剛剛帶冬甩回家時.
我都唔贊成幫冬甩洗白白..
但我家人就一定要幫佢洗.
最後..都是幫佢洗白白
但我用個盆放左溫水後...冬甩就咁自己跳左入去=.=
:056: 仲動都唔動咁幫左佢洗白白..
現在幫佢洗白白仲要刷刷:046: 但仲要好舒服咁望住我
但就一定要2分鐘內洗完..如果唔係就bibi:049:
wesky 2008-7-12 07:42:51 PM
一向都唔建議同兔仔濕洗
尤其一歲以下
你有冇解釋返俾你屋企人知點解唔可以??
可以用濕毛巾同佢抹身, 濕身就極度不建議
兔仔濕洗後, 好容易因傷風或感冒而死亡, 幾天內的事
ordinaryyung)) 2008-7-12 07:57:22 PM
我都同家人講過..
但現在冬甩好像迷上了..每過一個星期就會推過盆過來
但我都已經沖了幾次..
wesky 2008-7-12 08:05:18 PM
我只可以講, 有真實個案, 兔兔沖完涼後死左

沖涼會將兔兔的天然保護膜洗左, 降低免疫力,
如濕洗後沒有即時吹乾, 有機會傷風或感冒而病死

基本上兔兔好乾淨, 只要用濕毛巾已經可以
如果沖涼, 都必須等佢到左一歲, 免疫力比較強,
但也只可以兩星期沖一次

我只可以講, 的而且確有死亡的風險存在, 後果自己承擔了
lingyan 2008-7-12 11:16:49 PM
兔兔沖完涼死左既case真係好多,
今次成功無事,但未必下一次都無事。

都係唔好洗囉。
‵小瑩 :])) 2008-7-12 11:21:57 PM
無試過..亦都唔會去試-v-..
好地地做咩要搵水沖=口=..
con 2008-7-12 11:43:27 PM
我就沒勇氣試了!:059:
迷路小貓咪 2008-7-12 11:50:08 PM
我不會用水洗~

最多都係用兔仔專用洗白白既泡~把泡泡放係梳到

就咁洗白白啦~唔會用水~一支差唔多一舊水到~

但呢家夏天美容後就冇咩毛~都唔洗點梳 洗白白都不用

因不可能24小時都開泠氣
大富翁 2008-7-13 01:56:43 AM
我完全冇諗過..
覺得煩...又危險!
試黎做咩???
lunguide 2008-7-13 02:01:23 AM
原帖由 迷路小貓咪 於 2008-7-12 11:50 PM 發表
我不會用水洗~

成份是甚麼呢??
因很多清潔動物的用品,甚至寫明for兔兔都好,但其實對兔兔有害
兔兔又愛lam番自己個身體wo.....
阿度 2008-7-13 03:45:12 AM
原帖由 迷路小貓咪 於 2008-7-12 11:50 PM 發表
我不會用水洗~

請即刻停用喇
兔兔會LAM返自己,從而會食返化學物品落肚
呢點係由醫生講我知的,仲有~美容唔好剪腳板毛丫,可以減低小小兔兔有腳痯機會的
希望你會聽我講
hh0 2008-7-13 04:05:07 AM
都講左n次, 依然要用水沖涼
可憐既兔兔
lingyan 2008-7-13 12:22:14 PM
你俾佢用洗白白泡等於俾慢性毒藥佢食。

快速發帖