PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔生膿瘡,可以點處理? [打印本頁]

作者: lok518    時間: 2011-11-1 12:06:57 AM     標題: 兔兔生膿瘡,可以點處理?

我隻兔兔隻腳生左膿瘡同腳枕, 我已經帶左佢去大圍睇完醫生。醫生幫佢擠左膿同開左d藥同藥膏俾佢食同搽,醫生話膿瘡擠完都有可能仲有d o係入面
我想問咁我應唔應該幫佢再擠呢?
同埋最好點樣處理先會令佢好得快d??
thanks!!!

作者: nan0kay    時間: 2011-11-1 12:56:16 AM

完全唔同意兔奴去幫兔兔擠~
因為可能會做成細菌感染~
放vetbed, 餵藥同留意佢既飲食有無異常!
最緊要都係多d陪兔兔...
如果出現任何問題, 即時帶兔兔去睇醫生!
作者: 花芝媽    時間: 2011-11-1 01:14:40 AM

vetbed  ABC膠 .. 唔好比佢行硬地 @@

依次好返  幫佢環境做好D  唔係下次都會有同樣既事嫁 @@

唔好自己幫佢整傷口啦 ..一陣愈搞愈大獲就慘

作者: sanny0066    時間: 2011-11-1 07:44:22 AM

你仲想擠佢隻腳呀??俾獸醫擠完仲唔夠痛咩同埋你係咪獸醫先..如果你唔係你就唔好亂黎...聽花芝媽話....買ABC膠俾佢已經夠
作者: wesky    時間: 2011-11-1 07:54:08 AM

生膿瘡要一段時間先好得返
醫生有冇開藥搽?你可以買Marukan Honey 搽,可以抗菌
但前題係清晒啲膿同壞死組織先
作者: lok518    時間: 2011-11-1 09:37:14 AM

我有o係個籠底同埋地下都有鋪到vetbed同地毯,
不過我上網見到有網友話要擠膿,咁我就梗係要問清楚先啦...
而家醫生開左枝叫做slive sulfadiazene cream o既藥膏俾佢搽..唔該晒你地解答左我o既難題!!
作者: hh0    時間: 2011-11-1 09:43:17 AM

但係我地唔識擠膿好易整到傷口感染
一係下次覆診請教醫生示範你睇
作者: sanny0066    時間: 2011-11-1 09:47:28 AM

自己擠我覺得一來唔衛生二來一陣擠得大力過頭又整痛兔兔擠錯位仲死..一陣爆缸流埋血
作者: lok518    時間: 2011-11-1 10:12:29 AM

我無幫佢擠呀,不過上網搵資料見到有人咁做,就上o黎問清楚先!!
兔兔而家用左2日藥,d瘡好似好返左少少啦
作者: sanny0066    時間: 2011-11-1 10:40:37 AM

lok518 發表於 2011-11-1 10:12 AM
我無幫佢擠呀,不過上網搵資料見到有人咁做,就上o黎問清楚先!!
兔兔而家用左2日藥,d瘡好似好返左少少啦 ...

點解你兔兔會生腳瘡?醫生有冇講我好想知...等我隻兔兔可以避免下呢個情況出現
作者: lok518    時間: 2011-11-1 10:54:05 AM

其實我隻兔兔係前幾日有人棄養左o係我屋企前面草地...
因為我住村屋,怕d狗會咬佢就執佢返o黎先..(我之前有幫人養過兔兔一排)
返到o黎就見到佢腳底有好多甩毛位置,星期日就帶佢去大圍睇Dr. James,
佢話兔兔係有腳瘡啦
Dr. James話佢可能之前好少出o黎活動就有腳瘡..同埋佢個pat pat可能長期俾尿"業"住,而家仲發炎tim......
作者: sanny0066    時間: 2011-11-1 11:10:27 AM

lok518 發表於 2011-11-1 10:54 AM
其實我隻兔兔係前幾日有人棄養左o係我屋企前面草地...
因為我住村屋,怕d狗會咬佢就執佢返o黎先..(我之前有 ...

頂佢個肺呀..又係俾人棄養...頂頂頂好興呀
新主人要好好照顧兔兔呀...你已經係佢唯一既希望...你同兔兔識到係一種緣份呀...俾多D愛佢..加油
作者: lok518    時間: 2011-11-1 11:18:23 AM

唉,其實佢好乖架,so far o黎左差唔多一個星期都無周圍咬野,係間唔中出o黎活動時會亂痾屎...
不過而家佢可能d腳瘡真係令到佢好痛,都唔係幾肯出o黎行下....
我想問佢生腳瘡係唔係要多d放佢出o黎行下呢???thanks!!
作者: 明日媽    時間: 2011-11-1 11:43:56 AM

sanny0066 發表於 2011-11-1 11:10 AM
頂佢個肺呀..又係俾人棄養...頂頂頂好興呀
新主人要好好照顧兔兔呀...你已經係佢唯一既 ...

都唔明啲人架,
貪一時新鮮就養,唔要就棄之不理
如果嗰個唔係兔,係人,佢會點呀!
作者: 靜妍媽    時間: 2011-11-1 03:49:55 PM

ABC膠,vetbed 都可以保護腳仔。我地平時用啲食剩左嘅草黎舖個底。e生同佢搞左就應該ok架喇,擔心嘅可以去覆診。
作者: lok518    時間: 2011-11-1 05:07:58 PM

我已經買左ABC膠,希望佢會好D啦...觀察多幾日就會再去大圍覆診..唔該晒你地呀
作者: ada_chan    時間: 2011-11-1 05:33:43 PM

lok518 發表於 2011-11-1 11:18 AM
唉,其實佢好乖架,so far o黎左差唔多一個星期都無周圍咬野,係間唔中出o黎活動時會亂痾屎...
不過而家佢可能 ...

放多d佢出黎行, 等佢對腳受壓平均d
仲有呀, 你同佢搽完藥膏要抱佢至少15分鐘, 如果唔係佢會食落肚...
作者: lok518    時間: 2011-11-1 11:01:33 PM

今日我放左佢o係d ABC膠上面,可能陣味好臭,佢行左一陣就攤返o係vet bed到唔郁....
作者: 花芝媽    時間: 2011-11-1 11:05:04 PM

岩岩買返黎D膠係好臭 = =  ......
作者: syt174698    時間: 2011-11-1 11:11:03 PM

咁醫生有無話兔兔大約幾歲, 兔兔遇到你,都算係一種緣份,樓主比心機照顧兔兔,有其他問題,呢度好多兔友都可以幫你呀.
作者: sanny0066    時間: 2011-11-1 11:23:57 PM

lok518 發表於 2011-11-1 11:01 PM
今日我放左佢o係d ABC膠上面,可能陣味好臭,佢行左一陣就攤返o係vet bed到唔郁.... ...

其實vetbed係咪即係一層毛+下面有d窿梳氣
作者: lok518    時間: 2011-11-2 12:00:09 AM

醫生估佢係大約3~4歲兔女,不過佢仲未絕育,
我打算等佢好返d之後先帶佢去做絕育手術。
佢隻右後腳都有2粒腳瘡1粒膿瘡(醫生幫佢擠左膿),唔知係唔係好痛,而家佢唔用o個隻腳行路。
醫生話過佢d膿有可能未清晒,如果入骨就好麻煩。而家佢唔用o個隻腳行,搞到我超擔心。
作者: sanny0066    時間: 2011-11-2 12:02:08 AM

即係佢淨係靠左腳行睇個勢好嚴重下..再咁落去左腳受重過度....後果可能比生腳瘡更嚴重吧
作者: lok518    時間: 2011-11-2 12:06:24 AM

sanny0066 發表於 2011-11-1 11:23 PM
其實vetbed係咪即係一層毛+下面有d窿梳氣

係呀,有一層都幾厚o既毛,然後兔兔all尿o係上面,d尿被引o係底咁..
不過要日日換同埋佢都幾難乾...
作者: sanny0066    時間: 2011-11-2 12:10:18 AM

lok518 發表於 2011-11-2 12:06 AM
係呀,有一層都幾厚o既毛,然後兔兔all尿o係上面,d尿被引o係底咁..
不過要日日換同埋佢都幾難乾... ...

哇日日換..咁咪好似尿片咁
作者: lok518    時間: 2011-11-2 12:23:17 AM

唉,所以我好擔心..今日打左電話去大圍獸醫o個到,d姑娘就叫我餵佢食埋e幾日藥先..睇下會唔會好d,
之後覆診醫生再幫佢檢查。不過佢食完藥明顯精神好左,d腳瘡同發炎位置都無咁紅..
我覺得日日換都ok(可能慣左服侍我隻肥貓)..不過我買o個張vetbed就幾貴lor,要成$390

作者: sanny0066    時間: 2011-11-2 12:24:53 AM

lok518 發表於 2011-11-2 12:23 AM
唉,所以我好擔心..今日打左電話去大圍獸醫o個到,d姑娘就叫我餵佢食埋e幾日藥先..睇下會唔會好d,
之後覆診醫 ...

我見到旺角小動物園...有3種size..最貴都係$300 店員話可以剪爛佢分開幾塊用都OK所以如果我買我都係買大SIZE再將佢剪爛分開俾2個囡用
作者: lok518    時間: 2011-11-2 12:42:52 AM

sanny0066 發表於 2011-11-2 12:24 AM
我見到旺角小動物園...有3種size..最貴都係$300 店員話可以剪爛佢分開幾塊用都OK所以如果我買我 ...

我都係大size, 不過我o係vet到買就一定係貴d,不過為左兔兔就貴少少都要買,因為醫生話真係好好。
有d兔友話兔兔會咬vet bed,所以要考慮埋你2個囡會唔會咬。我o個隻就唔咬,不過會lam...
作者: sanny0066    時間: 2011-11-2 12:51:56 AM

我2隻仲未識咬野住遲D再大個D就唔敢講
不過我個籠入面又有底盤...如果用VETBED個底盤就冇用啦
作者: lok518    時間: 2011-11-2 09:54:03 AM

你試下用毛巾or軟墊睇下佢地咬唔咬先...
我執佢返o黎之後,都係用毛巾鋪底先,見佢無咬先狠下心買vetbed俾佢。
(不過醫生話有腳瘡,vet bed係最佳選擇)
作者: sanny0066    時間: 2011-11-2 09:55:45 AM

lok518 發表於 2011-11-2 09:54 AM
你試下用毛巾or軟墊睇下佢地咬唔咬先...
我執佢返o黎之後,都係用毛巾鋪底先,見佢無咬先狠下心買vetbed俾佢 ...

明白..因為我見佢冇咬ABC膠...所以我相信佢都唔會咬VETBED...除非2隻衰囡知道VETBED貴..同我作對就咬Q爛佢
作者: lok518    時間: 2011-11-2 10:11:43 AM

可以試下wor..不過動物d心理好難觸摸..
d姑娘教我如果咬就o係vetbed上鋪毛巾隔住...不過隔尿就會差少少
唉..尋日我隻衰貓可能呷醋,o係兔兔新o個張vetbed all尿!!!
今日要出去旺角再買過張
作者: sanny0066    時間: 2011-11-2 10:32:35 AM

lok518 發表於 2011-11-2 10:11 AM
可以試下wor..不過動物d心理好難觸摸..
d姑娘教我如果咬就o係vetbed上鋪毛巾隔住...不過隔尿就會差少少
唉. ...

你唔洗返乾淨佢再用
作者: lok518    時間: 2011-11-2 11:00:51 AM

我洗左,不過因為e 2日無乜太陽,洗完o個d 都未乾晒...保險d買多張細o既看下門口

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2