我岩岩係惘上睇..原來食日本糧唔係咁好= ="

我都係買果度既sales同我講`

如果佢食開果隻糧,,唔可以亂轉`

果個sales跟住就拎左包日本糧比我`

想問下你地..你地d兔仔食開咩糧 !?
不過我又怕依家轉佢未必肯食新糧 :066:
[小懶] 2008-9-2 01:49:46 PM
係呀,日本糧唔係好架
我個衰仔食緊oxbow糧,
你可以試下溝糧俾佢食,
由少至多,將新糧混入舊糧俾佢食
每餐都加DD新糧又減DD舊糧,幾日就轉到架喇~:002:

wesky 2008-9-2 02:16:26 PM
某D寵物店係俾日本糧
所以返屋企, 要慢慢同佢轉返糧  oxbow or apd
每日混少少舊糧俾佢, 好快就轉到架啦~~
chrisyan 2008-9-2 02:31:21 PM
務求一定要轉到為止呀~其實唔難ge~
btw...d 寵物店 sales講ge野唔好信!
ivy﹍* 2008-9-2 02:46:38 PM
ok..明白了`thx你們的答覆:002:  
lingyan 2008-9-2 04:35:17 PM
又一受害者,d pet shop 成日介紹人食日本糧。
真係想叫佢幫我食哂d日本糧丫 :052:
花無缺 2008-9-3 03:59:30 AM
糧唔可以亂轉係岩, 因為兔仔可能會唔適應新糧, 因而少食, 唔食, 或者係肚痾,
不過糧係可以轉, 只要新舊糧混埋俾佢食, 等佢慢慢習慣新糧, 咁就無問題,
最初可以 1/4 ~ 1/3 新 + 3/4 ~ 2/3 舊, 份量慢慢新糧加舊糧減, 約一個月左右就轉晒新糧,
不過初時你要預左佢唔係好食新糧, 甚至完全唔食新糧,  但可以由佢放底, 餓既話佢自然會食, 同埋視乎你隻兔兔年紀幾大, 年紀太大(7歲+) 就無謂呢個時候先轉糧。
wesky 2008-9-3 10:24:09 AM
原帖由 lingyan 於 2008-9-2 04:35 PM 發表
又一受害者,d pet shop 成日介紹人食日本糧。
真係想叫佢幫我食哂d日本糧丫 :052:

可能係 PET-LINK 唔俾OXBOW佢地賣瓜 :073:
lingyan 2008-9-3 02:47:23 PM
原帖由 wesky 於 2008-9-3 10:24 AM 發表

可能係 PET-LINK 唔俾OXBOW佢地賣瓜 :073:

OXBOW 同 APD 都識得選擇商舖。

我記得以前去寵物便便問有無 APD 賣,
跟住佢答我,呢D貴野只係上網先有得賣 GA WOR。:077:
Puffypuffy 2008-10-29 10:41:09 PM
我隻兔仔四個月大,都係係龐物便便賣時個sales叫我地比日本糧佢地食。請問如果轉,應該轉邊隻糧? 有無分幼兔同成兔? 分量又是多少? 係邊度買到?
‵小瑩 :])) 2008-10-29 10:48:58 PM
原帖由 puffypuffy 於 2008-10-29 10:41 PM 發表
我隻兔仔四個月大,都係係龐物便便賣時個sales叫我地比日本糧佢地食。請問如果轉,應該轉邊隻糧? 有無分幼兔同成兔? 分量又是多少? 係邊度買到?

應該轉邊隻糧?
可以轉APD或者OXBOW, 兩隻都係好有營養~

有無分幼兔同成兔?
有分幼兔同成兔糧

分量又是多少?
轉糧要慢慢轉, 睇番兔兔適唔適應,,
普遍就係第一日1/5 新糧 + 4/5 舊糧, 第二日2/5 新糧 + 4/5 舊糧,,
直至轉哂為止...如果兔兔唔適應~可以將糧既份量再減少,,慢慢再轉..

係邊度買到?
R記, 8號兔都有得賣~
rock_his 2008-10-29 10:50:14 PM
我得仔依然食緊 LabDiet 5325 糧糧.
Puffypuffy 2008-10-29 11:01:29 PM
多謝你地的ans!

我想問R記係邊? 一隻四個月大的色仔又應該食多少?

快速發帖