍚佢一世; 搵人領養, 好難確保對方對佢好唔好
一隻狗有十幾歲命, 希望有意領養的要想清楚, 不要一時衝動
作者: Winnie    時間: 2009-10-5 10:47:09 PM

拍了張照片,可是怎樣post出來呢?
作者: Winnie    時間: 2009-10-5 10:54:40 PM

25# 乂穎乂

1.你朋友住什麼類型屋?
2.你朋友夠18歲沒?因我要求要簽絕育同意書。如未夠18歲,需由其家長(朋友不可)簽署。
3.現在是狗BB,好細隻,摩天使到成年的話,大約一呎(書本寫的)。
4.相稍後出。
作者: kkkwan    時間: 2009-10-5 11:17:41 PM

你好,我姨媽想養
之前都問過朋友打算領養,不過都已經俾左人
我姨媽和一位朋友一起住,她們都好愛小動物
她住在居屋,只要是小型的都可以養
請PM我問詳情,謝謝
作者: TinG    時間: 2009-10-5 11:20:04 PM

但我覺得, 如果你個 friend 唔知一只小型狗大左有幾大,
睇怕認識都吾叫深..
何況依只特殊的狗BB?
如果唔小心慯害到你同你朋友, 請見諒.
作者: LUI1031    時間: 2009-10-5 11:44:47 PM

首先 等我講下我家既狗狗係點同鼠鼠一齊相處
正確黎講-----佢地係唔可以有任何接觸
一,鼠鼠好易俾狗狗嚇到
二,一有人係門口or禁鐘,狗狗大多本能反應係吠,係會喓到鼠鼠
你試諗下狗狗一吠既聲都唔細
三,比較上,係會有種有d唔'慧'生

如果你真係要養番佢,你一定一定要分開遠d
以我家為例子,我係俾左成個living rm size俾狗狗(1隻小型狗)
鼠籠係我間房個d空心櫃到*一定要放到好高既位置,不近門口,不近窗,不近冷氣位但又唔可以痴住d lighting位
最好日頭要有d 微光 (聽下去,好似好多野做,但其實都係為佢地好)
同埋狗狗係入唔到房既<<緊記!

點解要放咁高係因為你放低時 佢又好奇走埋去 到時真係又用爪搞你個籠又點
鼠鼠伸左隻腳出黎,一唔小心,狗狗又唔知係咩就咬埋下去 (我上網睇人講過)

ps*因為狗狗對識旭又細既野 既好奇心係好大好大! 佢以為係toys! 試諗下,
如果走鼠,又俾狗狗見到既會點?
至於佢日常個d,佢而家得2months大!唔好帶佢出街!佢仲細
食既係要浸開水(人飲個d-微暖)幼犬糧(一定!因為照我諗佢應該而家係得小小牙仔)

有野可以問我!其實我係有意領養狗狗既,不過如果你自己養番就最好快d拎番屋企
(你放個到一日,都唔知d人點對佢同埋個到係好多菌!!!!!!!)
你有事都可以pm我! 我樂意解答你!
作者: LUI1031    時間: 2009-10-5 11:48:59 PM

樓主,另帶一提!
領養者一定要18歲!一定要住私人樓!
最好可以家訪,家中原本有狗,都可以先俾暫主人帶番去相處
相處不來可以再找新主人!
作者: TinG    時間: 2009-10-6 12:03:12 AM

呀 lui 你上番黎又可以要佢太好喇 ..
希望各位都順順利利!
作者: LUI1031    時間: 2009-10-6 12:08:44 AM

TING,邊係呢!都係你叫我上黎俾cm jie
有需要,我幫到既都一定會幫!
不過樓主係點決定,俾定唔俾,俾邊個都好,我地都應該respect同幫手!
作者: 儀Jaiii`    時間: 2009-10-6 12:12:40 AM

我男朋友有意`佢唔係住公屋的~~
滿18歲~你覺得合既話請PM;D
作者: TinG    時間: 2009-10-6 12:12:44 AM

34# LUI1031

如果我早一日 call 到你, 咁仲好 xd
可惜你係自修室 =.=
希望佢有頭好住家啦 ^^
作者: LUI1031    時間: 2009-10-6 12:19:57 AM

TING, 唔緊要
最緊要係搵到個好人家住,樓主要好好物色人選啊!
作者: hh0    時間: 2009-10-6 10:43:07 AM

大家都好有心帮狗仔找新主人
可惜我住私人樓唔淮養狗~
但支持winnie你自己養番就最好
係你同狗仔有緣
亦相信同鼠鼠係可以 一齊相處既
只要好好安排
作者: kkkwan    時間: 2009-10-6 02:25:30 PM

我覺得唔一定係住私人樓先可以養既~
只要唔係住公屋而屋苑可以養的話就可以了~
因為好多時其實私人樓都唔可以養~
請唔好介意我咁講,我都係實話實說
作者: 乂穎乂    時間: 2009-10-6 06:30:35 PM

我朋友住康城架
仲有個狗公園:078:
作者: Winnie    時間: 2009-10-6 06:52:01 PM

31# LUI1031

首先見你的發言,相信已有一定的鼠狗相處之道。

我今日致電說提早接狗狗,準備安排看獸醫,店員說狗狗已在老闆家,而幫我跟開的職員剛不在,稍後覆我,之後她回電說老闆見牠便便有寄生蟲,現在正杜蟲中,最好星期尾才接牠走,如果我堅持要接走也可,但怕有誤會,因怕我看完獸醫說有蟲追究,我便說好番健康我才接走。

所以我現在決定先這樣做:
1.她說沒事後即接回家,
2.在我家一星期後去大圍body check
3.帶回 DSC02590.JPG [localimg=113,150]2[/localimg]店打第2針
4.帶回家再待一星期再去大圍body check

因為我也怕狗狗有事,表面看不出,之後傳染到其他狗狗,我確保了BB健康沒事才給新主人,當然也希望這段時間看看鼠狗一起生活的情況。

你可以pm我留電話和方便聯絡的時間嗎?稍後有不懂能直接問你一些鼠狗的問題。謝謝!

BB的牙我之前check過,真的很細和有些未長出,所以也問過如何食乾糧的問題。

已有相。[localimg=113,150]2[/localimg][localimg=180,135]3[/localimg][localimg=113,150]4[/localimg]

附件: DSC02590.JPG (2009-10-6 07:09:42 PM, 26.63 KB) / 下載次數 32
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ2M3xkODY2NmU0NnwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02596.JPG (2009-10-6 07:09:42 PM, 26.11 KB) / 下載次數 38
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ2NHw0ODMzOTE5MnwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02591.JPG (2009-10-6 07:09:42 PM, 39.19 KB) / 下載次數 38
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ2NXw3N2IzY2YzY3wxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02597.JPG (2009-10-6 07:09:42 PM, 21.09 KB) / 下載次數 39
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ2NnxjZWI3ZGVjZnwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02590.JPG (2009-10-6 07:09:54 PM, 26.63 KB) / 下載次數 38
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ2N3w5ZTgxYjk0NHwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02596.JPG (2009-10-6 07:09:54 PM, 26.11 KB) / 下載次數 39
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ2OHw2YjMyNmJiNnwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02590.JPG (2009-10-6 07:11:23 PM, 26.63 KB) / 下載次數 42
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ2OXwwYWNlZTIyNXwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02590.JPG (2009-10-6 07:11:41 PM, 26.63 KB) / 下載次數 37
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ3MHwzNjU3YmU4N3wxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02596.JPG (2009-10-6 07:11:41 PM, 26.11 KB) / 下載次數 31
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ3MXw0YWU0MzU2NnwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02591.JPG (2009-10-6 07:11:41 PM, 39.19 KB) / 下載次數 35
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ3MnwwZTA2ZTA1NHwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02590.JPG (2009-10-6 07:11:58 PM, 26.63 KB) / 下載次數 36
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ3M3xjNjFlMWRkZHwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02596.JPG (2009-10-6 07:11:58 PM, 26.11 KB) / 下載次數 43
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ3NHxjOTNjNTQ0NHwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02591.JPG (2009-10-6 07:11:58 PM, 39.19 KB) / 下載次數 38
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ3NXxhZjcwMjYyOXwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D

附件: DSC02590.JPG (2009-10-6 07:12:06 PM, 26.63 KB) / 下載次數 34
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MzQ3Nnw3OGRhYzYyNnwxNzE0NzkyOTU1fDB8MA%3D%3D
作者: Winnie    時間: 2009-10-6 06:54:17 PM

35# 儀Jaiii`

不是住公屋,那他是住?
作者: Winnie    時間: 2009-10-6 06:56:15 PM

38# hh0

我會接狗狗回來觀察健康,也看看鼠狗相處如何。
作者: Winnie    時間: 2009-10-6 07:02:57 PM

39# kkkwan

你的說法正確,除所有公屋不准養狗,其他屋苑會看大廈公契有否列明是否不准養狗才知道,所以我要家訪。
作者: SIU童    時間: 2009-10-6 08:05:18 PM

間野真係冇血性嫁!!!見到狗俾另一d狗咬仲要唔理佢~~~係邊間???我以後都唔去個間
作者: 黑布娃娃    時間: 2009-10-6 09:59:20 PM

我認得,就係呢隻狗~都幾可愛嫁佢~好乖的^^(我見過店員拎佢出黎!_
作者: LUI1031    時間: 2009-10-6 11:16:31 PM

41# Winnie

PM YOU ALREADY
作者: 儀Jaiii`    時間: 2009-10-6 11:42:24 PM

42# Winnie
私人樓來的..
作者: Winnie    時間: 2009-10-7 08:18:07 PM

首先多謝各位關心。

之前我也寫了我要做的步驟,而我在觀察鼠狗相處時,也會考慮準領養者是否適合。

對於狗狗我已列明資料,如有問題可再發問,但有心領養的領養者,可否清楚列明自己的資料呢!只是說不是公屋,想領養,這樣很難知道哪個才適合,所以從現在起,有心領養者先回答一些基本資料,謝謝!

1.住什麼類型屋(最好有屋苑名,暫不提供也可)?
2.領養者幾歲?
3.獨居還是和家人同住,有幾人(此問題是不希望事後有人說父母不准,又棄養。要全家人同意才可)?
4.家中有什麼寵物請列明。
5.有沒有養狗經驗(有/沒有也不是最大問題,因我自己也沒有,但希望知道,如沒有的話希望先找找資料,我會對有機會的領養者問一些由BB至老年的一些基本應知,我已背熟基本資料)?
6.家中有沒有BB(人)?有的話,有沒有氣管敏感的問題?

以上是基本資料,如我覺合適,會再向當時人查問。
可能較麻煩,但如果我發覺真的不能鼠狗同住,(因現在我也不知牠會不會常吠),也希望找到好主人給牠幸福,希望各位明白。
作者: 力力    時間: 2009-10-7 09:25:14 PM

我都好想幫你
但家中已有狗又有倉鼠仲有魚-3-!
加上屋企隻狗吾中意其他狗去佢屋企
不過好似樓上既咁講
我啲鼠放係我間房度
又有個籠
佢都吾係點接觸到
不過狗狗啲用費用就真係貴啲
我隻狗狗上次腸胃炎睇病都成六百幾
但如果你驚佢地相處吾到既
我係一個例子
我隻狗仔佢最多都係聞下啲鼠
不過其他狗就吾知喇
但都支持你
你好好人
作者: LUI1031    時間: 2009-10-7 09:27:40 PM

51# Winnie

已pm了
作者: hh0    時間: 2009-10-8 12:09:23 AM

54# matilda

路過想問下, 你若養係office, 0甘收左工怎樣照顧到小狗呀
作者: TinG    時間: 2009-10-8 09:24:05 PM

MATILDA 你20歲有樓有 office ..
仲組織埋家庭
好勁呀 :026:
作者: ch08ko    時間: 2009-10-9 10:10:43 AM

但有樓就係極少數人有,除非佢屋企大把錢,或者自己中學畢業就出來賺錢。
作者: Winnie    時間: 2009-10-9 05:43:27 PM

各位,狗狗今天已到我家,首先我會先觀察一下牠的健康,book body check, 再帶回寵物店打第2針,大約月底有結果。我為牠取名:月餅,英交名mooncake, 因為在中秋節相遇。有心領養的記得提供基本資料,已sd的不用重覆給我,如我有不明白會再問清楚。
作者: Winnie    時間: 2009-10-9 05:44:26 PM

56# matilda

你office在哪?
作者: 乂穎乂    時間: 2009-10-9 08:39:19 PM

winnie
我希望你能給我的朋友養
她住在康城
可以養狗的
她2X歲
之前也有養狗
作者: Winnie    時間: 2009-10-9 11:51:07 PM

62# 乂穎乂

請你以我基本的提問,問了你朋友後再回答,只答了住哪和幾歲兩項資料,我不會考慮的。請你留意。謝謝!
作者: 乂穎乂    時間: 2009-10-10 11:17:11 AM

基本的提問是.......?
作者: Kelvin_K    時間: 2009-10-10 03:02:18 PM

very very cute ar:023::014:but I have a dog and 2 hamsters already:042::050:
作者: Winnie    時間: 2009-10-10 03:15:23 PM

66# 乂穎乂

1.住什麼類型屋(最好有屋苑名,暫不提供也可)?
2.領養者幾歲?
3.獨居還是和家人同住,有幾人(此問題是不希望事後有人說父母不准,又棄養。要全家人同意才可)?
4.家中有什麼寵物請列明。
5.有沒有養狗經驗(有/沒有也不是最大問題,因我自己也沒有,但希望知道,如沒有的話希望先找找資料,我會對有機會的領養者問一些由BB至老年的一些基本應知,我已背熟基本資料)?
6.家中有沒有BB(人)?有的話,有沒有氣管敏感的問題?

以上是基本資料,如我覺合適,會再向當時人查問。
作者: Winnie    時間: 2009-10-10 03:17:07 PM

65# matilda

最快也要十月底,因未打第2針,而且昨天才接回家,先看看牠健康情況。
作者: 乂穎乂    時間: 2009-10-10 04:31:08 PM

:002:1.康城
2.25
3.和家人同住,3人,家人同意
4.沒有
5.沒有養狗經驗,已背熟基本資料
6.沒有人有氣管敏感的問題
作者: LUI1031    時間: 2009-10-11 10:19:56 PM

69# Winnie
記得浸浸水先俾糧佢食(開水) 浸完倒左d水就okay
狗狗而家係會咬下野咁 提提你要放好d電線or else(小物件都係)
鼠籠放高d
狗狗其實岩岩到一個新既環境係要俾佢適應
最好係放係狗籠! 唔理幾大都係要咁做
因為佢一黎你放佢周圍走係唔好 佢會比較難去適應 同分心
放係一個地方就係俾佢知道d sounds 個d
因為我個fd而家都係養緊bb狗 又係2個月 佢都係放係個籠到 無頂個隻
入面有埋個狗toilet
同埋而家都係訓練狗狗去廁所既關建!!***

養bb狗仲有好多學問!我係呢到唔係可以一言2語可以講曬
你有咩問題都可以sms我
作者: Winnie    時間: 2009-10-12 06:59:27 PM

72# LUI1031

狗狗是吃浸濕了的糧,小食多餐,只在2呎籠內活動。
基本上牠很乖,但有一個大問題。
作者: 乂穎乂    時間: 2009-10-12 07:37:37 PM

你打算自己養嗎??????
作者: TinG    時間: 2009-10-12 07:45:57 PM

74# 乂穎乂

我 SUGGEST 你認真睇下每一頁.
作者: LUI1031    時間: 2009-10-12 09:20:02 PM

73# Winnie

大問題?? 即係?? (你一係pm我喇)
作者: Winnie    時間: 2009-10-12 10:11:17 PM

75# TinG

THX~幫我回了問題。
作者: Winnie    時間: 2009-10-12 10:11:58 PM

76# LUI1031

PM你。
作者: Winnie    時間: 2009-10-12 10:32:02 PM

準領養者要有心理準備,狗狗會不斷叫,扭計。如不抱牠或把籠放在自己旁邊,可以連續叫2小時...
基本上牠聽懂「sit」和「手」了。
作者: TinG    時間: 2009-10-12 11:33:05 PM

哈哈  BB 狗係痴人ga 喇  好可愛呢
咁細就聽得明sit 和 手  咁佢好叻啊
作者: Winnie    時間: 2009-10-13 01:00:46 AM

80# TinG

牠很乖很懂事的,雖說牠不停叫扭計,但當我教樂器時,牠完全不叫,有學生到也沒叫,不過牠很醒,學生一離開就即叫扭計抱或坐在牠旁邊才不叫。

不過牠和鼠鼠爭寵...
作者: Winnie    時間: 2009-10-13 01:09:26 AM

另外準領養者可放心便便問題,我已教了牠,牠想去便便時會發出不同的叫聲和動作,放牠出來在盤上便便,解決後掉了便可,相信到打完3支針,抵抗力夠可出籠自由活動時,牠會懂的自己去便便。

我只教了3天牠已懂便便、sit和手,相信牠是易教的。

牠知道自己的名字叫月餅,因我和朋友通電話說「月餅」時,牠立即回應。
作者: Winnie    時間: 2009-10-13 05:51:08 PM

83# matilda

我心目中,已有排名次序,但不會公開。
作者: Winnie    時間: 2009-10-13 05:53:56 PM

今天的一個壞消息,月餅今早不吃不喝,已帶去看獸醫,未知是什麼事。
作者: 乂穎乂    時間: 2009-10-13 07:57:37 PM

月餅有冇事??
獸醫話佢點?
作者: kaykay:)    時間: 2009-10-13 09:11:21 PM

希望月餅佢冇事......
作者: 黑布娃娃    時間: 2009-10-13 11:19:21 PM

bb好易病~希望佢無事啦~
希望你都小心身體~唔好病哦^^
作者: Winnie    時間: 2009-10-14 11:54:23 AM

月餅已經食番野、飲番水,但未可以接回來。

附帶一問,到現在為止收到不少領養者資料,但如果到現在還想領養月餅的,有心理準備和財力,當月餅有任何不妥,能立即就醫嗎?當然,和之前所說,我會先由獸醫確保了健康和打了針才給領養者,但往後呢?大家也不知月餅情況,所以自問能「照顧」月餅的,再一次PM我,因有機會有領養者知道有機會用大量時間和金錢照顧月餅,會打退堂鼓。
作者: crystal_xd    時間: 2009-10-14 04:04:59 PM

Winnie,你真係唔考慮下自己養返月餅?我覺得你自己養返好好多,你真係唔可以自己養返??
作者: LUI1031    時間: 2009-10-14 05:57:13 PM

回左你PM喇
不過講真一句,希望我個D EXPERIENCE真係幫到你
同時,佢聽話就好! 你養番係最好
因為佢至少STAY你到成1個月,俾左新主人,佢又會唔習慣
同埋一定會係有排係唔開心 因為佢一定以為佢媽媽唔要佢,而家主人又係咁
真嫁!
作者: Winnie    時間: 2009-10-14 06:36:44 PM

91# crystal_xd

因月餅和我家鼠鼠爭寵,當我洗鼠籠或抱鼠鼠時便不停吠。
作者: Winnie    時間: 2009-10-14 06:37:41 PM

92# LUI1031

謝謝你的意見,月餅還未可以回家。
作者: TinG    時間: 2009-10-14 10:12:25 PM

我pm唔到ar!!我係想養ga!!用品都訂好了la!!
matilda 發表於 2009-10-14 10:04 PM

其實你都可以去 SPCA 到睇下 @@
作者: LUI1031    時間: 2009-10-14 11:38:38 PM

我pm唔到ar!!我係想養ga!!用品都訂好了la!!
matilda 發表於 2009-10-14 10:04 PM

其實你真係想養,有心,都可以去SPCA睇
老套個句 一來自己又養到 2來又可以幫到人
(我個隻狗狗都係人地唔要俾我)
同埋你指既用品, 由其係沖涼,其實你買左邊一隻?
因為有D係專FOR一隻品種既狗,有D係FOR BB,有D係防敏感
但而家黎睇,都未知MOONCAKE係有無對咩敏感個D,你就買@@?
作者: hamstertroy    時間: 2009-10-15 05:02:51 PM

spca個d9成係唐狗...我怕唐狗ga!!
matilda 發表於 2009-10-15 03:30 AM

咪又係狗! 怕咩? :059:

作者: 儀Jaiii`    時間: 2009-10-15 10:55:10 PM

咪又係狗! 怕咩? :059:
hamstertroy 發表於 2009-10-15 05:02 PM

咁又唔係啊...我自己都好驚d大狗= =
可能因為細細個比狗咬過xd
作者: Winnie    時間: 2009-10-15 11:09:48 PM

月餅好很多了,還在杜虫中,未能接回家。
作者: kaykay:)    時間: 2009-10-16 01:32:21 AM

:055::055::055:GOOD!
作者: TinG    時間: 2009-10-18 09:05:42 PM

re hamstertroy : 通街d鼠咪又係鼠!咁你唔帶番屋企養? 驚大狗有咩出奇ar? 驚細狗唔驚大狗個d你又見過未ar?你講d野咁奇ge?你好似侮辱緊我wo!!
matilda 發表於 2009-10-18 08:40 PM

通街d鼠我諗都唔會有人帶番屋企養, 係因為人會諗清楚係唔係有能力, 金錢, 時間同人去 take care 一種動物.因為都係一個深思熟慮既選擇.
財媽其實都唔係咁既意思,
你都唔洗有咁大反應吧. 人人都唔同的啊 . 我地唔可以以偏概全的.
希望 mooncake 可以杜哂d 虫佢啦 ^^
作者: wesky    時間: 2009-10-18 10:35:48 PM

我都好怕唐狗 o.o
但鍾意金毛,牧羊
作者: kinmi    時間: 2009-10-19 04:49:19 AM

狗狗依家點阿?
或者你有無決定自己養返?
俾人領養左未阿?
我有養開狗仔咖.如果狗狗真係無人領養.
你可以聯絡我..你pm我=]
作者: 乂穎乂    時間: 2009-10-26 12:36:20 PM

E+月餅仲有冇事?_?.....
作者: Winnie    時間: 2009-10-28 08:03:24 PM

還未能接回。
作者: mankilui    時間: 2009-11-1 08:20:19 AM

有意領養~本人22歲,有養狗經驗,住私人屋園有平台可每天放狗,電話:64461223,e-mail:[email protected]
作者: Winnie    時間: 2009-11-7 10:02:00 PM

月餅已回家了。

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2