PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 那星期,我們一起追的兔兔 [打印本頁]

作者: lok518    時間: 2011-11-7 10:13:10 AM     標題: 那星期,我們一起追的兔兔

前幾日(星期四)係兔兔o黎左我屋企夠一星期o既大日子...
我地終於捉到佢影左...幾張相....

佢好中意叉大對手坐o係到...

bf話佢好似影緊學生相

佢d腳枕同腳瘡+佢pat pat灼傷部分...佢右腳(上)其實已經變變地形,醫生話因為佢隻腳好大可能已經有膿入左骨引致發炎..
但係d菌對大部分抗生素有抗藥性..所以未有一個有效o既治療方法...外表睇唔出佢隻腳其實好痛..
所以大家養寵物前真係要停一停,諗一諗先....

作者: sanny0066    時間: 2011-11-7 10:22:45 AM

睇唔到相呀
作者: lok518    時間: 2011-11-7 10:38:13 AM

係狗籠o黎架!!我好耐之前養左隻狗,不過而家老死左...執左兔兔返o黎就用返e個籠..唔洗買過個
作者: 千千    時間: 2011-11-7 10:42:13 AM

樓主要 俾d 心機 幫兔兔  la"
腳仔痛真係好慘
作者: sanny0066    時間: 2011-11-7 10:45:17 AM

樓主兔兔用緊個張係咪VETBED
作者: lok518    時間: 2011-11-7 10:48:14 AM

我已經決定要同兔兔一齊戰鬥架啦!!!
可幸係佢食藥幾唔願食都唔太掙扎(佢可能知道逃唔出我魔掌)
係vet bed呀!!佢o既至愛
作者: 靜妍媽    時間: 2011-11-7 10:50:01 AM

睇到相喇~~~
佢遇到你呢個好主人,應該會忘記之前果個衰衰主人架喇~~
果張係vetbed呀~~好在你家兔兔識去廁所vv咋~唔係你張vetbed就...

作者: lok518    時間: 2011-11-7 10:58:14 AM

佢有時都係o係vetbed上vv,有時o係廁所..所以唔係好知佢係唔係識去廁所lor.....
可能廁所個網底令到佢唔舒服,但係醫生叫我唔好攞走個網,怕佢會踩到d vv令傷口惡化...
所以我o係vetbed下面都鋪左尿片同日日換vetbed
作者: sanny0066    時間: 2011-11-7 10:58:37 AM

Twhtracy 發表於 2011-11-7 10:56 AM
樓主同兔兔都要加油!!!!!!!

我覺得.. 個狗籠好似好大.. 又係平底... ...... 唔通,,, 下一個籠應該轉買狗籠 ...

錯啦..你下一個籠應該照買返兔籠..但你買隻腳放黎放係入面養...睇下work唔work
作者: lok518    時間: 2011-11-7 11:02:34 AM

Twhtracy 發表於 2011-11-7 10:56 AM
樓主同兔兔都要加油!!!!!!!

我覺得.. 個狗籠好似好大.. 又係平底... ...... 唔通,,, 下一個籠應該轉買狗籠 ...

我問過醫生o架啦,佢話只要你鋪左毛巾/vetbed/軟墊等等o係個底,乜籠都無問題..
我開頭都想買過個兔籠比佢,不過d兔籠太細啦...所以放棄兔籠..不過要因應返你隻兔兔會唔會好似我e隻咁大隻...
佢攤長左都有半個籠咁長,所以我覺得普通兔籠係唔夠佢用。
因為狗籠係幾貴下架....

作者: lok518    時間: 2011-11-7 11:17:33 AM

我個狗籠係o係ApE訂架,我記得要5百幾蚊..
不過個籠麻麻地,屋頂鎖左等於無鎖咁...
作者: jinjin    時間: 2011-11-7 11:18:36 AM

真係陰公豬,醃到個patpat同腳仔咁樣,一定好痛,佢遇到你一個咁好既主人係佢既福氣。

個廁所可否加塊軟墊俾佢,剪返一個洞俾佢vv同屎屎就得,我見有兔友係咁做,我就跟佢做,用左軟墊兔兔好似坐得好舒服咁,我覺得好好用。
作者: lok518    時間: 2011-11-7 11:23:42 AM

jinjin 發表於 2011-11-7 11:18 AM
真係陰公豬,醃到個patpat同腳仔咁樣,一定好痛,佢遇到你一個咁好既主人係佢既福氣。

個廁所可否加塊軟墊 ...

你可唔可以影張相俾我睇下點整呀?
我上網都有睇過有人咁做,但係我試過加毛巾上去,好似唔係好work...
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-7 12:06:21 PM

廁所DIY
~廁所膠格板>一定要膠
~五金鋪水喉膠>癡灰喉用藍色罐
~文具防滑軟墊>金魚街常用缸底墊

軟墊放上格仔板上督窿
膠水查格仔板並再放上己督窿嘅墊
十五分鐘後乾透後便可試水
作者: lok518    時間: 2011-11-7 12:17:47 PM

咁我今日去買o黎試下先!!!thanks!!!
作者: jinjin    時間: 2011-11-7 01:32:00 PM

唔好意思,我唔識點樣放張相上黎,要放左上網再copy個網址下來?是嗎?
請問有乜途徑比較安全upload既呢?
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-7 01:37:37 PM

jinjin 發表於 2011-11-7 01:32 PM
唔好意思,我唔識點樣放張相上黎,要放左上網再copy個網址下來?是嗎?
請問有乜途徑比較安全upload既呢? ...

photobucket/fixkr
copy img link after uploaded
作者: jinjin    時間: 2011-11-7 01:51:04 PM

就係咁樣啦,睇唔睇到呀?
http://www.flickr.com/photos/695 ... 1083/in/photostream
作者: 肥墨魚    時間: 2011-11-7 02:36:53 PM

copy link [img] code
作者: jinjin    時間: 2011-11-7 03:52:11 PM

Twhtracy 發表於 2011-11-7 11:25 AM
對對對 可唔可以影張相啊

Twhtracy:
其實都係用你果張墊之嘛,不過我張唔同色同有pattern,cut返廁所個形狀,再留返D位佢D尿同屎跌落去廁所度就得架啦,
我仲未識得點直接貼到張相上黎呀
不過你地click入條link度應該可以睇到張相架啦~

作者: jinjin    時間: 2011-11-7 04:09:23 PM

再黎過

附件: RIMG3461s.jpg (2011-11-7 04:11:05 PM, 225.71 KB) / 下載次數 33
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzE1N3xjYmVkYzc4OXwxNzE0ODI0NDk5fDB8MA%3D%3D
作者: jinjin    時間: 2011-11-7 04:13:14 PM

作者: lok518    時間: 2011-11-7 07:47:00 PM

睇到啦..thank you jin jin同墨魚爸...
唉,我希望兔兔隻腳快d好返,醫生快d搵到方法醫佢啦....
其實我兔兔睇緊大圍dr james, 我諗緊好唔好帶佢睇第2個vet...
不過佢仲食緊藥同搽藥膏...我上網睇人地話dr betty好識醫膿瘡,不過佢好似唔再o係9龍城到做..
有冇人知佢o係邊到做呢??
作者: 花芝媽    時間: 2011-11-7 08:40:20 PM

好大隻耳仔呀    希望佢快d好返
作者: lok518    時間: 2011-11-7 10:03:08 PM

花芝媽 發表於 2011-11-7 08:40 PM
好大隻耳仔呀    希望佢快d好返

haha...我好中意佢對大耳仔同好o個對細隻手仔架
作者: sanny0066    時間: 2011-11-7 10:57:03 PM

lok518 發表於 2011-11-7 07:47 PM
其實我兔兔睇 ...

Dr.Betty已經冇做
作者: sanny0066    時間: 2011-11-7 10:57:29 PM

好似移民左去外國啦....傳聞
作者: syt174698    時間: 2011-11-7 11:21:56 PM

DR. BETTY無做,可以搵DR. MA,佢好NICE又細心,不過好難BOOK,因為九龍城淨返佢識睇兔兔
作者: sanny0066    時間: 2011-11-7 11:24:27 PM

星期1-5易D....但要好似我咁返工蛇出去..一係就請半日假
作者: wm20472    時間: 2011-11-7 11:32:38 PM

樓主和兔兔都加油呀
作者: syt174698    時間: 2011-11-7 11:44:54 PM

sanny0066 發表於 2011-11-7 11:24 PM
星期1-5易D....但要好似我咁返工蛇出去..一係就請半日假

你咁好既,可以請到假,不過我就唔得,九龍城同我返工地方無直接車到,所以都係請一日,可以比自己抖下
作者: syt174698    時間: 2011-11-7 11:48:45 PM

lok518 發表於 2011-11-7 07:47 PM
其實我兔兔睇 ...

睇大圍,佢哋食水好深呀,你考慮去九龍城睇啦,經濟D同有醫德,路程係遠D,不過我住天水圍,無直接車到,我都係去搵DR. MA睇,為左荷包同兔兔健康著想,搵第二個獸醫比意見啦
作者: sanny0066    時間: 2011-11-8 12:06:46 AM

syt174698 發表於 2011-11-7 11:44 PM
你咁好既,可以請到假,不過我就唔得,九龍城同我返工地方無直接車到,所以都係請一日,可以比自己抖 ...

我今日直頭係蛇出去..因為返工地方係紅磡..我蛇左出黎 1小時30分鐘之後返寫字樓扮冇事
作者: sanny0066    時間: 2011-11-8 12:07:27 AM

同埋Dr.Ma真係好詳細咁幫你睇緊手手腳腳眼耳口鼻牙齒
作者: sanny0066    時間: 2011-11-8 12:07:57 AM

兔囡去既話要小心D..一陣愛上左Dr.Ma 因為佢都幾英俊瀟灑
作者: syt174698    時間: 2011-11-8 12:09:07 AM

sanny0066 發表於 2011-11-8 12:07 AM
兔囡去既話要小心D..一陣愛上左Dr.Ma 因為佢都幾英俊瀟灑

佢係幾靚仔,唔知佢有無女朋友呢???
作者: sanny0066    時間: 2011-11-8 12:11:07 AM

鑽石王老五..唔通你想
作者: lok518    時間: 2011-11-8 12:34:07 AM

咁我要聽日去大圍到攞返份化驗報告同埋book dr.ma先...
兔兔隻腳仔發炎同埋腫左..dr james又話要幫兔兔搵藥醫佢...

作者: sanny0066    時間: 2011-11-8 12:57:20 AM

今日去Dr Ma道睇Yond隻腳...Ma俾左D兔兔腳仔有事既圖片我睇..好恐怖..話腳瘡分5個級別..初初當然由腳枕開始先...到第5級最嚴重時...兔兔成隻腳D膿爆左...見到張相好心痛
作者: lok518    時間: 2011-11-8 01:03:02 AM

佢發現o個時d膿未爆,去到vet醫生幫佢擠膿出o黎..
而家掂佢隻腳,佢無乜野,比起之前一掂就狂縮ge痛苦樣好好多...
不過我唔想拖太耐,如果再拖..佢有d咩事點算?!!!!
作者: sanny0066    時間: 2011-11-8 01:08:11 AM

lok518 發表於 2011-11-8 01:03 AM
佢發現o個時d膿未爆,去到vet醫生幫佢擠膿出o黎..
而家掂佢隻腳,佢無乜野,比起之前一掂就狂縮ge痛苦樣好好多 ...

擠左出黎好好多起碼唔洗up住up住先

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2