PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: HELP!! 兔B腸停.. [打印本頁]

作者: KathyChan    時間: 2011-11-23 01:44:53 PM     標題: HELP!! 兔B腸停..

係咁既~ 尋日朝早佢開始食糧食得好慢....
之後我放工返黎刀見佢冇食草同飲水~~!!

因為果時已經7點幾...我就帶左佢去荃灣珍禽度睇NA

1路有KEEP住比草粉佢食..

但到E+佢刀唔食野~!!!  

但佢有便便去....

好驚啊~我應唔應該同佢轉睇DR.MA??  

作者: lukyee86111    時間: 2011-11-23 01:59:14 PM

GO LA
dont wait !!!!!!
作者: joeman    時間: 2011-11-23 02:15:19 PM

重等...?
E D可大可小...快D去...
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-23 02:19:07 PM

你話睇左醫生, 醫生點講呀, 比左咩藥佢食呀, 你不如講下~ 另外馬上打去九龍城睇下最快幾時有得睇

作者: KathyChan    時間: 2011-11-23 02:21:21 PM

我尋日已經有希佢睇獸E... 唔係由尋日到E+刀冇睇GA..

但佢食完藥同草粉刀冇食草....點解咁架

九龍動物醫院點解打去話診症時間已過?!
作者: KathyChan    時間: 2011-11-23 02:32:27 PM

tungyvonnehk 發表於 2011-11-23 02:19 PM
你話睇左醫生, 醫生點講呀, 比左咩藥佢食呀, 你不如講下~ 另外馬上打去九龍城睇下最快幾時有得睇
  ...

醫生話佢肚仔有風,條膓郁得慢

比左益生菌~2隻抗生素~腸胃"魚"動藥~化氣藥~比佢~

尋晚同今朝刀食左次LOR
DR MA 果度仲未有人聽我電話AR!!!

作者: joeman    時間: 2011-11-23 02:51:27 PM

我岩岩幫你打過去都係冇人聽...
你快d試下再打多幾次先喇...
睇見都登你急...
作者: april_ki    時間: 2011-11-23 02:52:32 PM

你試下打大圍珍禽異獸搵DR TIGER啦~
作者: KathyChan    時間: 2011-11-23 02:53:41 PM

我已經不停咁打...搞咩牙仲係冇人聽~!!!!
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-23 02:58:36 PM

KathyChan 發表於 2011-11-23 02:32 PM
醫生話佢肚仔有風,條膓郁得慢

比左益生菌~2隻抗生素~腸胃"魚"動藥~化氣藥~比佢~

嘗試幫佢按下肚仔~ 不過唔好咁大力, 佢可能脹氣, 小心d按摩下睇下幫唔幫到佢排氣出黎
作者: joeman    時間: 2011-11-23 03:02:48 PM

你如果真係好急你不如試下打去dr. hugh 係天后...
佢急証會即睇的...
作者: sanny0066    時間: 2011-11-23 03:52:51 PM

Dr.Ma冇可能book到即日的...但你都試下有咩時間可以最快睇到Dr.ma
作者: sanny0066    時間: 2011-11-23 03:54:30 PM

tungyvonnehk 發表於 2011-11-23 02:58 PM
嘗試幫佢按下肚仔~ 不過唔好咁大力, 佢可能脹氣, 小心d按摩下睇下幫唔幫到佢排氣出黎 ...

其實我唔建議按肚仔..因為兔B實在太弱少...亂按按到重要部位仲PK
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-11-23 04:24:31 PM

sanny0066 發表於 2011-11-23 03:54 PM
其實我唔建議按肚仔..因為兔B實在太弱少...亂按按到重要部位仲PK

如果未試過 / 唔識 / 唔夠薑的話, 就唔好按law~~不過其實你可以try 下去紅磡 or 對面海, walk in 都有機會。另外唔知你隻兔幾大, 試下用佢平時最like既東西吸引下佢食草。
作者: carbee    時間: 2011-11-23 04:36:47 PM

book到dr未?
可以去天后dr. hugh,再唔係就去紅磡啦
記得要先打電話~
dr.ma應該book唔到即日架啦,
你試吓book定聽日或後日做後備, 到時唔需要再取消~
作者: 花芝媽    時間: 2011-11-23 04:36:52 PM

用草點下D草粉食唔食
作者: sanny0066    時間: 2011-11-23 04:43:51 PM

我諗而家樓主應該係街四圍奔波緊
作者: 小白小黑    時間: 2011-11-23 05:50:45 PM

我明白你的感受
我之前小白都係咁
不過呢, 醫生開左藥, 就會好一點
bb唔食野好大件事架, 我果隻小白就係咁啦
不過你keep住餵藥佢食, 佢應該會有啲進展, 最重要佢有便便和肯食野..努力呀!!!!
作者: super4    時間: 2011-11-23 09:25:02 PM

我對荃灣珍禽診所無好感,因為機機感染上呼吸病去睇時,我覺得佢地有啲dum 症,未能對正藥,拖延機機好返的時間,令到機機鼻仔勁辛苦,但Dr.MA現時實在很難book(可能Dr. Betty飛咗),唯有睇住其他Dr. Book住等Dr. MA啦!唔食草的話,記住餵草粉呀!加油!!
作者: wesky    時間: 2011-11-23 11:15:02 PM

係個籠鋪多啲草
作者: KathyChan    時間: 2011-11-24 02:11:04 PM

多謝大家關心
尋日打得通電話果時9龍動物E院已經FULL BOOKING了!!
唯有去大圍睇DR.JAMES! (Dr.TigER唔係度...)
D人話佢睇兔仔好...
我CALL的士去,好快就到左.
一去到登記..等左一陣就有得睇..佢鬼佬黎..
有2個護士做番譯,DR.JAMES CHECK 完佢就話要抽血照XRAY!!
我心諗腸停應該唔使做呢D架WOR?!
之後佢報左個價..2680!!
又話唔抽好難落藥比佢
但我刀係冇做到..感覺上比人屈$ 咁
之後佢地就帶左B囡去打皮下鹽水針同止痛針
到佢抱返囡囡返黎果時刀冇講囡囡E+咩情況..到我問佢佢就話因為冇抽血同X RAY唔知情況WOR
因為我同佢講B 囡睇過第2間,佢刀係叫我邊D藥KEEP 住比佢食邊D唔使
埋單9XX ... 就帶B 囡走...走之前仲要我簽同意書話因為我拒絕抽血同照XRAY~導致佢地冇法對症下藥~所以B囡有可能有生命危險~

之後我返到去KEEP住同B囡一個中就搓15分中肚仔,3個中一次草粉..長開個籠比佢出黎活動..到今朝6點佢已經肯食草同自己飲水

刀有便便啦雖然刀係細細粒但刀有幾十粒架XDD

至於大圍...我諗我唔會再去了~!
1)佢地兔狗烏
龜刀係一黎到就叫你抽血,X RAY ( 因為我睇既時候隔離睇緊一隻金毛 ,之後睇一隻龜 ,同樣地比佢地抽血,照X RAY)

2.同醫生溝通唔到...(我英文水平唔多OK) 好多時有咩問題個護士覺得答到你就唔同醫生講..)

3.唔比率抽血照X-RAY 態度就唔多好..其實有經驗既話唔照XRAY 就咁摸,大概刀知嚴唔嚴重,你照出黎先答到我咁我刀知啦~!!! 刀有圖睇咯!我使鬼睇你咩?!!! )

作者: joeman    時間: 2011-11-24 03:18:31 PM

我第一次睇都係去大圍...
我以後都唔會再去...
有個叫DR. PETER MORGAN...
可以上網SEARCH 下佢D"威"水史

睇下香港死左幾多兔兔係佢手上
作者: sanny0066    時間: 2011-11-24 05:00:51 PM

睇黎大圍除左Dr.Tiger外..冇乜醫生有保障
作者: KathyChan    時間: 2011-11-24 06:35:29 PM

佢地真係無醫德架

我阿B 係睇BETTY GA~ 絕肓刀係BETTY 幫佢...但E+ ..

以後兔兔有咩唔舒服刀唔知點算!!!
作者: sanny0066    時間: 2011-11-24 09:58:28 PM

KathyChan 發表於 2011-11-24 06:35 PM
佢地真係無醫德架

我阿B 係睇BETTY GA~ 絕肓刀係BETTY 幫佢...但E+ ..

Dr.Ma囉...雖然難book D
作者: KathyChan    時間: 2011-11-24 11:02:37 PM

sanny0066 發表於 2011-11-24 09:58 PM
Dr.Ma囉...雖然難book D

係好難BOOK -_-!!
希望兔B身體健康...唔好再睇E生V_V
作者: sanny0066    時間: 2011-11-25 12:14:52 AM

KathyChan 發表於 2011-11-24 11:02 PM
係好難BOOK -_-!!
希望兔B身體健康...唔好再睇E生V_V

唔洗覆診嗎
作者: KathyChan    時間: 2011-11-25 12:42:43 PM

sanny0066 發表於 2011-11-25 12:14 AM
唔洗覆診嗎

要.但我唔會返大圍...睇dr.ma
作者: sanny0066    時間: 2011-11-25 03:19:04 PM

今次你記得早啲book啦
作者: chillimilk    時間: 2011-11-28 07:14:25 PM

sanny0066 發表於 2011-11-24 05:00 PM
睇黎大圍除左Dr.Tiger外..冇乜醫生有保障

除左tiger都冇個好...
之前帶鼠鼠去睇過 因book吾到tiger 第二個e生睇 佢對隻鼠鼠粗魯到c
厘間e院好似好commercial咁 吾中意!!
但tiger應該好d 好多鼠友都睇佢ga
作者: sanny0066    時間: 2011-11-28 07:45:50 PM

chillimilk 發表於 2011-11-28 07:14 PM
除左tiger都冇個好...
之前帶鼠鼠去睇過 因book吾到tiger 第二個e生睇 佢對隻鼠鼠粗魯到c
厘間e ...

其實如果時間上許可...我真係一定一定會選馬Sir..如果真係特別急既..我會去紅磡獸醫診所
作者: chillimilk    時間: 2011-11-28 07:48:10 PM

sanny0066 發表於 2011-11-28 07:45 PM
其實如果時間上許可...我真係一定一定會選馬Sir..如果真係特別急既..我會去紅磡獸醫診所 ...

hunghom vet 有邊個dr 好呢?
作者: sanny0066    時間: 2011-11-28 07:49:33 PM

chillimilk 發表於 2011-11-28 07:48 PM
hunghom vet 有邊個dr 好呢?

我上次睇個個外藉女士..冇留意佢咩名...但佢睇兔兔都ok既...但只限普通檢查...因為我兔兔未試過其他急發既病要趕到去睇呢間診所
作者: cluerabbit    時間: 2011-12-5 03:11:15 AM

http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/care/gi-stasis.html看看

如果你是我,我會給鮮草 &木瓜

作者: Carman    時間: 2011-12-6 11:59:11 AM

KathyChan 發表於 2011-11-24 02:11 PM
多謝大家關心
尋日打得通電話果時9龍動物E院已經FULL BOOKING了!!
唯有去大圍睇DR.JAMES! (Dr.TigE ...

基本上去大圍淨係會搵Dr. Mancy 同Dr. Tiger,
Dr. James 好似睇多D貓狗喎

題外話, 佢地會分兩邊睇,一邊係專for small animals,一邊係貓狗多

作者: KathyChan    時間: 2011-12-6 01:30:18 PM

cluerabbit 發表於 2011-12-5 03:11 AM
去http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/care/gi-stasis.html看看

如果你是我,我會給鮮草 &木瓜

謝謝你~~ ^^
兔B已完全康復~食草量仲多過以前~^^~
仲活躍左好多XDDD
作者: sanny0066    時間: 2011-12-6 01:32:40 PM

KathyChan 發表於 2011-12-6 01:30 PM
謝謝你~~ ^^
兔B已完全康復~食草量仲多過以前~^^~
仲活躍左好多XDDD

命令你快D 將你幾隻兔寶既相相上載到Rabbit show

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2