兔爸成日話包包個腦好似豆咁細(誇張),可能有好多野都係我地自己想像gei....又話狗就話聰明jei,佢唔信兔兔係聰明ga~

我覺得唔係lor,兔兔咁古惑,有時我地未捉住佢就已經知我地要幫佢地剪指甲(eg 閃閃),有時又會好似人咁鬧交,有時又好似人咁相親相愛(eg ar 咪ar雞),又識得聽NO,又識得做好多雜技(eg 跳欄),又識叫兔奴摸摸,又識玩兔奴(eg 魚魚同包包),有時有d高難度動作都做到 (eg 小丸偷食).....我覺得兔兔好叻丫!

好似包包咁,有次兔爸坐係張椅度,張椅兩邊有大約5cm寬既扶手,距離地面大約有70cm度,包包上次望望下,度度下就一野跳上扶手度,安全降落

又好似頭先我又係坐係同一張椅上,包包望望下就一下跳左上我patpat側邊,啱啱夠位比佢訓底,咁佢就陪我一路上網la...

兔兔真係好叻丫,一d都不輸比狗(雖然我未養過狗)
tiffany 2008-6-11 02:51:16 AM
我都覺得兔兔係好叻好聰明架
好似妹頭咁,佢見到我坐係地下叫佢過黎
佢就會即刻走埋黎用個頭伸落我隻手度叫我摸摸
如果我摸摸下停左,佢就會係咁黏我隻手
黏到我要再摸佢就停
佢真係好識嘆架~~
死衰鬼 2008-6-11 03:58:17 AM
我覺得我果隻好鬼死"笨":024:
wesky 2008-6-11 08:08:03 AM
聰明絕頂
小丸最擅長逃走, 走去你好難捉到佢既地方
波波最擅長prision break~
blueca25 2008-6-11 10:13:56 AM
其實兔仔都幾聰明嘅
佢地好有記性
平時我有訓練短短"轉圈" 同埋"up"
初時佢做到呢d 動作
覺得佢好叻好醒
哈, 但有時佢醒過頭
我未講未做手勢...佢只係知道有得食
就轉定先兩個圈先............:056:
哈哈, 叻唔切....
coinss 2008-6-11 10:30:40 AM
短短好勁啊~我好想睇下:010:
得閒upload短片上黎分享下
lingyan 2008-6-11 11:12:18 AM
聰明到爆,miffy試過一次除頭罩之後,每次都識得除  :062:
HazukiYada 2008-6-11 11:21:23 AM
兔兔其實好聰明.. 一d 都唔笨丫.. 又古惑喎..
不過如果比較起上黎 狗狗真係會聰明d..
vice0926 2008-6-11 12:06:05 PM
兔兔好醒目呀!
mio同hachi記得我幾點起身餵佢地ga!
我就算起身起得幾細聲幾小心都好..
佢地都知都會望到ga!係咁抓抓度門叫我餵左佢先去刷牙!= =

我之前養過狗..
覺得隻狗勁蠢!仲有個花名叫笨狗!
可能係松鼠狗..唔同d金毛咁醒掛~

lingyan 2008-6-11 12:14:32 PM
原帖由 vice0926 於 2008-6-11 12:06 PM 發表
兔兔好醒目呀!
mio同hachi記得我幾點起身餵佢地ga!
我就算起身起得幾細聲幾小心都好..
佢地都知都會望到ga!係咁抓抓度門叫我餵左佢先去刷牙!= =

我之前養過狗..
覺得隻狗勁蠢!仲有個花名叫笨狗!
可能係松鼠狗 ...

MIFFY 都係咁。

好似今朝咁,因為平時9點3佢就會咬籠叫我起身,
咁佢係到咬,我咪起身以為夠鐘囉,
就去左刷牙洗面,返房既時候,諗住"筆"糧,
兔爸就話 "你今日咁早起身就咩,平時你都要到最後一秒就肯起身",
跟住我話 "9點3 丫嘛,你個仔要食野",
兔爸話 "你連鐘都唔睇",
咁我咪望下個鐘囉,原來係8點3 ..............
好彩MIFFY奸計唔得逞 :040:
casey 2008-6-11 12:25:12 PM
兔兔真係好聰明0家
又好記性
HazukiYada 2008-6-11 12:26:24 PM
哈哈.. 我隻都係咁架.. 到時到候就會咬籠呀左tan右tan咁要你比糧佢架..
真係唔洗睇鐘...

vice: 咁又真係.. 唔同狗種係會唔同d..
好似我隻約瑟同隻唐狗就好鬼醒.. 但隻西B就...
nievedith 2008-6-11 01:22:06 PM
講到食, 啲兔兔真係好醒 :010:

波子要食野時, 唔理佢的話, 佢會比戲你, 隻手仔放係個糧兜度係眼甘甘咁望住你, keep住唔理佢的話, 佢便keep住呢個動作, 攪到如果唔比野佢食好似好衰格咁:025:

到佢飽la, 佢咪攤係地上, so 都唔so下個兔奴............:008:
lingyan 2008-6-11 01:23:18 PM
原帖由 nievedith 於 2008-6-11 01:22 PM 發表
講到食, 啲兔兔真係好醒 :010:

波子要食野時, 唔理佢的話, 佢會比戲你, 隻手仔放係個糧兜度係眼甘甘咁望住你, keep住唔理佢的話, 佢便keep住呢個動作, 攪到如果唔比野佢食好似好衰格咁:025:

到佢飽la, ...

如果係 MIFFY 我就會 睇下你KEEP得幾耐 XD
HazukiYada 2008-6-11 01:29:02 PM
原帖由 lingyan 於 2008-6-11 01:23 PM 發表

如果係 MIFFY 我就會 睇下你KEEP得幾耐 XD

好難架!! 佢地動物仔成日都會比個好可愛既樣你睇..
""你睇下我幾可愛, 快d 比野食我啦!""你睇下你睇下, 我好可愛架!!"" 咁樣...
有時真係頂唔住佢咁可愛.. 明明仲嬲緊.. 一望倒佢個可愛樣就心都軟埋..

快速發帖