大家好!
我係新手, 有好多嘢請教大家!
首先第一個字....  >.<..
上星期六買咗一隻4個月大兔女,
比我個囡囡做8歲生日禮物.
點知到咗星期一, 兔女咬傷咗我囡囡 (咬得好深)
兔女只係"文"吓我囡囡隻手指, 便咬.
已經養咗兔女一個星期, 觀察咗佢好耐, 性格比較惡.
我哋全家人都好比心機去養佢.

請問大家.  有冇經驗或方法, 可以教吓我!
先多謝大家!!

心急爸爸
jennytyy 2008-8-3 01:34:31 AM
岩岩買番黎,唔好咁快放佢出黎住~
試下用手喂糧,叫佢個名,再摸下個頭讚兔兔乖,打好大家的關係,兔兔好純d

因為兔兔係慣性咬野呀,你囡囡真係要識避
wesky 2008-8-3 01:35:16 AM
新買返黎既兔俾佢係籠入面習慣幾日先
期間可以餵下佢食糧, 同佢傾下計,
等佢可以認識下你~~

培養感情好重要架~
wong906 2008-8-3 01:41:24 AM
wah... keep it in the cage... don;t let her out.

If you need to, show who  the boss, to the little rabbit by :052:  at it.
garychl 2008-8-3 01:45:31 AM
Hi jennytyy 你好!
先多謝你 ^.^

我冇放佢出黎, 有叫佢個名,再摸下個頭讚兔兔乖.
我個囡囡重摸到兔女成隻瞓底咗(好溫柔咁摸)
但係都比佢咬到要聯針.....
所以先唔知點算.
wesky 2008-8-3 01:48:12 AM
係啊~   兔兔係遠視架
所以千萬唔好突然間放隻手係佢前面
佢會咩都唔理, 咬左先算~
garychl 2008-8-3 02:10:40 AM
Hi 版主, :054:

最慘唔係突然間放隻手係佢前面.
所以想揾出原因或可能性, 先可以解決.

我哋全家都好錫隻兔女. :050:
garychl 2008-8-3 02:29:59 AM
重有..
我想幫佢絕育, 喺唔喺一定要成千$$ ?
冇咁多錢.... :056:
lingling 2008-8-3 02:33:46 AM
原帖由 garychl 於 2008-8-3 02:29 AM 發表
重有..
我想幫佢絕育, 喺唔喺一定要成千$$ ?
冇咁多錢.... :056:
spca入左會先(約$150-$200),兔囡絕育$500!
garychl 2008-8-3 02:36:24 AM
原帖由 lingling 於 2008-8-3 02:33 AM 發表
spca入左會先(約$150-$200),兔囡絕育$500!

多謝晒!!
hh0 2008-8-3 03:09:38 AM
welcome garychl
首先絕育問題唔使太早做, 兔兔先4個月大, 等8個月大先考慮啦, 兔女一歲前都可以做

另外咬你囡囡可能係:
小朋友喜歡伸手指去搞巨, 隻兔以為攻擊所以會咬
手指上沾有食物既味道, 兔免以為係食物便咬下去

兔兔肯俾你地摸頭仔按摩等, 應該都唔係有心咬既, 希望係囡囡快d 好番啦
garychl 2008-8-3 03:19:25 AM
原帖由 hh0 於 2008-8-3 03:09 AM 發表
welcome garychl
首先絕育問題唔使太早做, 兔兔先4個月大, 等8個月大先考慮啦, 兔女一歲前都可以做

另外咬你囡囡可能係:
小朋友喜歡伸手指去搞巨, 隻兔以為攻擊所以會咬
手指上沾有食物既味道, 兔免以為係食物 ...

多謝晒!! :057:
‵小瑩 :])) 2008-8-3 01:23:27 PM
新養兔兔最緊要係慢慢黎~
慢慢同兔兔建立互相既信任!第時兔兔就唔驚你嫁喇^^

不如post兔兔既相俾大家睇下丫:021: :021:
garychl 2008-8-3 02:05:41 PM
我隻叫 肥肥 ^.^

肥肥

肥肥

‵小瑩 :])) 2008-8-3 02:10:29 PM
肥肥你好得意丫:023: :023:
但係提提你-3-網底對兔兔腳仔唔好嫁!
會令兔兔腳底生腳瘡~到時要睇醫生又要洗一大筆錢嫁喇~
盡快拎走佢啦!
同埋可以教兔兔去廁所..咁就唔洗成底都係墊材~
另外木糠好易令兔兔個鼻敏感..唔係一種好既墊材~
轉用紙砂/木粒會好好多!

快速發帖