話說兔爸不嬲都唔贊成我帶兔兔出去玩gei,上次因為包包有4位倍跑姐姐所以兔爸先冇野講

呢幾日天氣難得好好,我'蟻'左兔爸好耐佢先肯今日同我同muffin去野餐,我期待左今日好耐ga la

我地諗住去SUBWAY買三文治gei,屋企樓下有一間subway,咁我咪話去大路果間la,近公園d,咁d三文治醬咪唔會整到d麵包'林'晒lor......

咁中途我想同佢講話行右邊條路會近SUBWAY多d,但佢就行左左邊路,咁我諗都係一樣ga jei,就跟佢行la

到左大路,佢問我間SUBWAY係邊,我就話係前面lor,咁啱兔婆打黎搵兔爸,我就同兔爸講我去探路...

我探完路番黎同佢講間SUBWAY係一個街口前面,佢就發皮4,話咁遠,話我好stupid 唔係樓下間SUBWAY買3文治,跟住就話唔食la,咁我地就繼續出發

去到草地對面馬路,佢就話要坐係cafe飲杯野 (法國人 = =)

坐低之後就話唔去草地la,啱啱約左兔婆,兔婆一間會黎接我地

我聽完之後幾'岳'然ar....

'但係我地明明黎呢度野餐ga ma,d野都帶齊lor'

'都冇三文治點叫野餐丫!'

'但行左咁耐,難得黎到呢度lor,都唔比muffin 落草玩下?'

'muffin 都算出左街la,夠ga la!'

兔婆就黎左la,大家一齊飲杯野lor

我就叫佢同兔婆去買野,我就帶muffin去草地玩

佢唔放心我自己一個就勉強同我去草地la........

去到草地開籠,muffin好好奇咁周圍聞,好快咁出左草地la

但佢只係踏足草地2秒,想跑果時就比兔爸捉番入籠

兔爸話驚走失wor............

'唔會ga,呢度咁大,muffin走去邊我地都見到ga ma,上次包包都係咁la,由佢跑la,如果唔係我地黎呢度做咩?'

'好,我而家唔郁,一間muffin 走左唔關我事!'

咁我又放muffin出黎la,佢想走出草地果時兔爸又即刻捉番佢入籠!!!

我就有d掃興la,同兔爸講打開個籠,muffin想玩自然會出黎!

個籠打開左,muffin出出入入10次到la,兔爸就話好悶,話番屋企....

我就話,比5分鐘我,如果muffin 唔出黎跑我地就番屋企

2分鐘過左.........兔爸就彈起身,講句'我番去la!'就走左留底我一個!!

我勁嬲丫,不過我由得muffin係草地玩......

到玩到我都'支力'la 我就執野番屋企la

個死佬就咁走左去,我又要拎muffin+出街籠,又要拎大膠袋入面裝住一部dv,一條超大+重毛巾,2支2L既水,muffin條濕毛巾,muffin d 糧+兜

我足足行左45分鐘先返到屋企!!

勁激氣!

呢d法國大男人實在太令人討厭丫!!!!
TINA 2008-6-11 01:31:14 AM
colleen,,,,我企你個邊,,,
原本一天是家庭日,,,打算開開心心去同兔兔玩
呀,,,個衰佬就大男人,,,破壞晒甘好的氣氛
罰佢無得飲咖啡,,,,
叫佢陪muffin吃草呀,,,,
:057:
p.s. 我一路睇,,,一路笑
因為你形容得好繪影繪聲
Colleen 2008-6-11 01:41:29 AM
原帖由 TINA 於 2008-6-11 01:31 AM 發表
colleen,,,,我企你個邊,,,
原本一天是家庭日,,,打算開開心心去同兔兔玩
呀,,,個衰佬就大男人,,,破壞晒甘好的氣氛
罰佢無得飲咖啡,,,,
叫佢陪muffin吃草呀,,,,
:057:
p.s. 我一路睇,,,一路笑
因為你形容得好繪 ...

哈哈! 真係女人會知我既感受,我幾唔開心同掃興丫,本來諗住可以大家一齊見證muffin 落草玩ga ma.......

佢竟然夠膽死同我講話悶wor,大佬丫,啱啱黎左一陣,muffin都未熱完身,梗係咁ga la!

上次包包唔敢出籠tim 丫,後來咪一樣玩到不斷跳兔仔舞! 咁可以咁冇耐性ga?!
coinss 2008-6-11 10:47:03 AM
夜晚唔煮飯比佢食,餓死佢
lingyan 2008-6-11 11:27:53 AM
其實佢答應得你帶muffin出去草地玩,就一定預左佢落草地GA LA,
話怕走失就只不過係藉口,再加上兔媽咁錫兔兔,一定跟實兔兔,
唔通muffin係個籠入面,你拎住個籠係草地行就算係muffin係草地行咩 ....

明明答應左你,但係又突然約左兔婆,佢跟本好明顯唔想放兔 …

話明野餐,一開始話唔買,之後就話無三文治就唔係野餐,咁即係佢講哂la ....

嬲佢唔係小氣 !!!
而係佢出爾反爾 :076:
HazukiYada 2008-6-11 11:50:41 AM
咩驚走失丫.. 繼我話佢跟本一早就唔想去..
見你ai 左佢咁耐就應付式話好.. 到真係去又另一件事..
仲要掉低你一個女仔拎咁多野.. -_-;
一早出聲話唔去都冇咁嬲.. 佢咁樣真係抵嬲喎..
唔小氣丫.. 係我既我諗我都會嬲好耐啦..
下次唔好同佢去放姐.. 又咁冇耐性..
hh0 2008-6-11 12:18:33 PM
原帖由 lingyan 於 2008-6-11 11:27 AM 發表
....唔通muffin係個籠入面,你拎住個籠係草地行就算係muffin係草地行咩 ....

呢句笑死我:073: :073:
lingyan 2008-6-11 12:37:39 PM
不如你煮完飯俾佢,你拎住D送係佢前面行一個圈,當食左飯得唔得 =........=

男人就只係識得亂咁講野答應人,最後佢都唔會做,就算會做,都黑口黑面。

通常我做法係 .......

嬲佢 :076:  -> 黑口黑面對佢:013:  -> 當佢透明人:007:  -> 眼淚攻擊 :050:  -> 兔爸跪地求饒 :040:
HazukiYada 2008-6-11 12:47:19 PM
煮完飯俾佢,你拎住D送係佢前面行一個圈,當食左飯得唔得 <-- XDDD

嬲佢 -> 黑口黑面對佢 -> 當佢透明人 -> 眼淚攻擊 -> 兔爸跪地求饒
haha.. 女人既絕招眼淚攻擊!! 睇你點頂 :031:
nievedith 2008-6-11 01:04:44 PM
原帖由 lingyan 於 11-6-2008 12:37 發表
不如你煮完飯俾佢,你拎住D送係佢前面行一個圈,當食左飯得唔得 =........=

男人就只係識得亂咁講野答應人,最後佢都唔會做,就算會做,都黑口黑面。

通常我做法係 .......

嬲佢 :076:  -> 黑口黑面對佢:0 ...

好一個圖文並茂 :010:
阿度 2008-6-11 03:00:44 PM
睇完lingyan講......有滴汗出左黎:036:
Colleen 2008-6-11 11:10:31 PM
阿度,你男人唔會明ga la!

不過我睇miffy 媽寫果d 真係笑到我肚痛..:073: :073:
lingyan 2008-6-12 12:32:12 AM
原帖由 Colleen 於 2008-6-11 11:10 PM 發表
阿度,你男人唔會明ga la!

不過我睇miffy 媽寫果d 真係笑到我肚痛..:073: :073:

話明放兔,當然係放佢出黎,
唔放佢出黎 .... 放咩兔 ... 放籠就真 ....

下次你自己帶兔兔去,唔好鬼理佢姐,等佢知你嬲佢緊張下你都好 :057:
阿度 2008-6-12 01:47:22 AM
所以話呢.....
唔好亂答應女人野呀:026:
冽! 2008-6-12 01:52:22 AM
原帖由 阿度 於 2008-6-12 01:47 AM 發表
所以話呢.....
唔好亂答應女人野呀:026:

得罪女人後果好嚴重 :073:
阿度 2008-6-12 01:54:52 AM
原帖由 冽! 於 2008-6-12 01:52 AM 發表

得罪女人後果好嚴重 :073:

上面已經講左一部份方法:046:

快速發帖