前兩日經過我努力, 終於比我搵到閃閃既身世啦~
佢係2006年8月3日出世架~
仲有兩張bb相~

阿度 2008-6-1 12:07:47 PM
原帖由 Colleen 於 2008-6-1 04:46 AM 發表

又話閃閃2歲gei?

返屋企個時已經10個月了:026:
所以前後養左一年ja~
阿度 2008-6-1 12:09:08 PM
原帖由 死衰鬼 於 2008-6-1 08:13 AM 發表

再唔係我地搞個投票  搵幾資深知道兔仔病痛ge人出黎投囉:017:

你可以去建議比admin知:025:
wesky 2008-6-1 03:15:03 PM
投票選版主? 不會啦
如果有經驗又想做的話  可以申請~^^
lingyan 2008-6-1 03:54:53 PM
原帖由 阿度 於 2008-6-1 02:15 AM 發表
哈哈~~~又多一個話閃閃似龍貓啦:033:

就快兩歲啦, 唔經唔覺同我生活左一年了~我領養個時10個月大
由初初帶佢返屋企, 發現有病, 一直睇醫生~
之後個個月都去見醫生~個時身體好差架閃閃, 又瘦...
前後加埋...都 ...

兔兔病個時真係好擔心,
好似而家我見到 miffy 又肥又大隻,
之前辛苦都值得返。

你真係比我有耐性,我帶左佢睇醫生睇左一個月,
我已經叫苦連天,差唔多一星期去二次睇醫生,
有時什止有突發情況,就會一星期睇三次 /_\
Colleen 2008-6-1 05:22:59 PM
原帖由 死衰鬼 於 2008-6-1 08:13 AM 發表

再唔係我地搞個投票  搵幾資深知道兔仔病痛ge人出黎投囉:017:

唔好la,唔好逼人la~

我同hh0 之前都係同阿度講笑ga ja:037:
hh0 2008-6-1 05:28:51 PM
大家都好認真甘~
下次d笑話留番係頻道講:040:
nievedith 2008-6-1 06:06:31 PM
點解會找到d相既 !?
大富翁 2008-6-1 06:12:17 PM
原帖由 阿度 於 2008-6-1 02:15 AM 發表
哈哈~~~又多一個話閃閃似龍貓啦:033:

就快兩歲啦, 唔經唔覺同我生活左一年了~我領養個時10個月大
由初初帶佢返屋企, 發現有病, 一直睇醫生~
之後個個月都去見醫生~個時身體好差架閃閃, 又瘦...
前後加埋...都 ...

你可唔可以講下介癬係咩東東??
因為caca 依加都有呀.....!!
阿度 2008-6-1 07:28:22 PM
原帖由 lingyan 於 2008-6-1 03:54 PM 發表

兔兔病個時真係好擔心,
好似而家我見到 miffy 又肥又大隻,
之前辛苦都值得返。

你真係比我有耐性,我帶左佢睇醫生睇左一個月,
我已經叫苦連天,差唔多一星期去二次睇醫生,
有時什止有突發情況,就會 ...

當佢病左, 就好自然幾辛苦都個個星期去睇架喇, 仲要book好早~我book十點好似
個個星期9點前要起身:026:
係辛苦架~不過當你見到佢好返之後肥肥白白~真係乜都值得
阿度 2008-6-1 07:28:46 PM
原帖由 Colleen 於 2008-6-1 05:22 PM 發表

唔好la,唔好逼人la~

我同hh0 之前都係同阿度講笑ga ja:037:

係啦~唔好咁認真:026:
阿度 2008-6-1 07:29:41 PM
原帖由 hh0 於 2008-6-1 05:28 PM 發表
大家都好認真甘~
下次d笑話留番係頻道講:040:

好提議:036:
大家真係幾認真呀下
阿度 2008-6-1 07:30:47 PM
原帖由 nievedith 於 2008-6-1 06:06 PM 發表
點解會找到d相既 !?

不停係search engine search架~
因為我估到佢係邊度出世~有小小資料之下咪試下睇睇搵唔搵到~:032:
阿度 2008-6-1 07:41:02 PM
原帖由 大富翁 於 2008-6-1 06:12 PM 發表

你可唔可以講下介癬係咩東東??
因為caca 依加都有呀.....!!

介癬其實係蟲黎架~
感染原因多數都係環境唔乾淨引起, 當然都會由外界傳染啦
主要會係手手腳腳出現~
初期病徵係手指腳指會腫大, 跟住慢慢就會紅腫
有脫毛同有皮屑出現~由於兔兔會用手清潔面部
所以會引致鼻同口都會受感染~

醫治方法好簡單~當然去睇醫生啦
最好係打針~~平均一支藥效10-14日
前後大約會打4支, 應該打完第2支已經接近好返, 要睇返病情係點
主要係因為怕返發~所以會打多一至兩支, 當時閃閃就打左3支~

仲有一個方法就係食藥, 但我聽過兔友提過, 佢身邊所以食藥醫介癬既兔兔
最後醫唔好要去打針~所以我就建議打針係最快最好喇

caca情況難講d~因為本身有病, 我唔知打針會唔會有影響啦
如果唔影響到的話, 我就建議打針喇~唔駛餵藥咁辛苦
大富翁 2008-6-1 08:01:44 PM
原帖由 阿度 於 2008-6-1 07:41 PM 發表

介癬其實係蟲黎架~
感染原因多數都係環境唔乾淨引起, 當然都會由外界傳染啦
主要會係手手腳腳出現~
初期病徵係手指腳指會腫大, 跟住慢慢就會紅腫
有脫毛同有皮屑出現~由於兔兔會用手清潔面部
所以會引致鼻同 ...

我就係擔心跟而加caca ge 情況!
打左一枝..冇咩改善!!!
我估又可能要打足4枝!
阿度 2008-6-1 08:25:43 PM
原帖由 大富翁 於 2008-6-1 08:01 PM 發表

我就係擔心跟而加caca ge 情況!
打左一枝..冇咩改善!!!
我估又可能要打足4枝!

通常一支唔會好架~睇下打完第2支情況會點啦
如果係初期,應該2支已經見效~
咁第3-4支就會完全清哂~

快速發帖