PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔醫療費統計 ( + 20 P 點 ) [打印本頁]

作者: wesky    時間: 2008-10-29 05:56:59 PM     標題: 兔兔醫療費統計 ( + 20 P 點 )

大家一齊分享下,
1. 兔兔所患的疾病
2. 看哪位獸醫
3. 醫藥費
3. 帳單詳細項目~ 如藥物, 手術步驟等

等其它人可以參考下~

絕育都計算在內~~

波波小丸
Dr Gerry 絕育費 $980
Revolution 一盒三枝 $240

作者: cordero    時間: 2008-10-29 05:59:53 PM

B女睇BETTY
以我所知因為尿灼傷,過瘦睇過VET
仲有絕育...
但係全部都係兔協帶佢去睇, 我同兔爸未帶過佢去睇
作者: BB囡    時間: 2008-10-29 06:00:48 PM

bb囡
1)跌親,腳仔(咬)親 $450
2)絕育 $1288 (不連草粉)
佢個e生係dr yan
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-10-29 06:37:16 PM

芝麻之前斷手手去睇過一次betty,,

[attach]4108[/attach]

附件: 照片.jpg (2008-10-29 06:37:16 PM, 26.77 KB) / 下載次數 0
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTI2NjZ8OWZiNzMyZmN8MTcxNDMyMzkxNXwwfDA%3D
作者: lingyan    時間: 2008-10-29 07:14:33 PM

Miffy :

醫生費用
備註
呼吸道感染
頭一個月珍禽,之後轉睇 Dr. Betty
$4k+
後遺症 : 永久性鼻敏感

絕育Dr. Betty
$1020唔連草粉 ; 包頭罩

肚仔痛 Dr. Betty
大約 $400
發現有事 : 因為摸佢肚仔佢就飛奔逃去

有兔虱Dr. Yan
大約 $400
revloution 大約 $240

布甸 :

醫生 費用 備註
body check
Dr. Betty
$250 -

妹妹 :

醫生 費用 備註
腸停 + 少少呼吸道感染
Dr. Betty
大約 $500
-

覆診 Dr. Betty
大約 $400
-

作者: SheR_bb    時間: 2008-10-29 08:18:19 PM

之前鬆餅有痰, 喉嚨痛, 少少鼻水,
加上唔食野~ 幾個鐘 1粒便便都冇, 所以睇 dr yan

葯:

化痰
腸動
抗生素
增強抵抗力
草粉

以上葯物 + 診金 = $890
作者: 光之天使))    時間: 2008-10-29 10:08:01 PM

total:
淨係睇過dr.gerry~~我覺得唔錯架~

絕育: $1170 = $980(手術費) + $80(止痛藥) + $110(草粉)
兔虱: $510 = 240(revloution) + $270 (針、診金)
作者: lunguide    時間: 2008-10-30 12:44:58 AM

花生:
睇過dr.yan
因草入眼,眼角膜損左
診金連藥及3支眼藥水共$820
(當中草粉佔$130)
作者: lolo    時間: 2008-11-3 05:56:35 PM

小B:
1)介癬虫
  Dr Betty
  第一次診金$220
  4 次針 ,一星期一次,每支$200
  Total1020

2)兔兔SARS
  Dr Betty
  急診 $350
  針 $100
草粉 $150
眼水 $50
仲有藥水for肚痛 ...糖水.....(唔記得d藥....大約功能啦...)
total: $860
作者: SheR_bb    時間: 2008-11-9 12:26:08 AM

07/11/2008

鬆餅絕育 + 滅虱的帳單
原來睇顯微鏡要俾 $80, 好彩影返幅相紀錄下ja

附件: 07.11.2008.jpg (2008-11-9 12:26:08 AM, 100.07 KB) / 下載次數 90
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTI4NzF8ZmVhNTg2ODZ8MTcxNDMyMzkxNXwwfDA%3D
作者: §月紫§    時間: 2008-12-11 05:12:45 PM

妹妹:
Dr.Gerry
絕育: $1060=$980(手術費)+$80(止痛藥)

雪雪:
Dr.Gerry
絕育: $980=$980(手術費)  止痛藥就食埋妹妹食開個d...
作者: darlingy    時間: 2009-2-6 08:24:57 PM     標題: 回復 9# 的帖子

Re: lolo: 兔仔有SARS??:056: :046:
作者: darlingy    時間: 2009-2-6 08:29:31 PM

Momo:

1) 上呼吸道感染+兔虱  
     Dr. Betty & Dr. Yan
    HK$ 9000-10000 (醫左9個月倒..)

2) 上呼吸道感染+側頭+腸停
     Dr. Betty
    HK$4000-5000 (醫左1~2個月)
作者: elvisli    時間: 2009-2-6 08:32:45 PM

MOCHA

GERRY:絕育                                                         $980
               以為有事(CHECK左原來係2粒蛋蛋   $0蚊
KEN    :淚管塞                                                       $4XX
              跌斷4隻門牙                                            $4XX
LIM      :BODY CHECK                                         $5XX
BETTY:睇耳仔                                                       $6XX

隻仔真係多事趕:029:
作者: neutraly    時間: 2009-2-12 01:58:57 PM

MUI MUI磨牙仔
1)DR. GERRY $980
2)DR. GERRY $1000
唔知點解第二次貴左廿蚊..係咪收我齊頭?:026:
作者: cordero    時間: 2009-2-12 02:02:39 PM

係咪加左價??
作者: BarbaraFok    時間: 2009-2-12 02:27:44 PM

畢仔有腳枕紅左, 好擔心所以帶左佢去睇醫生
DR. Jerry
診金+抗生素+藥膏(一個星期藥)=$450
星期六返去覆診
作者: otistou    時間: 2009-3-28 10:06:04 AM

[attach]5777[/attach]

附件: 掃描0001.jpg (2009-3-28 10:06:04 AM, 114.99 KB) / 下載次數 59
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTQzMzV8MDU1MWI5N2V8MTcxNDMyMzkxNXwwfDA%3D
作者: otistou    時間: 2009-3-28 10:32:36 AM

我果個咩e 生黎ga
作者: firen_freeze))    時間: 2009-3-28 10:38:35 AM

咁啱我兔兔尋日都睇左醫生,陣間打埋上來先...

不過你睇咩AR? 咁貴O既?#^40^#
作者: otistou    時間: 2009-3-28 10:44:14 AM

佢有失law..同埋大圍係貴d=.=
作者: firen_freeze))    時間: 2009-3-28 02:12:22 PM

大圍同九龍城都唔係好遠啫...

九龍城的dr. betty 尋日睇過,佢好好ar~~~:033:

尋日:
診金 + 消毒藥水 + 藥膏 + 止痛藥 + 益菌 = $650

個藥膏茶左一次就即刻冇咁紅啦~
可惜支藥膏寫住醫生處方藥...如果唔係我就諗住入貨啦...
個益菌係betty 知道兔兔係實驗兔,驚佢唔夠益菌特登加的....
作者: ki*∼    時間: 2009-3-28 04:57:33 PM     標題: 回復 19# 的帖子

太細隻字..但隱約見到好似係peter morgan
作者: otistou    時間: 2009-3-28 06:37:06 PM

原帖由 ki*∼ 於 2009-3-28 04:57 PM 發表
太細隻字..但隱約見到好似係peter morgan

邊到有寫=___=
你可以DL 黎睇GA
作者: ki*∼    時間: 2009-3-28 07:07:39 PM

Pr個度係vet個名..pm我諗係peter morgan 既簡寫
你上次見係唔係個外國男人呀?
作者: 兔仔怡v3v    時間: 2009-3-28 07:33:44 PM

DR GERRY

頭虱 = $540 (包revolution)
作者: otistou    時間: 2009-3-28 07:36:57 PM

原帖由 ki*∼ 於 2009-3-28 07:07 PM 發表
Pr個度係vet個名..pm我諗係peter morgan 既簡寫
你上次見係唔係個外國男人呀?

係呀=]
原來係果到睇ga>>...我仲以為睇operator tim=3=
作者: otistou    時間: 2009-3-28 07:39:16 PM

DR LIM KWOK 同DR JAIME CHIN  都好令咁=v=
作者: otistou    時間: 2009-3-28 07:43:42 PM

上網搵到呢間好唔好ga
http://www.yp.com.hk/citivet/
作者: ki*∼    時間: 2009-3-28 08:51:39 PM

DR LIM OK靚仔的
JAIME都係靚女黎的而且好細心同溫柔
作者: ki*∼    時間: 2009-3-28 08:53:46 PM     標題: 回復 27# 的帖子

operator係門口reception個D人
作者: otistou    時間: 2009-3-28 09:07:07 PM

原來係咁=________=''
作者: otistou    時間: 2009-3-28 09:07:59 PM

原帖由 ki*∼ 於 2009-3-28 08:51 PM 發表
DR LIM OK靚仔的
JAIME都係靚女黎的而且好細心同溫柔

想見下佢地tim=v=
作者: hamster1013    時間: 2009-4-16 09:50:06 PM

日期: 2008年8月
1. 絶育
2. 大圍Dr. Lam
3. 診金: $ 290
    手術費: $ 1,900
    藥(2種): $ 121
    oxbow草粉: $ 121

日期: 2009年4月
1) 有虱
2) Dr. Betty
3) 診金+Revolution 一盒三枝+顯微鏡鏡片 = $ 550
作者: Jessie))    時間: 2009-4-19 12:50:43 AM

1. 流鼻水(呼吸道感染)

2. 珍獸男醫生唔知叫咩名@@)

3. $290是診金, $293.5 是抗生素, $300是種菌(因為未知是什麼菌)
TOTAL: $883.5
作者: otistou    時間: 2009-4-19 01:15:48 AM

原帖由 hamster1013 於 2009-4-16 09:50 PM 發表
日期: 2008年8月
1. 絶育
2. 大圍Dr. Lam
3. 診金: $ 290
    手術費: $ 1,900
    藥(2種): $ 121
    oxbow草粉: $ 121

日期: 2009年4月
1) 有虱
2) Dr. Bett ...

點解咁貴ge@@
作者: cordero    時間: 2009-4-19 01:36:46 AM

大圍係貴過九龍ga
作者: otistou    時間: 2009-4-19 12:45:08 PM

原帖由 cordero 於 2009-4-19 01:36 AM 發表
大圍係貴過九龍ga

但係有冇貴咁多=0=
作者: 波丸媽    時間: 2009-4-19 01:02:46 PM

原帖由 otistou 於 2009-4-19 12:45 PM 發表

但係有冇貴咁多=0=

係有架, 大圍真係貴好多........./.\
作者: otistou    時間: 2009-4-19 01:06:09 PM

800同1900 蚊wo=0=
差咁遠?!
不過我睇過一次..佢revolution 要360
betty 要220 /___\
作者: otistou    時間: 2009-4-19 01:42:43 PM

作者: 尤尤    時間: 2009-4-24 08:30:58 PM

14/4/2009
奶茶:
Dr. Yan
1)絕育(冇買草粉同頭罩...人地比)                              $1370
2)Revolution 杜蚤藥                                                    $220
作者: 尤尤    時間: 2009-4-24 09:18:16 PM

24/4/2009
奶茶:
Dr. Betty
1)絕育後覆診                                                  $0
2)藥膏                                                               $60

咖啡:
1))Revolution 杜蚤藥                                        $220
作者: Jessie))    時間: 2009-5-5 02:25:15 PM

1. 兔兔流鼻水+有虱

2. 九龍Dr. Yan <---真係超級有心機又解釋得好詳細!!我諗我會以後都去找呢間睇!!

3. Consultation
      Secind Opinion Consultation     $380.00    <---係唔係姐係2個病so 診金會多D?
   Medication
      Bromhexine Syrup $80  鼻水藥
      Chlorphenramine Syrup  $80  鼻水藥
      Revolution Puppy and Kitten  $220  去虱既
   Laboratory
      Cytology  $80  因為有虱要使用顯微鏡既的費用

TOTAL: $840
作者: takki26    時間: 2009-6-10 09:00:58 PM

我想問屯門個間維多利
搵邊個e生睇兔兔好d??
係唔係要預約?
電話??地址??
thx大家...
我好擔心毛毛
作者: takki26    時間: 2009-6-14 11:14:34 PM

琴日帶左毛毛睇e生啦
1 . Dr. Gerry
2 . 介癬虫
3 . 打針.食藥.藥水
第一次合共$$640
要打多2-3支針先會好反:067:
作者: luckygirl1025    時間: 2009-6-15 08:02:07 PM

睇GERRY..真菌感染,,病症:甩毛+有皮屑,,
TOTAL: $690
包20日藥水+REVOLUTION一盒
作者: clarayick    時間: 2009-6-20 09:38:06 AM

body cheak $160
作者: chocolate301    時間: 2009-6-22 07:22:13 PM

Dr. Gerry Body Check +蝨...$550#^44^#
作者: 呀琳))    時間: 2009-6-22 07:56:38 PM

DR.GERRY絕育 $950
作者: kelvinkwan0719    時間: 2009-6-23 03:04:56 PM

1 . Dr. Yen
2 . 疥癬虫
3 . 打針.抗敏感藥,消毒藥水.藥水.

一共$520....未計之後3次打針:050:
作者: wannabe    時間: 2009-8-5 01:09:35 AM

小兔腸停, 睇Dr Gerry:002:
(1) 照X-Ray, 打痲醉針睇後排牙齒狀況, 打營養針(因沒有進食24+小時)
(2) 費用:HKD1,050 (冇驗血)
(3) Total: HKD1,050 + HKD110(細草粉) = HKD1,160

*之前睇開Dr.Yen, 第一次睇Dr Gerry, 都少少貴, 不過做X-Ray呢啲冇嘢好講!*
作者: TrianPO    時間: 2009-8-5 04:54:14 AM

系momo之前既主人帶佢睇開果間私家..既分店-00-!!!
果個e生,,!!!激死我,又唔識e既,momo 唔肯食草,佢又話ok,冇問題!!!..
搞到momo有下面果d後遺症t^t....(我知我都有疏忽,我都有錯..甘遲先發現到)
*剪門牙 + 肚仔痛 (打針,抗生素,吃藥) ~$8xx

後期申請左spca,之後都系睇一個女dr. (唔記得咩名,好似a字頭)
睇dr. 果陣mo仲未病發,我未發現到佢有膿[鈕].身體好似愈尼愈差...
*提子屎 (唔記得比左咩藥....)~$300

半個月之後到,我發現momo系甘流口水,下巴d毛比口水濕住,系甘甩毛,食野好辛苦,就連佢最愛既零食,都系搶住要.....但系都系食唔到t^t...因為太痛喇(諗返起都想喊..)摸佢既時候,愈摸愈feel到佢d骨....真系好驚><
*唔肯食野(發現有膿[鈕]之前) (抗生,止痛,維他命,草粉等等)~$5xx

果個dr. 話momo太耐冇食草,雖然門牙可以剪到,但系入面都有牙仔,太耐時間冇食草磨唔到入面,所以d牙愈生愈長,吉到牙肉,搞到發炎,生膿,因為情況嚴重,d膿留系果個位跟本就散唔到,同埋積系到都有一段時間,..有d變左[鈕], 迫住下顎舊骨,有小小骨折果類......唔講太多t^t...廢事離哂題/....\(但諗起真系喊哂出尼)
*做手術+藥果d  夾埋 ~$2000

手術後覆診
*dr .冇收我錢....

做完手術momo個[鈕]冇甘大...不過都仲系明顯t^^^^^t
但系呢..佢其實一開口就會正到下顎,一郁就會痛...跟本10成有8成既藥唔系流哂出尼就系喂唔到...做完手術..身體弱上加弱,不過見到佢跟自己飲返水,但要用碗比佢慢慢[甜]d水甘先飲到..不過甘樣已經好開心架啦...
momo手術前後 我冇返幾日學...差唔多24小時睇住佢,定時喂藥,又驚佢做完手術覺得 ..得自己一個唔開心....t^t我自己又驚一走開唔知會發生咩事,..又驚佢會抓個傷口 t口t!!!...  但系我偏又要頂唔住...入左房訓t^t...
第2朝我想喂藥既時候...間房變得好靜......

sorry.講左太多野t^t....太想momo喇......
總結...
*剪門牙 + 肚仔痛 (打針,抗生素,吃藥) ~$8xx
*提子屎 (唔記得比左咩藥....)~$300
*唔肯食野(發現有膿[鈕]之前) (抗生,止痛,維他命,草粉等等)~$5xx
*做手術+藥果d  夾埋 ~$2000
*dr .冇收我錢....
****應該仲有其他,但唔系太記得了,最frim系e 幾次
作者: bonedog    時間: 2009-8-5 12:08:24 PM

普樂睇betty, 先前4月個時唔係好肯食草..
睇左七百幾
之後近期睇左一次怕佢有虱就四百幾
作者: SHARON    時間: 2009-9-9 01:21:57 PM

SIUMING岩岩前日睇,第一次睇...太驚..唔記得邊個dr.:026:
九龍動物診所Kowloon Veterinary Hospital
懷疑腸停...成晚無食無痾....
埋單共930....第一次無預約好似貴多100
加上搭的士來回....200...
唉唉...siuming要乖乖:022:

作者: 耶律    時間: 2009-12-22 07:22:54 PM

我家布布睇開灣仔獸醫診所....多數都係睇腸胃....今次磨埋牙....連2次日託+留醫共
$ 4000.....:067:
作者: emily_520825    時間: 2009-12-30 04:44:50 PM

我明天睇Dr. Tiger佢地之前同我講過診金係$4xx
點解你地$290 既?
作者: TinaTin    時間: 2010-1-7 01:30:50 PM

Dr. Gerry.
肚疴…開左益生菌$450
作者: happygirl2009    時間: 2010-1-20 07:22:12 PM

琴日森美去左九龍城動物醫院

1)Dr.Yen
Body check, check到咀仔損左同腸胃唔好
草粉$150
益菌x4包$80
橙汁一支$80
fiber一支$180
消毒藥水(洗傷口)$60

診$250+藥物= $800
作者: baby_fire    時間: 2010-1-20 08:33:32 PM

1.DR YEN BODY CHECK $250
2.針筒x4 =$80
3.critical care $150
4.ivomec injection $80
5.cream $60
6.Hibiscrub $50
total $670-
作者: peggy31    時間: 2010-1-25 12:52:48 PM

妹妹強
1) 蟎蟲
2) DR PETER MORGAN

3) 打針加化驗加診金加7日藥水,TOTAL $600.2

我想問算唔算貴呀?

[attach]10231[/attach]

附件: RECEIPT.jpg (2010-1-25 12:52:48 PM, 62.07 KB) / 下載次數 38
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MTg3ODl8YjNlNzA1NjF8MTcxNDMyMzkxNXwwfDA%3D
作者: ssc314    時間: 2010-2-13 05:03:52 PM

搵dr yan絕育
$139x
(連診金,絕育費,藥費,頭套)
作者: win_sorb    時間: 2010-3-9 07:54:11 PM

DR. MA
BODY CHECK

1. 2.55kg太瘦
2. 右眼白內障嚴重,左眼亦開始白內障
3. 牙齒嚴重咬合不正及過長,一隻門牙向外生,有幾隻牙冇咗,因兔仔牙齒係會不斷生長,必需要長期比草佢食用嚟磨牙,但過往八年都好少食草, 所以攪到d牙仔咁樣
4. 啲腸郁得好慢,消化得好慢,尋晚食既野都仲係條腸到未消化,都係因為乾糧所致
5. 腳仔生咗幾粒瘡,因長期困在籠內及冇用木糠墊底,兔仔唔同貓狗,佢地腳底冇厚枕,所以唔可以長期企係硬既板上
6. 淚水及分泌物好多,可能結膜發炎,亦有可能因為口腔內嘅牙仔太長,頂住淚腺所致

有一支白內障眼水+3支眼水+一包草粉+一支腳瘡藥膏
$850
作者: ymhuig))    時間: 2010-3-11 02:37:12 AM

小爆毛(1個月多10幾日大)
原因:本來係去健康檢查順便睇下點解有咁多提子CC,點知醫生發現有鼻水同咳,話佢腸胃唔好同太瘦
醫生r. yan
費用包括:
1) 健康檢查,
2)(化痰+鼻水+咳)藥
3)腸蠕動藥
4)抗生素
5)益菌
6)增強抵抗力
7)纖維膏
8)草粉(小)

合共1100
作者: rain7608    時間: 2010-4-1 11:34:33 AM

Dr Gerry

有虱(不過佢話過果D唔係叫虱喎...) Revolution $500

作者: kikocheese    時間: 2010-4-12 07:24:29 PM

DR.GERRY

絕育980<<絕育費>>+$80<<止痛藥>>+$110<<草粉連針筒>>=$1170
作者: rain7608    時間: 2010-4-28 02:12:12 PM

Dr Gerry

1.鼻水       打左支針 Baytril藥水
2.腳仔損左   Bactroban Cream   

$565

作者: katy))    時間: 2010-4-28 02:25:22 PM

報告一下:

2010年3月
1. 兔兔所患的疾病:屁股附近的毛有好細粒的蟲 (唔係虱,係比虱更細小的寄生蟲)
2. 看哪位獸醫:屯門維多利 / Dr Gerry
3. 醫藥費:$500
3. 帳單詳細項目~ 如藥物, 手術步驟等:Revolution 3枝,1個月滴1次;滴後頸。

--------------------------------------------------------------------------------------
2010年4月
1. 兔兔所患的疾病:絕育 (女性)
2. 看哪位獸醫:屯門維多利 / Dr Gerry
3. 醫藥費:$980
3. 帳單詳細項目~ 如藥物, 手術步驟等:沒有
作者: penny922    時間: 2010-5-31 10:16:28 AM

辣椒仔︰
1. 兔兔所患的疾病︰膿瘡
2. 看哪位獸醫 ︰DR LEON
3. 醫藥費︰$810 (連診金
4. 帳單詳細項目~ 如藥物, 手術步驟等︰用刀片及聞左少少麻醉,抗生素,草粉(益生菌沒貨,我在另一間診所買$40)

兩天後再看醫生
1. 兔兔所患的疾病︰膿瘡
2. 看哪位獸醫 ︰DR GERRY
3. 醫藥費︰$340 (連診金)
4. 帳單詳細項目~ 如藥物, 手術步驟等︰用手再"吱"膿、換抗生素、紅色消毒藥水

三天後再看DR GERRY,唔收錢﹗

明晚又要睇腳仔脫毛了~有點皮屑及某個位的皮膚硬硬的...
作者: ★NINTENKI    時間: 2010-8-10 06:26:52 PM

Dr. Betty係邊間醫院?!
我想做body check同睇病..
邊間會平D?
作者: Pamela_peony    時間: 2010-8-10 10:36:05 PM

原帖由 ★NINTENKI 於 2010-8-10 06:26 PM 發表
Dr. Betty係邊間醫院?!
我想做body check同睇病..
邊間會平D?

Dr. Betty o係九龍城o個間!
Body check $250,
我覺得最重要係睇得好
作者: connie0909    時間: 2010-8-10 10:53:44 PM

1. 兔兔所患的疾病︰腳瘡
2. 看哪位獸醫 ︰DR BETTY
3. 醫藥費︰$890 (連診金)
4. 帳單詳細項目: 抗生素、紅色消毒藥水、CREAM、益生菌、止痛
作者: chiy3k    時間: 2010-8-23 12:48:54 PM

2010年6月
茶包: BETTY 睇耳仔皮膚病, $760( $3XX SECOND CONSULTANT, $260 REVULUTION, $1XX 碘酒)

2010年8月
茶包: BETTY 側頭症+冇胃口食野, $9XX ( 14日藥: 益生菌,腸蠕動,抗生素,杜虫藥,止暈藥,消炎止痛藥,纖維膏...等等) 要食足30日,14日覆診

作者: katiekiki    時間: 2010-9-7 08:38:26 PM

元朗博愛動物醫院  兔仔隻牙齒過長  $470
作者: crazywing_xdd    時間: 2010-9-10 09:51:09 PM

其實我想問一問...dr.betty果到點去..
我想帶兔兔去做body check但唔識去:022:
作者: Bravo爸爸    時間: 2010-9-11 12:03:26 AM

有無人幫襯過梟史丹尼獸醫診所?
作者: Bravo爸爸    時間: 2010-9-11 12:05:33 AM

吾知道絕育and 一般驗查要幾多錢?
作者: Bravo爸爸    時間: 2010-9-11 12:29:28 AM

Dr. Hugh 好吾好呀? 因為我住香港比較方便D
作者: Bravo爸爸    時間: 2010-9-11 01:08:01 AM     標題: 回復 75# 的帖子

九龍動物診所 Kowloon Veterinary Hospital
Dr. Betty or Dr. Yan or Dr.Ma
九龍九龍城啟德道24及26號地下
tel: 2382 3300

附件: 20100422_15d9c0ea530c1eafee09AysqcI5UZJol.gif (2010-9-11 01:08:01 AM, 129.9 KB) / 下載次數 39
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjExMTl8ZTE1MjdkZDN8MTcxNDMyMzkxNXwwfDA%3D
作者: sandy812))    時間: 2010-9-11 02:22:05 AM

原帖由 Bravo爸爸 於 11-9-2010 12:29 AM 發表
Dr. Hugh 好吾好呀? 因為我住香港比較方便D

我都想知
作者: Bravo爸爸    時間: 2010-9-11 02:27:06 PM

有無人可以幫下手?
作者: Bravo爸爸    時間: 2010-9-11 03:33:14 PM

想問下絕育那間獸醫比較好? 話哂都是個手術...有無人幫下手呀.....
Dr. Hugh ok 嗎?
作者: Bravo爸爸    時間: 2010-9-11 11:11:41 PM

是否因為我是新人,所以無人理?:050:
作者: 小賢    時間: 2010-9-11 11:47:13 PM

你唔好咁諗啦,其他兔友可能未有咁岩上到線,所以暫時沒有回覆,
或者你直頭開張新貼,他們就會容易D留意到,
因為我是住在澳門的,所以幫不了你,
但在我註冊短短10日的經驗話我知,這裡的兔友是很熱心助人的,別焦急...
作者: Bravo爸爸    時間: 2010-9-11 11:51:43 PM     標題: 回復 84# 的帖子

好多謝你呀小賢...
作者: 小賢    時間: 2010-9-12 12:05:42 AM

唔洗客氣呀...得閒看多d,問多D,就知多D啦,
如我答到你一定答...#^53^#
作者: gloria1117    時間: 2010-9-14 01:24:36 PM     標題: 回復 76# 的帖子

Dr. Hugh都幾好, 兩個星期前, 毛毛眼仔側脫毛及生倉, 去左睇Dr. Hugh
Dr. Hugh.係講英文, 但不用擔心, 佢女助手會幫手translate, 有任何問題都可以提出
佢d意見好好, 見我地住得遠及不想意外割傷 毛毛眼仔,不希望做化驗, 見議兩種蘂一起服(revoluation 及廯蘂)
之後他好有耐性講解如何餵毛毛食蘂 及如何照顧兔兔

價錢方面 $460(診金融機構$240,revoluation$150, 廯蘂$150)
hope can help you
作者: Bravo爸爸    時間: 2010-9-14 02:08:49 PM

Thank you Gloria..
作者: 栗子))    時間: 2010-9-14 03:16:54 PM

Dr. Betty:
1.body check$250
2.兔虱(藥水連診金)$500
3絕育(連草粉)約$1400
4金錢癬(藥膏)
( 診金+藥水)
       (藥水)近千元
作者: hkrchei2    時間: 2010-10-10 06:43:31 PM

1. 花花, 唔食好食野, 便便細粒...
2. 去左大圍睇
3. $1615 (因為驗埋血)

附件: P7.JPG (2010-10-10 06:43:31 PM, 153.85 KB) / 下載次數 36
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjEzNzN8ODczNmRjMmR8MTcxNDMyMzkxNXwwfDA%3D
作者: katy))    時間: 2010-10-19 09:38:51 AM

1. 兔兔所患的疾病
    腳踝脫毛及生枕

2. 看哪位獸醫
    DR. GERRY

3. 醫藥費
    $410

因為屬於初期,所以每日搽2次軟膏(抗生素)直至長毛為止
作者: raywong521    時間: 2010-11-1 05:40:00 PM

啤啤

dr.betty

鼻敏感+脹停$700(未計橙汁,草粉,因為屋企有)

[attach]12972[/attach]

止痛藥,羅白膏,鼻敏藥水,益生菌,藥丸

附件: DSCF3364.jpg (2010-11-1 05:40:00 PM, 151.22 KB) / 下載次數 36
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjE1MzB8N2ZlMjExMGJ8MTcxNDMyMzkxNXwwfDA%3D
作者: heidiho925    時間: 2010-11-2 11:54:34 AM

原帖由 clarayick 於 20/6/2009 09:38 AM 發表
body cheak $160

$160?係邊到BODY CHECK???
作者: heidiho925    時間: 2010-11-2 11:55:55 AM

原帖由 katy 於 19/10/2010 09:38 AM 發表
1. 兔兔所患的疾病
    腳踝脫毛及生枕

2. 看哪位獸醫
    DR. GERRY

3. 醫藥費
    $410

因為屬於初期,所以每日搽2次軟膏(抗生素)直至長毛為止

我想問: DR. GERRY係屯門邊到???BODY CHECK要幾$??
THANKS
作者: irene    時間: 2010-11-7 12:15:56 AM     標題: 3個星期進展...

1. 獸醫 : Dr. Shevaun Gallwey (紅磡獸醫診所)
  醫藥費 : $12xx
   ($230 診金+顯微鏡+2個化驗+滴虱水+打針+一個月口服抗生素藥水+真菌cream)
情況惡化提早覆診..
2. 獸醫 : Dr. Andrew Pilling (紅磡獸醫診所)
   醫藥費 : $4xx
  ($200診金+打針+一個月口服真菌抗生素藥水)
我覺得Dr. Andrew 比較好..佢會一路check兔兔0既眼耳口鼻,就一路同我講兔兔有咩問題,但第一次Dr. Shevaun 冇....
3. 獸醫 : Dr. Andrew Pilling (紅磡獸醫診所)
   醫藥費 : $306  ($200診金+打針$106)

Dr. Andrew 話如果下星期覆診冇惡化,打多枝針之後可以唔洗再返去覆診la~~
作者: ping.tat    時間: 2010-11-11 06:50:16 PM

奶茶今日去左九龍城睇
1. 兔兔所患的疾病:尿灼傷,兔虱
2. 看哪位獸醫:忘了問,不過我估係Dr Betty (女醫生)
3. 醫藥費$740
診金 $380
Revolution 一盒三枝 $220
藥膏$60
顯微鏡鏡片$80

無帶coffee去,不過因為奶茶有兔虱,因此拿埋藥俾coffee
1. 兔兔所患的疾病~預防有兔虱
2. 醫藥費$220
Revolution 一盒三枝 $220

附件: CIMG3420.JPG (2010-11-11 06:50:16 PM, 201.88 KB) / 下載次數 30
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=MjE2MTZ8NTM4ZGIyMzF8MTcxNDMyMzkxNXwwfDA%3D
作者: ping.tat    時間: 2010-11-11 07:01:27 PM

另外,上星期三11月3日因為奶茶隻後腳紅左,甩毛
因為當時已經5點幾,立即去左最近個間大埔動物醫療中心
睇完個醫生都話吾知咩事,俾左一星期藥水,叫我地下星期再覆診
因為家人都覺得個醫生吾係好得,決定轉去betty睇,
(打電話去約,姑娘叫食埋d藥先去,因為是抗生素)

1. 兔兔所患的疾病:醫生話吾知咩事
2. 看哪位獸醫:大埔動物醫療中心,外籍男醫生
3. 醫藥費$445
3. 帳單詳細項目~
診金 $190
藥水 $135
顯微鏡鏡片$120
作者: vianna    時間: 2010-11-23 12:09:37 AM

檬豬所患的疾病:肚屙
看Dr gerry~屯門維多利亞
醫藥費$695(其中包括:草粉和草)
作者: Riela))    時間: 2010-11-30 11:40:56 PM

11月21日比比body check
地點:九龍動物診所 Kowloon Veterinary Hospital
醫生: Dr.Ma

body check $250
草粉$150
鼻敏感+增強抵抗力藥: $170

Total: $570
作者: PhoenixY))    時間: 2010-12-15 09:31:45 PM

12月2-11日
醫生: Dr. Betty

腸停 (睇左三次)
藥: 草粉, 橙汁, 止痛藥(期間轉過另一隻止痛藥), 蘿蔔膏, 益生菌,藥丸
三次total: $1680

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2