PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: <已PO傷痕片> 馬可賓不仁手法「養」兔, 跪求討論解決方法 [打印本頁]

作者: nan0kay    時間: 2011-12-1 08:28:50 PM     標題: <已PO傷痕片> 馬可賓不仁手法「養」兔, 跪求討論解決方法

最新片段

先睇下D可愛既兔兔...佢地真係好細隻
http://youtu.be/dB1COXX4REQ

再黎就係龜追兔
http://youtu.be/TAtP9F8EwYQ

http://youtu.be/W3ip3e2fR7U

兔兔耳上有牙痕, 千真萬確, 只係想證明兔兔已經受傷, 希望有機構快D介入。
http://youtu.be/Cgv7gUTRNzY

再強調一次, 我唔係想話D龜, 我只係想講龜兔同養有一定既危險。
想大家FOCUS係間學校唔應該將龜兔同養, 係間學校既問題, D龜都係身不由己!
唔好再話我當D龜係罪犯, 我既FOCUS係學校唔應該咁做。

之前係MINI-HOUSE果陣已經開過關於屯門馬可賓中學「養」兔方法

不過轉唔到過黎, 所以會係下面詳細講多次。

基於我妹妹係該校學生, 所以一直都好留意兔兔既日常。

由於之前果隻可憐既兔兔已經係前一排去左彩虹橋

本來都諗住算啦~ 希望佢地放棄再拎新既兔兔返黎受罪。

點知今日我妹妹發現有2隻新既幼小既寵物兔出現係馬可賓中學一向用黎養兔既龜池!!!

唔想再有兔兔受害, 再加上呢幾日天氣急凍, 星期日仲落雨! 所以希望大家可以俾D意見我, 可以救救呢2隻小兔兔。

其實我妹妹早前都打聽過學校兔兔既負責人點樣養兔,

總務組主管袁遠峰表示, 1日只喂1餐油麥菜給予兔兔, 兔兔仲要同同居的龜搶食

完全無提供過佢地需要既乾草, 而且兔兔亦無受任何保暖及消暑措施, 情況實在好差。

我妹妹表示, 新既2隻兔兔只係幼兔, 年齡少於6個月, 品種應該係迷你兔

但年紀咁細既兔兔一向都十分需要照顧, 但面對係咁既環境, 咁既飼養方法, 我同妹妹實在非常擔心。

所以希望咁多位可以快d俾意見我, 一齊幫下2隻小兔兔。

聽日我會叫妹妹影相返黎俾各位睇下兔兔既情況

關於之前兔兔既新聞by明報

真相!!!

(全景圖) 兔兔住既地方係中間有3個窿窿入口既位!

CLOSE UP, 由相可見, 環境係十一分可憐! 落雨又滲水, 又係石屎地!
又要同好多大隻既龜共處, 咁樣佢地真係可以生活得健康咩?

妹妹同我講今日有數名同學見到有龜追住兔兔想咬佢地屁股
又見到有1隻兔兔既耳仔崩左一忽, 究竟係黎到之前已經有?
定還是係俾龜咬到咁?

DSC_0369_副本.jpg DSC_0370_副本.jpg
今日天氣好凍, 都要同龜爭地方取暖(照燈), 試問龜唔係恆溫既動物都要照燈, 何況係年幼既小兔?
(上左圖) 可以見到燈箱既上面, 實際上係有好多電線, 小兔一時好奇誤咬既話, 就有電死既可能。

DSC_0372_副本.jpg DSC_0371_副本.jpg DSC_0365_副本.jpg DSC_0364_副本.jpg

可以見到兔兔真係好細隻又好瘦, 如果唔能夠俾到足夠既營養同埋合適既生活環境,
佢地既一生將會剩低幾長既時間?

探左兔兔後既更新
04-12-2011

妹妹今日回校時見到漁農處既人岩岩走左, 希望佢地有做野啦。
因為2隻兔兔依然係果度, 好在仲好生猛, 我都放心左D。因為太過擔心前2日會凍親佢地。
決定左買包ALFAFA返去俾佢地食D, 希望佢地食到幾多得幾多先。
一去到, 見到2隻兔兔, 真係好心UP, 因為佢地真係好細隻。
身型似足金魚街間I X RABBIT果D最細隻果D咁...好瘦..摸到覺得好骨感。

高登巴打絲打, 唔好再討論D龜會唔會咬兔仔, 我今日就親眼見到隻大陸龜咬兔仔屁股既毛!!!

可惜真係影唔到, 不過咁岩有2個同學都係度見到, O哂叼, 但幫唔到我又可以點?

逗留左半個鐘多D, 不停手咁餵小兔, 佢地亦好努力咁不停食, 食到我地離開都仍然繼續,
我心入面真係覺得非常唔好受, 如果我地唔黎餵佢地, 佢地會餓到點既樣。
佢地餓既時候又會有D咩野食?

唔得唔提既係, 今日妹妹發現多左兜龜草, 我諗唔係俾兔兔食掛?
如果俾兔兔食既都唔該俾D兔兔應該食既草。

中間原來有個龜池, D水真係好DIRTY, 如果兔兔誤飲左果度D水真係唔得惦。
20111204_154821_副本.jpg 20111204_152435_副本.jpg

雖然校方話有得遮雨, 但...我地見到既真係另外一種情況。
落雨既話, 兔兔點會唔濕身? 點會唔病?
20111204_154942_副本.jpg 20111204_155120_副本.jpg

其實逗留其間都撞到有兔友黎探望, 我知道大家都關心2隻可憐既小兔
希望大家可以FORWARD出去, 俾多D兔友同網民知道依然努力生存既小兔。

現實中既小兔SIZE, 細到真係...

附件: DSC_0374_副本.jpg (2011-12-2 06:57:36 PM, 83.49 KB) / 下載次數 525
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzU3NHw3MzVlZTU1M3wxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: DSC_0372_副本.jpg (2011-12-2 06:57:36 PM, 111.16 KB) / 下載次數 578
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzU3M3wxMWNiNjdkNHwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: DSC_0371_副本.jpg (2011-12-2 06:57:35 PM, 104.67 KB) / 下載次數 536
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzU3Mnw0MGUyY2Q0MnwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: DSC_0370_副本.jpg (2011-12-2 06:57:35 PM, 145.06 KB) / 下載次數 548
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzU3MXwyZjA5MGRmNXwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: DSC_0369_副本.jpg (2011-12-2 06:57:33 PM, 143.69 KB) / 下載次數 557
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzU3MHwwOWVmZGRjOHwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: DSC_0368_副本.jpg (2011-12-2 06:57:33 PM, 144.44 KB) / 下載次數 529
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzU2OXwyMmY1ZDY0Y3wxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: DSC_0367_副本.jpg (2011-12-2 06:57:33 PM, 134.8 KB) / 下載次數 539
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzU2OHw4MTEwMmNlNHwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: DSC_0366_副本.jpg (2011-12-2 06:57:32 PM, 185.13 KB) / 下載次數 543
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzU2N3xkYzdjMzEzOXwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: DSC_0365_副本.jpg (2011-12-2 06:57:32 PM, 150.11 KB) / 下載次數 517
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzU2NnwyNjgwYmVkYXwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: DSC_0364_副本.jpg (2011-12-2 06:57:31 PM, 121.48 KB) / 下載次數 579
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzU2NXw0OWI2YjFmY3wxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: 20111204_160256_副本.jpg (2011-12-4 08:15:33 PM, 271.68 KB) / 下載次數 546
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzYwOHwxOWI3MzQ1YXwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: 20111204_160240_副本.jpg (2011-12-4 08:15:32 PM, 337.35 KB) / 下載次數 577
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzYwN3xkMzlkMWI0Y3wxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: 20111204_160229_副本.jpg (2011-12-4 08:15:32 PM, 274.16 KB) / 下載次數 566
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzYwNnxiMmJhYjhjYXwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: 20111204_155120_副本.jpg (2011-12-4 08:15:31 PM, 161.92 KB) / 下載次數 532
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzYwNXw0ZjcyNzE2YnwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: 20111204_154942_副本.jpg (2011-12-4 08:15:30 PM, 185.68 KB) / 下載次數 563
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzYwNHwxMjE4ZTllYXwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: 20111204_154821_副本.jpg (2011-12-4 08:15:30 PM, 279.91 KB) / 下載次數 554
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzYwM3xlOWQ4MzE4NnwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: 20111204_152746_副本.jpg (2011-12-4 08:15:29 PM, 187.2 KB) / 下載次數 580
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzYwMnxhZWY5NGIzMXwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D

附件: 20111204_152435_副本.jpg (2011-12-4 08:15:29 PM, 259.14 KB) / 下載次數 549
https://petkd.com/forum.php?mod=attachment&aid=NzYwMXw2YjJhZGY1NXwxNzE1MDY2Mzk0fDB8MA%3D%3D
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 08:33:57 PM

....我個妹係學校到....  我可能真係會踩上門同佢講....

有冇打過電話上兔協講???     

一日先食得一次野!!!   有冇人可以救到佢地!!

作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 08:40:47 PM

呢間學校個校長係咪白痴嫁??
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 09:53:31 PM

煩請樓主打電話去明報/星島(學校報)
再打去學校通知校方有記者得知虐兔
我諗一日内搞定
作者: syt174698    時間: 2011-12-1 09:54:02 PM

點解唔打電話比愛協通知佢哋有無虐畜
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-1 10:09:13 PM

syt174698 發表於 2011-12-1 09:54 PM
點解唔打電話比愛協通知佢哋有無虐畜

愛協同娛論 我認校方會驚校聲多啲
作者: nixie    時間: 2011-12-1 10:09:41 PM

1日只喂1餐油麥菜係咪有病架-0-?!         

作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 10:32:56 PM

佢地之前都試過..   一係同佢講    比個時間佢..   比好既地方  乾草  同水...  
如果佢仲係甘對兔仔  乜都唔比佢.....   直接打比報紙佬

你妹妹f幾..   不如直接你妹妹同學校d人講 =  = ...   起碼唔好比菜佢食先啦...

作者: sanny0066    時間: 2011-12-1 10:38:38 PM

同埋俾個有瓦遮頭 有溫暖既地方
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-1 10:39:19 PM

sanny0066 發表於 2011-12-1 10:38 PM
同埋俾個有瓦遮頭 有溫暖既地方

我搵緊佢學校網  係米叫咩馬綿明基金 ...     我搵緊佢個email =.= ......................
作者: Alan7617    時間: 2011-12-2 12:31:39 AM

肥墨魚 發表於 2011-12-1 09:53 PM
煩請樓主打電話去明報/星島(學校報)
再打去學校通知校方有記者得知虐兔
我諗一日内搞定 ...

agree and support
實在可憐及 angry
去愛協投訴............

作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 10:02:42 AM

Twhtracy 發表於 2011-12-2 09:51 AM
點解用錯ge 方法養.. 養到死晒..
間學校仲可以大條道理話咩值得家長學生借鏡?????!!!!
佢當d 兔兔係乜野??? ...

當兔兔係實驗既稀生品
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-2 10:11:44 AM

Twhtracy 發表於 2011-12-2 09:54 AM
有蘋果記者朋友覆我.. 問我駛唔駛叫佢同事打俾我... 我俾張e個post 俾佢....
會唔會有人會留email 俾佢? 特 ...

tracy 勁呀, 做到野!
樓主快現身呀
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 10:21:31 AM

明報講到好好咁..但好似今日咁凍..turtle都話可以冬眠, 畢竟turtle不是恆溫動物
但rabbit唔係架...點可以一起養架..
傻架...
其實, 學生可不可以向學校申請購買或者拎返家中飼養, 我們養佢好過佢地係學校到捱凍囉..
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 10:23:31 AM

Twhtracy 發表於 2011-12-2 09:54 AM
有蘋果記者朋友覆我.. 問我駛唔駛叫佢同事打俾我... 我俾張e個post 俾佢....

勁呀..大家一起support你..樓主呀..快啲比contact啦....
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 10:25:00 AM

sanny0066 發表於 2011-12-1 08:40 PM
呢間學校個校長係咪白痴嫁??

我肯定個校長, 甚至負責養佢果個人都係白痴架..
試下佢地自己一日只係一餐菜, 睇下有咩感受啦...唉!!!
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-2 10:45:09 AM

小白小黑 發表於 2011-12-2 10:21 AM
明報講到好好咁..但好似今日咁凍..turtle都話可以冬眠, 畢竟turtle不是恆溫動物
但rabbit唔係架...點可以一 ...

兔兔同龜可以一齊 但應該係無限量乾草 有瓦頂 只少都半室内丫 兔兔唔淋得雨 野狗呢樣真係    校方     無能   負責條友仲懶醒 真羞家
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 10:49:29 AM

肥墨魚 發表於 2011-12-2 10:45 AM
兔兔同龜可以一齊 但應該係無限量乾草 有瓦頂 只少都半室内丫 兔兔唔淋得雨 野狗呢樣真係    校方     無 ...

我記得之前有隻兔友普京都係將兔兔同龜龜一齊養..睇佢post既相大家都好和睦共處嫁
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 10:54:59 AM

肥墨魚 發表於 2011-12-2 10:45 AM
兔兔同龜可以一齊 但應該係無限量乾草 有瓦頂 只少都半室内丫 兔兔唔淋得雨 野狗呢樣真係    校方     無 ...

原來rabbit和turtle可以一起架..但turtle要有水架喎...但rabbit不能濕水架喎..學校養果啲係陸龜咩...
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-2 11:06:31 AM

小白小黑 發表於 2011-12-2 10:54 AM
原來rabbit和turtle可以一起架..但turtle要有水架喎...但rabbit不能濕水架喎..學校養果啲係陸龜咩... ...

應該係,識得同兔兔爭菜食
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 11:13:25 AM

睇返明報條link 2011年2月 唯一倖存的迷你兔8歲了,現與3隻盾臂龜、5隻巴西龜和印度星龜「同房」。
我諗呢間pk學校個9隻龜應該冇被野狗殺死...所以應該兔兔係同呢9隻陸龜一齊住..唔會濕到水
再睇返呢個報道入面既內容  (學生眼見倖存兔孤單,決定兔年買兩隻兔送給學校。總結十多年養兔經驗,袁遠峰認為,同品種、同性別的兔相處較融洽,「知道有學生將在春天送兩隻兔給學校之後,學校特別提醒學生要買迷你兔和為牠們先做絕育手術」。
呢個白痴校長 我真係想問佢如果2隻BB兔 同隻成兔夾唔到..係咪又打餐死 作為校長既你 應該叫同事唔好買兔助長兔販 而係叫佢地去愛協/兔協機構領養兔兔 真係頂佢唔順
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 11:14:22 AM

肥墨魚 發表於 2011-12-2 11:06 AM
應該係,識得同兔兔爭菜食

OH..陸龜好貴喎..因為多數學校都係養巴西龜, 但巴西龜係要有水架...so我才以為佢地唔可以一起養
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 11:15:05 AM

Twhtracy 發表於 2011-12-2 11:11 AM
仲有咩洗兔園整濕左兔穴 ... 痴線ga??????
一係就天台 一係就龜池...
{:3_109 ...

無論天台定龜池都唔得..
不如咁啦..叫果班所謂的校長主任自己去住下先啦..自己住到未叫rabbit住囉..
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 11:19:21 AM

好想去呢間學校參觀下
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 11:31:15 AM

Twhtracy 發表於 2011-12-2 11:21 AM
參觀完要將兔兔帶走埋丫唔該

打死我都帶走個校長先啦的佢去後巷私人恩怨
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 11:38:21 AM

sanny0066 發表於 2011-12-2 11:13 AM
睇返明報條link 2011年2月 唯一倖存的迷你兔8歲了,現與3隻盾臂龜、5隻巴西龜和印度星龜「同房」。
我諗呢 ...

盾臂龜、巴西龜、印度星龜
呢三種, 唔係全是陸龜黎架
我肯定, 巴西龜係水陸, 要有水, 佢地係要游水@@
佢地將佢係同rabbit一起養, 簡直係痴線....傻架....完全無常識!!!!
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 11:38:45 AM

Twhtracy 發表於 2011-12-2 11:21 AM
參觀完要將兔兔帶走埋丫唔該

我想架...不如一人帶走一隻..好無???
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 11:48:07 AM

Twhtracy 發表於 2011-12-2 11:47 AM
奶茶公主唔會接受佢....

話唔定可能你係間PK學校入面搵到咖啡公子呢
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 11:49:10 AM

Twhtracy 發表於 2011-12-2 11:47 AM
奶茶公主唔會接受佢....

KAKA...我相信我的小黑都唔會接受佢....不過小白就難講..但呢啲rabbit, 我相信有排醫
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 11:50:10 AM

Twhtracy 發表於 2011-12-2 11:49 AM
公主ge 王子都係俾佢自己揀好 =.=

咁你帶埋公主去呢間學校揀囉..話唔掂可能公主鍾意個道既天台環保夠"自然"唔願走添
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 11:54:46 AM

sanny0066 發表於 2011-12-2 11:50 AM
咁你帶埋公主去呢間學校揀囉..話唔掂可能公主鍾意個道既天台環保夠"自然"唔願走添 ...

佢應該都不願走, 但唔係因為夠自然, 係因為夠高..唔駛再去籠底看風景, 上天台一覽無遺!!!
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 12:27:46 PM

小白小黑 發表於 2011-12-2 11:54 AM
佢應該都不願走, 但唔係因為夠自然, 係因為夠高..唔駛再去籠底看風景, 上天台一覽無遺!!! ...

幻想能力比我更豐富....佩服佩服...欽敬欽敬
作者: 小白小黑    時間: 2011-12-2 01:00:42 PM

sanny0066 發表於 2011-12-2 12:27 PM
幻想能力比我更豐富....佩服佩服...欽敬欽敬

過獎jia..^^
作者: nan0kay    時間: 2011-12-2 06:38:49 PM

我妹妹今日回校影左相, 我而家POST出黎!

我既E-MAIL係[email protected]
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-2 06:44:23 PM

一定告學校救兔兔!!!!!!!
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 07:50:03 PM

有相就好做啦..好快動新聞 兔協 愛協 就會收到呢批相嫁啦
作者: nan0kay    時間: 2011-12-2 08:07:23 PM

我只係希望兔兔可以有適合佢地既地方俾佢地成長...
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 08:19:57 PM

已發電郵去漁農署 兔協 愛協 蘋果動新聞
內容如下
本人以此電郵 希望得到動物協會 或 傳媒對於馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學懷疑虐待幼兔事件的關注

事源於日前 本人在本地Pet KD fourm 看到一篇文章 內容係講述有位會員妹妹(下稱A)就讀的學校,馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學,在天台上養龜池內養了2隻幼兔,兔兔是不能濕水的動物,此舉動即時引起A的關注,
繼而叫姐姐在Pet KD fourm上發表文章,我們一眾會員得知後亦感到十分憤怒。其實此校早前已經於07年被明報報道,當年該名校長在天台上養了10數隻兔兔 但一隻野狗闖入校園,一夜「屠殺」所有兔,到留宿工友發現時,一切已經太遲。
但該名校長竟以"養死兔經驗可讓家長及小朋友借鏡"的藉口,推去一切一切將兔兔放在天台,日曬雨淋更被野狗一晚殘殺的責任。直到現在 該名校長仍不懂反省 繼續把幼兔放在天台與大陸龜一齊居住。
希望此電郵得到動物協會 或 傳媒對於馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學懷疑虐待幼兔事件的關注,將幼兔救出苦海。
附上明報當年的報道
http://news.hk.msn.com/local/article.aspx?cp-documentid=4873589

附上會員妹妹A親自拍攝的照片
可以見到圖1-4 兔兔真係好細隻又好瘦, 如果唔能夠俾到足夠既營養同埋合適既生活環境,
佢地既一生將會剩低幾長既時間?

圖5及6 今日天氣好凍, 都要同龜爭地方取暖(照燈), 試問龜唔係恆溫既動物都要照燈, 何況係年幼既小兔?
(上左圖) 可以見到燈箱既上面, 實際上係有好多電線, 小兔一時好奇誤咬既話, 就有電死既可能。
圖7及8天台環境實拍 相中可見天台係十一分可憐! 落雨又滲水, 又係石屎地!
又要同好多大隻既龜共處, 咁樣佢地真係可以生活得健康咩?
作者: nan0kay    時間: 2011-12-2 08:23:43 PM

感謝be yond 爸` 希望兔兔可以係佢地做野之前, 安然無恙。
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 08:25:00 PM

佢地唔做野 我打去報警!!!!!
作者: sanny0066    時間: 2011-12-2 08:26:16 PM

我屋企每年交咁多稅。。浪費下警力都要既
作者: nan0kay    時間: 2011-12-2 11:28:45 PM

今晚真係好凍, 希望佢2個可以挨到。
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 12:07:57 AM

Twhtracy 發表於 2011-12-3 12:03 AM
最新發展.. 蘋果記者話.. 當事人認係唔識養... 好難話佢完全係虐畜.. 有d惡搞  ...

唔識養就唔好養   依排咁凍  ...仲要放係d咁既地方....

有常識既人 都唔會將d 無野外生存能力既  兔仔放係戶外囉      

正常既狗媽媽都識擔d bb 去d室內地方    咁佢係米狗都不如????

係唔識養  唔該佢唔好養!!!!!!!!!!!              將d兔仔  交比識養既人   依幾日仲要咁凍  唔該佢馬上交d兔仔出黎呀 !!! 你老闆!!!!!!!!!!!
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 12:08:47 AM

睇到佢都谷9氣
作者: nan0kay    時間: 2011-12-3 12:33:53 AM

Twhtracy 發表於 2011-12-3 12:03 AM
最新發展.. 蘋果記者話.. 當事人認係唔識養... 好難話佢完全係虐畜.. 有d惡搞  ...

其實今日我媽咪都打左返學校去問, 不過當事人堅稱自己的養兔方法無問題, 實在令我地一家人都好氣憤。

我妹仲親眼目睹兔兔要可憐到食磚與磚之間既青苔...

我唔認為佢咁樣做係一個好既榜樣俾學生, 一個有心養兔既人, 就算唔識, 都會俾心機去學, 去搵資料。

而家當事人話自己養左十幾年兔, 但問心果句, 佢有無心去養好佢地? 呢樣野唔洗講大家都有目共睹。我唔係話一定要入佢罪, 而係想兔兔可以係一個合適既環境之下長大, 不過果度一定唔係馬可賓中學。

我真係好希望兔協可以介入事件, 接走2隻兔兔當然係最好。講真果句, 如果警告佢係有用, 我唔介意做醜人, 我妹亦唔介意成為眾矢之的。我地只不過係想為兔兔既生活去盡一點力, 因為我地真心愛兔兔。

點都好, 我絕對唔可以讓步既就係, 將寵物兔當野兔咁養, 佢地身體既機能同野兔簡直係蚊同牛比, 當事人表示養野兔/中華大白兔等身體比較可以承受「大自然」既品種黎講, 費用比養寵物兔更加高。

講價錢? 咁學校又買到D瀕危絕種既豬鼻龜返黎養? 再加埋其他措施, 真係價值不菲, 完全唔明白一間津貼學校既錢用左去邊度? (恥笑)

唔通就係因為咁就要搵呢D身體咁敏感既兔仔去嘗試佢既飼養方法? 如果係咁既話, 真係太殘暴不仁啦。

身為一間學校, 唔識而唔去學, 又要夾硬去依自己方法去做既「精神」, 真係值得學生借鏡同學習咩? 佢講出黎都唔覺得自己講既野無稽同可笑? 我真係十萬個唔明白。
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 01:42:19 AM

下次錄佢音  佢同人講人話  同鬼講鬼話!        依加仲有寒冷天氣警告!!!!     D兔仔點算!!!!     係露天地方有低溫都似!!!!!
   無草食 同餓死兔仔有咩分別!!!  仲有D龜呀!! 係米都係一日得一餐食甘??            佢地唔岩養動物囉 !!!!

仲有D龜... 真係會追住黎咬 ...我朋友屋企有陸龜 佢會追住佢屋企隻狗咬....

講真.....  有冇方法開到門救到隻兔......   有冇機會開門 抱走隻兔救佢=  = ...  

作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 02:06:30 AM

https://www.facebook.com/media/s ... =1&l=0296f093f1  

盡一點綿力...  係FB開左個相薄    希望可以有其他人分享出去  留意一下  

依加仲要有  寒冷天氣警告 ....  我唔覺得D龜會比兔仔入去取暖!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

點算!!!!凍死都似!!!!陰公
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 09:53:01 AM

請兔友   一起去信    教育局  
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-3 11:48:53 AM

花芝媽 發表於 2011-12-3 09:53 AM
請兔友   一起去信    教育局

負責人無下枱楷 又耐佢唔何

請問樓主妹妹可否以學生名義

暫代照顧 及 提供養兔知識

先向校方提出將幼兔暫住寄養來平息事件?
本網全為愛兔人仕,如需協助 定必一呼百應
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-3 11:53:11 AM

同時如果龜有攻擊兔兔,及缺乏食物

是否等同虐兔?
樓主妹妹有否兔兔傷痕相片?
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 12:19:45 PM

以下是香港法例《防止殘酷對待動物條例》第169章的節錄:

動物定義,節錄第169章 第2條 釋義:

「“動物”(animal) 包括任何哺乳動物、雀鳥、爬蟲、兩棲動物、魚類或任何其他脊椎動物或無脊椎動物,不論屬野生或馴養者;…」

第169章 第3條 有關殘酷對待動物的罰則:

「(1) 任何人─

(a) 如殘酷地打、踢、惡待、過度策騎、過度驅趕任何動物或殘酷地使任何動物負荷過重或殘酷地將其折磨、激怒或驚嚇,或導致或促致任何動物被如此使用,或身為任何動物的擁有人而准許該動物被如此使用,或因胡亂或不合理地作出或不作出某種作為而導致任何動物受到任何不必要的痛苦,或身為任何動物的擁有人而准許如此導致該動物受到任何不必要的痛苦;或

(b)
如掌管任何被禁閉或被關禁或正由一處地方運送往另一處地方的動物,但疏於對該動物提供充足的食物和清水;或

(c)
如輸送或運載任何動物,或導致或促致任何動物被輸送或運載,或身為任何動物的擁有人而准許該動物被輸送或運載,而所採用的方式或盛放動物的位置,或盛載動物的箱、簍或籃的構造或過小體積,令該動物承受不必要的痛楚或痛苦;或

(d)
如將任何動物裝上船隻或鐵路貨卡,或將任何動物自船隻或鐵路貨卡卸在另一船隻或鐵路貨卡、碼頭、岸或月臺,而所採用的方式或使用的器具令該動物承受不必要或原可避免的痛苦;或

(e)
如導致、促致或協助進行動物打蝰或動物挑惹,或經營、使用、管理、作出作為以管理或協助管理任何處所或地方作為或部分作為動物打蝰或動物挑惹用途,或准許任何處所或地方被如此經營、管理或使用,或因任何人獲准進入該等處所或地方而接受金錢或導致或促致任何人因此而接受金錢;或

(f)
如在任何動物因疾病、衰弱、受傷、疼痛或其他原因而不適宜被使用於某種工作或勞動時,仍將其如此使用,或導致或促致其被如此使用,或身為其擁有人而准許其被如此使用;或

(g) 將任何動物帶進香港或驅趕、運載、運送或移走,或據有或畜養任何動物,或明知而容受任何動物在其控制下或在其處所內被據有或被畜養,而所採用的方式可能導致該動物受到不必要或原可避免的痛苦,

作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 12:21:07 PM

一經循簡易程序定罪,可處罰款$5000及監禁6個月。 (由1950年第22號附表修訂;由1979年第53號第3條修訂)

(2) 為施行本條,擁有人如沒有就保護動物免受殘酷對待而作出合理的謹慎措施及監管,須當作已准許殘酷對待動物:

但如擁有人只因沒有作出上述的謹慎措施及監管而被裁定犯本條例所指的准許殘酷對待動物罪,則在沒有給予他罰款選擇時不可將他處以監禁。

(3) 本條不適用於在宰殺或預備宰殺動物作人類食物的過程中所作出或不作出的作為,但若如此宰殺或預備宰殺動物為動物帶來不必要的痛苦,則屬例外。」
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 12:21:56 PM

殘酷對待動物的罰則          其實係告得入    清水  食物都無比佢地!
作者: nan0kay    時間: 2011-12-3 12:26:01 PM

負責人透露過, 2隻小兔既主食係糧, 菜係俾D龜食-.-` 係咪傻左? 剩食糧! 查實無人知佢果D係兔糧定龜糧=.=

清水梗係有啦, 不過係未煲過既水喉水囉, 而糧食唔係無, 不過少得可憐, 又要同龜爭, 而且主糧唔係佢地應該食既乾草。

作者: nan0kay    時間: 2011-12-3 12:32:06 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-3 11:48 AM
負責人無下枱楷 又耐佢唔何

請問樓主妹妹可否以學生名義

其實妹妹同媽媽已經唔止一次搵過負責人, 因為之前果隻兔兔果陣已經搵過佢, 但因為最後果隻去左彩虹橋, 我地先至以為成件不幸既事已經告一段落, 但點知呢幾日見到又有2隻新既兔兔出現係果個咁既地方, 我地先再次聯絡負責人。

其實如果愛協/兔協等機構係戒入事件, 我地唔介意代為暫養。兔爸又係該校既舊生, 真係嬲到著哂燈, 佢都支持我地希望以最快D時間去救兔B出黎。
作者: nan0kay    時間: 2011-12-3 12:37:11 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-3 11:53 AM
同時如果龜有攻擊兔兔,及缺乏食物

是否等同虐兔?

我妹妹都影唔到, 因為格得太遠同時兔仔又係咁郁, 不過佢表示係清晰咁見到其中一隻兔兔既一邊耳仔無左忽毛同有牙痕, 但妹妹見到2隻兔兔感情十分好, 認為唔會係對方造成。 至於係咪龜咬既, 就肯定唔到。 不過好肯定既係一定有傷痕。
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-3 12:48:47 PM

nan0kay 發表於 2011-12-3 12:32 PM
其實妹妹同媽媽已經唔止一次搵過負責人, 因為之前果隻兔兔果陣已經搵過佢, 但因為最後果隻去左彩虹橋, 我 ...

墨魚爸身不在港未能親身幫手
等緊一點鐘打電話去兔協
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 12:58:01 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-3 12:48 PM
墨魚爸身不在港未能親身幫手
等緊一點鐘打電話去兔協

我已經幫手係網上瘋傳 ..       希望學校唔好再利用佢地!  
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-3 01:14:31 PM

花芝媽 發表於 2011-12-3 12:58 PM
我已經幫手係網上瘋傳 ..       希望學校唔好再利用佢地!

打左成朝電話無個打得通有人聽><
#&%"#@&(怒刪了)
全部機構都迫人聽錄音 長途貴咖嘛!
憤怒鳥!!
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-3 01:17:14 PM

請問有沒有兔友有方法幫幫手聯絡上漁護署/spca/兔協?
作者: nan0kay    時間: 2011-12-3 01:39:52 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-3 01:17 PM

我一陣踩上兔協=.=
作者: cherub    時間: 2011-12-3 02:22:11 PM

岩岩打左去兔協....佢地話要打去漁護署
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 02:23:36 PM

希望可以快快快快快快
作者: nan0kay    時間: 2011-12-3 06:13:51 PM

如果需要我電話來跟進既,請PM我
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 06:17:24 PM

愛協個邊唔知幾時先做野呢!??????   今晚定聽日呢...           會唔會星期一已經睇到兔仔唔係學校
作者: sanny0066    時間: 2011-12-3 07:44:57 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-3 01:17 PM

我已經E-MAIL晒你講既3個機構...但都未有回覆
作者: sanny0066    時間: 2011-12-3 07:45:27 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-3 01:14 PM
打左成朝電話無個打得通有人聽><
#&%"#@&(怒刪了)
全部機構都迫人聽錄音 長途貴咖嘛!

墨魚爸又去左邊道公幹
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 07:47:12 PM

已經有人打左去愛協 愛協話有人跟進    唔知有冇樓主  聯絡...     希望到星期一   可以見唔到兔仔係學校
作者: sanny0066    時間: 2011-12-3 07:48:44 PM

花芝媽 發表於 2011-12-3 01:42 AM
下次錄佢音  佢同人講人話  同鬼講鬼話!        依加仲有寒冷天氣警告!!!!     D兔仔點算!!!!     係露天地 ...

個校長一心只為滿足個人養動物既興趣
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-3 08:06:36 PM

sanny0066 發表於 2011-12-3 07:45 PM
墨魚爸又去左邊道公幹

俾你估下丫
作者: nan0kay    時間: 2011-12-3 08:53:00 PM

聽日我會去探佢地,順便買d野俾佢地食。希望幫佢地做多一D.
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-3 09:12:57 PM

nan0kay 發表於 2011-12-3 08:53 PM
聽日我會去探佢地,順便買d野俾佢地食。希望幫佢地做多一D.

有冇打比愛協呀 ~~   唔知佢地搞成點><
作者: sanny0066    時間: 2011-12-3 09:58:39 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-3 08:06 PM
俾你估下丫

一係新界..一係香港區
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-3 10:51:37 PM

sanny0066 發表於 2011-12-3 09:58 PM
一係新界..一係香港區

我未識撘飛機去香港區/新界區播
你教下我丫
作者: sanny0066    時間: 2011-12-3 11:00:26 PM

肥墨魚 發表於 2011-12-3 10:51 PM
我未識撘飛機去香港區/新界區播
你教下我丫

咁認真做咩姐衰鬼
作者: nan0kay    時間: 2011-12-3 11:04:01 PM

花芝媽 發表於 2011-12-3 09:12 PM
有冇打比愛協呀 ~~   唔知佢地搞成點>

我打左好多次都唔通/___\
想聯絡都唔得...
作者: Admin    時間: 2011-12-3 11:35:50 PM

離題回覆將會被刪除, 敬請留意
作者: april_ki    時間: 2011-12-4 12:36:00 AM

可唔可以一人一E-MAIL SEND間白痴學校到~?
[email protected]  <--學校E_MAIL

作者: april_ki    時間: 2011-12-4 01:02:26 AM

有冇人可以報道一下情況如何~?好想知道..
作者: nan0kay    時間: 2011-12-4 01:10:01 AM

我聽日去探完再返黎同大家回報同商量,點都好,多謝大家既支持同幫助。我會繼續努力,希望兔兔盡快可以離開果度。有返正常既生活。
作者: chillimilk    時間: 2011-12-4 04:11:06 PM

呢排吾得閒 琴日睇到此post 已即called兔協全職員工n護農處 已請兔協educate此校怎樣照顧飼養兔兔
他會與兔協負責人商討
至電魚農處轉至1823 已長述n速請護農處盡量當晚處理此case coz top urgent
今日約兩小時前收到魚農處電話 他已今日到過學校見過兔兔n talked to校工coz sunday, no in charge person
校工提及學生會吾寫得兔仔n有暖燈取暖n有帳篷.... 我已重新告知大把學生吾想見到兔兔ai 餓ai凍及
願意暫養兔兔(得知fm樓主post) 另外暖燈房比giant turtle霸左 他們只是幼兔冇得fight 飼養方法又吾識.....
他話聽日會再與負責人跟進n教他們怎樣飼養 明天再call我
明天有消息後再上黎告知大家... 希望兔兔健康快樂

作者: KathyChan    時間: 2011-12-4 04:30:10 PM

發動幾十人去圍佢間學校....!!  
作者: nan0kay    時間: 2011-12-4 07:02:28 PM

我又係時候出現, 今日探完兔兔覺得好心up, 而家開始p0st片同相。

請大家繼續留意同幫手宣傳出去。
作者: sanny0066    時間: 2011-12-4 08:43:17 PM

慘無人道
作者: nan0kay    時間: 2011-12-4 11:45:21 PM

再推一下。希望更多人知道。
作者: nixie    時間: 2011-12-5 12:04:44 AM

真係好可憐囉D兔兔
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-5 12:10:29 AM

都係有人唔信龜會咬兔仔     不過無所謂        

我信就可以!       我好堅持我自己覺得岩既野
作者: nan0kay    時間: 2011-12-5 12:25:30 AM

花芝媽 發表於 2011-12-5 12:10 AM
都係有人唔信龜會咬兔仔     不過無所謂        

我信就可以!       我好堅持我自己覺得岩既野{: ...

花芝媽我FB SD左野俾你=]
作者: peterlau1974    時間: 2011-12-5 12:56:41 AM

花芝媽 發表於 2011-12-1 08:33 PM
....我個妹係學校到....  我可能真係會踩上門同佢講....

有冇打過電話上兔協講???     

我已在U-WANT POST了, '某基督教中學殘忍養兔手法....',
作者: sanny0066    時間: 2011-12-5 01:30:34 AM

花芝媽 發表於 2011-12-5 12:10 AM
都係有人唔信龜會咬兔仔     不過無所謂        

我信就可以!       我好堅持我自己覺得岩既野{: ...

個D龜既size係BB兔既幾倍..就算唔咬..住埋一齊..心理壓力都好大...兔兔一定冇教好訓{:3_100
作者: 花芝媽    時間: 2011-12-5 01:53:46 AM

sanny0066 發表於 2011-12-5 01:30 AM
個D龜既size係BB兔既幾倍..就算唔咬..住埋一齊..心理壓力都好大...兔兔一定冇教好訓{:3_100 ...

我唔係幫住d兔  但我唔明d人點解覺得 龜唔會咬兔           真係好搞笑
作者: doudouma    時間: 2011-12-5 03:17:50 AM

一次過由頭睇到落尾,真係幾激氣!
如果拯救到兔兔出黎,我願意收養
上個月我既兔兔過左身,本身佢都係在惡劣環境下拯救的...
屋企所有兔兔用品都有齊,只欠兔兔

希望兔兔平安!
作者: chillimilk    時間: 2011-12-5 03:26:59 AM

sanny0066 發表於 2011-12-5 01:30 AM
個D龜既size係BB兔既幾倍..就算唔咬..住埋一齊..心理壓力都好大...兔兔一定冇教好訓{:3_100 ...

超級認同!! 校工仲同漁護處員工講 如果兔兔凍 會用暖燈 omg!!
見到果張photo隻giant turtle 我都比佢嚇左一大跳 叫兩隻bb 點同佢地凈暖燈用ya...

sanny, 三大機構有冇回你既email?
樓主(nanokay), 請問知吾知其他學生係咪好讚成/好想學校養兔兔呢??
另外 如果最後 校方同意吾養兩隻兔bb 你係咪可以暫養呢?
作者: chillimilk    時間: 2011-12-5 03:31:03 AM

doudouma 發表於 2011-12-5 03:17 AM
一次過由頭睇到落尾,真係幾激氣!
如果拯救到兔兔出黎,我願意收養
上個月我既兔兔過左身,本身佢都係在惡 ...

oh miss左你個post tim!
真好! 又多個好心人!
作者: sanny0066    時間: 2011-12-5 08:02:35 AM

chillimilk 發表於 2011-12-5 03:26 AM
超級認同!! 校工仲同漁護處員工講 如果兔兔凍 會用暖燈 omg!!
見到果張photo隻giant turtle 我都比佢嚇左 ...

冇個機構有回email 無奈
作者: nan0kay    時間: 2011-12-5 10:00:58 AM

chillimilk 發表於 2011-12-5 03:26 AM
見到果張photo隻giant turtle 我都比佢嚇左 ...

其實一再提到我可以暫養, 不過都要等學校肯放手讓步先可以。
作者: tungyvonnehk    時間: 2011-12-5 10:46:20 AM

區議員幫唔幫到手??
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-5 10:57:29 AM

tungyvonnehk 發表於 2011-12-5 10:46 AM
區議員幫唔幫到手??

避難地不足 糧食短缺 石屎地 室內兔放室外 先係重點
龜甚少襲擊兔,但當糧食短缺~人都會食人~
作者: 肥墨魚    時間: 2011-12-5 10:59:57 AM

tungyvonnehk 發表於 2011-12-5 10:46 AM
區議員幫唔幫到手??

區議員應可幫手 着眼於校方對事件嘅應對態度
作者: nan0kay    時間: 2011-12-5 12:55:34 PM

佢係認唔識養, 但又唔學又唔做, 咁算係咩先?

我今日再次打左電話去SPCA, 希望佢地會加多2錢肉緊啦..

我本身都唔希望鬧到上報, 但如果佢地唔做野我為左救兔仔任何野都會做...

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2