我係起前幾個星期buy rabbit 5知點解佢唔知點去toliet所以我把食物盆放在toliet格理 得5得呀:013: :013:
‵小瑩 :])) 2008-7-24 08:30:46 PM
唔係隻隻兔仔一學就識得去廁所,
要俾d耐性~慢慢教,,,終有一日會成功..
可唔可以講下你點樣教佢去廁所?

你可以將草架同埋食物兜放o係廁所附近~
等佢可以坐o係廁所上面一路食一路痾~
但係唔係對每隻兔仔都work!但你可以試下既!

請緊記, 兔兔所學能力有限, 佢識得去廁所尿尿已經好叻!
屎屎係無可能100% o係廁所度去嫁!:053:
roy6c3 2008-7-24 08:32:24 PM
你可以將草架同埋食物兜放o係廁所附近~
等佢可以坐o係廁所上面一路食一路痾~
但係唔係對每隻兔仔都work
roy6c3 2008-7-24 08:32:57 PM
我係用THIS方法
kwaikwai 2008-7-24 08:35:28 PM
試下將印有兔兔尿尿既紙巾放o係廁所度~
再抱佢"文"下廁所~
當佢一有想尿尿既動作就即刻抱佢過去~
如果真係已經去左~你都抱佢埋廁所度~
拍下佢petpet仔~同佢講"呢度先係"

要不斷重覆做~~努力努力~ :010:
‵小瑩 :])) 2008-7-24 08:36:51 PM
原帖由 roy6c3 於 2008-7-24 08:32 PM 發表
我係用THIS方法

你有冇留意兔兔去開邊個角落頭度尿尿?
係咪你而家放緊廁所既位置?
如果唔係既話, 你可以將沾有兔兔尿味既木粒/紙砂放入廁所裡面~
之後再將廁所放o係佢去開尿尿既角落頭度!
再將食物兜同草架放o係附近睇下有冇幫助~

你兔兔而家係唔識去廁所尿尿定係點?
光之天使)) 2008-7-24 08:42:41 PM
我用左兩個月先教識total去廁所呀~
比d耐性~
可以試下平日清洗只用水沖廁所,
籠既其他地方用白醋抺完再沖水,咁樣廁所就會有多d兔兔既氣味~

佢每次去錯地方尿尿,你一發現要即刻抱佢上廁所,
如果發現既時候已經尿完,要記緊快d用白醋清洗該處地方,然後過水~(用濕毛巾抺都ok架喇)~:033:
roy6c3 2008-7-24 08:51:09 PM
尿尿OK BUT屎周圍呵
光之天使)) 2008-7-24 08:56:25 PM
屎其實係好難訓練架~
佢識去廁所尿尿已經好叻架喇~
其實屎都唔難清理,集中佢食野果時排出黎果一大堆係廁所已經好好~
間唔中跌一兩粒果d一定有~:026:
‵小瑩 :])) 2008-7-24 09:03:20 PM
原帖由 roy6c3 於 2008-7-24 08:51 PM 發表
尿尿OK BUT屎周圍呵

其實屎屎都唔係影響好大姐~
反正都係一粒粒,,你用小掃把一掃就無哂~
兔兔識去廁所尿尿已經好叻嫁喇!
屎屎就唔好勉強佢地喇!
我地做主人勤力d清潔就得喇~^^
jasmineyth)) 2008-7-24 11:08:11 PM
我就係一個失敗左既例子..
之前個碗同廁所平排..
結果佢柯左落個碗度..之後次次都係碗度柯..:050:
不過換左隻碗就冇事啦
花無缺 2008-7-24 11:11:09 PM
屎真係好難避免架喎, 一係試下用醋抹唔想佢去既地方, 睇下得唔得 0.0
chrisyan 2008-7-25 01:11:57 AM
佢地D屎反正都好乾淨好乾爽...我地勤力D架咋唯有..
jasmineyth)) 2008-7-25 02:37:49 AM
原帖由 花無缺 於 2008-7-24 11:11 PM 發表
屎真係好難避免架喎, 一係試下用醋抹唔想佢去既地方, 睇下得唔得 0.0

呢個方法,,我冇乜效..
反而成間屋都一陣味
不過好彩宜家2隻都冇亂柯尿:053:
花無缺 2008-7-25 09:29:20 AM
我抹過籠其他三隻角, 便便既數量明顯少左
我用果醋d 味無咁難頂 :053:

快速發帖