話說波子一向都係出街剪指甲的, 一次三十元, 話平唔話, 話貴唔貴咁啦.

但多左隻細佬後, 要拿六十元出去剪2隻, 條數咁計真係好貴, 所以的起心肝買了個新指甲挾. 今晚, 見奧運開幕便邊睇邊同波子剪. 之前睇了大家關於剪指甲的post, 所以用了毛巾法包住波子剪. 波子有掙扎&逃走, 但都比我捉反回來剪, 最後當然比我指得乾乾淨淨啦, 哈~~~

好開心呀?~ :037:
hh0 2008-8-9 12:21:06 AM
恭喜晒
以後又多一個親子活動喇
包住黎剪係最快最有效既方法
我都係甘樣極速同巨地剪
kwaikwai 2008-8-9 12:22:39 AM
gdddd~~~
識左方便好多~
又唔係成日帶佢出去~
又可以慳返d錢買野比佢地~
又可以增進關係~
又可以同佢地玩"捉衣因" :060:

一舉好多得呢~~~ :078:
‵小瑩 :])) 2008-8-9 12:26:37 AM
恭喜哂XD
又可以慳番筆喇!
用黎買第2 d野:037: :037:
我芝麻好驚剪指甲~要兩個人先搞得佢掂!
大富翁 2008-8-9 01:04:37 AM
哈哈...
見到你咁講~~
又令我諗返起!當時第一次幫caca 剪!!
真係好怕...所以只會剪dd!~
但係好奇怪~.我幫caca 剪..係我妹妹抱住佢....(bb 抱)
我就咁剪..==
wesky 2008-8-9 01:07:18 AM
我同小丸剪算唔到親子 = =
佢越黎越驚我, 靜係鍾意我家姐 :050:
nievedith 2008-8-9 01:41:12 AM
我都想同兔爸2個人合力剪一起親子.... 但佢唔show我.....所以得我一個做.....
:024:
lingling 2008-8-9 01:50:02 AM
我同唔到FIFI剪呀!家兔大大隻好好力,我就黎俾佢爪死喇!:077:
nievedith 2008-8-9 01:55:01 AM
E~ 家兔唔係馴一點的嗎 ? 我仲以為會易剪一點呢
TaMMy 2008-8-9 02:38:52 AM
我可以證明家兔唔係好馴....
臻臻從來都唔俾我抱,連梳毛都要咬:047:
一次都未幫過佢剪甲:016:
Cwk 2008-8-9 03:30:44 AM
兔仔一返屋企要整個下馬威....
我隻兔開頭唔俾人反,仲咬我
我係都要反轉佢,跟住大大聲咆哮佢
只係幾日時間已經乖左俾反

成功經驗分享:
如果佢掙扎,唔好讓佢,一扭轉身又反番佢,同佢打消耗戰,到佢累就無力再踢你 XD
換條牛仔褲以防被咬被抓
坐張櫈仔黎練(小朋友個種),前提係萬一佢跌落地都唔會傷
一開始一隻手托住兔兔手同腋下個位,一隻手托Pat,放落大脾
反到之後搵手指叉實佢兩隻手,係腋下同頸好似釘住佢係自己大脾咁
一郁就望住佢隻眼咆哮佢
走甩左要即刻捉番,唔好俾佢覺得佢會成功走到 XD
反到覺得成效滿意先放番佢
chrisyan 2008-8-9 03:34:16 AM
恭喜你又慳一筆喇~~
Cwk 2008-8-9 03:35:33 AM

張相今日影,叉實唔准郁 XD
*解決唔到相機問題,好黃,多多見諒 / . \

CIMG0060 [320x200].JPG (60.04 KB, 下載次數: 30)

CIMG0060 [320x200].JPG

lingling 2008-8-9 04:36:19 AM
家兔一D都唔馴架:068:
lingyan 2008-8-9 11:44:33 AM
恭喜哂 la,60 蚊都夠食一餐飯 ga la。

cwk 個方法我以前都係咁,
自從 miffy 好返哂,我就開始唔再就佢,
我要佢做既野佢越唔肯做我就越要佢做,
好多時我都同 miffy 講 "你要癲 媽咪陪你癲 睇下你癲 d 定我癲 d ",
最後佢都唔夠我黎,都要乖乖就範 :040:
不過話著牛仔褲以防被咬被抓既話,
我個隻一定唔得,著牛仔褲只會由本來唔咬都變咬  :077:

快速發帖