我想問下..!!
我到而加都分唔到貓貓兔同獅子兔有咩分別??
好似都唔多咁?
casey 2008-5-28 06:18:51 PM
獅子兔:
圓面短鼻,身體圓滾滾的,前腳較長。面部及頸部毛特別長,下巴幾乎被密實的頰毛所覆蓋,呈V字圍住頸部,頸上的毛長得像獅子一樣。體重不超過3公斤。

貓貓兔
全身長有柔軟的長毛,是安哥拉兔和其他兔的混種,樣子似貓,所以叫貓貓兔。體重約3-6磅

我個人就認為貓貓兔全身都多毛,而獅子兔只係兩邊面多d毛好似獅子咁就係獅子兔囉
大富翁 2008-5-28 06:23:56 PM
咁白雪雪....係唔係獅子兔呀?
williamaaaa 2008-5-28 06:54:42 PM
我都唔識分
casey 2008-5-28 06:59:26 PM
我領養佢時就話係獅子兔,但係我同colleen就覺得佢係貓貓兔
wesky 2008-5-28 07:01:19 PM
http://item.slide.com/r/1/0/i/opYeyl4J1z_x9QzwGwJTKFA3UE48Lo2m/
阿度既閃閃係獅子兔黎架~~
casey 2008-5-28 07:04:13 PM
http://mini-house.info/viewthrea ... ;highlight=%2Bcasey

你去睇下白雪雪同小純就應該會分到0家喇
都有幾大分別0家
Colleen 2008-5-28 08:42:54 PM
包包係獅子,唔係好睇到下巴,你睇下白雪雪同包包就知ga la,包包個身d毛係短ga
大富翁 2008-5-28 08:48:02 PM
嘎.......好似開始分到啦wo!∼
hh0 2008-5-28 11:39:17 PM
原帖由 Colleen 於 2008-5-28 08:42 PM 發表
包包係獅子,唔係好睇到下巴,你睇下白雪雪同包包就知ga la,包包個身d毛係短ga

我以為包包係道奇
Colleen 2008-5-29 12:24:50 AM
原帖由 hh0 於 2008-5-28 11:39 PM 發表

我以為包包係道奇

道奇? 咩黎ga??
阿度 2008-5-29 12:34:02 AM
閃閃係侏儒兔黎啵:042:
不過係混左種, 混左貓定獅子dr yen就話分唔到喇~
hh0 2008-5-29 12:48:04 AM
道奇係Dutch, 特徵鮮明, 面部有V字形白色區塊至下頷
身體前半部與後半部的毛色有清晰的分界
標準既道奇兔四肢皆為白色, 後腳的最後三公分必須為白色
身體白色部份行佔全身三分之一

不過e+好多都混左種, 未必合乎全部標准既
可能係道奇獅子呢~
designstevenyu 2008-5-29 01:37:03 AM
:071: :064: 獅子兔好型我都想養,但係一個人住無力養多隻
Colleen 2008-5-29 02:23:45 AM
原帖由 hh0 於 2008-5-29 12:48 AM 發表
道奇係Dutch, 特徵鮮明, 面部有V字形白色區塊至下頷
身體前半部與後半部的毛色有清晰的分界
標準既道奇兔四肢皆為白色, 後腳的最後三公分必須為白色
身體白色部份行佔全身三分之一

不過e+好多都混左種, 未必合 ...

yi.....又有可能wor,可能真係混左dutch,包包前腳白色,後腳黑色,全身黑色,我諗係塊面似少少dutch :037:

快速發帖