PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: Yond隻左腳都叉埋出黎 [打印本頁]

作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:05:52 PM     標題: Yond隻左腳都叉埋出黎

我今日放工見到呢個畫面 真係想暈低
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 07:12:09 PM

乜樹!!咁大劑??
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:20:40 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 07:12 PM
乜樹!!咁大劑??

現在只有雙手承拓住成個身體
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:21:01 PM

相信好快雙手都會叉開..我可以做D咩
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:25:16 PM

岩岩見佢抹耳仔都係用單手..我唔知佢將來點樣用雙手抹到面
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:25:39 PM

見到佢隻左腳都叉埋出黎既時候..突然間好多好多問題出現左係腦海中...
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:26:49 PM

岩岩發現Yond隻左腳都唔可以再幫自己勾到癢...我可以點 心情已經跌到落谷低
作者: 衰仔(00)    時間: 2011-12-1 07:29:27 PM

點解會甘@@?
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:30:15 PM

衰仔(00) 發表於 2011-12-1 07:29 PM
點解會甘@@?

馬Sir第一次見到Yond時..都已經預言左可能雙手雙腳都會叉開...我只係估唔到咁快
作者: 衰仔(00)    時間: 2011-12-1 07:43:30 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 07:30 PM
馬Sir第一次見到Yond時..都已經預言左可能雙手雙腳都會叉開...我只係估唔到咁快 ...

叉得好勁?有冇相睇?叉開有咩影響?
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:44:58 PM

雙腳完全用唔到力...雙腳已經好似殘廢一樣 全身既力聚晒去雙手...
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:47:47 PM

我究竟仲可以點呢
作者: 衰仔(00)    時間: 2011-12-1 07:48:22 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 07:44 PM
雙腳完全用唔到力...雙腳已經好似殘廢一樣 全身既力聚晒去雙手...

嘩~點解會甘架...先天定後天>?
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:51:50 PM

照X-RAY 右腳既問題係先天...可能因為右腳初初叉出黎 已經承受唔到壓力...Yond成個身只得返3個支撐點 左手右手左腳...而家佢漸漸重左磅..左腳都開始頂唔順..要叉開去..將成個後身趴係地下 承受住部份後半身既壓力 我諗到左腳叉開既原因就係咁
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 07:54:00 PM

陰公豬囉.....   ><   !!       你唔係幫佢用布 圍腳固定嫁咩 ..     

甘e加行路點呀 會唔會好唔方便...   腳係真係用唔到力  定點??      會唔會跳高都有問題??
人都有得食安x奶粉 幫d骨+返d營養  兔仔有冇??   

遲下手腳都差出黎  會唔會行唔到?   

其實主要原因係米  先天d骨  唔好...  就好似人bb個陣少飲奶  少飲有營養既野 令到d骨頭弱d ??

dr.ma 有冇話可以點做     睇到我心都up埋   yond妹 ><~~
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:54:43 PM

花芝媽 發表於 2011-12-1 07:54 PM
陰公豬囉.....   ><   !!       你唔係幫佢用布 圍腳固定嫁咩 ..     

甘e加行路點呀 會唔會好唔方便...  ...

Yond買回來後從未正式跳過
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:55:36 PM

dr ma話手術都冇辦法可以醫到 我係Dr.ma個部電話見過D 4肢都叉晒出黎既兔兔相 我腦海而家全部都係個D兔兔既畫面
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 07:56:19 PM

因為Yond尋晚自己咬斷左綁住繃帶...所以今日下午Kay剪左條已咬爛既繃帶
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 07:58:36 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 07:55 PM
dr ma話手術都冇辦法可以醫到 我係Dr.ma個部電話見過D 4肢都叉晒出黎既兔兔相 我腦海而家全部都係個D兔兔 ...

其實4肢差哂出黎    最壞最壞情況戚米會行唔到?     

甘e加yond妹   佢後腳已經發唔到力   拖黎行???   

佢e加佢手仔正常  點解最後會連手仔都差出黎?    係天身咩問題?

作者: cherub    時間: 2011-12-1 07:59:08 PM

陰功豬.....
我上兔協見到有一隻兔仔都好似YONDYOND咁....
用針灸好似有效
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 08:01:23 PM

不如打電話問下兔協 有冇方法  有方法早試早好
作者: cherub    時間: 2011-12-1 08:06:21 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 07:55 PM
dr ma話手術都冇辦法可以醫到 我係Dr.ma個部電話見過D 4肢都叉晒出黎既兔兔相 我腦海而家全部都係個D兔兔 ...

冇D咩可以幫到YONDYOND呀?
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 08:10:20 PM

cherub 發表於 2011-12-1 08:06 PM
冇D咩可以幫到YONDYOND呀?

知!!!!!
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 08:11:03 PM

花芝媽 發表於 2011-12-1 08:01 PM
不如打電話問下兔協 有冇方法  有方法早試早好

打左去兔協問了 兔協職員話九龍動物醫院 Dr.Ivy識針灸
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 08:15:25 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 08:11 PM
打左去兔協問了 兔協職員話九龍動物醫院 Dr.Ivy識針灸

=  = ..omg  係米飛左個個...........
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 08:16:06 PM

有冇打算問下其他醫生 識唔識針
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 08:20:05 PM

花芝媽 發表於 2011-12-1 08:16 PM
有冇打算問下其他醫生 識唔識針

紅磡個位骨科獸醫教既方法 綁腳都試埋..反而左腳都叉埋出黎...我都唔知可以點
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 08:20:36 PM

我岩岩上網打兔兔針灸  發現有d兔兔 全身陏唔到  到針完幾次後可以自己趴係到 ...     係有效 但要搵到人識針先得= =
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 08:23:52 PM

http://www.hkheadline.com/pet/pe ... d=805&srctype=g

仲有幾位醫生識 ...  可以問下呀你*0*      

話說  圖片個位係米betty
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 08:25:29 PM

花芝媽 發表於 2011-12-1 08:23 PM
http://www.hkheadline.com/pet/pet_content.asp?contid=805&srctype=g

仲有幾位醫生識 ...  可以問下呀你 ...

我打去九記冇人聽電話...
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 08:26:07 PM

女友已經對Yond腳腳既病情抱放棄態度...我一個人撐得好辛苦
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 08:30:17 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 08:20 PM
紅磡個位骨科獸醫教既方法 綁腳都試埋..反而左腳都叉埋出黎...我都唔知可以點 ...

美國有隻迷你賓尼都係咁,係天生免疫力缺乏症,好似人類嘅小兒麻痺咁,佢兩後腳因癱瘓要切除 佢主人幫佢做左張輪椅 上埋州際電視
以上内容如引致sanny不安 我會del
作者: cherub    時間: 2011-12-1 08:35:22 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 08:26 PM
女友已經對Yond腳腳既病情抱放棄態度...我一個人撐得好辛苦

唔好放棄呀!
我都會幫你搵有冇其他識針灸既DR.嫁

作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 08:38:01 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 08:30 PM
美國有隻迷你賓尼都係咁,係天生免疫力缺乏症,好似人類嘅小兒麻痺咁,佢兩後腳因癱瘓要切除 佢主人幫佢做 ...

呢段片我之前都睇過了..但真係萬萬都諗唔到會發生係都唔夠4個半月既YondYond身上
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 08:47:20 PM

YondYond 你知道爸爸真的很想保護你嗎

[img][/img]
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 09:11:03 PM

聽日再打下啦 ...     希望快d搵到方法..     針灸我諗係真係得..    但問題要搵到醫生識幫兔仔針...   

到4肢差哂出黎會唔會行唔到??   佢e加雙腳係米拖住黎行??
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 09:13:29 PM

花芝媽 發表於 2011-12-1 09:11 PM
聽日再打下啦 ...     希望快d搵到方法..     針灸我諗係真係得..    但問題要搵到醫生識幫兔仔針...   

...

Yond而家係趴住黎行...即係拖住拖住咁
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 09:15:07 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 09:13 PM
Yond而家係趴住黎行...即係拖住拖住咁

唉…我心都寒埋
作者: Kay    時間: 2011-12-1 09:16:09 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 08:26 PM

我唔係要放棄呀老細,萬一針完無用又可以點呀?佢咁細就做針灸會唔會危險左啲?真係顧及既野好多。我唔係唔錫Yond,只不過我同你錫既方法都唔同,立場好唔同囉!
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 09:16:38 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 09:13 PM
Yond而家伙趴住黎行...即係拖住拖住咁

睇到我心都up ...     yond爸你加油.. yond 佢仲想行路證明仲想靠自己黎活動 ..     
你唔好放棄呀   我幫你睇下有咩醫生識幫兔仔針灸.....         
順手問我朋友可以點    問下有冇咩補品   對兔仔健康係好d ..  問下有冇幫助  有既比個電話你問下
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 09:19:44 PM

Kay 發表於 2011-12-1 09:16 PM
我唔係要放棄呀老細,萬一針完無用又可以點呀?佢咁細就做針灸會唔會危險左啲?真係顧及既野好多。我唔係 ...

不能認同更多.......
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 09:20:07 PM

花芝媽 發表於 2011-12-1 09:16 PM
睇到我心都up ...     yond爸你加油.. yond 佢仲想行路證明仲想靠自己黎活動 ..     
你唔好放棄呀   我幫 ...

THX花芝媽
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 09:23:24 PM

大家既兔寶真係好幸福.. 有d錫佢既兔奴..........
作者: Wandywan    時間: 2011-12-1 09:30:18 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 09:19 PM
不能認同更多.......

明白你倆心情,大家都係愛Yond Yond,見到呢個情形,大家都唔想,都唔開心,Yond Yond都唔想見到爸爸媽媽嗌交!
作者: Wandywan    時間: 2011-12-1 09:33:47 PM

Sanny Yond Yond努力緊,你都要努力!加油!大家支持你同阿Kay.
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 09:35:54 PM

Wandywan 發表於 2011-12-1 09:30 PM
明白你倆心情,大家都係愛Yond Yond,見到呢個情形,大家都唔想,都唔開心,Yond Yond都唔想見到爸爸媽媽 ...

我同Kay只係觀點與角度既問題....冇野既冇野既
作者: nixie    時間: 2011-12-1 09:49:21 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 09:35 PM

真係恩愛   
作者: 衰仔(00)    時間: 2011-12-1 09:52:34 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 07:47 PM
我究竟仲可以點呢

嘩~真係叉得甘開
作者: nixie    時間: 2011-12-1 09:54:33 PM

好似話dr.betty識針
作者: Kay    時間: 2011-12-1 09:56:32 PM

Wandywan 發表於 2011-12-1 09:33 PM
Sanny Yond Yond努力緊,你都要努力!加油!大家支持你同阿Kay.

嘻嘻我地無嗌交呀,只係講個人意見姐:)Thx你既支持^^
作者: nixie    時間: 2011-12-1 09:57:35 PM

呢隻兔兔都做左針灸 同個咩 艾療
http://blog.yahoo.com/_V5JC5RU2RHCIW55TSGHIH6BFKY/articles/81908

如果你睇過既話,,唔好意思>_<
作者: 衰仔(00)    時間: 2011-12-1 10:01:23 PM

睇到youndyound真係好up....
強烈讚成試下針灸''
我之前吾記得係電視定邊到睇到...有隻狗狗隻腳吾知咩事令到佢行吾到冇哂知覺tim...但後尾試左針灸之後依+慢慢有埋扶助器幫手依+都行到..係冇正常狗行得甘好....但起碼已經可以行得返!
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 10:25:44 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 09:35 PM

Sanny n kay 墨魚爸剛才偷左yond相sent左俾早前提過果個海馬公園獸醫 但我只係間接再間接email佢義診 所以未知是否順利聯絡上 我都想佢肯幫yondyond
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 10:26:50 PM

Kay 發表於 2011-12-1 09:56 PM
嘻嘻我地無嗌交呀,只係講個人意見姐:)Thx你既支持^^

我們的溝通方法就是這樣的
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 10:29:31 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 10:25 PM
Sanny n kay 墨魚爸剛才偷左yond相sent左俾早前提過果個海馬公園獸醫 但我只係間接再間接email佢義診 所 ...

感激萬分墨魚爸!!!!
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 10:30:55 PM

在此感激各位兔友既幫忙...
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 10:31:40 PM

nixie 發表於 2011-12-1 09:57 PM
呢隻兔兔都做左針灸 同個咩 艾療
http://blog.yahoo.com/_V5JC5RU2RHCIW55TSGHIH6BFKY/articles/81908

我都睇過呀... 我岩岩係fb就係搵依個人   之前見佢係fb 幫兔仔試 ...     但搵唔到= = ~~   
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 10:44:17 PM

針灸救返兔兔腸道問題...但Betty已經冇做..Yond真係唔好彩
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 10:53:14 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 10:29 PM
感激萬分墨魚爸!!!!

我只係打左幾個電話 算不上幫到啲咩 我聽日再行去問下跑馬地有個獸醫 專醫狗狗癱瘓 可能有機會識醫
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 11:05:40 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 10:53 PM
我只係打左幾個電話 算不上幫到啲咩 我聽日再行去問下跑馬地有個獸醫 專醫狗狗癱瘓 可能有機會識醫 ...

你係太子行去跑馬地
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 11:06:55 PM

Twhtracy 發表於 2011-12-1 10:59 PM
http://janettong.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2683160

kay 媽媽唔好太擔心

豆鼓仔係兔兔驕傲 yond 都一樣
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 11:07:57 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 11:05 PM
你係太子行去跑馬地

我灣仔返工呀…
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 11:12:36 PM

Twhtracy 發表於 2011-12-1 10:59 PM
http://janettong.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2683160

kay 媽媽唔好太擔心

又去九龍城又去大圍
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 11:13:26 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 11:07 PM
我灣仔返工呀…

明白明白..你都冇講過你灣仔返工
作者: jinjin    時間: 2011-12-1 11:18:39 PM

花芝媽 發表於 2011-12-1 08:15 PM
=  = ..omg  係米飛左個個...........

飛左果個係Betty
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 11:23:45 PM

有沒有人知Blog內dr.ivy下落?
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 11:24:03 PM

jinjin 發表於 2011-12-1 11:18 PM
飛左果個係Betty

咁Ivy係咪被人飛個個
作者: jinjin    時間: 2011-12-1 11:28:49 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 11:23 PM
有沒有人知Blog內dr.ivy下落?

Ivy唔係仲係九龍咩?
作者: jinjin    時間: 2011-12-1 11:30:49 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 11:24 PM
咁Ivy係咪被人飛個個

Sanny如果你想問下有關矇矇針炙及艾炙既野我可以幫你問下Dorothy~~不過而家都夜啦, 可能要明天至搵佢啦~~
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 11:31:17 PM

jinjin 發表於 2011-12-1 11:28 PM
Ivy唔係仲係九龍咩?

我記得Ivy仲係九龍動物醫院門口個獸醫列表上我明天會打去問喔..唔知點解岩岩晚上8點打左5次去都冇人聽..集體蛇王
作者: jinjin    時間: 2011-12-1 11:33:42 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 11:31 PM
我記得Ivy仲係九龍動物醫院門口個獸醫列表上我明天會打去問喔..唔知點解岩岩晚上8點打左5次去都 ...

Sanny如果你想問下有關矇矇針炙及艾炙既野我可以幫你問下Dorothy~~不過而家都夜啦, 可能要明天至搵佢啦~~
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 11:36:11 PM

jinjin 發表於 2011-12-1 11:33 PM
Sanny如果你想問下有關矇矇針炙及艾炙既野我可以幫你問下Dorothy~~不過而家都夜啦, 可能要明天至搵佢啦~ ...

Dorothy 是誰呀獸醫嗎
作者: jinjin    時間: 2011-12-1 11:39:45 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 11:36 PM
Dorothy 是誰呀獸醫嗎

Dorothy就係搵Dr Betty幫佢兔兔做針炙, 而佢自己就幫兔兔做艾炙果個人,
佢自己係註冊中醫

作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 11:43:22 PM

jinjin 發表於 2011-12-1 11:39 PM
Dorothy就係搵Dr Betty幫佢兔兔做針炙, 而佢自己就幫兔兔做艾炙果個人,
佢自己係註冊中醫
...

喔..我岩岩睇左幾個針灸既POST...好亂
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 11:44:54 PM

jinjin 發表於 2011-12-1 11:28 PM
Ivy唔係仲係九龍咩?

唔係betty 同ivy 都飛左咩0..0
作者: Alan7617    時間: 2011-12-1 11:51:10 PM

我女友睇過一本書, 係兔協買的,叫"兔友良朋" 其中一個故事係講一隻bunny 兔隻腳仔有事, 除咗去睇過dr betty dr yen 仲去過太平道寵物hospital 睇dr mak, dr 呂, 本書2009出版, 唔知d dr仲有冇做, 但希望可以幫到你。
另外, 佢都有提過佢係一年內做過針灸, 物理治療等, 幫助受傷神經加速復原。
盡量俾多d營養野佢食, 令佢加強抵抗能力。
佢會feel 到你對佢ge 愛 ga , add oil , support you

作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 11:56:55 PM

花芝媽 發表於 2011-12-1 11:44 PM
唔係betty 同ivy 都飛左咩0..0

唔通我眼花睇錯
作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 11:57:28 PM

Alan7617 發表於 2011-12-1 11:51 PM
我女友睇過一本書, 係兔協買的,叫"兔友良朋" 其中一個故事係講一隻bunny 兔隻腳仔有事, 除咗去睇過dr betty ...

兔友良朋...睇黎星期6去完豐澤要去埋兔協走多轉
作者: Alan7617    時間: 2011-12-2 12:10:00 AM

sanny0066 發表於 2011-12-1 11:57 PM
兔友良朋...睇黎星期6去完豐澤要去埋兔協走多轉

$58 本
好值得睇
作者: vienna84    時間: 2011-12-2 08:11:18 AM

睇到好心痛....幸好距有你地愛距 !加油丫
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 09:08:23 AM

vienna84 發表於 2011-12-2 08:11 AM
睇到好心痛....幸好距有你地愛距 !加油丫

大家都要好好愛錫自己的兔寶喔...做個盡責的兔奴
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 09:09:08 AM

我唔知仲應唔應該再幫YondYond綁腳腳
作者: Wandywan    時間: 2011-12-2 10:26:35 AM

真係辛苦你啦!Yond爸爸,加油!
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 10:36:12 AM

sanny0066 發表於 2011-12-2 09:09 AM

加油啦..大家都support你架...
佢會感受到你的愛..你要努力呀!!
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-2 10:52:59 AM

sanny0066 發表於 2011-12-2 09:09 AM

打左電話去跑馬地問…姑娘話要booking 急症就walk in喎…
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 10:53:05 AM

收到各位兔友既support

岩岩打去問馬Sir間診所...星期6,日都冇晒位
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 10:55:47 AM

原來Dr.Ivy仲有做.但係星期6,日都已經full晒
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-2 10:59:54 AM

sanny0066 發表於 2011-12-2 10:55 AM
原來Dr.Ivy仲有做.但係星期6,日都已經full晒

係咪都book左先啦,ivy 係專科嘛
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-2 11:04:29 AM

原來跑馬地診所唔識醫兔仔咖=="
兔兔點可以當兔仔醫>< 放了你流料添
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 11:06:22 AM

肥墨魚 發表於 2011-12-2 10:59 AM
係咪都book左先啦,ivy 係專科嘛

墨魚爸你覺得book 返Ma好定Ivy好?2個都係下星期一先有位
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 11:07:00 AM

肥墨魚 發表於 2011-12-2 11:04 AM

唔緊要喔..其實joe媽今朝都俾了好多意見我...包括切肢
作者: Alan7617    時間: 2011-12-2 11:09:05 AM

肥墨魚 發表於 2011-12-2 11:04 AM

跑馬地診所.....Dr Eric????
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-2 11:21:59 AM

sanny0066 發表於 2011-12-2 11:06 AM
墨魚爸你覺得book 返Ma好定Ivy好?2個都係下星期一先有位

先俾馬蛇診斷yondyond 因咩出問題
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-2 11:24:08 AM

Alan7617 發表於 2011-12-2 11:09 AM
跑馬地診所.....Dr Eric????

大概是吧 ,朋友隻松鼠狗跌斷腳係果度折支
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 11:24:17 AM

肥墨魚 發表於 2011-12-2 11:21 AM
先俾馬蛇診斷yondyond 因咩出問題

好的多謝墨蛇意見先
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 11:56:54 AM

sanny0066 發表於 2011-12-2 11:07 AM
唔緊要喔..其實joe媽今朝都俾了好多意見我...包括切肢

雖然切肢係一個大家都唔想見到的結局..但我見youtube, 外國有啲rabbit後腳又係有事行唔到, 主人整左啲輪椅比佢地, 等佢地前腳唔駛太受力..其實你果隻有無可能做到呢?? (以下只是我的個人意見...)
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-2 12:05:09 PM

小白小黑 發表於 2011-12-2 11:56 AM
雖然切肢係一個大家都唔想見到的結局..但我見youtube, 外國有啲rabbit後腳又係有事行唔到, 主人整左啲輪 ...

折肢係因為後肢永久失去活動能力/肌肉壞死 對身體造成負擔 嘅保命最後一招 主保佑yondyond無事
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 12:09:15 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-2 12:05 PM
折肢係因為後肢永久失去活動能力/肌肉壞死 對身體造成負擔 嘅保命最後一招 主保佑yondyond無事 ...

我都唔想行到最後呢一步...
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 12:11:18 PM

sanny0066 發表於 2011-12-2 12:09 PM

唔會g (自我安慰)
不過呢, now佢應該只係用前面兩隻腳行路吧..
如果整個輪椅比佢, 等佢唔駛行得咁辛苦..呢個方法好無呢
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-2 12:11:21 PM

sanny0066 發表於 2011-12-2 12:09 PM

yond yond後腳仍會撐嗎?有力嗎?

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2