頭先我沖完涼落到黎見到隻兔係寵度自己走左出黎,跟住見到地下有d血績,(應該佢唔係all血便便,因為我唔見地下有便便)佢就係角落頭度面向牆好似好驚咁周圍搵地方,又不停搖頭
我check晒佢d手腳又無受傷...我係角落抱返佢出黎時佢好似失控咁不停搖頭同好似無晒方向感咁亂行,有時又不停打圈,個身又有d震...
佢入返寵又好返d,成隻灘左係度,但個頭仲有少少搖,我比野佢食佢都有食,但我發現佢搖頭時佢隻右眼會不停咁[旭],隻左眼就無,同埋我每次行埋個寵度佢都好似好想出黎咁,到我放佢出黎時佢又再失控過...佢究竟做咩會咁?我養左佢5,6年啦:050:
‵小瑩 :])) 2008-9-11 11:21:21 AM
會唔會係有野入左耳仔?
搖頭可大可小...有冇側埋一邊?
除左搖頭仲有冇流鼻水, 眼水等等?
另外佢手腳無傷,,有冇睇下頭仔,眼仔,同埋個body?

有機會係中耳炎,, 建議去check一check好d..
seefun 2008-9-11 11:25:13 AM
快d同佢睇vet 喇.
搵d毛巾墊好個籠裡面等佢失平衡都唔會撞到ar.
獸醫地址電話:
http://mini-house.info/thread-41-1-1.html
help 2008-9-11 11:28:09 AM

回復 2# 的帖子

頭無側埋一邊,無鼻水,但有流眼水,眼周圍d毛都濕晒
因為我哩度仲係夜晚,要琴日先睇到醫生...
我想知佢有無即時既危險丫?
help 2008-9-11 11:29:59 AM

回復 3# 的帖子

我唔係係hk住,要聽日先帶到佢去睇vet
‵小瑩 :])) 2008-9-11 11:30:18 AM
要睇番你係咩case...我唔係醫生~我都唔係太清楚..
有兩個最大可能..
--------------------------------------------------------

疾病名稱 :斜頸、歪頭、中耳炎
症狀:脖子歪斜甚至在同一邊。不停轉來轉去、眼睛瞳孔左右擺動、無法進食、可能還會流鼻水、打噴涕、走路走不穩。
可能原因:腦神經障礙、外耳炎、中耳炎、內耳炎、傷及平衡器官
處理方式:立即送醫、不可拖延。

-------------------------------------------------------------------------------

疾病名稱 :耳疥蟲、耳蝨
症狀:經常搖頭及甩朵、抓耳朵、耳朵周圍掉毛、耳朵下垂(不是垂耳兔)分泌物增加、有臭味。
可能原因:有跳蚤、蝨子之類的寄生蟲作祟,通常從外耳內側開始感染。
處理方式:請立即就醫診治、給予體外驅蟲藥。平時約一週一次用棉花棒沾兔子專用耳清潔劑,幫兔子清潔耳朵,可達到預防效果!
‵小瑩 :])) 2008-9-11 11:32:23 AM
你而家留意住佢飲食, 大小便,
睇下會唔會同平日有唔同先,,
你第2朝一早就帶佢去睇醫生check下丫.,
help 2008-9-11 11:33:04 AM

回復 6# 的帖子

thx...佢e+係寵度訓一陣又起身搖...
wesky 2008-9-11 02:20:37 PM
儘快看看獸醫比較好
希望兔兔無事啦~~
nytong 2008-9-11 02:28:38 PM
腦部受創, 例如頭部受到撞擊
腦神經因而受損, 都會出現類似徵狀

vice0926 2008-9-11 02:40:02 PM
希望兔兔會冇事啦~~~~~><"
大富翁 2008-9-11 03:18:09 PM
希望兔兔可以冇事!!!!
快d 同兔兔睇vet....睇落好似好危險!要留意兔兔!!

快速發帖