今日係覺得豆豆奇怪既情況下睇左Dr. Betty
佢話三個月既豆豆過輕,0.4KG
而且有腸停情況出現,48小時內有生命危險

剛睇完醫生,俾左藥同草粉佢食,
之後開埋包APD Aflafla俾佢,佢都唔係點食草,
而且佢仲係呆呆地攤係個CAGE度,仲要一直都冇屎屎
好擔心,佢算唔算冇事架?

前日見佢d有軟便,同經常呆呆的:050: :050: ,擔心佢有事,而且豆媽放假,於是提早了覆診,
(P.S. 豆媽都病了,所以請假休息)
Dr. Betty & Dr. Yen 因為放假,所以睇左 Dr. Ma!
Dr. Ma話BB兔兔係會反覆d,而且豆豆有好轉, 佢仲重左0.2kg:001:
豆媽話Dr. Ma好詳細好細心!!
我覺得可能豆豆買返黎時已經有事,好彩我地買左佢返黎!!
好多謝其他兔友的支持和打氣:050: :050:
(P.S. 明天會post豆豆d 相上黎明!!:051:

栗子囡囡 2010-8-3 12:43:36 AM
我上星期栗子都因腸停睇左betty...
我每日都餵足五餐比佢食,每三小時餵一次,每次10ml...keep住定時食藥..盡量唔好超過半個鐘至一個鐘..
同埋每次都要氹佢,摸佢,同佢傾計,按摩下
頭果兩日會幸苦D架...不過要加油呀!
依家我栗子已復原八成喇....自己食野..
跟返指示及悉心照料,豆豆會感受到你的愛,好快會好返架!你一定要比心機呀!
Jessie)) 2010-8-3 12:53:12 AM
我兔兔都有試過腸停, 醫生說呢個病會好反覆, 當然而家好轉緊係好開心啦^^
不過唔好鬆懈呀, 仲係要睇住佢, 辛苦你喇兔媽^^你同兔兔都要加油!!
Pamela_peony 2010-8-3 03:46:56 PM
多謝大家的關心!我同豆豆都會加油!
但都係好擔心,成日都係得佢一個o係屋企:050:
Pamela_peony 2010-8-3 03:49:08 PM
真係好反覆,今朝o的便便又有軟身跡象,
佢好叻冇乜反抗食藥,
但唔知係咪呢幾日成日食草粉,
多數去到第四支就想走....><
Jessie)) 2010-8-3 10:46:06 PM
醫生有冇俾乳酸菌??我上次加左落草粉俾兔兔食,
佢又ok wor仲自己搶住食

(我打去問過護士佢話可以咁做, 只要佢食得哂d草粉就ok)
Pamela_peony 2010-8-3 11:51:51 PM
但開左水既草粉次次都會有剩,我將O的乳酸菌加落草粉俾佢
twpig 2010-8-4 09:01:50 AM
小朋友係無乜耐性的啦,慢慢喂牠,可能有時食得多牠會覺得悶呢!
比心機加油呀,我們會在這裡支持你同豆豆的:002:
Pamela_peony 2010-8-4 03:38:48 PM
原帖由 twpig 於 2010-8-4 09:01 AM 發表
小朋友係無乜耐性的啦,慢慢喂牠,可能有時食得多牠會覺得悶呢!
比心機加油呀,我們會在這裡支持你同豆豆的:002:

多謝你們!
但其實天氣太熱會唔會有影響?
twpig 2010-8-4 04:08:17 PM
原帖由 pamela_peony 於 2010-8-4 03:38 PM 發表

多謝你們!
但其實天氣太熱會唔會有影響?

天氣熱會有影響的.我們人類熱的時候都會無胃口同唔想走動,何況牠們身上仲長滿毛毛.
你上班時有無放冰種or比塊涼板牠呢?
Pamela_peony 2010-8-4 05:24:01 PM
原帖由 twpig 於 2010-8-4 04:08 PM 發表

天氣熱會有影響的.我們人類熱的時候都會無胃口同唔想走動,何況牠們身上仲長滿毛毛.
你上班時有無放冰種or比塊涼板牠呢?

我有用毛巾包支冰水俾佢!
考慮緊開冷氣!
今日會去買冰種
Pamela_peony 2010-8-4 10:42:30 PM
Dr Betty 原本叫星期六先返去覆診,
但我呢兩日見佢O的便便又細又軟,好似好反覆,
而且成日縮埋震,
好唔好聽日就帶佢去提早覆診?
定係佢地係咁反覆,因為只見佢第一日好左咋
twpig 2010-8-4 11:17:39 PM
你今日有無打過電話去同姑娘講牠的情況?
如果牠的情況反覆的話,你最好明早提前帶牠返betty度覆診好d !
elvisli 2010-8-5 01:39:52 AM
要陪佢多d..幫佢按肚仔...等佢唔會覺得孤軍作戰...等佢知道有人陪住佢...佢就唔會放棄..要加油..我每日都有留意你同兔兔既消息
elvisli 2010-8-5 01:40:49 AM
原帖由 pamela_peony 於 2010-8-4 05:24 PM 發表

我有用毛巾包支冰水俾佢!
考慮緊開冷氣!
今日會去買冰種

開冷氣對兔兔病情絕對有幫助....如果比多幾百蚊電費令兔兔好得快d..何樂而不為
yuenhan 2010-8-5 10:09:13 AM
我都好驚我家的兔會腸停T.T

快速發帖