今日帶左BUBU去睇眼睛發炎問題,幾經辛苦,
終於搵到一個幾有名穩陣既獸醫---DR GERRY睇佢,
中間過程其實我無透露過BUBU幾大,
不過張RECEIPT最後DISPLAY左BUBU既出生日期係19/10/2009,
我有D震驚點解DR GERRY會知道佢有三個半月大,連EXACTLY日期都知道:027:
咁都好既,佢既生日日期係19/10/2009,再唔係24/12/2009(BU爸送給我的日子)LU*
勞仔 2010-2-4 03:49:48 PM
呢個係謎.....係唔係咁強丫...:060:
Goody09 2010-2-4 04:03:38 PM
我睇過幾次Gerry都無話我知Goody幾時出世..佢個生日日期我都係段估..
喵喵 2010-2-4 04:06:46 PM
@@"" 點解可以咁勁
知道確實日期架...
我都想帶飯飯去睇下...
咁你計返佢個時間係咪岩丫 即係兔爸俾你果日 同佢個出生日期
果時係咪岩岩2個月大丫佢個樣似
lingyan 2010-2-4 05:20:13 PM
miffy 個生日日期都係睇大圍個陣 dr peter 打係個單到ga~

醫生應該唔會講出黎,
應該係打落去電腦入面,
只係有時要print診斷書所以見到。
FATO_W 2010-2-4 05:50:50 PM
咁搞笑?
我之前睇BETTY都無得睇生日架
我諗唔會準到連邊日都知掛?
hamster1013 2010-2-4 08:11:44 PM
到底佢哋點知兔兔幾時出生架呢?
古古力;$ 2010-2-4 08:13:11 PM
係咪只係細個啲既兔bb先驗到嫁
細個啲好似易估啲咁:015:
我家的MOMO 2010-2-4 09:35:47 PM
請問Dr. Gerry 係唔係always都响 Tuen Mun架:002:
hh0 2010-2-4 10:48:04 PM
幼兔根據生長情況較容易估計幾大
我估Gerry係估計BUBU有3個半月大左右
而你4/2去vet度, 向前推算3個半月就係19/10左右啦
ssc314 2010-2-4 11:52:14 PM
哇...好強勁呀...............我都想帶choco去睇下dr gerry呀
但點知兔兔年齡架
我去dr yan到都唔知
好想知choco真實大約既歲數
redbean 2010-2-5 12:30:43 AM
其實d 診所好多時係方便記錄
根據你講, 隨意定一日黎入電腦
你應該有講過 Bu Bu 係三四個月到
或者係醫生估計, 因為 BB 幾大唔難睇
之後推算十月中, 就隨便入一日

大圍個度都係咁架, 我之前帶 Kulu 去
我話 Kulu  9 月尾出生
佢就立即入左 9 月 26 日入電腦
咁岩我自己係 26 號生日既, 所以我覺得都幾好

用唔用呢日, 就好睇你自己鐘唔鐘意啦
Monique_ho 2010-2-11 08:32:37 PM
原帖由 baby_fire 於 2010-2-4 11:25 AM 發表
D人話dr gerry 睇兔仔最勁:060:
佢可算係屯門界既兔兔名醫-v-

但係Dr.Yan就會好俾心機咁教你黠樣養兔仔....
上次Momo腸停....
Dr.gerry睇完...開左d藥....
我見冇咩用之後再睇Dr.Yan....
先知道原來兔仔唔應該食平時寵物店賣果d「木瓜丸....咩咩丸....etc」
同埋生果又唔食得咁多......
呢d甜野都會令到兔仔腸停....
如果唔係Dr.Yan講.....我諗Momo仲會再病tim呀><
emily_520825 2010-2-12 10:19:53 AM
我覺得係佢事但Gen 左個生日日期....................點會知道咁exact! :057:
我小B係SPCA 佢地俾個生日日期我~ 佢地話係 1月1日~ 我就信架啦 haha
PhoenixY)) 2010-2-12 10:51:31 AM
原帖由 emily_520825 於 2010-2-12 10:19 AM 發表
我覺得係佢事但Gen 左個生日日期....................點會知道咁exact! :057:
我小B係SPCA 佢地俾個生日日期我~ 佢地話係 1月1日~ 我就信架啦 haha

我好失敗:044: 我係SPCA領養皮蛋時因為個日掛住睇兔仔, 開心得濟. 唔記得左佢地寫既出生日期. 當返到屋企記起時上網睇番但已經刪走左張相同D資料.......所以而家唯有當接皮蛋個日就係紀念日+生日.

講時講, 皮蛋都係Dr.Gerry度做body check. 不過我覺得Dr. Gerry都唔係想像中咁熱衷, 佢都冇同皮蛋睇牙仔, 手仔. 只係我問一樣佢就答一樣咁. 不過叫做睇過安心d, 同埋探下路等第時萬一(touch wood)有咩病痛都可以近近地有個vet睇住先.
baby_fire 2010-2-19 09:57:17 PM
原帖由 PhoenixY 於 2010-2-12 10:51 AM 發表

我好失敗:044: 我係SPCA領養皮蛋時因為個日掛住睇兔仔, 開心得濟. 唔記得左佢地寫既出生日期. 當返到屋企記起時上網睇番但已經刪走左張相同D資料.......所以而家唯有當接皮蛋個日就係紀念日+生日.

講時講, 皮蛋 ...

其實我都覺得DR GERRY無DE YAN咁健談,可能係外國人既問題= =?
又或者係個性既問題掛,不過我諗兔仔睇醫生好似人搵醫生咁樣,都係要夾既,
我覺得臭BU比較夾DR YAN,雖然佢成日都嬲DR YAN= ="
因為我終於見到BUBU隻眼無左果D屑屑,好似情況好左D._."
臭BU一日未好,一日都唔敢幫佢影相相:008:

快速發帖