大家好本人想知道有關兔兔呼吸道感染的問題(例如康復情況,生活問題,食野方面)
我知道每隻兔兔嘅身體狀況都吾同,我只是想了解下,想各位兔媽兔爸可以分享下
萬分感激
Suzanne 2013-4-24 05:45:00 PM
MIA 發表於 2013-4-24 05:41 PM
在書中話通常要治癒已感染的兔子是不可能的,但是可用抗生素來穩定牠們的病情
我果隻都係食兩種抗生素同滴 ...

下...............?!!!

眼藥水???
MIA 2013-4-24 05:41:10 PM
在書中話通常要治癒已感染的兔子是不可能的,但是可用抗生素來穩定牠們的病情
我果隻都係食兩種抗生素同滴抗生素眼藥水
Suzanne 2013-4-24 05:01:21 PM
我分享先啦。

我個女女天生怕凍,所以天氣轉,或者開冷氣都會不幸中招。

其實如果早D發現早D帶兔仔去睇,只要一星期左右就會完全康復。
唔知其他兔仔係咪咁,
我個女呼吸道感染時,除左打"乞痴"、鼻塞塞、有鼻涕之外,
食慾如常,
無咩大變化。
但係我見醫生開藥都會開一D幫助腸道蠕動o既藥,
以保萬全。

行為方面,
明顯地無咁活躍。

至於日常生活方面,
通常佢打完乞痴之後,可能因為有鼻水或者鼻涕,
佢會馬上洗面。
我會即刻用TISSUE幫佢抹個鼻仔,