前言
市面上有很多不同牌子和種類的墊材,
有些新養兔兔的朋友們可能不清楚有什麼分別,
以及如果選擇。 希望呢個post可以幫到大家!^^
以下介紹的都係我自己用過的墊材, 將我既用後感同大家分享一下!

注意
未介紹墊材之前, 各位兔友們要注意一點!
我地唔應該[木糠]黎做墊材~因為容易令兔兔引起敏感~
所以應該選用紙砂, 木粒或尿片黎做墊材。

墊材介紹(以下評分最高為5)

紙砂類:

Back - 2- Nature
(
小動物環保再做紙貓砂)

易潔指數:☺☺☺
吸味指數:☺☺
整體評分:☺☺

由於呢款紙砂比較碎, 用埋入面有好多雜質,
所以唔太建議選用呢一隻。

Breeder Celect Cat Litter
(
倍力環保再做紙貓砂)

易潔指數:☺☺☺☺☺
吸味指數:☺☺☺☺
整體評分:☺☺☺☺

如果選擇用紙砂的兔友, 呢隻可以算係最佳選擇! 容易清潔, 濕左唔會散開哂~亦無咩粉塵, 唔怕兔兔吸左會敏感, 唔識去廁所的兔兔可以放於籠底, 兔兔踩左都唔怕腳仔污遭變黃! 值得選用!
**環保紙砂入面可能有金屬,兔兔食左唔係咁好, 所以用之前望一望, 拎走d雜質先~

木粒類:

Woody Cat  ( 松木砂 )

易潔指數:☺☺☺☺
吸味指數:☺☺☺☺☺

木粒與紙砂最大的分別, 就係木粒比較吸尿味! 但木粒濕後會散開,或變粉狀, 一旦兔兔吸入可能會敏感, 但亦都容易清洗, 兔友可買細包裝的紙砂和木粒試用, 看看那一種適合自己和兔兔。

尿片類:

(尿墊)
易潔指數:☺☺☺☺☺
吸味指數:☺☺☺

除了紙砂和木粒外, 尿片也是一個好選擇, 但首先要知道兔兔會不會亂咬, 如果放在有底盤的籠底還可以, 但如果可以給兔兔直接接觸而兔兔會咬的話就不建議用這個了。
尿片除了平時用之外, 出街亦是一個好幫手! 方便快捷!

其實咁多種墊材, 無話邊隻最好, 只要睇番自己本身的需要~
只要方便自己和兔兔, 便是一隻好墊材了!:010:

**以上資料為本人個人意見及用後感想

wesky 2008-8-25 03:40:38 PM
介紹得幾好啊~~
圖片不如試下自己影返, 始終用人既圖唔係太好
‵小瑩 :])) 2008-8-25 03:41:35 PM
原帖由 wesky 於 2008-8-25 03:40 PM 發表
介紹得幾好啊~~
圖片不如試下自己影返, 始終用人既圖唔係太好

有d圖我都有,,但係因為我見好多會員都想睇d野濕左個樣-0-
如果要自己既圖@@要各位會員幫幫手先得XD
jennytyy 2008-8-25 04:47:08 PM
小瑩, 好謝你個post呀, 好清楚
chrisyan 2008-8-26 04:52:16 AM
Thank you小瑩~:010:
我上次去8號兔,佢地話環保紙砂入面可能有金屬,兔兔食左唔係咁好,
加返remark提示兔友?
chole)) 2008-8-26 01:49:55 PM
做得好好啊~~~
唔該哂你喎!!
尐黑 2008-8-26 05:29:12 PM
可唔可以寫埋大約幾錢!?
chole)) 2008-8-27 08:33:31 PM
我想問問邊種墊材最平最吸臭同埋可以做肥料??
同埋,
Rainbow仔有鼻敏感......邊隻好?

kwaikwai 2008-8-27 10:47:17 PM
小瑩好野~~~~~ :010:

我個人建議用Breeder Celect Cat Litter~
雖然貴少少~不過勝在濕左都仲係一粒粒~
清潔上黎好容易~

不過APE 長期斷貨~所以迫住買Pet Garden 呢隻~ :025:
elvisli 2008-10-8 09:21:34 PM
有隻日本紙粒都幾好

不過比較貴
尤尤 2008-10-8 09:56:15 PM
介紹得幾好啊~~
好清楚.......:073:
riva.)) 2008-11-16 01:23:34 PM
想問想問~~ 邊隻最吸水~~~  
bb 好多尿尿~~
cordero 2008-11-16 01:32:10 PM
我覺得woodycat最吸水...但都最脹...好容易hi到兔兔patpat
所以我寧願用feline fresh,一日換兩次

([ 兩隻都係木粒,木粒一般黎講比較吸水吸味))

快速發帖