PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 我隻兔囡囡3日前做絕育手術,到宜家都冇乜胃口,點算呀! [打印本頁]

作者: 陳奶茶    時間: 2011-10-28 05:19:01 PM     標題: 我隻兔囡囡3日前做絕育手術,到宜家都冇乜胃口,點算呀!

兔囡囡3日前做咗絕育日手術,到咗宜家都冇胃口,大便少咗同細粒咗,仲牛牛豆豆,唔知點算!

作者: 肥墨魚    時間: 2011-10-28 05:45:57 PM

啲藥未食完人都係呆下呆下咁啦
傷囗無發腫無血水就已經還得神囉
醫生應該開左益多多粉,會有幫助
試唔同種類鮮菜亦可
作者: sanny0066    時間: 2011-10-28 05:54:23 PM

狂打草粉俾佢食啦....草粉應該隻隻兔都like食
作者: wesky    時間: 2011-10-28 06:25:03 PM

你有冇草粉?有就定時定候餵
另外,準備幾種蔬菜,增進佢食慾
可以係籠入面鋪一層乾草,有助定神同增食慾

如果都係無改善,請搵獸醫,過耐無進食會致命
作者: 陳奶茶    時間: 2011-10-28 06:31:49 PM

兔囡囡3日前係响SPCA做手術,做完後冇任何藥比佢食,今日去SPCA覆診,同醫生講佢冇胃口,就幫佢打鹽水針,但係番屋企後佢仍然冇乜胃口,唔知點解?
作者: 花芝媽    時間: 2011-10-28 06:45:32 PM

陰公.. 止痛藥都無??     你有冇比草粉佢食??  佢唔食草  要比佢食草粉 草粉可以去買!     其
實你絕育前知佢唔會比草粉你  你應該一早去買定@@
另外可以買d 菜比佢食 ...        跟住搵d乾草圍住佢..  等佢周圍都有草食呀  

作者: ccychoy    時間: 2011-10-28 06:46:29 PM

SPCA5識e兔嫁.甘你都去?
做咗絕育一定要餵草粉
作者: sanny0066    時間: 2011-10-28 06:57:35 PM

ccychoy 發表於 2011-10-28 06:46 PM
SPCA5識e兔嫁.甘你都去?
做咗絕育一定要餵草粉

SPCA唔識醫兔
作者: sanny0066    時間: 2011-10-28 06:58:43 PM

我諗學WESKY同花芝媽講法...真係舖層乾草啦..起碼兔兔死下死下好攰咁都唔洗走去草球/架先有草食...又有安全感
作者: 花芝媽    時間: 2011-10-28 07:17:03 PM

sanny0066 發表於 2011-10-28 06:57 PM
SPCA唔識醫兔

0.0  不過唔太信得過囉..   印象中之前係有醫生識做絕育  但係個個醫生走左... 而新黎d醫生又唔知點樣 ...  所以...不如搵d信譽高d既
作者: 花芝媽    時間: 2011-10-28 07:17:39 PM

樓主有冇草粉呀...  兔兔食得唔夠飽都無力啦
作者: sanny0066    時間: 2011-10-28 07:22:54 PM

花芝媽 發表於 2011-10-28 07:17 PM
0.0  不過唔太信得過囉..   印象中之前係有醫生識做絕育  但係個個醫生走左... 而新黎d醫生又唔知點樣 .. ...

哈哈我仲打算去SPCA做絕育添
作者: sanny0066    時間: 2011-10-28 07:23:31 PM

樓主應該趁而家仲草...寵物店未關門..那那臨去掃包草粉+枝針筒....解決左兔兔肚餓既問題先
作者: 陳奶茶    時間: 2011-10-28 07:45:40 PM

真係唔該晒咁多位, 我e+去買!
作者: 明日媽    時間: 2011-10-28 08:02:58 PM

陳奶茶 發表於 2011-10-28 07:45 PM

點會連止痛藥同草粉都唔開架!
開完刀會好痛架!個醫生傻架
作者: 明日媽    時間: 2011-10-28 08:03:26 PM

陳奶茶 發表於 2011-10-28 07:45 PM

點會連止痛藥同草粉都唔開架!
開完刀會好痛架!個醫生傻架
作者: 花芝媽    時間: 2011-10-28 08:05:24 PM

所以平同貴 ... 平有平做  貴有貴好  @@   貴係貴在有埋藥比你..   
平可以傷口手術都一樣  但無藥       
所以諗清楚
作者: 明日媽    時間: 2011-10-28 08:10:38 PM

花芝媽 發表於 2011-10-28 08:05 PM
所以平同貴 ... 平有平做  貴有貴好  @@   貴係貴在有埋藥比你..   
平可以傷口手術都一樣  但無藥    {:3 ...

我為隻兔兔感傷心,佢地有幾痛我地感愛唔到
作者: 陳奶茶    時間: 2011-10-28 08:37:09 PM

兔仔專門店話草粉要問獸醫先有得賣,好彩佢e+精神番d,仲食咗少少草,但糧就一d都唔食!
作者: 花芝媽    時間: 2011-10-28 09:32:13 PM

依 我仲聽唔知邊個講話出面有得買 囧 ...  ~~ 呵
作者: smallsuishan    時間: 2011-10-28 10:02:23 PM

如果冇草粉.. 你試下「鐘」碎D糧 用暖水溝俾兔兔食
鋪D草係兔兔周圍, 俾菜兔兔食

如果聽日兔兔情況仲係咁, 你真係帶佢去識睇兔兔既醫生度啦........

唉....... 大家 絕育真係搵D有信譽架啦
曾幾可時 SPCA 真係有個幫兔兔絕育好好既醫生
相當年何Hill都係個度做.. 但係個醫生已經冇做了!!!!
作者: sanny0066    時間: 2011-10-28 11:22:56 PM

草粉係旺角3樓小動物用品已經有賣=_=洗Q獸醫先有得賣咩
作者: 陳奶茶    時間: 2011-10-29 03:02:30 PM

兔囡囡休息咗一晚之後,e+巳經肯食返多咗草,但係d糧仲係唔食,要試下轉食其他品牌,真係多謝咁多位關心!
作者: 明日媽    時間: 2011-10-29 03:45:40 PM

陳奶茶 發表於 2011-10-29 03:02 PM
兔囡囡休息咗一晚之後,e+巳經肯食返多咗草,但係d糧仲係唔食,要試下轉食其他品牌,真係多謝咁多位關心! ...

唔食糧唔緊要,最緊要食草
作者: sanny0066    時間: 2011-10-29 04:01:47 PM

明日媽 發表於 2011-10-29 03:45 PM
唔食糧唔緊要,最緊要食草

呢排都幾多人絕育wo..遲D又到Wandy隻Coffee
作者: 陳奶茶    時間: 2011-11-3 08:49:43 PM

囡囡e+巳經回復正常,早幾日日佢一定係痛到冇胃口,真係好後悔冇叫醫生比止痛藥佢
作者: sanny0066    時間: 2011-11-3 10:12:44 PM

陳奶茶 發表於 2011-11-3 08:49 PM
囡囡e+巳經回復正常,早幾日日佢一定係痛到冇胃口,真係好後悔冇叫醫生比止痛藥佢 ...

我諗正常應該醫生會開埋
作者: siumomo    時間: 2011-11-3 10:27:26 PM

sanny0066 發表於 2011-10-28 11:22 PM
草粉係旺角3樓小動物用品已經有賣=_=洗Q獸醫先有得賣咩

OXBOW草粉只有診所先有得賣,其他地方買到的係apd草粉
作者: sanny0066    時間: 2011-11-3 10:29:50 PM

siumomo 發表於 2011-11-3 10:27 PM

3樓都有OXBOW賣..但係唔係草粉我就唔知..因為我同店員講我想買草粉備用..佢推介我用APD..之後我見隔離有隻oxbow..佢話如果你用來看門口就唔洗用到oxbow..用APD就OK
但我冇問到個包OXBOW...係咪草粉黎...一包包既
作者: siumomo    時間: 2011-11-3 10:38:44 PM

3樓><我只係會向hkrs買野=p
作者: sanny0066    時間: 2011-11-3 10:50:15 PM

siumomo 發表於 2011-11-3 10:38 PM
3樓>

HKRS..係咪即係兔協
作者: siumomo    時間: 2011-11-3 11:08:52 PM

係呀~佢地earn到d錢錢黎幫兔兔,買得開心d~

作者: sanny0066    時間: 2011-11-3 11:11:05 PM

siumomo 發表於 2011-11-3 11:08 PM
係呀~佢地earn到d錢錢黎幫兔兔,買得開心d~

我都有上過去買過T草同A草..仲見到D籠放到出門口既壯觀情境
作者: siumomo    時間: 2011-11-3 11:15:23 PM

係啦>.<"就係太多不負責任的"主人"搞到佢兔兔咁慘
如果d人識得諗清諗楚,d兔兔就幸福好多lu><
作者: sanny0066    時間: 2011-11-3 11:17:25 PM

siumomo 發表於 2011-11-3 11:15 PM
係啦>.

冇計啦...通常養小動物都係後生仔居多...後生仔好似我呢D都係唔用大腦諗清楚野先決定買唔買
作者: 明日媽    時間: 2011-11-4 12:19:50 AM

sanny0066 發表於 2011-11-3 11:17 PM
冇計啦...通常養小動物都係後生仔居多...後生仔好似我呢D都係唔用大腦諗清楚野先決定買唔買 ...

咁即係你都係求求其其就咁帶佢地返屋企,無唸過盡主人嘅責任啦!
作者: sanny0066    時間: 2011-11-4 12:38:13 AM

明日媽 發表於 2011-11-4 12:19 AM
咁即係你都係求求其其就咁帶佢地返屋企,無唸過盡主人嘅責任啦! ...

求求其其帶返屋企就真既...帶返黎之後就認認真真咁囉

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2