我有番隻兔兔啦,其實我有同阿媽講過不如去兔協睇下,不過佢話要養緊係要養D BB啦,SO換左隻兔BB啦,...不過呢隻5記得問佢男定女,上網睇過點樣分...不過我想很定D,知道男定女之後幫佢改名:070:
大家有冇相比我睇下男仔同女仔既分別...(5係好敢店佢,反轉佢,又怕嚇親佢...)@@'
花無缺 2008-7-24 07:27:52 PM
太細隻好難分到男定女, 到3-4 個月大就易分好多
男既多二隻蛋
TINA...TWT 2008-7-24 07:34:39 PM
佢3個月啦,但我5敢抱佢呀,5係因為驚佢,係驚嚇親佢呀><
‵小瑩 :])) 2008-7-24 08:13:57 PM
尋日先同你講完..
兔兔岩岩到步唔好騷擾佢~等佢休息下..適應下先..
如果你要分佢係男仔定女仔..都等過一排先啦~
名你可以改個中性d嫁囉~
兔bb既腸胃無成兔咁好~你而定唔好搞隻兔兔住喇..
等佢休息下,..熟習左個環境先啦~

p.s.唔好亂咁抱佢...佢唔俾你抱你唔好夾硬黎..

順帶一提,,可以叫你媽咪上黎一齊睇多d關於養兔兔既知識!
有咩唔明可以先用"搜索"功能~
如果搵唔到想要既答案, 可以再開post發問!

光之天使)) 2008-7-24 08:38:09 PM
其實三個月係好難睇性別架~
想當初我帶兔bb返屋企果陣,連寵物店長都唔係好分到~
過多一兩個星期會易睇d~
如果自己分唔到,遲d帶佢去兔協修下甲,順便問下啦~

真係架~兔bb岩岩到步,唔好抱佢住喇~
你由得佢自己係籠入面,除左餵食and清洗之外,
靜靜唔好嘈佢~一星期左右先同佢玩啦~大把日子~
vice0926 2008-7-24 09:27:44 PM
試下影張相上黎比我地睇下丫~~
‵小瑩 :])) 2008-7-24 09:31:22 PM
原帖由 vice0926 於 2008-7-24 09:27 PM 發表
試下影張相上黎比我地睇下丫~~

影都要遲幾日先..
兔兔岩岩先去到新地方..
等佢適應左先..如果唔係又驚到痾軟便~
同埋要小心反轉..兔兔唔鐘意就唔好勉強!
花無缺 2008-7-24 09:42:07 PM
影相記得關閃燈 :053:
TINA...TWT 2008-7-24 09:52:22 PM
知道啦:070: 改左名之後話比大家聽同埋會影多D相比大家睇架啦>v<
chrisyan 2008-7-25 01:15:10 AM
原帖由 TINA...TWT 於 2008-7-24 09:52 PM 發表
知道啦:070: 改左名之後話比大家聽同埋會影多D相比大家睇架啦>v

兔兔始終都會大架wor...你阿媽養你都會大啦~~:057:
所以唔明你阿媽點解講要養就係要養兔BB.......
大富翁 2008-7-25 02:47:57 AM
你咁快就買一隻????
我好希望你可以吸收上次ge 教訓!!.
因為養兔兔唔係你一個人ge 事..係你一家人ge 事!!
希望你可以同你家人一齊明白兔兔ge 生活等等!
chrisyan 講得好岩...兔兔係會大....!!而且一定係比bb 個時大好多好多!!
希望你對兔兔可以有責任心!!
TINA...TWT 2008-7-25 07:10:26 AM
我一定會好比心幾去養好呢隻...其實新呢隻5係買架,係間店比多隻我...
jennytyy 2008-7-25 09:31:41 AM
希望你今次小心d照顧兔兔勒~
多左隻俾你咁好?又會有d咁既店gei
jennytyy 2008-7-25 09:33:20 AM
好似小螢咁講,你可以上網search多d照顧兔兔的資料,唔明先再問~
我都係新手黎架,之前都係上網search養兔的資料,都自學左好多~

快速發帖