上兩個星期六買了兩隻家兔(可樂仔同牛奶妹),但係牛奶妹個頭形好似同可樂仔唔同,同埋個咀無可樂仔個咀咁長,唔知牛奶妹係咪混了種呢?

可樂仔

可樂仔

可樂仔

可樂仔

牛奶妹

牛奶妹

lingyan 2008-8-7 03:08:31 PM
而家都無話咩混唔混種,
都係大約似邊種兔就話係邊種兔,加上兔兔太細都比較難睇清楚。

不過如果你二隻都係異性,就最好分開養囉。
大富翁 2008-8-7 03:30:14 PM
依加兔兔仲細!
好難知道係邊種兔!!
仲有..唔SUGGEST 你用木康!!
對兔兔唔好!
另外...兔兔唔需要食盬磚!
只要多D 食草就冇問題!
$$)) 2008-8-7 07:36:53 PM
原帖由 大富翁 於 2008-8-7 03:30 PM 發表
依加兔兔仲細!
好難知道係邊種兔!!
仲有..唔SUGGEST 你用木康!!
對兔兔唔好!
另外...兔兔唔需要食盬磚!
只要多D 食草就冇問題!
因為兩隻臭豬仲未學懂去便便,所以要放本糠,同埋我想問咩叫盬磚

lingling 2008-8-7 07:45:23 PM
兩隻兔幾大??通常大少少先明顯睇到架!
大富翁 2008-8-7 09:24:44 PM
原帖由 $$ 於 2008-8-7 07:36 PM 發表
因為兩隻臭豬仲未學懂去便便,所以要放本糠

咁你可以改用紙沙OR木粒...都有不少兔友都係咁...
包括我^^
$$)) 2008-8-7 09:29:14 PM
原帖由 lingling 於 2008-8-7 07:45 PM 發表
兩隻兔幾大??通常大少少先明顯睇到架!
兩隻兔兔係7月27號買的,我買果時個店員話一個月大到

$$)) 2008-8-7 09:34:43 PM
原帖由 lingyan 於 2008-8-7 03:08 PM 發表
而家都無話咩混唔混種,
都係大約似邊種兔就話係邊種兔,加上兔兔太細都比較難睇清楚。

不過如果你二隻都係異性,就最好分開養囉。
我諗住等佢地三個月大到先分籠,宜家放佢地一齊,等佢地唔洗咁悶
chrisyan 2008-8-8 03:43:54 AM
原帖由 $$ 於 2008-8-7 07:36 PM 發表
因為兩隻臭豬仲未學懂去便便,所以要放本糠,同埋我想問咩叫盬磚

你掛係度個個咪係鹽磚Lor唔係咩~
未識去廁所用木粒...吸濕好多架
木糠反而仲邋遢架~
$$)) 2008-8-8 09:39:08 AM
原帖由 chrisyan 於 2008-8-8 03:43 AM 發表

你掛係度個個咪係鹽磚Lor唔係咩~
未識去廁所用木粒...吸濕好多架
木糠反而仲邋遢架~

我仲以為果舊叫磨牙木呀
lingyan 2008-8-8 10:59:27 AM
個舊可能唔係鹽磚,只係十蚊三粒個d磨牙石。

紙砂個d真係吸濕好多,木槺又唔吸濕又唔吸味。

d pet shop 真係乞人憎,得個零月就拎去賣,人地仲要係媽媽身邊學習好多野 ga 嘛,
鬼唔望佢夜晚訓覺俾兔壓。
nievedith 2008-8-8 12:55:13 PM
原帖由 lingyan 於 8-8-2008 10:59 發表
個舊可能唔係鹽磚,只係十蚊三粒個d磨牙石。

紙砂個d真係吸濕好多,木槺又唔吸濕又唔吸味。

d pet shop 真係乞人憎,得個零月就拎去賣,人地仲要係媽媽身邊學習好多野 ga 嘛,
鬼唔望佢夜晚訓覺俾兔壓。 ...

鬼唔望佢夜晚訓覺俾兔壓
>> 呢句正呀 ~ :057:
$$)) 2008-8-8 02:48:22 PM
雖然佢地得個幾月大,我又係第一次養兔仔,但係我會好好照顧佢地,我會當佢地係我仔女一樣架,我宜家一日同佢地換兩次木糠,每一日都會用濕毛巾同佢地抹腳同腳板,個身就格日抹(因為我驚佢地D小便Hi落佢地身同腳會拎到佢地皮膚唔好)每個星期就用粉同佢地全身洗一次,我一得嫻就會抱住佢地同佢地講野,(我一抱住佢地,就會叫佢地可樂仔BB牛奶妹BB)我本身都係一個有兩個女的媽媽,我會當佢地係我仔女一樣,不過我個女話佢先至係可樂仔同牛奶妹的媽媽,我只係可樂仔同牛奶妹的婆婆。嘻嘻.....

wesky 2008-8-8 02:54:17 PM
提一提
1.
木糠對兔兔的呼吸系統及肝臟都有不良影響
建議用環保紙粒代替或者咩都唔好鋪
2.
唔建議用沖涼粉, 因兔兔會食晒落肚, 危害健康喔~~
$$)) 2008-8-8 03:06:29 PM
原帖由 wesky 於 2008-8-8 02:54 PM 發表
提一提
1.
木糠對兔兔的呼吸系統及肝臟都有不良影響
建議用環保紙粒代替或者咩都唔好鋪
2.
唔建議用沖涼粉, 因兔兔會食晒落肚, 危害健康喔~~
我諗我都係轉用木粒啦,沖涼粉我都唔會再用啦,我真係驚佢地會左食落肚

快速發帖