PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台)

標題: 你地的兔兔點樣黎? [打印本頁]

作者: wesky    時間: 2008-5-4 08:35:28 PM     標題: 你地的兔兔點樣黎?

做個調查先~~
你地的兔兔點樣黎?
我隻小丸係Q-pxt 買
波波係朋友既朋友度領養~~

作者: 大富翁    時間: 2008-5-4 08:36:46 PM

可以叫買...但又可以叫做領養
作者: wing1994121    時間: 2008-5-4 08:53:55 PM

我隻仔毛mo都係係Q-pxt 到買
作者: Colleen    時間: 2008-5-4 09:15:50 PM

我買包包番黎gei,muffin 係老公家姐屋企救番黎gei

你地所講gei q-pxt 定q兔邊間係好細間ga?
作者: 阿度    時間: 2008-5-4 09:30:54 PM

閃閃就係寵物店領養的~
小純就係係街拾的...哈哈:012:
作者: TINA    時間: 2008-5-4 09:34:24 PM

小純是在街執回來,,,,
好有好奇心,,,
當時是怎樣呀,,,,
作者: casey    時間: 2008-5-4 10:00:56 PM

我係0係寵物便便買0家
諗住買比呀女做b.day present:066:
作者: 阿度    時間: 2008-5-4 10:34:16 PM

原帖由 TINA 於 2008-5-4 21:34 發表
小純是在街執回來,,,,
好有好奇心,,,
當時是怎樣呀,,,,

其實真係同小純好有緣, 好似整定咁樣....
係大半年前~我屋企裝修...咁我就搬左去將軍奧親戚度住
咁係某個星期日, 係某個forum上面睇到有人講話抗口有隻兔兔比人遺棄左係街
當日我又冇野做~見咁近, 就順便去睇下見唔見到啦
呢個係第一個巧合

但去到先知原來個官地係咁大~~~成個大球場咁上下啦
當時我就諗緊~行左邊先定右邊先呢!?
最後行左邊~又好巧合地見到有位先生拎住寵物袋不停望入官地~
我就大膽問佢係咪黎搵隻兔仔~佢講完先知原來大家都係係同一forum睇到個post
呢個係第二個巧合

傾左大約一分鐘~原來呢位先生行左幾轉架喇~佢都見唔到準備走
係因為多左我係度~大家先決定繼續搵
呢個係第三個巧合

最後搵左半個鐘左右~~~終於係d低樹底搵到小純, 但都要用左好多心機先捉到佢

之後諗返起~如果當時我唔係住將軍奧, 如果我去到後行右邊先, 如果我冇問到呢位先生
以上是但一樣發生~我都冇可能接到小純呢個衰囡返屋企~又好幸運~家人冇反對我咁快養多一隻
宜家我阿媽仲鬼咁錫佢地tim~
作者: wesky    時間: 2008-5-4 10:42:15 PM

真係好有緣啊~~
咁都可以相遇~~
你媽咪又咁錫佢  真係:038:
作者: 阿度    時間: 2008-5-4 11:09:20 PM

係呀~~~~同小純真係好有緣份
成個故事咁發生
作者: Colleen    時間: 2008-5-4 11:53:53 PM

小純好彩有你咋,如果唔係都兇多吉少:046:
作者: 阿度    時間: 2008-5-5 12:06:13 AM

哈哈~~
不過救佢返黎個陣佢好瘦同好驚~
要一段時間後先熟識我
作者: christineo_o    時間: 2008-5-5 12:13:35 AM

我係兔爸朋友工作既地盤貨倉度拎bu bu返黎既
不過當時我連佢要食咩都未知
作者: TINA    時間: 2008-5-5 12:15:48 AM

同兔兔甘浪漫,,,,,
好有故事feel呀.....
我都是住tko的以前,,,,
小純好似是一個小天使甘出現,,,,
好有上天注定你們會相見的,,,,
:014:
作者: 阿度    時間: 2008-5-5 12:18:45 AM

係~哈哈
我阿媽宜家都成日係度諗, 小純咁乖咁得意...點解個主人會捨得唔要佢, 仲掉佢出街
作者: TINA    時間: 2008-5-5 12:20:19 AM

是啡色的小純,,,,好可愛
現在肥肥啡啡,,,,
真係要多得你啊,,,,
作者: 阿度    時間: 2008-5-5 12:31:43 AM

係呀~宜家鬼咁為食~變左肥妹啦:024:
作者: elyse))    時間: 2008-5-5 09:57:19 AM

:024: 我係朋友到..
那個人講到阿仔那麼可憐...
之後約佢出來睇下..
點知個人話柯尿後走了
只有我們倆呆呆地坐在公園裹..

:078: 所以我倆便相遇了
作者: mim0510    時間: 2008-5-5 10:47:55 AM

買的~~~~~~買的~~~~~

見到得意而且30蚊隻,諗都無諗就買左喇!!!
作者: lingyan    時間: 2008-5-5 11:03:21 AM

我個隻係因為一開始我就想養兔兔,
但係就唔知道養邊種好,
之後就出MK諗住買定D兔兔用品,
就俾我見到 MIFFY 仔,
佢好可愛,吸引左我,趴係玻璃邊俾人壓住左,
一D反抗都無,個 SALES 挖佢出黎俾我抱,
佢真係好似BB咁反轉俾我抱住,
我望住佢,佢望住我,就帶左佢返屋企囉。

佢第一日返屋企,一返到屋企打開個盒仔,佢就出黎廳自己走黎走去囉。
好鬼死大膽。
作者: nievedith    時間: 2008-5-6 01:50:47 AM

我係 Q兔 買的~:060:
作者: wesky    時間: 2008-5-6 01:52:09 AM

我隻波波都好大膽架
一返屋企就周圍走~~
小丸返到屋企好似唔識得行咁~ (放係地下果陣)
作者: nievedith    時間: 2008-5-6 02:16:32 AM

原帖由 elyse 於 5-5-2008 09:57 發表
之後約佢出來睇下..
點知個人話柯尿後走了

...呢啲咪係好朋友LAW.........!!!
作者: 死衰鬼    時間: 2008-5-6 08:37:50 PM

我隻兔仔係大陸到偷運返黎嫁:043:
希望大家唔好岐視我隻大陸佬:077:
因為當時出大陸 點知見到佢好得意  忍唔住買左:046:
諗起都有d驚比人捉到唔知點處置佢
果時岩岩買返黎咩都唔識  後來上網睇得多先知佢有皮膚病同腳"先"   後來自己慢慢好返晒lu
:061:
作者: wesky    時間: 2008-5-6 08:43:46 PM

非法入境兔~~:010:
話時話  你隻兔係點既樣??
作者: 死衰鬼    時間: 2008-5-12 10:30:20 AM

原帖由 wesky 於 2008-5-6 08:43 PM 發表
非法入境兔~~:010:
話時話  你隻兔係點既樣??

我貼左出黎啦:057:
不過手機影唔係太清楚 同埋佢全黑 好難影:056:
佢果時係大陸好慘 一個寵兩隻兔 完全冇位郁:050:

作者: martinfok    時間: 2008-5-16 07:37:10 PM

我隻娃娃係pets cafe度買番黎,,
而啤啤就係籠貓樂園,,2隻都好可愛=]
作者: williamaaaa    時間: 2008-5-17 08:59:45 PM

青蘿蔔
作者: ‵小瑩 :]))    時間: 2008-7-23 11:19:52 PM

唔記得左....不過好似係寵物便便@@
作者: SheR_bb    時間: 2008-7-23 11:54:58 PM

我的鬆餅係青蘿蔔買的~
幸好佢都叫健康, 只是太瘦食極都唔肥~:012:
作者: kwaikwai    時間: 2008-7-24 01:46:27 AM

didi 係朋友o係籃球場見到佢~
執左佢返屋企~~~
佢屋企唔養得~就比左我~~

初頭我呃我媽幫朋友養幾星期~~~(因為我媽唔鐘意小動物)
點知幾星期又幾星期, 幾星期又幾星期~
眨下眼~咁就5年啦~~~~ :021:
作者: chrisyan    時間: 2008-8-20 03:44:48 AM

原帖由 kwaikwai 於 2008-7-24 01:46 AM 發表
執左佢返屋企~~~

初頭我呃我媽幫朋友養幾星期~~~(因為我媽唔鐘意小動物)
點知幾星期又幾星期, 幾星期又幾星期~
眨下眼~咁就5年啦~~~~ :021:

waaa...真係好搞笑XD
咁都得~不過我都有諗過咁樣同阿媽講~
作者: SHARON    時間: 2008-9-28 01:10:31 PM

係兔協相遇..一見鐘情:039:
作者: `Shusonbaby||'    時間: 2008-9-29 08:06:43 PM

feefee係朋友隻兔兔以前個主人個男朋友到黎.
作者: `Shusonbaby||'    時間: 2008-9-29 08:08:01 PM

原帖由 elyse 於 2008-5-5 09:57 AM 發表
之後約佢出來睇下..
點知個人話柯尿後走了

wa!!個個人咁衰既-/\-
作者: candybbb0421    時間: 2008-10-1 07:19:33 PM     標題: 1

可以叫買...都可以叫領養,因比$既
作者: elvisli    時間: 2008-10-8 12:27:15 AM

買番黎
不過比我揀多次我會去領養
作者: cordero    時間: 2008-10-8 12:38:11 AM

原帖由 SHARON 於 2008-9-28 01:10 PM 發表
係兔協相遇..一見鐘情:039:

SIU MING AR....我係兔協做義工果陣都偷偷地同佢玩過~佢真係好靚>///<
作者: wendy818    時間: 2008-10-8 05:56:28 PM

我個隻係x號兔賣的!!
作者: Man    時間: 2008-11-3 12:49:05 PM

兔兔同灰灰都好似死衰鬼咁泥架
作者: logon    時間: 2008-12-16 08:42:46 PM

係我心兔買既
個日差唔多睇哂d兔兔
無一個有feel
點知睇到我心兔時第一眼望落miffy度就覺得佢好特別好有氣質#^23^#
第一日到家佢只係敢原地郁黎郁去唔敢行
後來幅度就慢慢擴大
而家仲變左大小姐添#^57^#
作者: Vinkivan    時間: 2008-12-16 09:04:29 PM

兩隻都喺寵物店買嘅... 波子同兩隻好大嘅兔兔放埋一齊, 我見倒佢好慘咁lee埋咗一角, 之後叫個sale抱出嚟俾我抱下, 佢好定, 郁都唔郁, 嗰樣"O"晒咀咁望住我, 好似好想我帶佢返屋企咁, 我就揀咗佢喇!!

湯丸係我想養多隻陪波子, 咁就再去寵物店睇, 去咗幾間都睇唔啱, 去到後尾嗰間, 諗住睇唔啱就算, 點知入到間寵物店真係睇唔啱喎~ 正當想走之際, 兔爸發現湯丸喺間屋入面好入, 咁我就等佢出嚟睇下啱唔啱, 咁等嘅時候我就伸手同其他兔仔玩, 點知我一伸手入去, 湯丸就走咗出嚟喇~ 仲係咁聞同lam我嘅手tim~ 就係咁, 我就帶咗佢返屋企喇!!!!!
作者: kittyz    時間: 2008-12-27 06:13:54 PM

兔協兔協~:001:
作者: 小糖^^    時間: 2009-7-31 03:13:42 PM

作者: 勞仔    時間: 2009-7-31 03:19:14 PM

ilr買的XD:037:
作者: 樹熊仔    時間: 2009-7-31 04:18:05 PM

樹熊仔是買的 ,比比是樹熊仔同我朋友隻兔女生的囡囡 。:012:
作者: kiki520u    時間: 2009-7-31 04:48:55 PM

阿布係1間叫.PXT PXT SHOP度買KA..
作者: firen_freeze))    時間: 2009-7-31 07:46:46 PM

好多人都係好有FEEL 咁就買左.....

我就係買菜搭條蔥咁帶MAX 返屋企....

係想佢陪下肥雪......肥雪先係我O個組做西藥實驗的兔兔....MAX係隔離組的....

點知肥雪.....咁快走左去彩虹橋....剩返臭MAX
作者: eggegg    時間: 2009-7-31 11:33:01 PM

執 x 3
朋友比 x 1

#^5_002^# #^5_002^#
作者: Dylan    時間: 2012-3-15 05:21:50 PM

大富翁 發表於 2008-5-4 08:36 PM
可以叫買...但又可以叫做領養

gum 即係點呢!?
作者: Dylan    時間: 2012-3-15 05:27:00 PM

阿度 發表於 2008-5-4 09:30 PM
閃閃就係寵物店領養的~
小純就係係街拾的...哈哈:012:

寵物店 do 有得領養我好想知
你同果位先生真係好好人好感動啊
作者: Dylan    時間: 2012-3-15 06:01:28 PM

kwaikwai 發表於 2008-7-24 01:46 AM
執左佢返屋企~~~

你就好啦呃到媽媽我媽媽黎親我屋企都話劏咗佢囧
作者: Dylan    時間: 2012-3-22 12:32:00 PM

mim0510 發表於 2008-5-5 10:47 AM
買的~~~~~~買的~~~~~

見到得意而且30蚊隻,諗都無諗就買左喇!!!

$30 ? 有 d 禁平既兔嫁咩你果隻咩兔黎邊樹買嫁
作者: poorguy22    時間: 2012-3-26 01:15:44 AM

響討論區度認識佢既前主人送左比我.
而家健康地生活
作者: all_loving_it    時間: 2012-4-11 07:07:11 PM

侏老板 + 總理 + 長公主係兔協領養
作者: joycewongws    時間: 2012-4-17 07:46:47 PM

芝麻湯丸两隻都喺孤兒仔
喺街到執番嚟!
作者: warm_warm    時間: 2012-4-29 01:03:10 PM

我仔仔係比人遺棄係街上,發現佢果時係係d垃圾堆中間,果幾日仲要係好凍,真係好陰公!!!
我地收留左佢,我好多謝仔仔帶左好多溫暖比我地!!!
希望仔仔以後可以健康快樂地成長!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: hkhrachel    時間: 2012-5-1 02:10:38 PM

在北角龍X仔專門店買的,因為他長得太像我一隻到了彩虹橋的兔兔~~~
作者: snow2ling    時間: 2012-6-4 04:36:35 PM

可樂係o係x號兔買既~
由買佢返黎到而家幾個月啦, 佢都係不停咁打乞chi.....
作者: 小黑與我    時間: 2012-6-5 06:04:05 PM

hkhrachel 發表於 2012-5-1 02:10 PM
在北角龍X仔專門店買的,因為他長得太像我一隻到了彩虹橋的兔兔~~~

小黑都係喺呢間店黎嘅!
而可可係喺朋友的朋友度收養
作者: 小黑與我    時間: 2012-6-5 06:04:30 PM

snow2ling 發表於 2012-6-4 04:36 PM
可樂係o係x號兔買既~
由買佢返黎到而家幾個月啦, 佢都係不停咁打乞chi.....

有無睇醫生呀??
作者: snow2ling    時間: 2012-6-5 10:23:00 PM

小黑與我 發表於 2012-6-5 06:04 PM
有無睇醫生呀??

我買佢返黎之後到而家佢都係咁打乞chi, 初初帶佢睇過個幾兩個月e生 (屯門維多利). e生話好多初生兔仔都有呢個問題, 話第日佢大個左會好d, 所以開d抗生素比佢食. 佢食左幾個星期之後都keep住係咁, 所以我就冇再帶佢睇. 但係而家我見佢好似打得多左乞chi, 係咪要帶佢去轉e生?
作者: 小黑與我    時間: 2012-6-5 10:25:22 PM

snow2ling 發表於 2012-6-5 10:23 PM
我買佢返黎之後到而家佢都係咁打乞chi, 初初帶佢睇過個幾兩個月e生 (屯門維多利). e生話好多初生兔仔都有 ...

一係轉個醫生check多次啦 無理由幾個月都唔好架
作者: snow2ling    時間: 2012-6-6 05:47:32 PM

小黑與我 發表於 2012-6-5 06:04 PM
有無睇醫生呀??

e生話好多初生兔仔都有呢個問題, 話第日佢大個左會好d, 所以開d抗生素比佢食.
個時佢情況好似好左
跟住停左藥之後好過少少, 打少左乞chi
但係最近呢兩個星期又差返
之前dr gerry話再係咁就要打抗生素針, 每兩日打一次, 要打9次
但係... 我唔想同佢打針.........
所以諗緊轉e生...
作者: 丫芷^0^    時間: 2012-7-1 12:23:36 PM

每個醫生的治療手法會有不同,可以睇多個醫生再決定,
作者: minnie618    時間: 2012-7-28 05:41:07 PM

在 I LOVE XX 買.
作者: beebeerabbit    時間: 2012-9-1 11:56:26 AM

係朋友既朋友度領養的呢~
作者: WingBe    時間: 2012-9-1 11:49:34 PM

beebeerabbit 發表於 2012-9-1 11:56 AM
係朋友既朋友度領養的呢~

我果隻都系

作者: fluffy    時間: 2012-10-11 09:31:11 PM

我喺 [寵物便便] 買嘅... Love at first sight!! 唔買唔得~

作者: Insomniahk    時間: 2012-12-27 04:06:33 PM

SPCA

有一隻係Q-pxt買
不夠一個星期就唔食唔飲
死了
大家要小心啦
作者: Insomniahk    時間: 2013-1-2 12:27:37 PM

來自愛協
作者: BonnieLee    時間: 2013-1-8 11:44:09 AM

以前果隻係自來兔
聽晩嚟嘅新成員是在兔協領養
作者: danrad    時間: 2013-4-2 12:02:30 AM

有兩隻兔仔, 一隻係網上收養, 另一隻係公司收養
作者: kee0405    時間: 2013-4-2 11:34:11 AM

我果隻莉莉, 迷你兔係網上領養的, 前主人因為囡囡敏感, 所以不能養, 咁岩我又在網上見到, 收養左佢.
作者: sweet0122    時間: 2013-4-24 06:47:23 PM

我隻囡囡o係x貓樂園買的

之前睇過好多posts都話呢間係黑店之一,所以都有d戒心。去幾次都係得個睇字。
有一次同妹妹又貢入去睇,見到得佢條頸有條膠索帶索住,眼仔碌碌咁望住我地好可憐咁既樣,果刻都心大心細。
之後食晏果時都成日諗住佢,卒之食完就沖返去買。但買之前都有照足兔友既經驗,睇清楚眼仔,鼻仔,耳仔同屁股仔,睇到佢精靈又健康先買(因為見過唔少金魚街賣既兔仔都有鼻水,病厭厭的)
後尾先知原來隻兔仔係果朝新返,有索帶索住表示有出世紙(即係價錢貴d),同場仲有幾隻都索住索帶,只不過我當時眼中淨係見到佢

前幾日帶佢睇完Dr. Ma做body check,醫生話佢好健康,個胃仲好大,係大食妹黎唔怪得成日加草俾佢都咁快食晒

作者: Carly    時間: 2013-9-7 01:38:16 PM

我係o係之前隻兔仔死左一星期後,就去左西洋菜街諗住睇下有冇心水
之後入左其中一間Q-p_t
見到佢有一隻兔仔(菇菇)係另外放o係一個籠度,仲有個牌寫住"購物滿二百元,會員即可免費領養"
之後我比隻手指佢聞下,佢好乖咁聞左幾下,又企定定咁望住我同我啊媽,之後我地摸佢佢又定定比你摸
(佢好鍾意比人摸,梳毛都係,佢係成個兔都唔郁任你摸,舒服既話仲會訓)
啊媽戈陣話去行多幾間再尼睇下買唔買啦,但係我總係覺得我同佢好有緣,一走開就會比其他人拎走,所以我即時做會員買野抱佢番屋企
我相信每個人都係覺得你既兔兔(寵物)都係同你有緣先會簡佢
作者: wongcarrot    時間: 2013-9-9 02:02:19 AM

臭B係有人拍完戲之後,無人負責返, 留咗係倉(有同事餵食),跟住我入倉,佢就走過嚟聞我隻腳,我講咗句好得意,同事叫我攞返去,我考慮咗幾日, 睇咗D資料,決定養佢一生一世, 咁就攞咗返屋企,直至而家。所以都成日叫同事,朋友,如果做拍嘢呢行,千其唔好買條(命)嚟拍嘢,就算係一條金魚,一條生命來的,去借去租啦。
作者: Debby    時間: 2013-10-1 11:48:24 PM

I bought Debby from I Love Rabbit in CWB. It is very expensive because of the birth certificate. Actually, I have doubted for a long time whether the Netherlands Dwarf was really from Netherlands. Anyone can tell?
作者: kan1017kan    時間: 2013-10-11 11:07:03 PM

旺角,I愛兔買的,我未成年不能領養~.~
作者: SDQQQ    時間: 2013-11-23 11:54:05 AM

唉 之前係旺角間 I愛兔 度買左3隻 3隻都死 頭果兩隻都係 放左工番黎就瓜左....最後果隻帶到去睇獸醫...急性肺炎死埋.... 所以我都係覺得領養ge 好 起碼 令番黎都係冇病痛 支持領養
作者: ak12345678977    時間: 2013-12-19 08:32:37 AM

海星係愛協領養既,比職員玩左一日(間野收8點,7:30去到同我講話做手續要1hr以上,電話又唔講),第二日請半日5點去先比錢有得拎(成個過程只用左10分鐘)。

不過最慘係,佢地比報紙佢踩,腳勁黑。同埋都好多病(簽紙果陣又話好健康)。來左一個月,已睇左四次醫生。聖誕後仲要覆診,好陰公豬

不過好慶幸可拯救到一條生命!感恩!
作者: Dylan    時間: 2013-12-27 02:37:04 PM

我係起艾粒見到 Lucas 一見鍾情
作者: wawakow    時間: 2014-1-2 05:23:41 PM

2012年的1月中,仲係全職學生仔的我有一日上左去我愛兔兔度遊覽一番。近門口有一缸大約7-8隻的獅子兔+垂耳兔的透明玻璃缸。裡面的小兔大約2-4個月,隻隻都好動活躍,蹦蹦跳跳,好不活潑。唯獨有一隻黑色分明,坐喺缸中央,兔地撩佢玩都唔睬兔,好有性格咁。
如是者,經過兩星期日日放學後的觀察,對佢的有性格突然感到無限欣賞,及極具挑戰底下(其實已暗生情愫並已私下取名為kowkow)。
2月頭的一個放學後,我走近玻璃缸,並伸出手貼近玻璃,突然那隻愛理不理,站在缸中央的黑白兔走上前,隔著玻璃挨近我的手心。
我興奮非常,雀躍大叫kowkow. 又問職員可否替我保留小兔至月尾。那時候嘅我,身兼七份補習,相信有足夠能力養飼小兔。然而職員說只能保留到那星期尾,月尾時間太長,不可以。眼見小兔身邊的同伴一日一日咁離開,每日放學後都與小兔見面的我,越來越擔心。
好不容易捱到2月27日,見獅子兔【減價】?我便決定把小兔帶回家,能光明正大的叫他的名字為kowkow !!!

後記:kowkow 名字由來---因為他黑白分明的毛色太似小乳牛,而又不想以c字開頭,所以取k字開頭也是發音為cow.

所以話呢個世界係有一見鍾情!我仲愈來愈愛小兔添
作者: al26789341    時間: 2014-8-25 08:03:31 AM

之前每一次經過Q pet 都會忍5住停左5行 望下個d可愛既兔仔 有次更嗲我老公去買 不過我知道機會率好低 所以每次都失望而回 直到2月14....我老公打電話黎話有份禮物等緊你 我即刻9秒9衝返去 一開門就見到有個大籠岩岩整好 個一刻我忍5住喊 之後就去搵隻小動物 原來佢匿埋係小紙盒到 好細隻一個手掌咁大 我老公仲同我講 要好好照顧佢 雪雪呢個名都係我老公改 個一刻我覺得自己好幸福 有囝囝同埋我最愛既老公....
作者: xopppp    時間: 2014-8-26 03:17:37 PM

唔記得.係樓上舖

歡迎光臨 PetKD 寵物網 (寵物領養、資訊廣告、用品買賣及寵奴互動平台) (https://petkd.com/) Powered by Discuz! X2