人們說如果兔兔細個唔抱佢,大個就唔比人抱,所以我就成日抱佢,但是唔係抱好耐,定係我上次抱佢梳毛梳得唔好,現在佢連摸都唔比我摸,而且重咬我呀,我都唔明,我多麼鍚佢,成日伴佢玩,佢竟然這樣對我 :050:
我想問如果兔兔一打噴嚏就打成十 次以上,有問題嗎??
pinwheelfish 2008-9-17 10:39:40 PM
唔緊要啦, 兔兔越大就越鍾意人摸ga la, 你等吓啦~~
kkyan01 2008-9-17 10:45:25 PM
慢慢黎, 兔兔大d係會嫁性d嫁

打噴嚏 ?
仲有冇其仔野, 例如 : 落鼻水
if 你用貓沙(濕左會變粉), 可能會令兔兔敏感
‵小瑩 :])) 2008-9-17 10:53:39 PM
兔兔唔鐘意既野要慢慢黎, 可能你平時係夾硬抱佢~佢唔鐘意~

除左打噴嚏之外, 鼻鼻有冇流鼻水?
你用緊咩墊材?
wesky 2008-9-17 10:57:47 PM
成日打???
定係食草先打??
波丸媽 2008-9-17 11:03:00 PM
唉~~其實呢d野冇得計啦~~~你愛佢就要包容佢
始終佢地係小動物~~~
我同wesky養既小丸同波波,都係由細到大咁養(依家2隻都係一歲多d),錫到佢地燶呀
不過,佢地愈大愈唔理人, 見到有野食先理,
特別係小丸, 依家摸下都走架.......好hurt媽咪啊>0<
如果想抱佢,捉到佢先算啦,抱完又咬到你腫or流血, 之後仲大力dum 地(幾怕佢dum爛廁所).....:066:
波波雖然比人抱, 但依家抱完........都dum 地啦
如果話唔聽話.............我地果2隻都算經典lu..........
如果話絕左育乖d既...............點解我地果2隻見唔到既..............嗚嗚:061:

不過呢,點都好啦~~~兔兔佢地都係自己既心肝寶貝嘛
如果要計, 有排都計唔晒lu
所以話.............就算點唔乖,我見到佢地都會癲晒, 忍唔住錫晒佢地啦~~~哈哈哈

TaMMy 2008-9-17 11:15:18 PM
算啦.....我養左隻肥仔5個月,
都係抱過佢一次咁大把:050:
仲要係強行抱佢梳毛....
兔兔唔鍾意都無計架啦:044:
光之天使)) 2008-9-17 11:20:02 PM
我total都係...細細個果陣叫佢個名就乖乖埋黎,
依家大左喇...叫佢都唔理你,埋到黎伸手想摸下佢都退後....
佢自己鍾意先走埋黎頂下你隻手叫你摸佢~

不過佢都有樣野乖,就係佢肯比我抱,
捉佢果陣就有d抗拒,但一抱起左佢都定定既~~
不過真係冇細個既時候咁乖....等佢腸胃好返d,要訓練過先得:074:
希望可以令佢再次乖返:020:
SheR_bb 2008-9-17 11:49:56 PM
我的鬆鬆又係咁~細個可以反轉抱, 梳毛坐定定
依家梳毛毛佢周圍走, 捉唔到佢, 俾佢又抓又咬~
佢強行捉佢梳毛,梳完仲要發脾氣, 又掘地又咬毛巾~激死~~
我希望遲d幫佢絕左育會乖d
otistou 2008-9-18 12:01:11 AM
我果隻咪又係咁....平時都好好...一抱就好嬲...
不過一放返低佢又會lam 我= =
lingyan 2008-9-18 12:21:01 AM
無辦法,兔兔就係咁有性格,所以就有我地呢班兔奴 ....

兔兔一次連打十幾個痴痴係有問題 ga,
你要留意係乜野情況下打乞痴,
仲有無其他異樣,例如 有黃色既鼻水、眼睛有垢 等等 ....

可能打乞痴既原因 :
1. 草碎 (只有食草個時打乞痴 ... )
2. 廁所用木粒 (木粒變粉有d兔會敏感)
3. 兔仔既環境有好多塵
4. 病左 ...
kkyan01 2008-9-18 09:11:10 AM
雪糕好鍾意人抱, 好似一d膏藥甘痴到你實, 抱幾耐都得:055:
吧啡就......, 你同佢玩係最好:056:
芝士媽 2008-9-18 09:21:09 AM
好多兔兔都唔中意俾人抱,慢慢來唔好心急,多d細聲同佢傾計,摸得佢舒服呢,可能有一日佢肯俾你抱.千其米夾硬黎bor.
我初初抱,係坐響sofa,擺佢響自己旁邊,佢響sofa玩玩下就上我大脾,咁樣玩熟左就易抱上手lor
打咁多噴嚏可能係敏感或有其他問題,如果仲見其他唔妥,例如有鼻涕,眼分泌咁,就要睇e生喇.
debbie1222 2008-9-19 02:46:28 PM
其實呢d野冇得計啦~~~你愛佢就要包容佢
始終佢地係小動物......................X2
chrisyan 2008-9-20 05:18:23 AM
咁你有無發現lingyan講ge問題呀?

快速發帖