PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 受傷了如何處理?? [打印本頁]

作者: chuhunghung    時間: 2012-1-29 02:45:18 PM     標題: 受傷了如何處理??

兩兔女打交, 有個左耳受傷了, 是否一定要看醫生??

作者: wesky    時間: 2012-1-29 02:59:27 PM

視乎傷成點....
如果痛既話,有可能引發腸停
佢地一齊住定分開養呢?? 一齊住就分開佢地養

睇睇
http://petkd.net/article-166-1.html
作者: kwan104kwan    時間: 2012-1-29 03:51:28 PM

如果傷口細就用蒸溜水或生理鹽水清洗傷口
用麵粉或鷹栗粉敷下傷口
因兔兔可以吃麵粉或鷹栗粉
並每日清洗

作者: 花芝媽    時間: 2012-1-29 07:09:22 PM

有冇相睇下....  最緊要分開佢地...  如果分開2個籠..  籠前面再格多個圍欄 / 板    ..
如果唔係有隻出到黎 伸個鼻仔入籠    會比籠入面個隻咬鼻嫁=  =
作者: chuhunghung    時間: 2012-1-29 08:27:11 PM

她倆是分籠的,是我不好看小眼!出來玩時打交!!右耳咬到有個小洞!鷹栗粉直接搽傷口?唔該哂各位!
作者: wesky    時間: 2012-1-29 08:37:52 PM

chuhunghung 發表於 2012-1-29 08:27 PM
她倆是分籠的,是我不好看小眼!出來玩時打交!!右耳咬到有個小洞!鷹栗粉直接搽傷口?唔該哂各位! ...

清洗左傷口, 無血就得啦, 唔好落面粉, 只會令傷口感染細菌
作者: chuhunghung    時間: 2012-1-29 09:20:59 PM

要搽鷹粟粉嘛?昨晚用消毒藥水輕抹過,昨晚已經沒流血,不過怕她自己再整嚫!唔該哂!
作者: chuhunghung    時間: 2012-1-29 10:40:00 PM

wesky 發表於 2012-1-29 08:37 PM
清洗左傷口, 無血就得啦, 唔好落面粉, 只會令傷口感染細菌

要搽鷹粟粉嘛?昨晚用消毒藥水輕抹過,昨晚已經沒流血,不過怕她自己再整嚫!唔該哂!

作者: wesky    時間: 2012-1-30 06:02:48 AM

無血就得啦
作者: chuhunghung    時間: 2012-1-30 06:20:33 PM

wesky 發表於 2012-1-30 06:02 AM
無血就得啦

唔該哂!祝大家新年快樂!兔兔生活健康愉快!

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2