可唔可以分享下你地點教兔兔去次所?我個隻岩岩有次所個時都有用...不過少囉...依家都係少用...甚至冇添,我個個次所放係左上個到,咁見佢成日去左下到去,咁我咪轉去左下囉,點知佢又變左去左上到解放,真係o哂咀=0=我試過用醋洗都唔得...咁岩我呢個星期就幫佢換龍喇,一個新龍冇味,我想乘機教埋佢:040: 你地係點教佢地嫁,教下我啦:043:

琴日仲有兩灘係龍到,今日一灘都冇,不過見到好似有dd,,唔知係咪佢d毛整到落去呢,但佢黎左之後大進步真係好開心:031: 多謝各位 !!

BB囡 2009-5-21 04:04:56 PM
BB囡時好叻
佢學左2個鐘就識
我等佢一柯左屎屎就放係廁所到
之後帶佢去睇..佢88掛掛咁聞下
再柯又放...仲有放佢係廁所上...
幾時之後就學識...一唔係個到柯就鬧
之後第2日起身就見佢咩都係廁所柯
lingyan 2009-5-21 04:15:46 PM
布甸以前都係咁樣,放左上角就去右下角尿尿,
最後我用個膠兜入D墊料放係另一邊,佢就去返左上角個廁所尿尿,
但都係得2成係廁所,其他8成就周圍去。

(可能我有用尿片,所以覺得問題都唔算大)

最後發現佢鐘意all係草堆,
邊到d草堆成一堆就多數都all係個到 XD
特別係草架下面,因為一食草其他草就跌哂落去丫嘛。

之後我解決草堆,佢就慢慢識跳上廁所尿尿。

問題又黎啦,佢係企係廁所上面,
但係屁屁向外,全部尿哂出街 =....=|||
唯有係廁所下面放個尿片。

有一次我將個草架放面對個廁所,
可能放得高左D,因為布甸身型俾MIFFY細,

坐係地下佢只係食到草架底既草,食唔到上面個D,
佢就搵左個廁所墊高D,坐係廁所到食,
慢慢佢就識得屁屁向入面尿尿,
而家仲會9成便便都係廁所TIM~
所以佢個籠係比MIFFY個籠乾淨好多~

MIFFY 教去廁所仲簡單,
真係就咁將D尿尿放係廁所入面,
跟住佢就識去,雖然有幾次失手,但係鬧一鬧下次就唔會再有~

cinnamoroll 2009-5-21 05:49:25 PM
bubu一做錯野我就拍佢個patpat..我唔止拍佢patpat仲會一手或者一腳推開佢...因為真係太憫喇,話極都唔聽><
不過我都唔係好大力咖咋...但係甘樣對佢佢係咪已經對我冇哂信心同好傷心?:050:
lenmui)) 2009-5-21 05:55:57 PM
我隻小包...唉
之前一直都好叻自己去廁所
依家都唔合點解愈黎愈衰
成日係廁所出面痾
仲有屋企有人佢唔會咁
等我地返左工/訓左覺就咁
可以點教?
lingyan 2009-5-21 07:02:23 PM
原帖由 cinnamoroll 於 21-5-2009 05:49 PM 發表
bubu一做錯野我就拍佢個patpat..我唔止拍佢patpat仲會一手或者一腳推開佢...因為真係太憫喇,話極都唔聽><
不過我都唔係好大力咖咋...但係甘樣對佢佢係咪已經對我冇哂信心同好傷心?:050:

我覺得係要睇下隻兔兔受軟定受硬……

miffy 就受硬,唔受軟,鬧一鬧就就企定定俾你鬧唔敢郁,知驚,怕我發惡…
布甸就受軟唔受硬,你打鬧佢咩,佢當你唱歌,你打佢屁屁,佢當你抓癢 =3=|||

當你忟個陣你可以猛咁鬧,俾你自己發洩之餘睇下佢驚唔驚 XD
Miyako)) 2009-5-26 01:28:19 AM
原帖由 lingyan 於 2009-5-21 07:02 PM 發表

我覺得係要睇下隻兔兔受軟定受硬……

miffy 就受硬,唔受軟,鬧一鬧就就企定定俾你鬧唔敢郁,知驚,怕我發惡…
布甸就受軟唔受硬,你打鬧佢咩,佢當你唱歌,你打佢屁屁,佢當你抓癢 =3=|||

當你&#2454 ...

我個隻咩都唔受,佢有佢既性格=0=
kiki520u 2009-5-26 01:51:35 AM
兔兔做錯事.. 好似輕輕打佢個咀仔..唔知係咪既呢??
Miyako)) 2009-5-26 01:58:05 AM
原帖由 kiki520u 於 2009-5-26 01:51 AM 發表
兔兔做錯事.. 好似輕輕打佢個咀仔..唔知係咪既呢??

我試過...仲試過按住佢個頭講唔得,但一放手佢再黎過:067:
Miyako)) 2009-5-28 01:57:45 AM
我個隻多左係次所去 xD 但仲有兩大灘係地下 =0=
chocolate301 2009-5-28 01:18:06 PM
拖肥係廁所同埋廁所果邊果隻角都會尿尿...
屎屎就周圍屙但廁所同埋廁所果邊果隻角係最多~

最慘係唔知點解佢成日要尿一次落散熱板度...
仲要係成屋企人訓晒OR返晒工果D時候=.=
搞到自己腳腳濕~~真係激死了~~#^81^#
small_tra 2009-5-28 04:07:38 PM
你可以試下用尿片有尿果到剪出黎~or用厠紙吸左d尿尿,

放係toilet到~!之後其他地方有瀨過尿~用醋洗下佢~!

遲下就可以識去架啦~~!比多d耐性~!

兔兔只有哄~不可以打~~!!~!~!~!!!~~~!!!

我果2隻都係用咁o既方法~好快就識去~!

我2隻兔兔~叻叻~!你果隻兔兔都一樣咁叻架~!
Miyako)) 2009-5-28 11:56:59 PM
原帖由 chocolate301 於 2009-5-28 01:18 PM 發表
拖肥係廁所同埋廁所果邊果隻角都會尿尿...
屎屎就周圍屙但廁所同埋廁所果邊果隻角係最多~

最慘係唔知點解佢成日要尿一次落散熱板度...
仲要係成屋企人訓晒OR返晒工果D時候=.=
搞到自己腳腳濕~~真係激死了~~#^8 ...

我個隻都係呀,不過好神奇,轉左方型次所佢真係用多左:033: 唔知係咪心理作用呢:032:
kiki520u 2009-5-29 03:38:03 AM
好野~~~~蕃薯叻叻!!!!!!!!!!!
Miyako)) 2009-5-30 06:13:50 PM
原帖由 kiki520u 於 2009-5-29 03:38 AM 發表
好野~~~~蕃薯叻叻!!!!!!!!!!!

好開心,今日仲係用次所:033:
ms_babii 2009-6-1 10:12:35 PM
我果隻用晒所有方法都係周圍便=3=

快速發帖