呢啲先叫做員工福利啊!!

恒基設男士3天待產假 (明報) 07月 10日 星期四 05:10AM

【明報專訊】去年至今,有多個上市銀行集團相繼設立男士有薪侍產假期,恒基兆業地產集團昨日亦宣布,在8月1日起,集團總部旗下近500名男員工,可在太太生產後的4星期內,享有3天有薪侍產假,成為首間設有薪侍產假福利的上市地產公司。

恒地發言人表示,集團主席李兆基    早前親自下命令,要求總公司設3天的男士有薪侍產假,為男員工增加福利,而集團的物業管理公司如「恒益」、「冠威」、「偉邦」等亦受惠。發言人補充,侍產假申領期,為嬰兒出生後4星期的其中3天,可連續或分開放假,視乎員工需要。現時總部約有400至500名男員工,公司男職員均對政策表示歡迎。

發言人續稱,恒地屬下的分公司,包括中華煤氣,亦正積極研究考慮增設男士有薪侍產假。

現時多間上市集團設有男士有薪侍產假,當中包括城市電訊集團及中電等。而本港三大銀行集團渣打銀行、匯豐銀行及恒生銀行亦相繼加入行列,其中以匯豐銀行的5天假期最多,其餘多為3天有薪假。
mim0510 2008-7-10 12:37:37 PM
大公司先有咁好福利:018:
lingyan 2008-7-10 01:24:48 PM
其實咁都幾好丫,
個老婆有左,生個時梗係想老公係自己身邊 ga la,
如果個老公係個老婆預產期附近都陪住個老婆,個老婆一定無咁驚 la。
雖然生仔係老婆生,但係始終都係二個人既大事嘛。

應該要由政府行動,全港行動 !!
kenixester 2008-7-10 02:47:59 PM
我自己覺得女士都應該每個月有一日假,因為真係好辛苦嫁(痛到):056:
我知有d國家都有
冽! 2008-7-10 05:03:54 PM
大公司帶頭開始,係好事黎既
如果有3天待產假,我覺得會好好多

RE kenixester:
我讚成! 好彩我係學生,有時辛苦得滯都可以話唔返
hh0 2008-7-10 11:03:17 PM
原帖由 kenixester 於 2008-7-10 02:47 PM 發表
我自己覺得女士都應該每個月有一日假,因為真係好辛苦嫁(痛到):056:
我知有d國家都有

:029: 甘咪即係每個月都要向公司匯報.................:026:
lingyan 2008-7-10 11:41:46 PM
原帖由 hh0 於 2008-7-10 11:03 PM 發表

:029: 甘咪即係每個月都要向公司匯報.................:026:

咁都好正常姐,有時真係唔方便到返唔到 ...
chrisyan 2008-7-11 12:05:32 AM
男人再無藉口喇~~~

快速發帖