其實多多先生好鍾意食新鮮小麥草ga,所以一得閒就會種d比佢食

買小麥草種子,5蚊就可以種到好多ga la

方法好簡單

預備一個淺身的兜,泥,小麥草種子,水

大約4日後就有得食喇!!!

小麥草只可種一次,剪左佢就唔會再生的,而且長到咁上下就會枯黃的,大家要留意啊!!!

剪左出來的小麥草放入保鮮袋,入雪櫃可以放到一個星期ga

睇下多多先生食得幾開心!!

如果大家唔想煩,可以去花檔or花虛買一盆盆已種好的小麥草,不過價錢較買大約10-15蚊一盆

wesky 2008-5-24 03:15:46 PM
D 草草好靚啊~~
我都有種過 都係用呢種盆
不過最近好多蚊  唔敢種 -0-
casey 2008-5-24 03:45:38 PM
我都想試下呀
不過之前唔見有兔友種
唔敢種比佢地食呀

而家有兔友介紹
第日搬左屋種下先

咁cut左係咪都要洗0家??
coinss 2008-5-24 03:48:11 PM
5蚊種子可以種到幾多?
食得果陣要剪幾長?洗唔洗留番小小 / 連根拔?
如果唔係連根拔,洗唔洗第2次種ga時候換晒d泥?:020:
Colleen 2008-5-24 05:24:17 PM
哈哈! 包包愛死小麥草,我呢邊d小麥草種子一包都要十幾蚊,一盆種好gei 十蚊兩盆!!!! (上次減價) 而家我等緊佢再減價:057:
lingyan 2008-5-24 06:18:04 PM
小麥草種子可以係邊到買到ar?
阿度 2008-5-24 07:10:09 PM
我都想種呀~
不過宜家行動不便, 但我想問cut應該點cut先最好呢?
wesky 2008-5-24 07:15:27 PM
剪果陣留返一兩條幼葉最好
咁樣佢先會生得快
唔好剪到得返條棍 = =

我兩隻女都好鍾意食架
casey 2008-5-24 07:22:08 PM
又話只可以種一次既??
唔係好明
lingyan 2008-5-24 07:39:59 PM
不如識得種既開班受徒啦,
我都想種d俾我二隻嘩鬼兔食。
阿度 2008-5-24 07:43:40 PM
係囉, 又話只可以種一次:067:
casey 2008-5-24 07:46:40 PM
係囉
麻煩識既兔友教下我地
仲有我想問洗唔洗陽光,要幾多水一日
係咪唔洗泥呢???
wesky 2008-5-24 07:55:13 PM
一盆可以食幾次架~~~ 只要每次留返幾條葉~~
我係逐塊葉剝落黎架~~

種任何植物都要陽光~  最好唔好放係太晒既地方
早晚淋水就得~~

我今日本黎諗住拎返d種子出黎種
點知... 個紙袋穿左好多細細既窿
仲跌左白色既粉出來   睇黎俾野蛀左了
開都無開就丟落垃圾筒= =
聽日買d 返黎 種下先~~
lingyan 2008-5-24 07:58:15 PM
咁收割 (好似講到種好多咁tim XD) 應該剪幾多丫 ?
有無圖可以解釋一下 ?

原來小麥草 = 貓草
阿度 2008-5-24 07:59:31 PM
咁係咪每次cut個陣要留返小小葉就得?

快速發帖