苦惱

elyse)) 發表於 2008-06-16 22:42|只看該作者|倒序瀏覽|打印
今天妹妹的朋友(A)特然打電話比佢。
話有一隻7個月大的檳尼兔,想我們養。
但係想了很久,我們都唔知怎麼樣。

因為那隻檳尼兔佢上一手的主人(B),
是因為想配種,所以才買2隻回家
點不知買回來才知道2隻都是男。
所以就比左朋友(A)...

朋友(A)打算戴佢返屋企養,
她的哥哥便大力反對
所以一連2日都戴檳尼兔返公司
到今日才打電話比我妹妹希望我地養..

仲要的是一定要今天,因為如果我地唔養就比佢另外一個朋友。
但佢另外一個朋友是一個同主人(B),
一樣的人

因為我地擔心的是我們仲有無個心去照顧多個
好怕一時之意,之後就後悔。
阿度 2008-6-16 10:46:52 PM
養多隻的確係唔易
有冇人幫到elyse手
nievedith 2008-6-16 11:00:10 PM
elyse你本身有多少隻兔兔呀? 如果得一隻, 養多一隻陪下佢都好. 但大前提當然是環境+家人+經濟能力許可先養啦.

我本身都有打算養多隻, 如果你找不到好人家比佢, 你比兔兔張相我, 我問下兔爸比唔比養丫.
Colleen 2008-6-16 11:00:52 PM
但係你唔要隻兔可能第時仲後悔wor........

不過養多隻兔要好大承擔gei 又 .....
Colleen 2008-6-16 11:02:00 PM
原帖由 nievedith 於 2008-6-16 11:00 PM 發表
elyse你本身有多少隻兔兔呀? 如果得一隻, 養多一隻陪下佢都好. 但大前提當然是環境+家人+經濟能力許可先養啦.

我本身都有打算養多隻, 如果你找不到好人家比佢, 你比兔兔張相我, 我問下兔爸比唔比養丫.

但係波子未desex ga wor,你要多一個籠先得wor
wesky 2008-6-16 11:02:01 PM
有冇人可以幫忙養呢??
casey 2008-6-16 11:04:04 PM
又真係幾苦惱:044:
nievedith 2008-6-16 11:07:44 PM
原帖由 Colleen 於 16-6-2008 23:02 發表

但係波子未desex ga wor,你要多一個籠先得wor

波姐呢個week做la~:059:
睇左大家之前咁多post, 都明如果新養一隻, 第一時間係分開佢地住, 等佢地慢慢fd :048:

elyse)) 2008-6-16 11:19:02 PM
錢唔係問題,但係地方同時間又係另一個問題
因為我平時要返工,返學,回到家都差不多十一,二時。
之後搞埋阿bd野都已經係半夜。

而家都好些exam完,但遲下同時要照顧2隻都ok吃力。

但係因為我覺得檳尼兔超可憐。
而家咁大雨,又行雷,比人當人球咁踢來踢去。
想唔養,但一諗起咁,又忍唔落:056:

啊∼好煩阿
elyse)) 2008-6-16 11:23:56 PM
同埋我唔知佢身體點樣,因為聽我細妹講
話佢個fd話隻兔仔係好靜,好乖。
但係我覺得佢係因一連2日都比人戴佢出街。
有壓力周受驚所以先咁

我好怕佢一來我屋企就死
因為佢7個月都只係得手掌咁大

冽! 2008-6-16 11:26:56 PM
最衰我無能為力
雖然我打算養兔
但又要考埋個試
等成績出左先得
martinfok 2008-6-16 11:35:03 PM
佢得手掌咁大..宜家都算係可以比人舞黎舞去個d..
不過要今日內決定好似急左d..
養兔之前要考慮同準備啦=/\=
希望隻bunny搵到住好人家啦
lingling 2008-6-16 11:36:22 PM
原帖由 elyse 於 2008-6-16 11:23 PM 發表
同埋我唔知佢身體點樣,因為聽我細妹講
話佢個fd話隻兔仔係好靜,好乖。
但係我覺得佢係因一連2日都比人戴佢出街。
有壓力周受驚所以先咁

我好怕佢一來我屋企就死
因為佢7個月都只係得手掌咁大
7個月得手拿甘大真係好細喎,好可憐呀!
一直俾人當兔球甘踢黎踢去,兔兔一定好無安全感喇!:050:
hh0 2008-6-16 11:38:36 PM
我都無能為力啦
希望有其他人幫到手
不過認養之前一定要考慮清楚
wesky 2008-6-16 11:43:21 PM
七個月大無可能得手掌咁大吧...
佢前主人係咪無俾野佢食架..

快速發帖