唔知養兔的人多數係咩職業
我係做廣告的
lingyan 2008-5-23 11:13:35 AM
哇 你地都搵咁多既。

我二個朋友,一個平面設計,讀完IVE出黎,都係得5千蚊一個月。
另一個大學畢業出黎係補習社做公關個D,本身9500蚊一個月,
而家搞埋D俑金制,而家得返8千 - -|||||
mim0510 2008-5-23 11:32:22 AM
個市真係無咁差喎!!!!

我表妹中五畢業仲要0分,

做左2年文員,e+都有8千幾9千喇!!!!
lingyan 2008-5-23 12:23:40 PM
就算大學畢業,無工作經驗都死。

我個朋友大學畢業,佢以前都係同我一樣以前做下promoter個d,
但係對於佢而家既工作無咩幫助囉。

佢而家都係忍緊,鬼叫佢工作經驗唔多,唔做夠一年都唔夠膽諗轉工。
我都同佢講過,話佢大學畢業,得8千幾蚊人工,仲要做得咁辛苦。
但係佢就話去見工,一知你無工作經驗,好難搵工。
我見到佢都覺得佢辛苦,每次出街見到佢個樣仲殘過我。

出黎做野,都真係要d要靠運,好彩既就可以搵到d好公司,
俾機會你邊學邊做。我而家見而家呢份工,個時老闆問我人工要幾多,
我無文員經驗都唔敢要太多,只係講5千就算。

之前個二年,我都搵唔到工做,都係兔爸養咋。
見工都話你無工作經驗唔請。
designstevenyu 2008-5-23 03:43:59 PM
唔通而家d boss對d 畢業生好左:001:
tong_man_tong 2008-5-23 04:07:27 PM
其實睇一dd boss ~~~ 因為我轉新工都沒有咩野經驗, 因為出來只做左兩年野 ,沒有design 公司經驗, 只做了一年工程公司, 同年幾文員經驗, 佢都請 ~~~ !! 其實係睇間公司等唔等人用,仲有boss 願唔願意train 人 !! 因為我見過好多工d boss 都勁串 ~~~串到我心諗就算你請, 我日日要對住你我寧願唔做好過 !!!
designstevenyu 2008-5-23 04:11:44 PM
有經驗進修下轉多幾份工就好   我02年畢業個個都開4-5千因為畢業出來真係無野做:046:
我見而家我公司d 畢業生人工唔高 又要同我OT慘:050:
tong_man_tong 2008-5-23 04:16:41 PM
:042: 香港工作就係咁家啦
elyse)) 2008-5-23 04:35:45 PM
我part time個度都有一個兄台都係從美國大學畢業返來...
佢都係只有8500一個月,佢職位好似係經理
都唔知老闆係壓佢價定係點
仲要成日比我地蝦:054:
我都驚過幾年我畢業後會點
lingyan 2008-5-23 04:36:00 PM
我最怕見工,D老闆既問題有時"雕轉"到死,
我心諗,唔請咪算囉,問咁多,好似查家宅咁。

薪金要求多D,佢就會話以你無工作經驗,唔值咁多錢WOR。
lingyan 2008-5-23 04:37:29 PM
原帖由 elyse 於 2008-5-23 04:35 PM 發表
我part time個度都有一個兄台都係從美國大學畢業返來...
佢都係只有8500一個月,佢職位好似係經理
都唔知老闆係壓佢價定係點
仲要成日比我地蝦:054:
我都驚過幾年我畢業後會點

一畢業出黎,除非讀專業個D (醫生、律師個D)
如果唔係你都唔好要求咁高,
頭個幾年一定辛苦,累積經驗先實際。
tong_man_tong 2008-5-23 04:45:11 PM
我之前見工,有個老闆=designer , 佢話咩你第一份工搵d 咁家工程公司學到d 咩ar ~~ 我答:畢業出來好多野都唔識,咪當學下野law ~~ 之後你估個designer 答我咩野ar ~~ 佢話洗咩學家, 好似我咁一出來就已經係designer啦(佢自己公司來的), 你睇下我張枱d project 多到做唔哂, le 個係咩咩會所 project, le 個又係咩咩豪樓project, D project 我都要選客來做....仲話你d 咁細家工程仔公司可以學到d 咩...
講左一大論 廢話... 我心諗都唔知係請人,定哂命:044:
大富翁 2008-5-23 05:57:20 PM
睇到大家咁多意見...
我覺得而加去讀一d 專科..好似比較實際d!!
Colleen 2008-5-23 07:50:23 PM
你地講到好恐怖..................

但我d同學個個都係8月之前搵到工 (我地5月grad [last year]),個個都過10k,個個都冇工作經驗,有個fd 唔鐘意份工要成日開ot,做左唔夠半年就轉工lor,都唔見佢地搵工有問題,有幾個同學仲同時有2份工offer tim,佢地唔係煩冇工做,係煩做邊份工!!

同埋讀language 既可以免語文基準,我有個讀中文既同學,未grad 已經有中學請左佢,佢而家一路做full-time,一路讀part-time 文憑丫......

其實關唔關咩大學出黎事lei?
波丸媽 2008-5-23 08:05:08 PM
我覺得關咩大學事架.....
最近睇報紙,會講到咩大學出黎既salary創新高
但只係拎HK U同中文大學比囉....
咁其他大學都唔見有登出黎
今日之嘛,話中文大學出黎平均多HK U $8.....
讀E 生最高有9萬, 工商管理的某某某,未畢業有4份公司等請佢等等

唉唉,我讀IVE....最近都好愁
出年就讀完啦~~~唔知出路點
現時迷茫中........

blueca25 2008-5-23 09:16:45 PM
原帖由 DaDa_B 於 2008-5-23 08:05 PM 發表
我覺得關咩大學事架.....
最近睇報紙,會講到咩大學出黎既salary創新高
但只係拎HK U同中文大學比囉....
咁其他大學都唔見有登出黎
今日之嘛,話中文大學出黎平均多HK U $8.....
讀E 生最高有9萬, 工商管理的某某 ...

嗯....邊間U都係一個重點
e+ 間間U 嘅畢業生都湧晒出黎搵工
要同埋hku, cu, ust 呢三間u 競爭都幾困難哦~~!:050:

快速發帖