金錢和時間

養兔兔前應確保你有足夠的愛心和時間, 還有金錢~
承諾照顧兔兔一生一世,
無論佢有咩事都會帶佢去睇醫生!(看一次可能要數百至數千元)
做一個負責任的主人!

兔兔初到步

剛剛將兔兔帶到返屋企, 千其唔好騷擾佢!
淨係放齊草,,少量糧就俾兔兔自己適應一下新環境先!
2keep住睇下兔兔有冇正常痾屎屎同尿尿~
屎屎應該係一粒粒圓形, 硬身的!
如果係軟身的話, 可能係痾軟便..
主人應該唔好俾糧兔兔食住..淨係俾草~
慢慢等屎屎變番硬就可以俾番糧喇!

籠子

給兔兔住的籠的大小應該是兔兔的伸長身體兩至三倍!
這樣才能夠有足夠的地方給兔兔休息喔!
籠的底應該是平平滑滑, 不要用一些網底的!
網底會令兔兔的腳生腳瘡!
如果可以的話, 可以給兔兔一個2層的籠子,
好讓兔兔能夠跳上跳落玩耍喔~
jennytyy 2008-7-25 09:35:18 AM
係呀,又其依家咁熱,帶佢地出街真係好度危險~
roy6c3 2008-7-25 11:46:28 AM
雖然我是新手 但係我養之前起圖書館睇在十幾本兔書先養
‵小瑩 :])) 2008-7-25 02:12:02 PM
睇哂資料係做足準備@@
其實睇同你真係養好大出入嫁~
睇左資料係可以幫助到你知道當然發生既事~
同埋可能有解決既方法~

如果咩都唔睇就養...到時有問題..就會好亂-3-
有事先黎走圍睇...都太遲!

所以樣樣野都做足準備~做好功課!
咁就萬無一失喇!!:037: :037:
‵小瑩 :])) 2008-7-25 02:13:07 PM
原帖由 jennytyy 於 2008-7-25 09:35 AM 發表
係呀,又其依家咁熱,帶佢地出街真係好度危險~

其實而家天氣咁熱-3-
唔係迫住要睇醫生,.,都唔會帶佢地出街喇~
出去都要帶齊所有消暑用品!
同埋盡量坐有冷氣既車/的士~為求最快去到目的地丫嘛!:039:
shura 2008-10-11 12:22:27 PM
多謝啊:057: !!!!!
珊迪小姐 2008-10-12 10:58:11 PM
原帖由 ‵小瑩 :] 於 2008-7-25 02:12 PM 發表
睇哂資料係做足準備@@
其實睇同你真係養好大出入嫁~
睇左資料係可以幫助到你知道當然發生既事~
同埋可能有解決既方法~

如果咩都唔睇就養...到時有問題..就會好亂-3-
有事先黎走圍睇...都太遲!

所以樣樣野都 ...

對呀對呀....
我都好努力睇緊養兔知識....
尼個兔網真係好多野睇 真係睇左好多日都睇吾哂~~:056:
當然學愛/學養兔都是終身事業~(笑)
好多謝你地甘多有經驗兔友既分享呀~~
shura 2008-10-17 12:03:09 PM

回復 21# 的帖子

對啊...E個網真係好有用GA!!!!:057:
debbie1222 2008-10-17 12:22:08 PM
真係唔該小瑩...編文章冇得頂:054:

快速發帖