PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 兔兔主糧之一 - Timothy 草草 [打印本頁]

作者: lingyan    時間: 2008-4-16 04:14:03 PM     標題: 兔兔主糧之一 - Timothy 草草

大家都俾兔兔食邊隻 t 草俾ga ?

而家 miffy 仔食緊 kaytee 既 t 草,
因為個時 mk 間 pet shop 都只係得 kaytee,
所以一買就買左3包 kaytee t 草 (因為有見到人話kaytee成日斷貨),
但係我發現,kaytee 既 t 草 袋底個到超級多草碎,
所以都係食到4份3就要成包丟左佢。
miffy 就快6個月大,開始要主攻 t 草,
所以想買隻最好既俾佢食,
睇完 r 記個d營養分析,見到 oxbow 個隻 t 草好高纖維有32%,apd既就有29%,
但係就見到apd既草好似綠得靚過oxbow既,
都唔知買邊隻好 ><
作者: wesky    時間: 2008-4-16 04:33:04 PM

我剛買兔既時候都係買Kaytee牌子的A草~同 T草
之後就轉左Oxbow T草~ 食到依家
早排曾經轉用MOMI草1ST CUT
買左成箱返黎  點知兩隻都唔食
最後平平地賣返出去  依家都係食返oxbow~~
無錢買APD草啊~ HAHA~
作者: casey    時間: 2008-4-16 05:23:08 PM

我兔兔食緊係日本0個隻牧草係咪即係t草呀??
作者: wesky    時間: 2008-4-16 05:29:53 PM

日本草唔好啦~~ 都唔知咩草~~
日本糧同草都最好唔好食@@
都係轉返外國牌子吧~~
作者: casey    時間: 2008-4-16 05:30:47 PM

下次我會喇
因為係買兔時買埋既
作者: mim0510    時間: 2008-4-16 05:56:03 PM

我買果隻唔知咩牌子,係旺角x兔廊買的
作者: wesky    時間: 2008-4-16 06:49:28 PM

X兔廊的草好似無牌子@@??
成份唔清楚既話  唔放心俾兔兔食~~
目前最多兔仔食緊既係OXBOW 同埋 APD
APD 價錢比OXBOW 貴一倍的~~
當然如 lingyan 說, APD 既草係綠D, 無咁碎同無咁多枯草~
OXBOW既品質好季節性
APD 就穩定好多~~
作者: mim0510    時間: 2008-4-16 10:16:53 PM

但係果間野d草好大條,一d都唔碎,所以成日都幫襯佢:059:
作者: wesky    時間: 2008-4-16 10:23:57 PM

只要兔兔鐘意食
又食得健康咁就ok啦~
:073:
作者: 阿度    時間: 2008-4-16 10:31:24 PM

我屋企兩隻都係食apd 1st cut的~即係high fiber
oxbow都食過~但以apd食得最多同最快食完:067:
比較兩隻草~apd綠d同冇咁多草碎
不過就貴一倍價錢~
作者: mim0510    時間: 2008-4-16 10:34:55 PM

乾草成日都食得好快,太貴真係唔得掂:043:
作者: wesky    時間: 2008-4-16 10:36:36 PM

係啊~~ 我兩隻衰女仲要咁浪費草
買APD草俾佢地實食窮我都有份
:063:
作者: 阿度    時間: 2008-4-16 10:40:27 PM

係:066: 負擔真係唔細~~
但閃閃小純兩隻都好鍾意食~咁無計啦~~哈哈
作者: mim0510    時間: 2008-4-16 10:42:34 PM

佢食乾草仲貴過2隻狗仔食狗糧啊:050:
作者: wesky    時間: 2008-4-16 10:46:58 PM

哈哈~~ 多多先生果然大食~~
食窮兔媽lu~~
作者: aggie    時間: 2008-4-16 11:30:30 PM

我買Oxbow...Charcoal食得好過癮...所以都唔打算轉了...

不過個衰仔...原來超級鐘意食士多啤利!!!
梗係啦...牛眼咁大o既士多啤利....係人都鐘意食!!!
佢為左食,轉幾十個圈圈都肯....見佢咁開心..
今日忍痛又買左盒...>_<
一日食半粒佢已經非常開心!!!
作者: wesky    時間: 2008-4-16 11:33:43 PM

講起士多啤梨....  我都好耐無食過啊~~
我聽日要買返盒俾自己先得   哈~~
睇下有冇機會整返個"士多啤梨的誘惑"先~~
作者: hh0    時間: 2008-4-16 11:40:05 PM

我幾隻野就輪流食oxbow 同埋momi,視乎果期邊隻草質素好D,
買25磅一箱食一個月到啦

作者: yukaibe    時間: 2008-4-16 11:46:50 PM

兔地食緊Oxbow
不過D質素一時時
見唔靚就買APD
作者: aggie    時間: 2008-4-16 11:50:24 PM

原帖由 wesky 於 2008-4-16 23:33 發表

最近百佳賣緊超級大士多啤梨...都係40幾蚊左右...16個! 不妨考慮下! 哈哈!
我自己都在enjoy中~~
作者: hh0    時間: 2008-4-17 12:00:22 AM

原帖由 aggie 於 2008-4-16 23:50 發表

最近百佳賣緊超級大士多啤梨...都係40幾蚊左右...16個! 不妨考慮下! 哈哈!
我自己都在enjoy中~~

甜嗎? 好耐都買唔到甜到漏既士多啤梨啦....酸既多....
作者: wesky    時間: 2008-4-17 12:01:37 AM

哇~~ $40蚊一盒啊~~
我都唔捨得買~~ 你家兔兔真有口福~.~
我又要食  haha~~
作者: aggie    時間: 2008-4-17 12:04:09 AM

D士多啤梨好大隻架! 都算甜...未到漏!!!
如果要又甜又漏...就要買日本o個D...
不過要成120幾蚊盒 (減價)...Sogo買要成168!!!
都真係唔捨得買...T_T

所以食住40幾蚊頂住先...鬼叫個衰仔又咁鐘意食!
作者: 阿度    時間: 2008-4-17 12:09:43 AM

我又未試過比佢地食~下次我又試下先..我一啖佢地一啖~~哈哈
作者: aggie    時間: 2008-4-17 12:13:14 AM

哈哈哈哈.......

一定好開心!!!!!

我就係...我一個.....佢就一小粒!!!!
(切成中型粒粒佢地容易D食)
作者: mim0510    時間: 2008-4-17 01:20:55 AM

咁貴........我自己都唔寫得食啊!!!!!!
作者: seefun    時間: 2008-4-17 02:47:54 AM

我Mix "Oxbow" & "Momi" Timothy hay 俾兔兔.
Oxbow 通常葉多而 Momi就枝多,混埋剛剛好.
d草會因季節而質素不穩定,
唔敢太依 賴一隻草,如果兔兔只肯食一隻草,
草唔好就大問題羅.
作者: wesky    時間: 2008-4-17 06:12:18 AM

Mix 都唔錯bor~~
不過屋企無咁多位擺咁大既箱
哈~~
作者: 阿度    時間: 2008-4-18 09:21:26 PM

原帖由 aggie 於 2008-4-17 00:13 發表
哈哈哈哈.......

一定好開心!!!!!

我就係...我一個.....佢就一小粒!!!!
(切成中型粒粒佢地容易D食)

聽日買返盒試下比佢地食先~~希望佢地食啦
作者: MOURINHO    時間: 2008-4-23 11:58:08 PM

Momi American Timothy Hay  平,靚,正
作者: lingyan    時間: 2008-4-26 11:32:00 AM

我想問下,有無人買過 momi 既 5.5 lbs 或者 11 lbs既草丫 ?

我想知道佢個箱有幾大,
我執左個位出黎,但係唔知放唔放得落個箱呢。
作者: wesky    時間: 2008-4-26 11:50:18 AM

我有買過 11lbs
比oxbow既箱 高三分之二  大概~~
作者: Colleen    時間: 2008-5-4 08:07:36 PM

q兔隻草好似係佢地自己入gei,好似好正ga,以我所知唔少兔友d兔兔都係食q兔草

法國d士多啤梨平到爛ar! 始終唔駛由外國入口,我上星期買30蚊港幣 2 kg strawberries,超甜!!!!!:060:
作者: 死衰鬼    時間: 2008-5-10 01:11:17 PM

原帖由 wesky 於 2008-4-16 11:33 PM 發表

講起士多啤梨  都會諗起上次我果隻食超酸士多啤梨食到成地口水:040: :040:
作者: 死衰鬼    時間: 2008-5-10 01:13:00 PM

我想問兔仔幾大就要轉t草??:041:
仲有我果隻中意食葉唔中意食枝:077:   成日掉晒我d草
作者: wesky    時間: 2008-5-10 01:14:38 PM

六個月可以轉架啦~~~
Oxbow 唔算太多枝~~
作者: 阿度    時間: 2008-5-10 01:23:04 PM

原帖由 Colleen 於 2008-5-4 08:07 PM 發表
q兔隻草好似係佢地自己入gei,好似好正ga,以我所知唔少兔友d兔兔都係食q兔草

法國d士多啤梨平到爛ar! 始終唔駛由外國入口,我上星期買30蚊港幣 2 kg strawberries,超甜!!!!!:060:

嘩~~真係平到爛呀:056:
作者: elyse))    時間: 2008-8-22 11:12:07 AM

有次經過旺角花園街見到d士多啤利勁平...
十元盒..
佢地愈賣愈平,第一次買個陣好似三十蚊..
都不錯..
之後行過見到十蚊盒,買左三盒..
不過好酸
而家好似五蚊合...

不過成日行sogo個陣都見到d士多啤利,好想買牙
好似好好食
作者: 珊迪小姐    時間: 2008-10-12 03:52:37 PM

兔兔可以食士多啤利!!??
係咪會柯士多啤利屎屎嫁??哈哈~:053:

仲有咩水果可以食呢!? =)
作者: `Shusonbaby||'    時間: 2008-10-12 03:59:41 PM

我懋問.. KAYTEE Timothy 同Oxbow Timothy Grass Hay 有咩分別嫁???
作者: cordero    時間: 2008-10-16 04:25:50 PM

原帖由 `Shusonbaby||' 於 2008-10-12 03:59 PM 發表
我懋問.. KAYTEE Timothy 同Oxbow Timothy Grass Hay 有咩分別嫁???

KT草好碎好黃...而且...我聞落...一D都唔香...
兔協D兔兔都係食OXBOW...我都去寵物店睇過晒...
OXBOW都算係有質素而且價錢合理(APD真係貴到丫....)
作者: glendy    時間: 2008-10-30 04:25:31 PM

我兔兔食APD Mountain Glass架呀, 因為佢地唔鐘意食枝, 只係食葉...
作者: lingyan    時間: 2008-10-30 04:38:58 PM

原帖由 glendy 於 30-10-2008 04:25 PM 發表
我兔兔食APD Mountain Glass架呀, 因為佢地唔鐘意食枝, 只係食葉...

唔食枝小心牙仔有問題,
定期帶佢CHECK牙比較好。

逼下佢食枝,好過萬一出問題,你銀包就大出血 la~
作者: shura    時間: 2008-10-30 09:05:05 PM

我o係q兔買law
新鮮$28lbs好似
$25冇咁fresh
作者: katatata    時間: 2008-11-19 06:55:03 PM

-...- 點解無人買APD Timothy Gold Hay(2ND CUT)既...
我差不多每個月~都會買一箱5lbs草~ -口-"
因為我家d龍貓只食葉~唔多鍾意食莖o_o"
雖然兔兔都唔多鍾意食~(試過買Q兔1cut~但都唔食莖)
但係APD2cut~佢都會食哂既~o__ov佢D葉一定清哂~
作者: 小晴兒    時間: 2009-7-6 10:20:41 PM

我買Oxbow....兔兔食開唔轉啦!!!
作者: 呠呠°))    時間: 2009-9-14 12:39:50 PM

:054: 點解我隻兔兔剩係肯食a草.....
D t草buy左2磅...成個月都未食晒T^T
作者: katy))    時間: 2009-12-31 01:08:52 PM

我選了momi草… 因為很經濟,便便大粒左~~~ #^13^#
作者: iris    時間: 2009-12-31 02:45:04 PM

我買APD Timothy Gold Hay + MOMI Timothy 1ST
最初食OXBOW, 但質素好差, 兔兔唔肯食
之後轉左MOMI Timothy 1ST 兔兔食淨好多草唔肯食
而家溝左APD之後, MOMI 硬支就食淨少少囉, APD 就一定清晒.

而家兔兔食草比之前食淨係食OXBOW 或 MOMI 比食多左一倍~
作者: baby_fire    時間: 2010-4-4 11:37:30 PM

我比BUBU食OXBOW,因為兩次買OXBOW,兩次都好香好綠=]
作者: achers    時間: 2010-4-5 08:13:12 AM

我買APD Timothy High Fiber Hay +APD Alfalfa

作者: choi_ching    時間: 2010-4-5 06:50:03 PM

APD佢地反而唔食,寧願食MOMI 1st cut,,可能佢地想幫媽咪慳錢啦#^64^#
作者: Dylan    時間: 2012-3-20 12:16:29 PM

開頭食 Kaytee
後來食 q 兔無牌子既
Oxbow 好香又夠營養食到 bB 肥肥白白又健康諗住轉 Momi 1st cut

作者: y22f    時間: 2012-3-30 02:13:52 PM

my baby like momi 1st cut
作者: fluffy    時間: 2012-11-7 10:28:28 PM

我隻兔兔鐘意食 KAYTEE Timothy Hay
作者: GiGi2012    時間: 2012-11-11 03:40:57 PM

我家兔兔 勁鍾意食

APD Timothy Gold Hay

但斷左貨, 而家好擔心食哂 , 早前已買左一箱  ( 貨尾都照買, )

估唔到現在仲係無得賣 , 擔心......

有無人知邊樹有得賣

作者: 淘淘    時間: 2012-11-23 09:30:19 PM

Oxbow 草大都品質優良,只是有時放太久就會沒味,兔兔就不想吃了
作者: Abbie    時間: 2012-11-29 11:38:58 PM

我初初都OXBOX A+T草,A就好愛
但OXBOX T草唔中意
而家轉左MOMI就食好多
屎屎大大粒又金黃
作者: Insomniahk    時間: 2013-1-2 12:30:39 PM

會輪轉比
有Kaytee Timothy Hay 和 Alfafa
有Oxbow
有America Pet Diner Grass
作者: chingling1203    時間: 2013-1-2 11:16:02 PM

之前剩係比Momi T草比lafite...
但係睇完大家的討論之後...
決定混埋Oxbow比佢啦.....
所以而家就食Momi + oxbow....
作者: ollelam    時間: 2013-1-3 12:24:30 AM

我兔兔食緊係momi first cut.....
好粗, 佢好中意食 

作者: BonnieLee    時間: 2013-2-15 11:41:24 AM

毛啦啦食Momi American Timothy Hay 1st Cut
作者: Yuki78    時間: 2013-2-24 12:49:12 AM

Coffee一直食開KAYTEE Timothy Hay,所以都沒有轉其他牌子的草

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2